/Пазаруване от Aliexpress.com 61

• 34 366
  • 751
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Предполагам, че под "даден търговец" се има предвид онлайн магазините като цяло, а не търговец в Алиекспрес. И аз мисля, че самият Алиекспрес е регистриран.

# 301
На всички досегашни мои сделки парите са пращани на алиекспрес. Те вероятно си взимат процент от всяка покупка и другото отива при търговеца. По сходен начин мисля, че действа и емаг - плащаме на тях, а те от своя страна се разплащат с търговците. Вероятно всяка една платформа, която предоставя място за продажба на много търговци, работи по сходен начин - плащаш на платформата, тя плаща на търговеца. Подобни са ибей, амазон и др.

# 302
  • BG-DE
Точно това имам предвид и аз затова се надявам след 01.07. да няма проблем с пазаруването от Али но ще видим 😊 Искам да похваля Дойче пост, пратката ми със сгрешения адрес дойде независимо, че градът беше грешен 😊 Вчера се изкуших и си поръчах едни камъчета, днес продавачът ги е пуснал но тракинга е много странен започва Н и е хиляда цифри, досега не съм имала такъв, а пише, че трябва да дойде на 29.06., което едва ли ще стане 😊

# 303
  • София
На мен една поръчка пристигна в Испания за 6 или 7 дни, а пише, че е от Китай. Изпълниха си обещанието за 10-те дни, сега чакам превозвача да я дотътри до Бг

# 304
Предполагам, че под "даден търговец" се има предвид онлайн магазините като цяло, а не търговец в Алиекспрес. И аз мисля, че самият Алиекспрес е регистриран.

В клипчето от НАП, което някой беше постнал 7-8 страници назад, обясняваха точно това около 24 минута някъде. Че в случая става въпрос за "електронен интерфейс, който се счита за продавач и носи отговорност за плащането на ДДС" и че всъщност можем да познаем дали въпросният сайт/интерфейс e регистриран като IOSS, ако най-късно на последната стъпка, преди да платим, имаме цената на стоката и на отделен ред сумата на ДДС, която ще ни се начисли спрямо държавата, от която сайтът ни засича, че пазаруваме. В този случай, ако действително Aliexpress се регистрира като IOSS, в което вече почти нямам съмнение, не би трябвало да се дължат никакви допълнителни такси при получаване на самата пратка от пощата, което преди малко и БГ пощи ми потвърдиха по мейл.

# 305
  • Варна
А тя тази IOSS регистрация за всяка държава по отделно ли е? Защото от iherb примерно като поръчвам до немски адрес плащам ДДС на момента, но като поръчвам то български адрес няма такава опция.

# 306
А тя тази IOSS регистрация за всяка държава по отделно ли е? Защото от iherb примерно като поръчвам до немски адрес плащам ДДС на момента, но като поръчвам то български адрес няма такава опция.

Логично е да е за всяка по отделно, иначе ако е само една, то тази страна ще обира данъците от гражданите на целия ЕС, което няма да е справедливо спрямо останалите страни-членки. Сещам се за 2 немски сайта bestsecret и aboutyou та те продават само в рамките на ЕС и макар да са регистрирани като немси фирми, регистрации по ДДС имат във всяка ЕС държава, до която доставят.
Но е възможно новата система да прави някаква врътка и с една регистрация търговецът да получава регистрация за целия ЕС, т.е. за всяка държава едновременно.

# 307

Логично е да е за всяка по отделно, иначе ако е само една, то тази страна ще обира данъците от гражданите на целия ЕС, което няма да е справедливо спрямо останалите страни-членки. Сещам се за 2 немски сайта bestsecret и aboutyou та те продават само в рамките на ЕС и макар да са регистрирани като немси фирми, регистрации по ДДС имат във всяка ЕС държава, до която доставят.
Аз предлагам регистрация във всяка община и всяко село. Хора вие наистина ли живеете в ЕС и не познавате основни принципи на общността. Свободно движение, конкуренция. После се чудят защо мине не мине България получава осъдителна прсъда и солена глоба.

# 308
Аз предлагам регистрация във всяка община и всяко село. Хора вие наистина ли живеете в ЕС и не познавате основни принципи на общността. Свободно движение, конкуренция. После се чудят защо мине не мине България получава осъдителна прсъда и солена глоба.

Може и да не живеем в ЕС.

Обяснете ми тогава защо двата споменати немски сайтове, които търгуват в целия ЕС, имат регистрация по ДДС във всяка ЕС държава, а не само в Германия?

Свободно движение е аз като отида в Германия и си купя от там яке да го вкарам в България без да дължа нищо и по границите да не ме занимават. Обаче в случая с електронната търговия мястото на покупка не е Германия, а България, т.е. там където е купувачът, съответно се дължат данъци в България. Защо да е по-различно когато електронният магазин е китайски?

Оборете ме, може и да греша!

# 309
  • BG-DE
Предполагам, че тези немски сайтове имат регистрации в  различни европейски страни, защото ДДС-то е различен процент във всяка страна, тази нова IOSS система е уж да се облекчи електронната търговия в рамките на ЕС като е нужна регистрация в която и да е страна и важи за целия съюз, това поне разбрах аз, но може и да греша.

# 310
  • Варна

Ами те нашите  пощи до  оня ден на хартия пишеха номерата на пратките.Все пак ти трябва софтуер за това.Казаха че софтуера е готов от миналата година .След Първи Юли ще видим дали е така.

# 311
Аз пак четох за IOSS и пише, че се прави регистрация в една държава, но спрямо адреса за доставка ще се прилага ДДС в размер, който е за държавата на доставка.

# 312
Аз нямам против да си плащам  ДДС-то на Алито след 01.07 и да не ме занимават тук с нещо допълнително, освен да си взема пратката. Мен ме притеснява завареното положение за пратки, които ще получим след тази дата, а няма да е платено ДДС за тях, тъй като ще са поръчани по-рано. Питах вчера в пощата, казаха ми, че още нямат и те яснота и като дойде юли месец ще разберем.

# 313

Може и да не живеем в ЕС.

Обяснете ми тогава защо двата споменати немски сайтове, които търгуват в целия ЕС, имат регистрация по ДДС във всяка ЕС държава, а не само в Германия?

Свободно движение е аз като отида в Германия и си купя от там яке да го вкарам в България без да дължа нищо и по границите да не ме занимават. Обаче в случая с електронната търговия мястото на покупка не е Германия, а България, т.е. там където е купувачът, съответно се дължат данъци в България. Защо да е по-различно когато електронният магазин е китайски?

Оборете ме, може и да греша!
Както казах това е поредното доказателство. Когато накарат разните с фирмички дето продават дреболии по еБей да имат регистрация отделно за всеки щат на хАмерика и всяка държава в Европа ще фалират на следващият ден. Не си поръчвайте скоропостижна смърт щото половин България продава боклуци по ебей без да имат 30+50 регистрации и банкови сметки. Това е реално искането Ви, но тези дето са свикнали, че на чужд гръб и 100 тояги са малко почват да реват като във вица "Не може да се държиш с хората така, както те с теб. Сърдят се! You can't treat people the way they treat you. They are angry! ". Така, че всички ЕТ да се готвят да вадят по 80 регистрации от 01.07. Как ви се струва?

# 314
Така, че всички ЕТ да се готвят да вадят по 80 регистрации от 01.07. Как ви се струва?

В последващ коментар на цитирания се коригирах, че след допълнително проучване за IOSS намерих пояснение, че една регистрация е достатъчна.
Все пак следва да правим разлика от платформи тип олх и платформи тип емаг. В първата връзката е търговец-купувач или ЕТ-то, което визирате, а във втората, както и при али, връзката е търговец-платформа-купувач.

Общи условия

Активация на акаунт