искам развод по взаимно съгласие

• 6 882
  • 111
  •   1
Отговори
# 60
  • Далечният изток
Леле, Андариел, в 21 век живеем.... Как ще те завлече някой в гражданското или в съда?!

# 61
Благодаря на Всички за отношението към случая ми!!

# 62
  • София
Така, лесно, с емоционално или материално изнудване.

# 63
Зависи как ще влязат в съда - дали двамата с готово споразумение или зорлем единият завлечен заради желанието на другия. То е като да се ожениш по своя воля или да те завлекат в гражданското чрез изнудване - пак ще кажеш да, но ще ти остане лошото бъдеще.

Явно има за какво да преговаря, щом жена му се дърпа. Има някакви неща, които само те си знаят и са чисто емоционални.
Практиката на доста съдии и адвокати показва, че няма особена разлика дали възлизат със споразумение или с искова молба. Споразуменията, подписани в хода на исков процес са често срещани. Така е най-леко за страните и всички разумни хора сколасват.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 13:30 от +-123

# 64
Не говоря за юридическата страна на въпроса - тя е ясна. Но от психологическа гледна точка една искова молба е като започване на война.
Специалист каза какво конкретно да направи човекът. А ти се опитваш да му обясниш как протича разводът.
Войната е започнала много преди решението за развод и в момента причините и вината от чия страна са нямат значение. Всеки иска, а и има право да продължи напред. Но липсата на развод спъва единия.
Какво толкова има за умуване не разбирам.

# 65
  • София
Адвокатите и съдиите имат друга отправна гледна точка. Споразуменията в хода на исков процес са принуда от единия към другия. Като в стратегическите игри - минаваш границата, завземаш един град и с това му казваш "а аз мога и следващите градове да завзема". И другият решава дали е готов да се бие или да се съгласи. Адвокатите и съдиите после прекратяват играта, но играчите трябва да се погледнат и утре, защото по някакви начини са обвързани и след развода.
Дидояне, продължаваш напред, ако след теб не са останали ни деца, ни нищо. Тогава си продължавай. Но утре колелото ще направи пълен оборот и тогава ще се наложи да осъзнаеш, че продължаването на пред не е баш продължаване напред.

# 66
  • Далечният изток
Изводът ти какъв е - никога развод. Стоиш в един разбит брак, щото това сигурно не е война според теб?! Разводът е война, а нещастният брак какво е? Юридическата причина за развода е - дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Това какво ти говори?

# 67
  • София
Не знам как си стигнала до такъв извод.

Изводът ми е да потърси начин да се разберат и да се разведат действително по взаимно съгласие. Дипломация. Имат дъщеря, която все още им е дете, нищо че е голяма. С преговори ще постигне повече, отколкото с адвокати и искови молби. Нека се консултира с адвокат, хубаво е да знае възможностите. Винаги може да подаде искова молба за непоправимо разстройство на брака.

# 68
  • Далечният изток
Ако можеха да се разберат, нямаше да пуска тема с подобен въпрос.
И пак казвам - няма пречка да се разберат по време на процеса. И съвсем не става въпрос за принуда. То затова се казва "споразумение" - съгласие по един спорен въпрос, двустранен процес. Ако някой ще те принуди, това не е споразумение в този смисъл.

Нека се консултира с адвокат, хубаво е да знае възможностите. Винаги може да подаде искова молба за непоправимо разстройство на брака.

Е, ами аз нали това казвам.

# 69
Адвокатите и съдиите имат друга отправна гледна точка. Споразуменията в хода на исков процес са принуда от единия към другия. Като в стратегическите игри - минаваш границата, завземаш един град и с това му казваш "а аз мога и следващите градове да завзема". И другият решава дали е готов да се бие или да се съгласи. Адвокатите и съдиите после прекратяват играта, но играчите трябва да се погледнат и утре, защото по някакви начини са обвързани и след развода.
Дидояне, продължаваш напред, ако след теб не са останали ни деца, ни нищо. Тогава си продължавай. Но утре колелото ще направи пълен оборот и тогава ще се наложи да осъзнаеш, че продължаването на пред не е баш продължаване напред.
Значи има минаване на границите и принуда, ако подам молба за развод, но няма такива, ако някой ме държи в нежелан за мен брак, отказвайки ми развод по взаимно съгласие. Авторът още колко време трябва да преговаря, за да не го набеждаваш, че упражнява принуда - месеци, години, до живот!?

# 70
  • София
Ти май не разбираш или не искаш да разбереш за какво пиша. Или много добре разбираш, но не искаш да го отразиш, защото не ти пасва. Това, за което говориш е преговори по време на война или със струпани войски на границата - пак има споразумение, но от позицията на силата. Въпросът е да се разберат без война, да сключат договор за сътрудничество, така да го кажа. Може никога да не си сътрудничат, но няма и да са с привкуса на лоши отношения.

# 71
  • Далечният изток
Авторе, ела кажи, че не водите войни, не се стреляте, не се убивате, че да се приключи с тези сценарии...

# 72
Андариел, вербализираш вероятности, които не са споменати дори от автора, още повече той не е дал подробности, а само въпрос и инфо за фактическа раздяла от една година. Точка. Развиваш собственото си виждане относно протичането на развод. Приеми, че не е задължително да се случи.

# 73
  • София
Аида, това е доста емоционално от твоя страна в момента.  Сякаш не искаш да се разберат без искови молби, а непременно с намесата на адвокати в съда.

не, не развивам собственото си виждане за развод. Говорим си за това, че винаги е по-добре да се опита с добро. Често хората се запъват за развод по чисто емоционални причини, защото се чувстват обидени или нещо друго. Не защото толкова им е притрябвал този брак.

# 74
Разбирам много добре, че едва ли щеше да даваш такива съвети, ако питанката идваше от жена във фактическа раздяла, която се оплаква, че съпругът ѝ отказа развод по взаимно съгласие. Страната, която се дърпа, било от инат, било по някакви други подбуди, сколасва, когато разбере, че развод ще има със или без нейното съгласие. Тук не става дума за принуда от позицията на силата, а за запознаване на дърпащата с реалността и е най-добре човек да се обърне към адвокат, а не към психолог.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 13:31 от +-123

Общи условия

Активация на акаунт