Рак на белия дроб - тема 7

• 50 624
  • 763
  •   2
Отговори
# 555
  • Пловдив
При PDL1>50% може и комбинирана ХТ и ИТ.Въпросът е има ли смисъл от ХТ , след като с нищо не допринася за общата преживеямост и статистически незначително увеличава времето до прогресия. При пациенти който отговарят на ИТ .Това показва статистиката. ПредполагаМ , че онколозите се застраховат с ХТ от липса на отговор към ИТ и бърза прогресия при отделни пациенти , които нямам как да от диференцират освен по PDL1 ( мутационния товар не се изследва рутинно, а за мутации които възпрепятстват имунния отговор пък само в някои проучвания се правят такива изследвания, не и в клиничната практика- за сега)
Освен това трябва да се взема в предвид и общото състояние на пациента и имунния му статус.за Кейтруда трябва като минимум да няма ендокринни и автоимунни и ECOG PS 0 или 1.

Божури, спомням си , че щяхте.да участвате в Пасифик и между временно се появи метастазата в надбъбрека и стадия е станал 4.
Коментарите тук са основно за 4 . При по-ниските стадии са други протоколите. Но и там тенденцията е да се.одобрява като аджувантна терапия ИТ, при EGFR  мутирали тумори Osimertinib.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 23:59 от whitefang

# 556
Да, аз разбирам защо го казваш. Но това беше мнението им, включително и на клиниката в чужбина, където търсихме второ мнение. Бяхме изследвали ALK, ROS1, EFGR.

Всъщност тогав бяхме говорили и с онколози в Швейцария. Тяхното мнение беше, че е много важно да се започне колкото се може по-скоро с ИТ. Бяха казали: “Каквото искат да правят - с ХТ, без, важното е имунотерапията да започне.”

# 557
Има причини да се добавя ХТ и при хора в IV стадий с PDL1 експресия над 50%. Говорили сме го това с онколога на баща ми съвсем в началото. Не помня всичко в детайли, но помня тези две причини:

1) PDL1 експресията в един тумор е хетерогенна. Тоест в една част може да е 45%, в друга - 72%. Зависи откъде ще вземеш материал за изследване.

2) Има доста ясен синергистичен ефект при комбинирането на ХТ и ИТ. При апоптозата (смъртта) на туморните клетки след ХТ в тялото се отделят доста парчета с информация от тях. Така казано T клетките се “prime”-ват (запознават) с различни части от тях и при последващо/едновременно лечение с ИТ може да идентифицират и нещо друго в Ту клетките освен PDL1.

Горе долу същата логика от точка 2 важи и за лъчелечение последвано от ИТ.

Така казано, поне тогава, през 2019г онкологът на баща ми преценяваше по негови си критерии дали при PDL1 > 50% да приложи ИТ като монотерапия или в комбинация с ХТ. Имаше и от двата вида пациенти. Също тогава беше споменал, че в проучванията за пациенти с PDL1 > 50% двете групи в KEYNOTE-024 са били ИТ срещу ХТ, но е нямало трета група ИТ+ХТ. Тоест чакаше да види допълнителна информация.

# 558
  • София
Баща ми е 2 стадий, с PDL1 експресия над 50%, но го почнаха първо с ЛТ и след това ХТ + ИТ.
Световъртежът му се появява от време на време, затова още преди да почне ЛТ направихме ЯМР, но нищо не излезе в главата.
Септември след 4 ХТ+ИТ в зависимост какво покаже ПЕТ са му казали на баща ми, че може на ИТ да продължи само.
Благодаря на ВСИЧКИ за отговорите и коментарите! Много неща ми се поизясниха и почнах да ги навръзвам благодарение на тази тема.

# 559
  • Пловдив
Баща ми е 2 стадий, с PDL1 експресия над 50%, но го почнаха първо с ЛТ и след това ХТ + ИТ.
Световъртежът му се появява от време на време, затова още преди да почне ЛТ направихме ЯМР, но нищо не излезе в главата.
Септември след 4 ХТ+ИТ в зависимост какво покаже ПЕТ са му казали на баща ми, че може на ИТ да продължи само.
Благодаря на ВСИЧКИ за отговорите и коментарите! Много неща ми се поизясниха и почнах да ги навръзвам благодарение на тази тема.
Т2N1М1 е четвърти стадий,за съжаление.И терапията му е като за 4-ти.На какво е правена лъчетерапия?

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 16:58 от whitefang

# 560
  • София
Някъде из документите-формуляри беше попълнено на Стадий: II A... пък де да знам може за друго да се е имало предвид.
Облъчваха го белия дроб - от ляво, дясно и средата (от ляво е първичния Ту, после в дясно). И продължава да си го боли, много е различно всеки ден.

# 561
Съпругът ми кашля от известно време. Днес обаче вдигна и температура - 38 градуса. Буквално откачих. Направихме тест за Ковид - отрицателен. Отидохме на пулмолог-дишане - чисто, сатурация 97%.От изследванията високи CRP и левкоцити. Изписаха му антибиотик
Той на 03.09 е на вливка и съм много притеснена дали ще се проведе

# 562
Джолева, върлува вирус, около мен също доста хора са с подобни симптоми.
Знаеш, че вливката може да се отложи  без това да навреди на лечението.
Мисля, че Хоуп беше писал, че при баща му също е имало отлагане заради Ковид мерките, така че сега най-важно е да се оправи от тази настинка/вирус.

# 563
Вливания не се отменят заради настинка. Писах и в съседната тема, че баща ми е бил с вирусна инфекция (температура, кашлица и хрема) непосредствено преди ПЕТ скенер. В деня след изследването му беше вливката. Вляха си терапията. Ако не е в очевидно влошено състояние - няма да я отменят.

Джолева, погледни го и от друга страна. Да, инфекция не е най-приятното нещо, но поне знаеш какъв е произходът на кашлицата. Това ще мине и замине. Алтернативното обяснение за кашлицата - прогесия - е по-лош вариант. Много се радвам, че не е това. Всичко ще е наред.

# 564
Второ мнение на патолог за хистологията.Гледана под микроскоп ,каквато е тази . Плюс Задължително ИХХ . ИХХ са определени антитела /панел от няколко антитела към определени протеини (За Фани),които ги има или не в клетките от материала. Примерно NAPSIN A, TFF-1, CD20,CK7,p63. P63+ е характерен за сквамоноклетъчен (SCC) , NAPSIN+ ,TTF+ ,CK7+, p63- показва аденокарцином. И.т.
След като има ясна картина от ИХХ -тията (PD-L1 се прави с ИХХ изследване ,така,че и него трябва да изследват с общата ИХХ), и не е сквамзно(плоско)клетъчен , има смисъл да се направят и генетичните . Хубаво е да се направят освен за EGFR(екзони 19,21),ALK/ROS1 и тези за който има одобрени таргетни терапии ,въпреки ,че в БГ не се покриват от касата. - екзон 20 инсършън в EGFR, други(wild-type) EGFR,вкл .ERbb2,Erbb3,Erbb4 , МЕТ екзон 14 ,RЕТ , KRAS g12C може и още някой да има,ако се сетят.

Смесен тип (ако е вярна хистологията) предполага и сквамозна компонента . Поне май не е много агресивен -умерено към високо диференциран) . Хубаво с ИХХ да се направи и ки67 да се определи колко пролиферативен е.
А какво значи ,че няма достатъчно материал - в епикризата пише ,че е резектирано парче?
Най-добре блокчетата наново да ги гледа патолог и тогава ИХХ, и  послед и генетични ако не е свамозен.

Това, че туморът е от смесен тип (има сквамозна компонента) предполага ли, че въпреки <50% PDL1 експресия , няма да може да се приложи Имунотерапия?
Питам, защото четох някъде, че за ИТ не бива да е сквамозен , ако съм разбрала правилно.
Иначе чакаме следващата седмица всички изследвания да са готови и да споделя с вас тук.

# 565
  • Пловдив
Може да се прилага ИТ . Няма да има мутации в EGFR, ALK/ROS1 и други.

# 566
  • Пловдив
На 2.09 - четвъртък имам час за консултация с проф. Пиперкова в онкологията , на резултатите от PET/CT-то. Някой, който е минал по този път ,с напътсвия като стигна до Онкологията ,как да се добера до кабинета?
Май Зиги беше писала ,че се кунсултирала там.

# 567
Тъй вярно Simple Smile
През централния вход, после надясно - дълъг коридор, след чупката - втория кабинет в ляво.
Утре аз ще ходя в 10 ч. да взема резултати и да направя консултация, и ще погледна кой точно номер е кабинета и дали са ми правилни спомените, че на жена вяра за ляво и дясно не може да се има Simple Smile

# 568
При баща ми се потвърди, че обривът е лекарствена реакция. Един месец ще маже с кортикостероид и дано се повлияе, че вече обхваща цялото тяло и сърбежът доста го тормози. Пак е започнал обаче да отслабва, свалил е няколко килограма, което за неговото тегло си е значително, и се чудя на какво може да се дължи и дали е възможно да е заради малките активни лезии в надбъбречните жлези. Разчитам много на предстоящите консултации с онколозите да внесат някаква яснота.

Джолева, отминава кашлицата при мъжа ти?

# 569
Божури, какво изписаха на твоя татко? Ние бяхме на Тридерм. Тук има доста хора на ИТ, та може да сме полезни на някой друг с обрив.

За теглото би било странно да е от надбъбрек. Ако има проблем с адренални жлези, то той най-често се забелязва в кръвното. Стискам палци онколозите да внесат яснота.

Общи условия

Активация на акаунт