Рак на белия дроб - тема 7

• 50 675
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
Благодаря на всички ,за подкрепата .
Хоуп никакви симптоми не съм имал преди скенер-а (КАТ-а) ,След една седмица,започна да ме боли при определено "сгънато" положение на торса под гърдата , и като лежа под ключицата ,,а и до момента но по-слабо. Температура сутрин и вечер (като се върна от работа и по-късно)меря 36,5 ,до 36.9. Нямам задух и/или кашлица. И от ковид възпалителните промени са в долните лобове и основно периферно . Болката е по-скоро като от възпален кръвоносен съд(или поне аз така я определям). 
Ще дам на още един специалист по нуклеарна медицина със сигурност да го разчете / поне в частта ПЕТ ,КТ-то се вижда че е доста по ограничен и "рехав" процеса. То и на КАТ-а изглеждаше странно ,за солидна неопластична лезия.

Зиги ,Пий една мента с прясно мляко охладена във вътрешността на цял пъпеш ,с парченца от пъпеша за мезе. Така ми се ходи на море и на мен. Но трябва освен 2-ро мнение за ПЕТ-а , да се ходи пак на онкокомитет ,да се консултирам с лъчетерапевт,дали да не се направи SBRT на тая упорита пущина в надбъбрека и да продължа още известно време ИТ. То не може до безкрай,а не са и за пренебрегване и дългосрочните странични ефекти. 

Пожелавам на всички чисти скенери !

# 526
Защо ще облъчваш надбъбрек? Там има само някакъв персистиращ калцификат, който не е метаболитно активен. В най-лошия случай това е неактивна мета. В по-добрия случай - нещо несвързано. На баща ми в най-първия КТ на цяло тяло пишеше, че има метастази в надбъбрек. Последващ ПЕТ категорично отхвърли това - аденоми. И до ден днешен не са светнали на ПЕТ и не промениха размера си за последните две години.

От описанието на ПЕТ, от шията надолу си в пълна метаболитна ремисия. Въпросът е да продължиш ли системното лечение или да се отдадеш на заслужена почивка. Не забравяй, че Кейтруда може да се рестартира при обективни данни за рецидивираща болест след прекъсване.

# 527
  • Пловдив
Каптира контраст на КАТ--овете, а и се смалява с по-малко ,субмилиметрични разлики,след първоначалното бързо свиване. Няма как без биопсия да е сигурно ,че не е активна,и след спиране на ИТ няма  да се активизира,а там операциите не са леки. Просто искам да имам мнението и на лъчетерапевт за нея, а и евентуално да даде допълнителен тласък на имунния отговор. Не ,че и да се облъчва за щяло и нещяло е добре,но един вид презстраховане няма да е излишно. Даже и преди този КАТ смятах след него да се консултирам с лъчетерапевт за нея,освен ако не се е смалила драстично. Освен това е прекалено малка за да се натрупа достатъчно радиофармацевтик,за да и се оцени реално мет.активност.  Или следващия КАТ да го гледа някой добър образен диагностик ,който може да определи по-изменението на усилването с контраста спрямо нативното ,доколко е вероятно да е активна. В КОЦ-а въобще не измерват плътност ,или поне не ги описват.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 22:58 от whitefang

# 528
Леле,пет.. Междудругото пулмологът тук като ми показваше диска от бронхоскопията,каза,че е почти сигурен ,че е дребно клетъчен.Както съм казвала на нас в Токуда не ни направиха хистология,познат онколог от София каза да му пратим блокчета та,че ще се опита да излезнат за 2-3 дена,но пак отне седмица...така и не видях къде са ги изследвали .Тогава не знаехме,че е добре повече от две изследвания 😒
[/quote

В крайна сметка потвърди ли се, че е дребноклетъчен или има грешка в диагнозата?

# 529
Е,да след биопсията си излезна вида,но ние сме правили само една.Онзи каза,че му приличало на дребно клетъчен само на база диска от бронхоскопията.

# 530
Благодаря на всички ,за подкрепата .
Зиги ,Пий една мента с прясно мляко охладена във вътрешността на цял пъпеш ,с парченца от пъпеша за мезе.
Тази сложна рецепта ще ми я демонстрираш като отидем да изкачваме Мусала!
Ето гледка за утеха:

# 531
Е,да след биопсията си излезна вида,но ние сме правили само една.Онзи каза,че му приличало на дребно клетъчен само на база диска от бронхоскопията.

Фани, мисля, че се получи малко “развален телефон”. Преслава питаше дали твоята майка е с дребноклетъчен карцином. Ако не бъркам, след първоначалните съмнения от КТ, тази диагноза се отхвърли. Хистологията показа НДБК. Нали така беше?

Зиги, ние с теб все се разминаваме на тази граница. Аз миналата седмица се върнах от Гърция и заминавам отново следващата седмица. 😁

# 532
Този път съм на бг море, за пръв път от 2010 и май за последен...
Снимката е от терасата  на бар Ботаник на Червенка.  Имат и супер хоум офис, барът над водата е пълен с хора с лаптопи по бански и с коктейли.

# 533
О, извинявам се нещо ако не съм разбрала.Да,на мама от биопсията излезна недребноклетъчен рак.

# 534
Hope, заедно ще сме значи у съседите Simple Smile

# 535
Норе4с ,КТ скенер ли е?Не,предположенията бяха от пулмолога,който прави тук бронхоскопията ,извика ме и гледахме диска и той посочваше образувания,явно мети и обясняваше,че много наподобяват начина,по който се разпространява дребно клетъчния рак..Това беше втората биопсия Първата показа фиброза ,втората показа фиброза,но цитологията на втората си показа  клетки от едноклетъчен тип.Тука в Хасково патологът се кълнеше,че атипични клетки не е видял ,но накрая каза,че колегите му били дали много малко материал ....

Впоследствие Минчев си взе проба с операция ,нали такава лапароскопска май,доста са ми мътни спомените от този период заради шока .Спомням си,че Минчев мама го попита често ли се среща с така разпространен рак и той отговори "По,по 4-5 случая на ден" и да не се отчайваме,че вече има много нови лекарства.

# 536
Фани, да, КТ е компютърен томограф, по-известен като “скенер”. Помня, че имаше някакво объркване при вас в началото, но не помнех, че е от бронхоскопията. С ДБК май няма друг в темата в момента, освен близкия на Преслава. За щастие и при ДБК има съществени пробиви в последните две години.

Божури, приятно пътуване и много хубаво да изкарате! Simple Smile

# 537
  • София
Аз на баща ми из документите от Дървеница не видях да пише никъде "ДБК /НБДК" (може зад друг някой термин да са го скрили?), иначе си пишеше нискодиференциран G3 аденокарцином T2N1M1. Това М1 от което го гледам почнали да пишат, защото след първия ПЕТ пишеха Мх. Предлагам, че са почнали да го пишат след съмнение "дали добре е светнало" едно ребро и понеже го боли там точно, може да се е приело, че има мета и в реброто, защото има болка там (Оксикодон) или да са разчели така последната КТ. Иначе първичния тумор е в левия БД, от там в плеврата и медиастинума ("пулмо-пулмонални М.лезии,единичен медиастинален лимфен възел, високосуспектен М.вертебри Тн11" - това от последната КТ).
В момента сме на етап след 3 ХТ+ИТ. 4 вливка е планирана септември и след това пак ще правят ПЕТ да се види.
Някой беше писал, че майка му има често уриниране и изтръпване в краката - за първото на баща ми са му изписали Везомни (чета, че е нещо за простатата, до сега не е имал проблеми), а за изтръпването при нас пак е ясно - баща ми има подагра.
Иначе при него основния проблем при болестта е болката - и отпред и отзад (всеки ден е на силни аналгетици и Оксикодон, сбд Ойл), понякога световъртеж (много се залежа сигурно, а е и хипертоник) и най-новото е, че му тече кръв от носа напоследък често. Да не би да е ефект от ХТ?

# 538
Мама също имаше болки,но Не толкова силни .На ляво изобщо не можеше да легне ,с източването на плевралния излив (мисля 240мл) и с течение на лечението спряха.

Мен мама ми се струва много отслабнала ,65 кг е,но в сравнение с преди (80),които изобщо не й личаха сега ми изглежда като вейка.А и неможе да се храни по-супер много като че ли вече ,малко или много си има някакво повдигане и гадене от Лече Нието,а ми се струва,че сега е момента да качи малко кг,ако са й нужни завбъдеще

Аз имам едно питане.Четейки скенера на whitefang ,помня,че беше казал,че като размери няма някакво голямо намаление на тумора,а доколкото разбирам просто не е метаболитно активен ли ?Т.е в момента няма никъде мет.активност.Това частична или пълна ремисия е?Също помня,че Норе4с
Веднъж обясняваше ,че ако мет.активност е под 3 (или нещо такова) е вече добре,т.е туморът за момента се превръща като нещо в доброкачествен ли?!Знам,че има и доброкачествени тумори,които растат,просто тяхната активност е много малка,това ли е разликата между злокачествено и доброкачествено образование, благодаря предварително

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 09:08 от Fani0101

# 539
  • Пловдив
Нискодефиринциран аденокарцином е недребноклетъчен (аденокарцином-а е вид недребноклетъчен рак на белия дроб).
Заради плеврата се води метастатичен стадия най-вероятно(М1),дори и да няма метастази другаде.
Ако му са ниски тромбоцитита от ХТ ,може да има кървене.
Подаграта боли,не изтръпват краката. По скоро е неврологичен проблема.Възможно е да е от платината в ХТ - невропатия. Възможно е и да е поради компресия на гъбначния мозък от евентуална метастаза в прешлена. Възможно е и да от метастаза/и в мозъка. ЯМР на главния мозъка + преценка дали има компресия на гръбначния от измененията в TH11(от невролог/неврохирург). Аз бих заложил по-скоро на нежелана реакция от платината в химиотерапевтичния дублет. Но трябва да се проверят и 2-те други възможности , особено компресия на гръбначния мозък с това често уриниране. Стискам палци да е странцичн ефект от ХТ.
Кървенето може да е заради ниски тромбоцити -също от ХТ.
От оксикодона може да има замайване , но пак е добре да се провери с ЯМР положението в мозъка. Кръвното трябва да си го контролира с досега ползваните медикаменти ,с евентуално увеличение на дозите,ако е необходимо,след консултация с кардиолог.

Фани - В повечето сл ,се приема 2.5 за Suvmax ,като граница м/у добро/зло-качественост,но при малки размери на лезията (под 10мм) ,не еможе да се оцени адекватно натрупването на радиофармацевтик ,та има и някаква връзка между размера и метаболитната ативност(отчетената от PET/CT-то) Разликата(категорична и 100%) м/у доброкачествена и злокачествена лезия може да се направи единствено хистологично,не и само с образни/нуклеарни изследвания. Има злокачествени лезии с ниска метаболитна активност - невроендокринни тумори,бронхоалвеолоарни , в същото време е възможно и бенигнена лезия да е с доста висока метаболитна активност - аспергилоза,саркоидоза,пневмонии в организация , може да надминат SUVmax =6. Трябва да се отчита и начина по-който се разсейва във времето ,радиофармацевтика ,но и това не е гаранция за малигненост/не-малигненост. Ако е ясно ,че наблюдаваната лезия е малигнена ,колкото по-ниска е метаболитна активност ,толкова по-добре ,в идеалния случай ,не трябва да се отличава от фоновата активност.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 11:25 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт