Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 7

  • 1 267
  • 32
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 50 991
Judy, права си, жалко е. За четене и писане много помогна логопеда, който посещаваше. Но за математиката и конкретно делението се оказва няма къде да потърся помощ, освен в училище.
Допълвам се. Тук. Не е съвсем за тук, но не знам къде да попитам. Надявам се на помощ. Касае се за музика и ноти. Детето познава всяка нота. Ако му напишеш поредица от ноти с думи, без грешка ще напише графичните им символи. Например си, ре, ми, до, половина, осмина и т.н. Само че госпожата изисква писането на ноти да е във вид на диктовка. Казва пиши нота сол, осмина; цяла нота фа; четвъртина ре. И настава шок и ужас. Не може. Дайте идеи. Никога не е имала такъв проблем с цифри, с букви. Хайде с думи и изречения да, но там е поредица от повече графични изображения. И госпожата днес и е сложила ултиматум да научи нотите, нищо че дефакто ги знае.
Всъщност има ли изискване от МОН да се пишат ноти под диктовка? Ох, на всичкия зор и това ни дойде на главата.

И какво като учителката иска? Учителката този път може да си гледа работата! Сериозно. Какво е най-лошото, което ще се случи, ако не се изтормози детето с тези безумни диктовки на ноти? Да му намали оценката с една единица за края на годината? Да му се кара? Честно, ако беше за някоя от моите деца това с нотите щях да го подмина и толкова. Не си заслужава да си тормозя децата с чуждите безумия. Моите свирят и пеят от ПУк, а такива глупости никой не ги е карал да пишат за петнайсет години.

За деленето - умножението и деленеието минават през събирането и изваждането, онагледени със задачи от ежедневието. Така да се каже, забравете таблицата за умножение, а се концентрирайте върху битовата страна на логиката на умножение и деление. Така се "щраква" логиката.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 09:21 от Andariel

# 31
  • София
  • Мнения: 2 077
Може ли само да попитам
Диагностиката в “Свети Никола” как става. Обаждам се там на регистратура да запиша час. Или трябва да има някакви документи предварително (от логопед и психолог)?

# 32
  • Мнения: 6 587
Може ли само да попитам
Диагностиката в “Свети Никола” как става. Обаждам се там на регистратура да запиша час. Или трябва да има някакви документи предварително (от логопед и психолог)?
Да, обаждате се за час за детски психиатър. Отивате с направление от личния лекар с код за детски психиатър. След първата среща той преценява дали детето да бъде записано в списъка на чакащите час за обследване, което вече се провежда от трима специалисти - логопед, психолог и детския психиатър.

Общи условия

Активация на акаунт