Не разбрах, кога Фикрет е размислил - обеща на Юмит да продължат с отмъщението.
И той седя на онези стълби, на които седеше и Йълмаз. Същата сцена. Дали тогава взе някакво решение. Или когато Бахтияр му каза, че Мюжгян си е подала молба за напускане и заминава.
Лично аз не съм сигурна, че Лютфийе имаше точно за цел да раздели Фикрет и Мюжгян. Мюжгян беше пътят на Фикрет далеч от отмъщението. И Фикрет имаше нужда от "шамар", за да избере. Заминаването на Мюжгян беше повод той да реши. Може би това е целяла лелята. Да провокира Фикрет да избере Мюжгян, след като Мюжгян реши да замине, ако реши. Видяхме, че бързо се съгласи за брака и за това Фикрет да замине с Мюжгян за Истанбул. Ако целеше да ги раздели, щеше да измисля причини и да го разколебава; нямаше да се съгласи за брака; и като начало, ако целеше раздяла Лютфийе щеше да настоява Мюжгян да замине без да се връща, защото връщането й щеше да е свързано и с възможна промяна при Фикрет и ново развитие на нещата около тях.
Мисля, че по-скоро Лютфийе не иска Фикрет-Юмит и не иска да има заплаха за живота на Фикрет от Демир. Какво я "топли" Лютфийе наследство Яманово, като Фикрет има наследството на Фекели; голям конак; фирма; имоти в Истанбул и т.н.
Сбогом Мюжгян!
Много беше красива, изглеждаше и много щастлива! Много сърцераздирателни сцени! Остави шалчето на Керем Али и се присъедини към Йълмаз в онзи свят.