Кафеавтомат – заслужава ли си и какъв да изберем. Тема N⁰3

• 86 183
  • 828
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Аз пък поръчах от Емаг Делонгито, за тези пари си е сделка. На няколко места видях, че модела се произвежда в Италия, ще я видим тази като дойде.

Ще дойде от Румъния-имам същата от емаг 3 г.-доволна съм .

# 736
Днес запуснах новия автомат - Krups.
Стандартните промивки и настройки,
Как се прави първата стандартна промивка? И ние утре сигурно ще правим опити с нашия автомат. Не е Крупс ама предполагам са стандартни нещата.

Всяка машина си има своите инструкции. Би трябвало да ги пише в книжката. За разлика от обикновените машини, автоматите имат нужда от промивки, защото вътре мелят, компресират, после изхвърлят отработеното кафе...
С моята има и две хапчета с които се прави по сериозно почистване.

За стандартната промивка Krups имат режим, който при първо пускане в мрежата със задържане на бутона за промивка се включва 3 минутна програма, която "продухва" системата с около 600 мл вода от контейнера... трябва си голям съд да се постави. Пише, че такива промивки е добре да се правят, ако машината не се ползва няколко дена. Не знам какво значи това... може би седмица.
Също е важно да се настрои на твърдост на водата.
Това НЕ е pH, само да подчертая. pH е алкалност, а твърдостта никъде не я поше на бутилките Simple Smile
Има трапезни води, има минерални, има и изворни. Всяка една има различна твърдост, която зависи от минерали и т.н.
Чешмяната във Варна е много твърда, всичко ми е в котлен камък в банята, писна ми да мия кранчета и батерии Simple Smile

За тази машина вземам Девин изворна, розав етикет, за бебета Grinning
Води се изключително мека, f под 1, това е някаква френска мерна единица, вижте в интернет.
Машината се настройва с каква вода да работи... то не само автоматите, ами и високите класове миялни и т.н.

За машината пише и, че не трябва да се слагат в мелачката мазни кафета /не знам какво значи това/, карамелизирани или ароматизирани...

Това е в общи линии.

# 737
Днес запуснах новия автомат - Krups.
Стандартните промивки и настройки,
Как се прави първата стандартна промивка? И ние утре сигурно ще правим опити с нашия автомат. Не е Крупс ама предполагам са стандартни нещата.

Всяка машина си има своите инструкции. Би трябвало да ги пише в книжката. За разлика от обикновените машини, автоматите имат нужда от промивки, защото вътре мелят, компресират, после изхвърлят отработеното кафе...
С моята има и две хапчета с които се прави по сериозно почистване.

За стандартната промивка Krups имат режим, който при първо пускане в мрежата със задържане на бутона за промивка се включва 3 минутна програма, която "продухва" системата с около 600 мл вода от контейнера... трябва си голям съд да се постави. Пише, че такива промивки е добре да се правят, ако машината не се ползва няколко дена. Не знам какво значи това... може би седмица.
Също е важно да се настрои на твърдост на водата.
Това НЕ е pH, само да подчертая. pH е алкалност, а твърдостта никъде не я поше на бутилките Simple Smile
Има трапезни води, има минерални, има и изворни. Всяка една има различна твърдост, която зависи от минерали и т.н.
Чешмяната във Варна е много твърда, всичко ми е в котлен камък в банята, писна ми да мия кранчета и батерии Simple Smile

За тази машина вземам Девин изворна, розав етикет, за бебета Grinning
Води се изключително мека, f под 1, това е някаква френска мерна единица, вижте в интернет.
Машината се настройва с каква вода да работи... то не само автоматите, ами и високите класове миялни и т.н.

За машината пише и, че не трябва да се слагат в мелачката мазни кафета /не знам какво значи това/, карамелизирани или ароматизирани...

Това е в общи линии.

Благодаря Simple Smile Знам я водата във Варна и аз съм от тук. Ще ползвам някаква трапезна, малко по нагоре бяха писали за лидълската. Аз без това от нея вземам по един стек да ми стои в багажника на колата. Мисля да потърся лакмус за измерване на твърдостта водата в някой зоо магазин. Ако не намеря ще поръчам от интернет. За в бъдеще съм решил да правя нещо по въпроса за омекотяване на водата, че взимам всичко ново - сушилня, пералня, бойлер и т.н. и ще се опитам да ги пощадя колкото мога. Ще трябва да прочета упътването. Доверих се на жена ми тя да го чете ама не ми стана ясно за първоначалното пускане какво се прави. Аз кафе не пия и едва ли ще ползвам автомата. Затова реших да не се занимавам с упътването. Ама явно ще се чете 😂

# 738
Доста операции  свързани с поддръжката има,  които трябва да се спазват при автоматите. А фирмите се застраховат допълнително с изискването да не е мазно кафето. Реално всички кафета от супермаркет са препечени и при това мазни. Но това е дълга тема защо се прави.

# 739
  • до най-прекрасния мъж
Не всички кафета, продавани по супермаркетите, са препечени. Трябва да се чете внимателно етикета. Аз вземам средно препечено засега. Справя се добре машината.

# 740
Моля,  посочете марка кафе от супермаркет, на което е отбелязано степен на изпичане, защото аз не съм попадала на такова. Единствено виждам отбелязано за силата на кафето,  което не  е степента на изпичане. Днес на моя автомат пуснах нов вид кафе  Коста Рика от една пекарна за Specialty Coffee в Пловдив и  веднага горчивина  усетих, никакви аромати, а на място изпих едно еспресо и много ми хареса. След това с пакета кафе у една приятелка,  която има машина с ръкохватка при това не скъпа Delonghi Dedica. Ами все едно различно кафе. И аромат и мекота. А при моя автомат Филипс  греда.

# 741
Прочетох упъването. Автомата си има първоначална промиваща програма. В упътването не пише нищо за избягване на "мазни" кафета. Но пише да не се ползват кафета с добавени захари.
Днес пуснахме автомата. Препоръчва се първите две кафета да се изхвърлят. Направихме две кафета - нормални. Изглеждаха доста добре като каймак и цвят. После жена ми започна да си прави Лате макеато. Ама не се справи - чашата беше малка. До там спряхме с опитите, че нямахме време. Утре пак Simple Smile С подходящи съдове Simple Smile Но като цяло мисля, че жена ми ще остане доволна от автомата и напитките, които приготвя Simple Smile

# 742
  • София
Най-накрая и ние се уредихме с един PHILIPS 5400 SERIES EP5447/90 LatteGo 15 bar от Технополис. Добри са ревютата и съм сигурна, че ще прави хубаво кафе, капучино и другите екстри. Беше с подаръци-1кг.кафе Лаваца оро и един допълнителен филтър.  Не сме го разучавали, ще го пазим до Коледа и след това мога да дам отзиви.

# 743
  • до най-прекрасния мъж
Аз съм сега с една Лаваца Експерт Крема и Арома. Има го навсякъде, аз го взех от турския магазин в Пловдив, до Централни гробища. Пише си, че е средно изпечено. Наскоро разглеждах и други кафета в Метро, но нямам под ръка, за да дам пример. В Лидл също има.
Явно Вашият автомат Филипс не прави хубаво кафе, но това не означава, че други автомати също не правят. Нито пък обобщението, че всички кафета в супермаркета са тъмно изпечени, е вярно. При мен си има и аромат, и вкус. Цялата къща мирише на кафе, като правим.

# 744
elix, честит ви автомат. Да си го ползвате със здраве и да ви служи вярно дълги години. Направили сте добър избор по отношение на такъв за вашите нужди - млечните напитки. Аз съм със същия и го ползвам за тази цел вече над година. За съжаление има значение какво е кафето, въпреки преобладаващата млечна пяна. Тъкмо да си харесам едно и то да се окаже или недостъпно в държавата, в която живея, или доста скъпо като цена.

# 745
  • София
elix, честит ви автомат. Да си го ползвате със здраве и да ви служи вярно дълги години. Направили сте добър избор по отношение на такъв за вашите нужди - млечните напитки. Аз съм със същия и го ползвам за тази цел вече над година. За съжаление има значение какво е кафето, въпреки преобладаващата млечна пяна. Тъкмо да си харесам едно и то да се окаже или недостъпно в държавата, в която живея, или доста скъпо като цена.
Много благодаря 🥰 Ако имам някакви въпроси, може да се допитвам до теб, ако е удобно.

# 746
Тук- по-надолу на сайта може да се види степента на изпичане на по-популярните Лаваци:
https://www.amazon.com/Lavazza-LEspresso-Coffee-Espresso-2-2-Pou … p/B017EVLN9Y?th=1

Или на небългарските сайтове на марката. Защо небългарски:
на чуждия сайт пише "Roast: medium" https://www.lavazza.com.au/en/coffee-beans/espresso-barista-perf … #preference_title

На българския пише невероятната глупост "изпичане: барабан" :

https://www.lavazza.bg/bg/%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5-%D0%BD%D0%B0- … -barista-perfetto

Тук на една от снимките се вижда, че на задната страна на пакета е отбелязана и степента на изпичане:
https://coffeeynya.ua/en/kofe/lavazza-coffee/v-zernah/kofe-v-zer … sta-perfetto-1kg/

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 00:01 от petiaivanov

# 747
Дори и т.нар. светло изпичане  на Старбъкс си е горчилка. Не случайно хората масово слагат мляко, захар и други подобрители. Вярно е,че нямам опит с друг автомат,  освен с моя Филипс,  но не смятам да пробвам с друг, особено след като усетих голямата разлика от кафе приготвено на машина с ръкохватка  и автомат.

# 748
  • до най-прекрасния мъж
Вчера взех това:

Чудех се дали да не пробвам Кимбо. Но не успях да ги огледам, защото бързахме. Като я свършим, ще пробваме някое от тях. На пръв поглед също имаше отбелязано как е изпечено кафето, както и видът му. Хвърлила съм око също на Пелини и Коста, както и на още няколко вида Лаваца. Май докато опитаме всички, ще мине една година Simple Smile

# 749
  • На изток от Ада
Аз все се каня за кафе от пекарна.н И все купувам от магазини..

Общи условия

Активация на акаунт