Отговори
# 165
Няма да излезе Зюлейха, ще се върне. То е ясно.
Не разбрах, кога Фикрет е размислил - обеща на Юмит да продължат с отмъщението.
И той седя на онези стълби, на които седеше и Йълмаз. Същата сцена. Дали тогава взе някакво решение. Или когато Бахтияр му каза, че Мюжгян си е подала молба за напускане и заминава.
Лично аз не съм сигурна, че Лютфийе имаше точно за цел да раздели Фикрет и Мюжгян. Мюжгян беше пътят на Фикрет далеч от отмъщението. И Фикрет имаше нужда от "шамар", за да избере. Заминаването на Мюжгян беше повод той да реши. Може би това е целяла лелята. Да провокира Фикрет да избере Мюжгян, след като Мюжгян реши да замине, ако реши. Видяхме, че бързо се съгласи за брака и за това Фикрет да замине с Мюжгян за Истанбул. Ако целеше да ги раздели, щеше да измисля причини и да го разколебава; нямаше да се съгласи за брака; и като начало, ако целеше раздяла Лютфийе щеше да настоява Мюжгян да замине без да се връща, защото връщането й щеше да е свързано и с възможна промяна при Фикрет и ново развитие на нещата около тях.
Мисля, че по-скоро Лютфийе не иска Фикрет-Юмит и не иска да има заплаха за живота на Фикрет от Демир. Какво я "топли" Лютфийе наследство Яманово, като Фикрет има наследството на Фекели; голям конак; фирма; имоти в Истанбул и т.н.

Сбогом Мюжгян! Sob Много беше красива, изглеждаше и много щастлива! Много сърцераздирателни сцени! Остави шалчето на Керем Али и се присъедини към Йълмаз в онзи свят.

# 166
Значи Зюлейха има намерение да се разведе.
Студ лъхна от нея, когато изпращаше Демир и знае, че го вижда за последен път.
Много е хладнокръвна. Никак не ми хареса такава.
Не е само обидена жена. На мен повече ми прилича на такава, която не е наясно с чувствата си.
Трябва и дистанция.
Изпращането: Хюнкяр изпрати Зюлейха с децата при Йълмаз.
А Севда отиде при Демир и му каза, че заминават.
В отвъдното има вече цяла Чукурова, и Мюжгян тръгна натам.
Кърпата на ръката на детето напомни кърпата на Хюнкяр.
Мюжгян тръгна натам с годежен пръстен, не успя да го получи, но беше приготвен.
Също като Хюнкяр с пръстен от Фекели. Но и двете си останаха в старите семейства. И двете в бяло. Същата музикална пиеса.
Зюлейха тръгна, за малко спря, гледа, гледа към Демир и...

# 167
На мен ми се стори, че виждам колебание у Зюлейха, която чу гласа на Демир.
Интересно, какво каза Юмит на майка си пред конака, когатоДемир излетя да гони Зюлейха.

# 168
Същата музика звучеше и когато Йълмаз почина и когато се сбогуваха с него, както и когато Хамине го спомена в онази вечер. Всички "излизат" с тази трагична музика и тръгват в безкрая. Много тъжна и въздействаща музика.
Керем Али остана сираче. Cry

# 169
Дана, може да си права за Лютвие, но планът се оказа доста сложен.
Катя, аз все Германия чувам. Но и Франция да е, пак е граница.
Севда каза на Юмит да се откаже от Демир, той обича жена си и децата, тръгнал е след тях, а Юмит я пита - ти отказа ли се? Имаше предвид Аднан. Още ли не е разбрала, че Аднан не е обичал Хюнкар, нито тя него.

Ваня, мисля, че Зюлейха хем беше решителна, хем не съвсем, защото не попита директно Демир - това, което я посъветваха Гюлтен и Севда.

# 170
Лучия, да, но аз не мисля, че е план, а просто опит - я стане, я не. Аз нямам впечатление Лютфийе да поддържа плана за отмъщение на Фикрет, защото той му носи негативи и застрашава живота му - или ще умре или ще стане убиец и ще лежи в затвора. До момента винаги се опитваше да го спре по този му път. Лютфийе не го спря да замине за Германия, за да се бори за признание на Яман; не тръгна да агитира Фекели да ги търсят и спират от бягството, за да продължи отмъщението; после като взе с колата Фикрет от Мерсин искаше той веднага да замине и не я интересуваше Яман и внедряване на Фикрет при тях, но като научи, че Демир не е виновен и че Юмит сама е паднала тя беше "за" Фикрет да свидетелства за истината. Ако Лютфийе целеше Фикрет да е признат в Яман на всяка цена, то положението на Демир в затвора би било от полза - Юмит го набеди; Лютфийе разбра от Фекели и за Демир-Юмит и можеше да пусне тази клюка из Чукурова, когато и както си поиска. Та, Демир в затвора като опитал се да убие любовницата си, Зюлейха съсипана;...щеше да излезе и исторята Севда - Юмит и така ето ги разбити Яман. Можеше и някое и друго писмо да излезе наяве и Фикрет да тържествува, като по-добрият Яман.
Каквото и да прави Фикрет - дори и свидетелството в полза на Демир, надали Лютфийе се самозаблуждава, че Демир ще приеме Фикрет и ще го признае. Така че, аз за момента не я виждам Лютфийе в тази "война". Не е дейна по отношение на Яман, а ако е част от някакъв план, няма как да оставя нещата на случайността. За момента виждам действията й в насока за възспиране на Фикрет от сблъсък и отмъщение на Яман.
Мюжгян не й допадна с поведението си - забележките, изхвърляне на плюшената играчка и тя имаше някакви отношения към нея от разказаното от Шермин и Фюсун. И аз да бях, щях да имам едно на ум.
За момента мисля, че Лютфийе искаше Фикрет да направи избор. Виждаше, че той е влюбен в Мюжгян и той го каза, но от другата страна е отмъщението и последиците от него - Фикрет беше в затвора, обвинен от Зюлейха в процеса на цялото отмъщение. За всичко, сторено на Яман от когото и да е, ще обвиняват Фикрет и Лютфийе го знае. Така че, според мен, тя цели да отдалечи Фикрет и изигра коза да поканят Мюжгян в Истанбул. Фикрет е трябвало да избере, а тя познава Фикрет. Ако стане, стане. Ако не, щяла е да действа според всеки възникнал случай, в зависимост от това, което реши Мюжгян и действията на Фикрет.

Зюлейха ще остане, според мен. Тя никога не е успявала да избяга. Макар че, аз също си мисля, че им трябва малко дистанция.
Лека нощ от мен! Nature First Quarter Moon With Face

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 00:50 от dana78

# 171
Исках да видя как завършва еп., но все още не е качен в ютюб.
А утре трябва да ставам рано.
Един предишен опит на Мюжгян да започне нов живот в Истанбул, който също не успя;
докато чаках, гледах този клип.
Мюжгян беше хубава героиня, имаше много хубави моменти с нея, но с лош късмет.
Мелике много ми хареса, с удоволствие бих я гледала отново.
Лека нощ!

# 172
Сега Демир ще скочи в една моторна лодка и ще гони ферибота да го спре - само така Зюлейха ще се разколебае в решението си. Sunglasses

Meлике се сбогува с Мюжган с тази снимка и Blue Heart

Ваня, краят на епизода

https://www.instagram.com/p/CPG8_Z-rwb3/

# 173
Сега видях, че Уур вече е започнал подготовка и снимки. Ето го с партньорката му:

Четох, че Каан Ташанер ще се присъедини към проекта. Успех на Уур и на всички актьори, както и на сериала!
Flowers Four Leaf Clover
Аз ще го загледам, ако го превеждат рускините. Blush

# 174
Здравейте! Animal Bee
Случайно ли беше тръгването на път на Зюлейха и Мюжгян в един и същи момент?
Мисля, че не.
Те са двете жени на Йълмаз и водят със себе си двамата сина на Йълмаз, който е моторът на индустриализацията. Ако Йълмаз е ръцете и делата, Зюлейха е любовта, чувствата - душата, на достигналата и до Чукурова промяна, точно това, което иска Демир да получи от Зюлейха, при това - завинаги. Само когато духът на новото остане в Чукурова, може да продължи животът на това ново нататък. Новото е капризно и много бързо си стяга куфара.
Мюжгян е партньорка на Йълмаз, двамата ги свързва големият град Истанбул, но остават в рамките на Турция, нейното пътуване трябваше да я остави в Истанбул, а след това там да живее и Керем Али. В такива моменти на местното обикновено помагат някакви сили отгоре: автомобилна, авио-катастрофа, защото Керем Али принадлежи на Чукурова. За Мюжгян – лош късмет.

Много по-различен е случаят със Зюлейха. Тя води със себе си първия син на Йълмаз, детето заченато пред Бог и веднага след това поето от Демир, като тази ранна биография го прави дете с необикновени качества, а също и първото дете на местното – Лейля, дошло след дълго време на невъзможност за зачеване, сложило край на безплодието на човек и стопанство. За честта на Зюлейха Йълмаз и Демир дадоха равни количества земя, защото земята на Чукурова - днес това е Зюлейха. Интересно е, че своята връзка със земята на това място Зюлейха разбра, когато вече модернизацията беше приключила и двамата с Йълмаз предприеха първия опит за бягство, който не успя. Тогава Зюлейха каза: „Чукурова е моята съдба. Чукурова е моят гроб.“ Така в Зюлейха се свързват двете крайни точки: модерният свят и Чукурова. Негативното усещане към земята премина през няколко различни преживявания и смърт на любими хора като в настоящия момент е променено и е достигнало до изцяло положително: днес Зюлейха сама се определя като стопанка на Чукурова, управлява работата върху земята и има голямо семейство от хора в чифлика. До момента, когато отново реши да бяга от Демир, в сегашния случай – неверен мъж, който е изгубил нейното доверие. Лесно е да херасаш новото, по-трудното е да го разбереш и да го задържиш.  Критичен момент, ще видим как ще се оправя и оправдава Демир.
Най-интересното обаче, което ни показаха при това последно засега бягство, е мястото, където Зюлейха отива и отвежда децата на Йълмаз и Демир. Ако Мюжгян остава в границите на Турция, Зюлейха заминава за Западна Европа, без значение къде точно, някъде, където и да е там. Изненадва усещането на Зюлейха като гражданка на света, което тя демонстрира. Зюлейха не се притеснява от непознатото място, непознати хора и езици. Тя следва предпоследната цел на Йълмаз, когато двамата планираха бягство в Германия, преди да получат решението на Демир за развод, след което сами решиха да останат в Чукурова. Какво ни казват за героинята с това толкова освободено и така бързо организирано до подробности пътуване-бягство, сякаш непрекъснато пътува? Според мен, това е начинът за характеризиране на героите като символни образи на индустриализацията, като нейно тяло и дух, който процес е наддържавен, над национален, той е световен. Затова Зюлейха, както и Йълмаз се чувстват добре навсякъде, те могат да живеят навсякъде. Йълмаз поправяше стари автомобили, но тези автомобили идваха от и го свързваха с развития Запад. Зюлейха уседна и почти започна спокоен живот на земята на Чукурова, но новото поставя условия, предизвиква, изисква и наказва с бягство, когато нещо на това място не му харесва дотогава, докато всичко се оправи.
Демир има задача на живот и смърт: да спре и да върне Зюлейха и децата. Може и с лодка, ще бъде  много весело. Но аз разчитам на няколко неща в такава последователност: песента на Айтекин Аташ O Yar Gelir, която тримата герои на промяната слушаха във влака, с който пристигнаха заедно в Адана, на фона на която песен Демир се влюби в Зюлейха, а сега зазвуча в сцената на ферибота; след това на няколко пъти казаното от Аднан „татко, татко“, което Зюлейха добре чу; на таткото, който крещи и ръкомаха и Зюлейха добре го видя; на малко милост в Зюлейха; и на някаква свръхсила, ако всичко това не помогне...Не знам какво и дали въобще нещо  ще помогне, но най-много разчитам на саундтрака, който обикновено не прави грешки.
Сега интересно е какво ще стане с Керем Али. Въпросът има много аспекти, отнасящи се както да сегашния момент, така и до миналото. Каквото и да решат, трябва да е добро за детето, то се нуждае от място и хора, които могат да осигурят стабилност и постоянност в живота му, а кое е това място?  Ще видим какви разговори ще се водят, ще има ли борби.

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 15:12 от vanja@

# 175
Здравейте Simple Smile
Изгледах някои възлови сцени с озвучката. Интересуваше ме  срещата на Фикрет с мъжа от работилницата. И ... трябва да се коригирам - Фикрет е замесен в нападението над конака. За нападението беше плащането. Не знам дали знаеше за вандализма, но и това не го оправдава. И Бахтияр го обвинява, а Фикрет с ехидна усмивка казва, че няма доказателства за намесата му - наивна работа. Предполагам, че след хващането му и заплахите от Зюлейха, е решил да отговори по този начин, което аз съм пропуснала при накъсаното гледане на предната серия. След смъртта на Мюжгян вероятно хептен ще се озлоби, макар че ... виновниците тук с намесата в съдбата й са други.

# 176
Привет!
Ваня, след още едно бягство на Зюлейха от имането на Яман нищо няма да остане. Grin

Още недоумявам как продаде 1/4 от холдинга на улицата, без да се притесни, че не знае купувача. Шади и той уж полицай, но не я спря. Къде обявиха продажбата, за да се появи клиент - не се разбра, Демир ще бере големи ядове.
Парите ѝ отидоха в кипърска банка, а оттам можела да замине където реши - Англия, Франция, Германия - така ѝ каза Шади.
Бандитите претършуваха всеки гардероб, чекмедже, джоб, а накрая пак се появиха бижута за слугите. Rolling Eyes
Изгледах само няколко сцени с озв. Изхвърлената от конака Юмит пусна последната отровна лъжа - Демир много я обичал, но му било неудобно да каже на Зюлейха, та затова горката се скита немила недрага. Накрая пак цъфна пред холдинга.
Щом в Мерсин има граничен контрол на ферибота за Кипър и не пуснаха Демир, как позволиха на Зюлейха да изведе децата без разрешение от бащата.
Жалко, че тъкмо във Фикрет проговори нормалността и Мюжган загина. Накрая Лютвие казва "О, Аллах, заради мен."
Фикрет плати на онзи от автосервиза - Рюстем, и каза само, че няма да забрави доброто, което направил. И бужутата бяха в бандита, но Фикрет нали нямаше никакви пари, откъде извади този плик.

Катя, Фикрет отиде в автосервиза след разговора с Бахтияр по телефона - еп. 96. Рюстем му каза да отива в хотела, Фикрет отговори, че няма много време. Хората на Зюлейха го хванаха след това, като се върна за багажа в хотела. В края на еп. 95, след заминаването на Мюжган от хотела, Фикрет се върна там от банката, в началото на еп. 96 говори с Бахтияр, разбра, че Юмит е жива. Той му каза да се върне, наказанието ще е леко, а Фикрет си каза - ще обвинят мен. И отиде в автосервиза, защото е мислил, че Демир е нападнал Юмит, а ще обвинят него. Поръча нападението и искаше да бяга към Истанбул, хванаха го, избяга, леля му го върна в Чукурова.

Имаха събиране днес в заведение, Полен е тагнала goodbay. Ханде рано сутринта беше в Истанбул, приключили са сезона. Hands Clap

# 177
Привет Flowers Cherry Blossom
Забравих да честитя и аз РД на Серпил Т. Жива и здрава да е! Flowers Sunflower
Още не мога да разбера, защо му е на Фикрет този обир? Плати за него, нищо финансово не получи, а само подозрения. Каква е била целта за него? Thinking

# 178
Хубави почивни дни! Animal Bee
На мен ми се струва, че Фикрет поръча на човека в автосервиза нещо различно от нападение и обир на конака на Яман.
От първия им разговор стана ясно, че двамата се познават добре и имат дълги отношения, дали само в Турция или и от времето на Фикрет в Германия, не се разбира. Фикрет отиде при него, когато мислеше, че той ще бъде обвинен за инцидента с Юмит – това подсказаха Бахтияр и Мюжгян, която си тръгна, и Фикрет се готвеше за връщане в Германия. В този момент той още не се е виждал със Зюлейха. Затова по-вероятно исканата от Рюстем услуга да е имала връзка с пътуването. Рюстем знае целта на пребиваването на Фикрет в Турция и оттук това, че негов враг е Демир, но „нещата много са се объркали“. Най-вероятно Фикрет му е казал и за последните събития, затова бърза: Демир е в затвора. Каквото и да му е поръчал, според мен, Рюстем е свършил две неща: поръчаното от Фикрет, за което той втория път му плати – една съвсем малка сума, а отделно Рюстем е използвал информацията и е организирал обира. Той знае, че стопанинът отсъства, а отделно, че Фикрет заминава и каквото и да се случи, ще бъде на сметката на Фикрет, когото всички знаят за основен враг, но той вече няма да е в Турция.
Прави впечатление, че когато дойде втория път, Фикрет си плати за поръчаното. Не зададе никакви въпроси за нападение и обир: напр. какво са взели, как е минало. Нито пък Рюстем му каза нещо във връзка с обира: Фикрет седеше до малкия сейф, в който бяха бижутата, които преди това Рюстем разглеждаше, но не стана дума за тях; нито му каза за многото пари в големия сейф – ако се сравнят по количество парите за четвърт холдинг, събрани в куфарчето на адвоката, в този сейф имаше банкноти за поне няколко холдинга. Изобщо за нападение и обир не стана дума: ните Рюстем каза, нито Фикрет пита. Но най-важното, Рюстем не каза, че един от хората не се е върнал, липсва, той вероятно още не знае какво е станало с него, но и не каза на Фикрет за липсата му. Защо Фикрет да му плаща, когато има такава богата плячка? Освен, ако Фикрет не знае за нея, защото не е поръчвал обира. И още, ако Фикрет беше поръчител на обир, той нямаше ли да го отмени, когато след развоя на събитията реши да се върне в Чукурова?

На пръв поглед изглежда, че Джумали, когато разкаже какво е видял, ще издаде Зюлейха и Севда. Но може тъкмо чрез него да се върне лентата обратно и да се разкрие точно това: кой от двамата – Фикрет и Рюстем, какво е поръчал и кой какво е изпълнил. Така да се разкрие, че Рюстем е виновен за обира, който Фикрет не е поръчвал, но така ще се стигне и до самия Фикрет, който използва такива хора и формирования.
Джумали е попаднал на точния човек – Гафур, двамата ще се разберат, те са си лика прилика. Чрез Гафур Джумали разузнава кой кой е в конака и така иска да се ориентира как максимално да покачи цената на информацията, с която разполага. 

На кого Зюлейха е продала акциите?
Дали не е възможно това да са „чуждите“? „Героят на Чукурова“ уж ги унищожи, но не съм сигурна в това. Там имаше много сериозни неща: много пари, оръжия, солидни хора...и изведнъж тази детска акция на Фикрет. Те изчезнаха от хоризонта след като Хюнкяр организира обществеността срещу намерението на Демир да продава, но това не означава, че те не съществуват и не изчакват някъде на тихо. Акцията на Хюнкяр и това, което гръмна след „героизма“ на Фикрет може само да са ги накарали временно да спрат. Техният адвокат и преди искаше анонимност за своя клиент, както и този сега. А и кой друг, освен тях, които дебенеха, за да купят нещо чукуровско, наблюдава пазара и не изпуска нищо. Дали не е дошъл техният миг. А има и нещо символично в това как Хюнкяр защитаваше и дори застана против сина си за Чукурова, а Зюлейха с такава лекота продаде четвърт от холдинга, за който Демир си мечтаеше как един ден ще ръководят техните деца.

Така до края на сезона, освен брат, сестра, голяма любов, братовчедка, огромни загуби от обира, за които никой в конака още не знае, Демир може да се сдобие и с нови акционери врагове в холдинга.
Много показателни бяха последните думи на Демир към Зюлейха: „Ти направо си станала г-жа Яман. Ти си като майка ми.“ Те бяха по повод на нещо, което Зюлейха искаше сама да провери. Но могат да бъдат тълкувани в различни посоки. В една от тях се вижда, че Зюлейха дори и да прилича на майка му, не е като майка му. Поне в две неща със сигурност: няма да търпи изневяра и богатството е важно за щастието на децата, а не само за себе си.

# 179
Здравейте Flowers Tulip
Ваня и моите впечатления за Фикрет и нападението на конака съвпадат с написаното от теб. Бях коментирала и преди, че наистина няма логика Фикрет да не поиска част от плячката, а другата част да е наградата за нападателите. Или ако плати за нападението, то цялата плячка трябва да остане за него и при споразумение някое и друго от бижутата като награда за нападателите. Но, Фикрет нито пита за обира, нито взе нещо, а си плати и това е. И аз не мисля, че Фикрет е организирал това нападение. По-скоро е самоинициатива на Рустем. Той се загледа с особен поглед след Фикрет, когато той си тръгна от автосервиза първия път. Обмислял е нещо.
За Джумали също предполагаме, накъде вървят нещата - ще събира информация и ще изнудва.
И аз мисля, че акциите ще ги купят нови лица от "чуждите" или съвсем нови хора, които ще бъдат въведени в действието в следващия сезон, или това е Фикрет. Той може да е подготвен, че Зюлейха ще предприеме някакви инициативи, когато разбере за връзката Юмит-Демир и да я наблюдава и действа чрез подставени лица.
Друго, което не разбрах...още не съм гледала предната серия и ставах и сядах по време на он лайн излъчването на последната: кога Фикрет взе решение да следва любовта и се отказа от отмъщението? Видяхме, че той обеща на Юмит да продължат с това, за което са дошли. Обещаха си да съсипят Демир и да действат нататък. Как така изведнъж Фикрет се отказа отново и то без да е уведомил Юмит, която ще очаква общи действия? Дали Фикрет я "замота" нарочно, знаейки, че е виновен пред нея за това, че я остави да умре. Но, как е очаквал да бъде щастлив с Мюжгян при условие, че е обещал отмъщение на Юмит срещу Демир и тя ще му търси сметка за това и няма да му позволи ей така да се откаже от нещо, което той й обеща отново и даде заявка. Беше ми странно, как така Юмит не е сърдита и дори бясна на Фикрет, че: първо -  остави я да умре и ако не бяха Шермин и Фюсун тя щеше да е мъртва; второ - с показанията си той помогна на Демир и същевременно навреди на нея, като ясно я изобличи в лъжа. Лъжесвидетелстването е подсъдно, дори и Демир да не подаде жалба. Това се счита като неуважение на съдебната институция, защото показанията са под клетва. Та, мисля си аз: дали и Юмит и Фикрет не играха "игра" докато си обещаваха да продължат с отмъщението. Фикрет играе, защото знае, че Юмит ще го предаде, заради това, което й причини, а Юмит играе, защото я е страх от Фикрет и се прави, че все едно нищо не е станало, но планира да го накаже именно по време на продължението с отмъщението. Т.е. тази нощна среща между двамата да е била просто едно лицемерничене, докато и двамата не заемат позиция за своя стратегия. Точно и за това, Фикрет бързо, бързо купи пръстен и сякаш беше искрен за това, че вече иска да промени насоката на живота си, беше съгласен да заминат, защото знаеше, че и Мюжгян не издържа в Чукурова повече. И самият Фикрет вече е достатъчно компрометиран на това място, особено с последните впечатления, че е ограбил конака на Яман.
Другият вариант е, Фикрет да играе на два фронта, както и до сега, но тогава нямаше да се съгласи да замине за Истанбул или където и да било. Thinking Щеше да е по-логично разговорът с Юмит да е друг. Фикрет да се откаже, а тя да заяви, че продължава и без него. Тогава би било логично, но сега ми е въпросителна Thinking
Nature Last Quarter Moon With Face

Общи условия

Активация на акаунт