КГБ = Клуб на Готините Баби - 205

• 62 088
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Марина, в първия възможен ден си прехвърлих парите в НОИ.
Осигурявана съм в целия тр. стаж на реална заплата, но все около средната за страната. Имам ПИК код на  НОИ и си изчислих прогнозната пенсия - има към 150 лв. разлика ако парите са при тях. Бях в Доверие, по Коледа ходих да видя какво се случва и след срещата с тяхна т.н. Главен експерт реших да бегам бързо, бате.
Отивам 2 дни преди Коледа, близо 30 мин. чаках някой да благоволи да слезе в приемната/офиса близо до КАТ/. Дойде типичен офисен планктон, около 40 годишна. Не можела да ми каже по колко лв. ще се изплащат към пенсиите, то зависело. Ама от кого - гледа към тавана. Щели да ми изплатят парите на веднъж. На плахата ми забележка, че се изплащат до 9000 лв, а моите са малко повече и трябва да ми са месечно - ами не се знае знае ли се.
 Имат услуга - изчисляване на прогнозна пенсия - помолих я да го направи, имах записани години, тр. стаж, УП-та и подобни. Погледна ме  тъжно и помоли да и кажа ПИК кода към НОИ, щяла да влезе и да го нащрака. Сериозно я попитах дали иска и ПИН кода за кредитната ми карта и дали да и обясня къде в къщи ми е буркан-банк. Тя се втрещи, и заяви, че съм арогантна и не ми прилича на годините.
Излязох си, дадох лоша оценка за обслужването, защото от Доверие ми изпратиха питане на тел. След това си прехвърлих парите в НОИ с пълното съзнание, че няма да забогатея. Но пък и няма да хрантутя подобен офисен планктон.
Та така всеки си преценява според внесените пари и интересите.
Дидимити, сериозно си провери в НОИ до кога може да се прехвърлят парите. Че на тия от фондовете вяра нямам никаква.  Допускам, че нарочно ще размотават хората докато изпуснат срока. Нали все пак и от това им зависят заплатите.
Моето мнение не е препоръка за действие.
Мамси, аз също не съм разбрала за новото бебе. Честито, да ви радва момата! А защо само батко и мама ще идват? Таткото не можа ли да свикне в БГ? А лелята още ли е тук? Много въпроси, но няма да се разсърдя ако няма отговор.
Фури, черпи 1 снимка на бебо Там, ако родителите разрешават.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 16:26 от Aisha

# 181
  • София
Благодаря ти, Айша. И моето решение е такова, просто да си сверя часовникът. И аз бях в "Доверие", но прехвърлих в "Алианс" преди години, не че има кой знае каква разлика. Такива са служителките, нелюбезни и безотговорни, пък и неграмотни. На мен ми рекоха, че не може наведнъж да се вземат парите, щели да се дават месечно. Тук следа да кажа някоя нецендурна дума по техен адрес...
Дидимити, на мен ми казаха до края на май, но сега проверех в пресата (но тя не е достоверен източник за мен) споменават за удължаване на срока до края на юни. Така че си провери. Simple Smile

# 182
Както се оказа, тези частни уж фондове са купили акции от известния  вече Градус, който чете знае  накъде отиват.Те били малък процент от общото, но като така  се хвърлят, за мен под съображения, неизвестни или известни, не са надеждни за дългосрочен план, за пенсии.Като нищо ще фалират под някакъв предлог. Държавата  е друго, може малко ,но дава.И се надяваме да е  стабилна занапред, не като преди ни фалира всички със спестяванията в банки. И не само.

Моите капки изрично забранявам кафето, та го пропускам.Дори виртиално.
Та това ми е мнението за фондовете.И не ме засяга, щоот съм дърта за тях.

# 183
  • в сърцата на любимите ми хора
Аиша, таткото и той е в Карлово, работи онлайн. Хич и не иска да чуе за връщане в Германия. Мама и Алекс са в София до края на уч. година, 31 май. Купиха си нов апартамент, продадоха стария и сега, докато излезе акт 16, сме малко разпръснати 🥴. До края на юни трябва да приключи одисея та с жилището и ще се прибираме всеки у тях си. Малката щерка също си е тук. Никой не изявява желание за връщане в немско. Много им е добре тука, щом и жилище си купиха. Най-важното е да сме живи и здрави. Другото ще си го купим.
Маринка, прехвърлянето на фондовете е до края на юни, казаха от НОИ. Дано и те да не са се изхитрили и да послъгват. И аз мисля да мина към тях. Виж и тук https://www.mediapool.bg/nov-shans-za-horata-s-5-g-do-pensiya-da … d-news318440.html

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 17:42 от мамси

# 184
  • София
Борянка, не че ги оправдавам. Да е само Градуса, нали работих 12 г. в акционерно д-во. Свидетел съм как се качват и падат акции и се влияе на търсенето. То и БФБ е една борса....
 Но ПФ имат ограничение какви акции и ДЦК да купуват. Трябва да са нискорискови, а те вървят и с нисък % печалба, близо до 0-та. Имат и % нормативно признати разходи за управление, няма как да  работят без пари, офиси и др. Повечето трейдъри правим същото от кревата,  по пижама. Но пък рискуваме само собствени средства.
Държавата за мене е по-сигурна като осигуряваща някаква пенсия.

# 185
Наясно съм малко, икономист, но отдавна не съм.
И все пак, тревожното  е ,че тези фондове не се водят от професионалисти , ти сигурно повече внимаваш, те - не.Те се превърнали в резерв на врастта, Градуса имал нужда от капитал, за нещо си, да печели от това, дали му , убедили фондовете ,всичките да купят акции.Дали са прецениил риска - не знам.Тревожното е,  че нито фондовете ,нито фирмите в които влагат са нормални.Видя се как вкараха по 5 лв на акция ли беше в една банка, заради еврочакалнята и зоната ,че била крехка тази , но се оказва че скандалната за развитие на малък и  среден бизнес печели от това.Акциите се сринаха , държавата - тоест всички ,губят, че парите са от данъци , от това се издържа една държава , и кой спечелил от тази за развитие- бедните олигарси ,вероятно ,минава ми през ум, това е играта да не връщат заемите си.Да фалират още една -две банки.Щото няма вече какво да крадат.Това е елегантен начин и  всичко е свързано.
Задължително трябва смяна като по света ,един или два мандата и смяна ,после пак състезание .
Забелязахте ли , че Радев не е излизал , все Бойко се намърдва, изпълнява всички роли, чак сега и Радев припари до папата ,  а Бойко три го галили по тиквата.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 18:28 от Бор_яна

# 186
  • в малка спретната къщурка
Мамси, щастливка си, че всички са край теб.
Айша, ще се пробвам да кача снимка.
За ПФ съм твърдо към прехвърляне към НОИ. Още от началото им съм ги кръстила ПИРАМИДИ. Нямам им вяра. Към Доверие съм, но грам доверие им нямам. То в хайдушка държава, на кого да се довериш?
Днес съм капнала от умора и смятам да полегна рано. След кокошките и аз.
Приятна вечер!

# 187

Добро утро прекрасни! Честита да ни е рожденичката Мая! Бъди здрава мила и много обичана!

# 188
  • София
Добро утро, красавици!
Така и не разбрах какъв празник имахме вчера. Вероятно нещо свързано с възрастта. Stuck Out Tongue Winking Eye
С днешна дата да поздравя МАЯ. Честит рожден ден. Желая здраве и благополучие!
Днес не съм на тръстиката, но имам няколко административни задачи, които никак не са ми любими.
МАМСИиии, радвам се да те видя в нашите редици. Радвам се, че всичко е наред.
ДИДИМИТИ, тенкю баба за кафето.
Желая ви спорен ден и добро настроение.
Хуквам по задачи-първо до пощата да изпратя едно препоръчано писмо. Измислиха електронно да ни отчитат предадените отпадъци (марли,памуци, лигнини). Нови щуротии, разбира се срещу заплащане. Електронният ми подпис изтича, та да го подновя. Трябва да отчета и касата. Няма да ми се размине, така че поемам. Blush

# 189
  • в сърцата на любимите ми хора
Разбрах, че вчера бил ден на бабата. Да сме живи и здрави и да се множат внучетата ни 🥰

# 190
  • Вила Великула
Здравейте момичета, да се обадя и аз.
Вчера и днес съм както е модерно да се казва "хоум офис". Доста задачки отметнах. Утре и в неделя дано да е по-добро времето на вън, че да отхвърля и малко задачи по двора. Имам да засадя още цветя около басейна, него го изгочихме и сега трябва да се мие, но в момента е толкова студено, че не мога да си представя да влеза боса и с маркуча да мия.
От един месец идва една жена да ми помага поне за плевенето, че иначе няма оправия. Двор голям, а аз искам всичко да е под конец. Луда работа.
Смятам другата неделя да се разходя до Костенец, за да се видя с тези от вас, които ще са там. Няма да имам възможност за оставане, че са работни дни, но поне да разменим по някоя приказка.
Прегръщам ви и с някои от вас-до скоро.

# 191
Добър вечер момичета!
Скоро не съм писала , но ви чета редовно.
Докато стигна до писане и все нещо се случва.
Честит имен ден Майче!
Пожелавам ти  много здрави ,щастливи и весели дни занапред!
Бъди благословена!

Пипи и нашата градина е голяма и аз така искам всичко да е перфектно , но наистина иска много работа.
 Особено пролетно време докато влезе всичко в крак. Косене на всеки 10 дни. Преди няколко дни бяхме там и за първи път вече спахме там. Всичко вкарахме в пътя , градината светеше , вътре в къщи също изчистих всичко и си тръгнахме.  Сега като отидем ,градината сигурно при тези дъждове пак ще е за косене.
Днес  чистих из къщи , Сготвих един стар фасул , а вчера правих грис халва, та и за днес имаше. Много обичам грис халва ,десерт от нашето детство.
Миналият ден изпратихме зетко на път. Малко ми е гадно , но какво да се прави , професия.
Чакам с нетърпение срещата в Костенец. Много  съм се затъжила за вас. Съжалявам, че  няма да мога да видя всички момичета, но ще има и други срещи ,за в бъдеще. Дай боже да стане!
Фло, Елица харесала ли е концерта на Соня Йончева?  Четох много хубави отзиви.
Ние ще чакаме 31 август да я видим.
Мамси , радвам се , че те виждам тук. Да ти са живи и здрави внуците.
Лека и спокойна нощ на всички!

# 192
  • София
Луси, лек път на морския вълк!
Фло, стабилизирахте ли ченетата?
И малък Мрънч има стоматологични проблеми.
Сутрин се събужда, показва си предните зъби и казва, че го болят/има ауа/. Та по този случай се сдоби с  първия в живота си час за бг. зъболекар на  01.06 . Голям късмет на Деня на детето да си на зъболекарския стол вместо на игра в яслата.

# 193
  • София
Здравейте, красавици.
Вчера дъщеричката си дойде за няколко дни. Не сме се виждали от 6 месеца и 27 дни. Снощи бяхме семейно на театър. Гледахме Експериментът в Младежкия театър. Постановката е по действителен случай. Който се интересува може да прочета за Станфордския експеримент.
ЛУСИ, дъщерята е във възторг от Тоска. Каза, че Соня Йончева е ураган!!! Възхитена е!
ПИПИЛОТА, не джапай боса по басейна, че със сигурност ще се простудиш. Може да пробваш, ако имаш гумени ботуши. И пак е рисковано. Почакай да се стопли. Като слушам прогнозите, май няма да е скоро.
АЙША, гаджето е добре, аз чакам да зараснат "раните". В затишие сме. И моите внучки така казват, когато имат болка някъде - ауа. Да не би внучето ти да си е ударило зъбчетата или да е отхапвал нещо твърдо?
МАМСИ, разбрах от теб какъв празник е било. Добро пожелание - да се множат внучетата. А бабите да са здрави, за да помагат.
От градината се отказвам, защото се иска много работа и то постоянна. Пооплевя, поизчистя и след две седмици - пак същото. Н'еам нерви. Преди време моята градина казваха, че е най - красивата. Сега не е така. Ще лежа на стари лаври. Stuck Out Tongue Winking Eye
Напускам ви, че е време за обяд.

# 194
Purple HeartSparkling HeartSparkling HeartSparkling HeartHeartpulseGreen HeartЗдравейте момичета!
Много отдавна съм си забравила паролата и влизам през  едни "задни" врати  и затова и по рядко пиша.
Днес съм майка "родилка". Преди 46  години , роди ни се дъщеря.. Сутринта рано , току що съм родила , пристига ММ в родилният дом с един огромен букет рози. Минал покрай пазара и една баба току що пристигнала с една кофа рози , взел ги и идва и един буркан охладени ягоди със захар.  И така започна първият ден на нашето новородено момиченце . Затова сега розите  и ягодите са й любимите.Вчера беше направила торта с ягоди ,украсена с малки розички. Това са такива моменти , че никога не се забравят и с най- малките детайли. Месец май ,много го обичам , свързан с много хубави изживявания в семейството ни. Фамилията ми е на този месец , сватбата ни  през май , дъщерята се роди през май , две коли ,които сме си купували чисто нови , пак са през май. Май си го обичам , че всичко е много зелено ,цветно и хубаво!
Имаме традиция в  семейството , който има рожден ден ,точно в 12 часа през нощта всички се включваме в семейният видио чат ,с наздравица си честитим празника.Снощи направихме същото. Зетко и той се включи , сина , ,ние,  децата,дъщерята духа свещичките. Та така си започваме празника.
Вижте какви щуротии ви пиша , но нека да е малко по различно ....
Чакаме сина всеки момент да си дойде. Довечера ще сме на заведение. 
Сега е време да ви почерпя след голямата увертюра ....Laughing

Това е тортата направена от дъщерята...

Танита , днес и тя празнува , бала на внуците близнаци.  Живи и здрави , много успешни момчета да са!
Да сбъдват мечтите си с лекота!

Фло и ти си имаш голяма радост ,щерчицата  на гости!  Да се нарадвате и наговорите хубаво!
Айша , Мрънчи ,много  голям сладур е! красиво , хубаво момченце! Хубаво е когато си имаме такава тайна група , та да си показваме децата и нас си!

Спирам ,че сина идва , да си го посрещна.
Хубав следобед , момичета!
Прегръщам ви! Blue Heart

Общи условия

Активация на акаунт