НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

  • 45 278
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 2 281
Замразени сардини купих снощи от Лидъл. Пекох ги в еърфрайера със зехтин. Но не съм очарована,  предпочитам скумрията.

# 616
  • Мнения: 260
Кой каза, че я отмивам от зехтина? Риба в собствен сос не купувам, много ми е суха.

# 617
  • Мнения: 2 924
По принцип не ям консерва риба. Винаги купувам натюр, но може да се случи мъжът ми да купи в олио. И да не я хвърлям...  не защото ми е забавно да мия олио, което  от много години не ползвам.

# 618
  • Мнения: 2 275

Таня, то че е по-евтино, по-евтино е. Ама аз съм толкова скарана с рибите и ги ям по принцип само защото са полезни, хич не са ми вкусни. Затова и търся разни малки рибета, които са цели в консервите по принцип - с кости, кожа и тн. Та и затова предпочитам консерва - готово е, бодваш го и край.
Аха. Моята партия. И аз търся омега 3 и дори лененото семе ми мирише на риба.
Само консерви (от време на време) и само филенца в зехтин. Това там перчици, кожички и очета без мен. Като студентка съм изяла за цял живот копърка/очета.
Точно най-малките рибета са най-полезни.
Консерва сардини в зехтин е най-доброто за необичащите или нямащи достъп до наистина чиста риба.
Alex_Sandra по-горе ставаше въпрос за отмиване на олио.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 19:23 от tania6

# 619
  • Мнения: 3 988
Рецептата е за 1,5 кг сьомга, при по-малко количество изчислявам съответно количествата на съставките по просто тройно правило. Важно е рибата да е от към опашната част, а не котлети.
за 1,5 кг сьомга- 2 чаени лъжички бял пипер едро смлян/може ситно  смлян/, 8 суп.лъжици сол , 2 суп.лъжици захар, 2 връзки копър. Респективно за по-малко количество захарта е символична. Тя е консервант в случая. Слага се и копър на вкус, всичко се обърква и  рибата се натрива с него. Ако са две филета, могат да се сложат едно върху друго. Завива се в найлоново или станиолено фолио. Престоява 48 часа, като на 12 се обръща, ако лежи в хладилника а едната страна, се завърта на другата. Става супер вкусно Simple Smile

Иначе отчитам два дни фаст, вчера 24 часа, днес 19. Днес след фаста, патладжан с моцарела, чаена лъжичка фъстъчен тахан. Вечеря дробчета, сърчица и воденички, с гъби, лук, бекон и малко домати. Днес преди да ям бях стигнала много ниско тегло. Утре ще видим.

# 620
  • Мнения: 11 953
Благодаря, Духче! Flowers Hibiscus Непременно ще изпробвам тази рецепта, но в по-малко количество, защото само аз ще я ям.

# 621
  • Мнения: 3 988
Наистина става много добре. Въпросът е сега от къде да се намери хубава сьомга, която не е замразена. Вече на тези от веригите не вярвам. В рибарските магазини е по-скъпа, дано е по добра. Случайно на една почивка се запознах с човек, който внася риба и има магазин в Ботевград и той каза, че сьомга не вкусват. Та...

# 622
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 363
Дух, видеото, което споделих на предната страница илюстрира точно тази рецепта. Шведска рецепта за консервиране на сьомга Gravlax.
И а, не долюбвам риба, но риба меч и сьомга са без очички и без костички, а и не омирисват къщата. Грилвам и са ок. Обожавам и цаца. Но не пържа. Маринована е много вкусна. А и полезна.

# 623
  • Мнения: 3 988
Предположих, че са сходни, ама детето спи и не съм го пускала

# 624
  • Мнения: 31
Здравейте  момичета,извинявам  се че нахлувам  в темата  ви,но искам  просто  да споделя  да маринованата сьомга.  Работя в норвежки  ресторант, не в Норвегия, но за да се избегне  именно  използването на сьомга, която  всеки знае каква е ... при нас  се маринова  сьомгова  пъстърва  и от него се прави "cravad lachs" . Никой  досега не се е оплакал  от крайния резултат.

# 625
  • Мнения: 4 009
Колко трябва да е кр.захар след хранене? Каква е референтната а граница при нормално хранене?

# 626
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 4 145
Доколкото зная, сьомгата е задължително да се замразява, защото се консумира и сурова в разните му там суши-та, та това е единствен начин хем да умрат всички паразити и бактерии, които си живеят в нея, хем да се яде сурова. Не горантирам 100% за сигурност, но така ми е попадало в годините.

# 627
  • Мнения: 934
Правилно ли разбрах, че сьомговата пъстърва е за предпочитане пред сьомгата по принцип? Защото консумирам споменатите по-горе сардини, риба тон, ципура, скумрия и сьомга, тези са рибите, с чието приготвяне и ядене се справям (не готвя добре и не обичам особено риба), но ще заменя сьомгата, ако е по-добре.

# 628
  • Мнения: 3 988
За замразената риба и аз съм го чувала.

Давам обратна връзка за цаца на еарфраера. Според мен стана супер Simple Smile

# 629
  • Мнения: 19 857
Как я направи цацата Blush Само мазнина и печене или ползва някакво брашно?

Общи условия

Активация на акаунт