Отговори
# 30
  • Варна
Здравейте. В същата длема съм. Става въпрос за ваканционен имот в затворен комплекс с басейни. Дали рискувам ако го купя без земя? Благодаря!

# 31
  • Пловдив
По принцип собствеността на земята е бреме от данъчна гледна точка ако целия парцел е на един човек.Предимството е за далечните му наследници, освен ако не стане силно земетресение с огромни щети и падат сгради.Та ако сградата погине всички собственици на жилища имат право на строеж така е.Но всяко право на строеж ако не бъде упражнено в срок от 5 години се губи.Тоест ако сградата погине и в 5 години собствениците на жилища не упражнят правото на строеж то остава за в бъдеще само и единствено за собственика на земята.
Иначе за морето това е масово защото продавачите са руснаци и англичани, които като чужденци нямат право на покупка на земята и са придобили само имота с правото на строеж.Може да издирите строителя ако след като не го е продал на чужденците си го е запазил.
Мои приятели имаха обратния проблем.Продаваха техен апартамент в Созопол на руснаци, които обаче не могат да купят техните идеални части от парцела,  на тях за какво им е 1/36 от земята като нямат там апартамент.Остава им да плащат макар и символичен данък.Проблема май го решиха като регистрираха ООД на руснаците, което като юридическо лице може да е собственик и на земя, така се заобикаля забраната.

# 32
  • Варна
По принцип собствеността на земята е бреме от данъчна гледна точка ако целия парцел е на един човек.

Да разбирам, че липсата на земя да не го отчитам като проблем. Да се надяваме и да няма сериозни земетръси.

# 33
Здравейте, има ли някакво значение според вид собств. Частна вс вид собств. Съсобственост, който е написан за парцела в кадастъра и по това да се разбира дали се прехвърлят и ид.ч. от УПИто при покупка на апартамент на този парцел? Забелязах в в Кадастралната карта, че май старите блокове преди 90те, които са без ид.ч. от земята и тя е Общинска частна, доста често на самата сграда излиза, че е вид собств. Съсобственост. При новите строителства са си вид собств. Частна.

# 34
Та ако сградата погине всички собственици на жилища имат право на строеж така е. Но всяко право на строеж ако не бъде упражнено в срок от 5 години се губи.Тоест ако сградата погине и в 5 години собствениците на жилища не упражнят правото на строеж то остава за в бъдеще само и единствено за собственика на земята.
Може би малко бъркаш - 5 години е правото на строеж, но ако сградата  е построена и след Х години погине, то се губи и правото на строеж защото то е дадено за определен обект и вече е реализирано. Не съм напълно сигурна, но според мен е еднократно - за У м2, построени в определен период.
В практиката ни има случаи  когато ЕС е инициирала изработване на планове, обособяване на УПИ и закупуване на земята от Общината. В тези случаи, освен земята под сградата, влиза и придаваемата земя за обслужване и. В такъв случай тази земя може да се използва за отдаване под наем за поставяне на преместваеми търговски обекти, открити паркоместа или изграждане на гаражи, но задължително 100% съгласие на ЕС.
Да имаш идеални части земя, на която е построена многофамилна жилищна сграда, не виждам особена полза.
В най-добрия случай имаш 18 съсобственика, след Х години са наследниците и не виждам как 70-80 човека ще постигнат съгласие да построят наново сградата.
Строителите предпочитат да продават с идеални части от земята защото иначе имат "гола" собственост и плащат само данъци.
Един познат строител гарантираше на клиенти, че построеното от него има 50 години гаранция. Със същия успех можеше да дава гаранции и от 100+ години, той самият беше на около 60 г.

# 35
Двете "пет години" са различни. И ако сградата погине собствениците на апартаменти имат нови пет години да построят. Не, че е много вероятно да успеят да се организират.

# 36
Двете "пет години" са различни. И ако сградата погине собствениците на апартаменти имат нови пет години да построят. Не, че е много вероятно да успеят да се организират.
Къде е записано това - закон, член?
А първите пет години, ако трябва да сме точни е - купува се право на строеж, проект и строително разрешение и до 3 години трябва да откриете строителна площадка и линия и до 5 години от строителното разрешение да завършите грубия строеж. Ако това не се осъществи се купува ново право на строеж.

# 37
Някога съм търсила и съм си задоволила любопитството, сега нямам интерес да търся. Ако ти имаш някакви проблеми, търси си сама.

# 38
Някога съм търсила и съм си задоволила любопитството, сега нямам интерес да търся. Ако ти имаш някакви проблеми, търси си сама.
Аз нямам проблеми. Това ми е професията и мисля, че моето тълкувание е вярно, но може и да греша.

# 39
Къде е записано това - закон, член?
А първите пет години, ако трябва да сме точни е - купува се право на строеж, проект и строително разрешение и до 3 години трябва да откриете строителна площадка и линия и до 5 години от строителното разрешение да завършите грубия строеж. Ако това не се осъществи се купува ново право на строеж.

Чл. 66. от ЗС Собственикът на постройката може да я продаде на трето лице при съответно приложение разпоредбите на чл. 33.
(Ал. 2 нова - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Правото на строеж не се погасява, ако постройката или част от нея погине, освен ако в акта за учредяването е предвидено друго.

Чел съм го някога ТОВА в т. 2.2.2. е описано, че се възстановява правото на строеж след погиване, за нови 5 год.
Друг е въпросът че и назад в тази тема преди години писах, а и наскоро ТУК и ТУК. Не ми се обяснява отново, но ако е някаква измама отстъпеното право на строеж, ще е измамата на века, при ословие че немалка част от градското населенеи живее при тези условия. Така че, специално за мен и не ангажирам никой с мнението ми право на строеж или идеални части от имот в многофам. жил сграда е еднакво с превес на правото на строеж, като по-изгодно.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 20:52 от Seiko7075

# 40
Какво се случва ако след като погине сграда   не всички собственици искат  да се строи?

Примерно къща три етажа, трима собственика за всеки етаж. Всеки с право на строеж, но единия примерно не иска или няма пари да строи?

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 18:22 от беба28

Общи условия

Активация на акаунт