ОСМИ клас 2020/2021 - Великденска отмора и морски широти - във ОСМИ КЛАС е време за стоплящи мечти!

• 30 991
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
  • sofia
Всички, които се надяват новият здравен министър да отпусне всички мерки и бързо да ни върне стария живот, имайте предвид, че в екипа му влиза много сериозен лекар инфекционист,  от най- истинските  лекари. И слава Богу! А оттук вече ще черпим новините за здравеопазването 😉
https://czpz.org/politics/14901-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-% … D0%B5%D1%82%D0%BE

# 676
  • Пловдив
Аз днес цял ден се чудя, каква мярка, аджеба, е останала у нас, та паниките да се притесняват да им я махнат? Още не съм се сетила... Щото държането на децата вкъщи не е мярка, а геноцид.

# 677
Наистина ще се радвам лекари инфекционисти, а не военни хирурзи и локдаунъри да вземат аргументирани решения за съдбите ни и тези на децата ни оттук нататък. Но наистина аргументирани и научни, а не от типа “Яко ще се мре”, “Пазете болниците от болните” и т.н.
Ако става дума за д-р Томов, ако не се лъжа той е кадър на СБАЛИБ “Проф. Иван Киров”, което говори много. Дано реагира с разум, а не с опити да плаши и затваря.

# 678
  • Между гори и планини
Уф точно си говоря с моят познат - преподавател в Медицинския университет в София. Еми вика вече на никой не му се занимава, не им се преподава на колегите, на студентите не им се учи, изобщо...

ако си мислиш, че това е от ДО-то, лъжеш се... от доста време вече на никой не му се занимава за нищо в тая държава.

Доня, интересно ми стана - ти преди 2 месеца обясни твърдо и подробно защо вие никога няма да си сложите ваксини, а сега в Щатите мъжът ти отива, какво се промени...
Аз все още съм против. Нямам идея в САЩ какъв акъл му е дошъл на моя мъж. Като го питам, колко често трябва да се ваксинира, защото постоянно излизат нови щамове,  вдига рамене. Какво му гарантира , че ще е предпазен? Също. Нали е противопоказно за хора с алергии... каза, ме отива да пита, попълвали се голямо анкета и на нейната база лекаря решава дали си подходящ за ваксина. Утре ще знам повече. Аз все още съм на мнение, че всичко около тоя вирус ще излезе на яве след години,  ако въобще стане.

# 679
Жасминче, 17 000 българи щяха да са живи, ако още преди година бяхме подходили по различен начин. Това е геноцид, а не стоенето в къщи, което след месец децата ще са забравили вече. Как свикнаха хората с тези цифри, не е истина....

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 07:47 от Cygnus

# 680
  • Пловдив
Уф, не искам да спорим за вируса и изобщо вече да се занимаваме с него, ама някои хора се пристрастиха и не искат да спре да се говори и мисли за това, а да се страхуват вкъщи още 10 години, ама моля ви се, това е пълна дамагогия. Погледнете графиките в ЕС. Не се разбра, че проблема у нас е калпавата здравна система и болните хора, а не мерките. Гледам Испания, затворени от октомври. Гледам Австрия, гледам Италия, за Гърция да не говорим. Каква е разликата? Спряха вируса и хора не умират? Просто сме много, много зле в здравеопазването и качеството на живот и тук е проблема, а не в мерките, няма нужда от повече, а децата трябваше да са на училище цялата година без 2 месеца по време на пика на двете вълни. Наистина не разбирам как е възможно за 1 година хората така да превъртят, че да са готови всичко да си дадат, само някой друг да ги затвори вкъщи и дори не искат в себе си това да се промени.
Набора вчера имал класна по БЕЛ. Сравнително е доволен. Но с математиката имаме огромен проблем и не знам. Примирил се е с ниската оценка и с дупката в знанията. Дано догодина им се смени учителката, иначе наистина работата ще е в дерето. На село живеел и за това нямал време да ходи на уроци. Обяснявам му, че хората пътуват с часове от едно място на друго, като имат желание, но не иска да разбере и това е. Сякаш всички си имат шофьор. И, пандемията и тук е виновна, защото се използва за извинение и ни намалиха автобусите наполовина през уикенда. Преди си беше ок, сега е направо ад, ако ти трябва рейс уикенда. Но, това не може да му е оправдание, мързела е в повече, и, специално за него, математиката като бяха присъствено нямаше такива дупки, ходеше редовно да му обясняват и държеше фронта. Не мога обаче да бутам и да давам зор, не знам как го правите, невъзможно ми е просто. Както и да е, надявам се разума да победи и догодина да са си на училище, както винаги е било. Но ще ни се отели вола. А дали ще трявба нещо да се преговаря по другите предмети? Физика, химия, история? Дали ще имат входни нива? Откъде ще преговаряте вие? Добре е да го мисля от сега, че ей го къде е септември.

# 681
И аз това се чудя, какво се случи с хората за една година, че 17 000 (само официална статистика) жертви за 2 вълни са "демагогия". Дано продължи спадът и никога да не се връща вируса, но тази тотална липса на емпатия, заедност и разбиране, които открихме, ще ни съпровожда дълги години. Никакво общество не сме, за разлика от доста народи, не че не го знаех, но тази година го доказа категорично.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 11:01 от Cygnus

# 682
За училищата много лесно могат да се решат проблемите - прави се периодично тестване на децата и те си ходят присъствено. Така ще има някакъв относителен контрол на разпространението на вируса сред тази група. Мисля, че всички сме на едно мнение, че за учениците е най-добре да учат в реална среда, че редуването на различни режими не им се отразява добре.  Но това решение трябва да дойде без допитване до родителите, а като част от стратегия  за справяне с вируса.
И аз не мога да разбера тази надменност и липса на съпричастност към чуждата смърт. Всеки се спасява поединично. Жертвите на вируса са много, но причината не е само в това, че  българите сме болни и здравната ни система е калпава, а защото няма контрол на разпространението на вируса.
Ако отменят и извънредната епидемична обстановка, това означава махане на маските на закрито, връщане на всички на работните места и др. неправилни и страшни решения на този етап.  Не вярвам Стойчо Кацаров да  е толкова луд, че да иска да остане в историята като служебен министър, отговорен за смъртта на още много хора.
Аз също вече много трудно влияя върху мотивацията. Търся причината и у мен. Понякога не мога да прикрия учудването си защо учат неща, които ги отблъскват. Сложно съставно с подчинено подложно изречение , с подчинено определително и пр. дивотии.  И това не е само по български, по други предмети също съм реагирала така в годините и в един момент децата възприемат отношението на родителите към образователния процес. С малкия се опитвам да не правя тази грешка, но невинаги ми се получава.

# 683
  • Между гори и планини
Люба, има частни учители които могат да преподават и чрез скайп. Моя син така "ходи" на уроци по математика. Не губи време в отиване, връщане. Като гледах в сайта учители.бг , много имаше вероятност да работят така. Нашата е чак в Търново,  на час път от наше село.

# 684
Ох, да, Аманда. Това ние учехме ли го? Не помня сякаш. Какво като не може да определиш дали подчиненото изречение е подложно или определително, тя пунктуацията е валидна? Имам чувство, че страшно много академичен материал е смъкнат към средния курс,  неясно защо.

# 685
  • София
А как се отговаря на въпроса какво ви вълнува в народната песен? Част от домашно по БЕЛ в 5 клас. Моичкият написал "Не ме вълнува".
По ИТ отново петокласникът има 2ка, защото не бил дал точно определение на понятието "клетка" в таблица. Няма значение тука може ли да прави и работи с таблици...

# 686
  • Пловдив
грийн, хахахаха. Извинявай, не ти е смешно, но отговора кърти. Право е детето, отговорило е каквото чувства. А иначе, винаги съм се удивлявала как е възможно това натискане у нас да се учи наизуст и без разбиране. Това формално зазубряне, което се толерира. Ама чак двойка, не е честно. 😥

# 687
И при нас вчера мина класното по БЕЛ. Беше на материала по двата предмета от втория срок. Имало е и теза. Днес ще учат с намалени часове и от 11, вместо от 13.40. Май имат някакъв съвет учителите...
Разправяхме се с една 2ка по рисуване за непредадено задание. Наборката води кореспонденция с госпожата, която в крайна сметка се оказа разбрана и коригира оценката.

# 688
  • София
За куриоз същият този петокласникът ме разпитваше какво пратя, докато работех по една пивот таблица. Обясних му и следващата той поиска да я направи. Успя без да знае точното определение за клетка.
Писах някакви писма до учителката, на която й трябваше 1 седмица, за да измисли какво да ми отговори. Накрая ми писа, че бил умно дете, но ще му пише двойки, докато научи определенията, защото щели да му трябват до 10 клас. Ей, Бога ми, като се замисля и аз не мога да дам определение за клетка по нейните стандарти пък май доста добре боравя с Excel...

# 689
Съдейки от досега с образователната система, на която са подложени децата ми до 7-ми клас, мога да кажа, че образованието е пълна пародия. Вероятно има и по-различни училища, но това, с което се сблъсквам аз, често пъти ме втрещява:
Тест по математика за трети клас. В условието на задачата присъства думата "периметър". Тъй като децата масово не са я решили, защото не знаят значението на думата "периметър", учителката я е елиминирала от резултата към теста. Децата знаят само значението на думата "обиколка". Ако в условието присъстваше думата "обиколка", проблем нямаше да има... Нищо, че отбелязват обиколката с "Р" (от къде ли пък идва това "Р", защо ли някой трябва да поясни?!, сигурно да не им се стори сложно и объркващо). Ей такива неща направо ме побъркват.
Не може отношението към децата да е като към малоумници и да очакваш да станат гении. Просто няма как да стане. Но летвата вече е толкова ниско свалена, че всяко леко повдигане нагоре е съпроводено с рев и недоволство - я от страна на родители, я от страна на ученици...

А за включения материал в учебните програми, разпокъсването му, съкращаването му.... и дума не искам да отварям!

Но както на мнозина е станало ясно, аз съм много недоволна от образователната ни система по принцип (без значение ПО, ДО), така че не ми обръщайте внимание на критиките. Само си амортизирам клавишите... Blush

Общи условия

Активация на акаунт