НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

• 45 258
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
Стоун, мен ми кой:) Те супата я “подправят” с 2 супени лъжици захар, 1 лют пипер, оцет и някъв ужасен сос от риба. Тези съставки стоят в купи и гребат и слагат. Аз не им ям нищо. И месото мариноват със захар! Взимаш бутче на грил то лепи от сладко😱

# 136
Не виждам нищо за осъждане и оплюване. Много тръгват по постепенно изключване,  падане-ставане-отръскване-продължаване, 2 крачки напред-една назад, метод проба-грешка и други.
И най-малката промяна в правилната посока е добра.
Всички сме различни, с различни вкусове, различни цели и различно генно наследство.
Просто няма нужда от насилие и непременно стремеж към кето. Важното е колкото може по-дълго да се храните така. Да не мислите "като свърши режима ще се наям с....". Ако искате много да хапнете нещо ми хапнете и продължавайте. Иначе "ще победи мозъка на влечугото " (това е от доктор Марк Хаймън, не е от мен).
Изрази от сорта "не може тиква докато не отслабнеш (ставаше въпрос за 30 кг) не вършат работа. Познайте дали някой ще чака 1-2 години за да хапне тиква. По-скоро ще тегли една дълга и ще търси друго.
Като казах Марк Хаймън, неговата книга "Яж мазнини и отслабвай" може да е интересна за някои от вас. За мен клони към вегетарианското хранене или по-точно не е голям месоядец и не са ми интересни менютата му.
Кетони в урината има докато тялото още не е свикнало да използва мазнините за гориво. След това няма да има толкова и без паника, отлично е.
Това хранене е до живот, но е достатъчно коректно хранене 80-90-95% и останалото храна-напитка удоволствие. Но си трябва затягане на колана известно време.
....
didnik виж статиите в блога на Шоки дали ще намериш отговор или направо я питай, някъде май видях такава опция. Също така потърси второ /трето мнение. Погледнах и аз ФБ групата и ми се видяха адекватни отговорите. Има и ФБ група за хашимото , Шоки пише там.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 17:35 от tania6

# 137
  • на острова на мечтите
Шокираща ми звучи статията на Шоки( която и да е тя, пардон за моята непросветеност). Прочетох я, защото ми е в гените да чета подред всичко. Много нервно и нападателно звучи. Ако е искала да отговори на хора, които имат нужда, тонът не е подходящ. Както и да е. Мое мнение. Добре че не прочетох първо точно тази статия.
Все още търся отговори на много въпроси, свързани с този режим. Доста неща ми звучат противоречиво. Пробвам и ще видя как вървят нещата.
Приятен следобед!

# 138
Статията е от Ейми Бъргър, специалист по хранене (нутриционист) и по-точно ВМНВХ с публикувани книги и статии по въпроса. Усеща се гняв от използването на медицинска терапия за елементарно отслабване (нещо като с пистолет да стреляш по комари). И не и е писнало само на нея, а и на много тук. Писнало й е "да получава е-мейли от хора,които се чувстват зле на кето, страх ги е да ядат парченце червена чушка, но си слагат 50-60 г масло в кафето".
И аз чакам да излезе на мода друга диета и да се успокоят нещата с това кето, което е нищожна част от ВМНВХ.
И тъй като за вегетарианците/веганите е почти невъзможно стигане и поддържане на кетоза, освен ако не е чист глад не си заслужава труда да   четат статии за кето.
Статията е преведена от Шоки.
Шоки (Cioccolata) е автора (търсене , превод и резюме) на по-голямата част от информацията на първата страница, за което съм й много благодарна. В нейния блог има много и интересни статии, също преведени от нея и не са само за ВМНВХ, а и по други въпроси свързани със здравето. По професия е преводач и превежда най-вече от шведски. Има и романи , преведени от нея. Има опит (положителен и отрицателен ) с ВМНВХ и неговите крайности.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 19:14 от tania6

# 139
  • на острова на мечтите
Вероятно е точно така. Благодаря!
Общо взето на повечето категории хранещи се по различен начин от "общоприетото" от голяма част от населението са подложени на обсъждане, нападки... Не отговарям.... Не обсъждам... И да не одобрявам нещо в някой от форума, отминавам... Всеки рано или късно достига до своята истина.
Много работа е свършила Шоки. Помня я не знам от коя подтема.
По въпроса за докторите, които предписват лекарства, но не лекуват, нищо ново... Минах по този път...

# 140
Шоки минаваше в Сономата и/или Папе, харесвахме й.
И май всички там се хранехме различно, но успявахме да следваме идеята. Отлични идеи за минимум 5 часов интервал и големина на чинията. Аз и сега си спазвам.
Не ме интересува как се хранят хората и какви идеи имат, стига да не ми ги налагат на мен. Споделям информация и опит, а всеки да си преценява.

# 141
Каква е логиката да имам зверска мускулна треска докато съм на НВ-ВМХ?

# 142
Доста голяма на теория. При тренировка тялото използва гликогена в мускулите за енергия, съответно след нея нивата на гликоген са силно намалени, а той се използва и за възстановяване. Предвид факта, че ядем ограничени количества въглехидрат, който всъщност поддържа запасите на гликоген и бори мускулната треска, не е чудно, че получаваш силна такава. Помисли обаче дали и не предобряш - тренирам силово три пъти в седмицата, мускулна треска получавам почти винаги, но чак зверска не е.

# 143
Момичета, моля кажете при силови тренировки как да процедирам? С големи тежести с по 8 повторения в 4 серии, добре ли е?  За три месеца кантарът не е мръднал,  обиколките също. Нещо греша някъде. Предполагам не е в храненето като цяло, а по- скоро в това преди и след тренировка...През ден във фитнеса, а нищо налице. Миналата година без физическа активност свалих около 8 кг. на режима. Не мога да питам инструкторите,  защото не вярвам да са много за тренировки без въглехедрати.  Преди 3 години пак така, с индивидуална програма за тренировки и храна нищо не постигнах. Но тогава беше типично фитнес меню. Сега на своя глава с Нв ВМх пак нищо. Малко хаотично стана... та въпросът ми е : колко повторения с максимални тежести и колко серии да правя? Благодаря ви!

# 144
Не знам колко кг имаш да сваляш, но ако са много, в началото е най-добре да заложиш на аеробни движения, а не на силови тренировки. Силовите остави за после, като смъкнеш кг.
Има значение и какво ядеш.

# 145
Не знам колко кг имаш да сваляш, но ако са много, в началото е най-добре да заложиш на аеробни движения, а не на силови тренировки. Силовите остави за после, като смъкнеш кг.
Има значение и какво ядеш.

Бих искала да сваля 10 кг. И предпочитам силова тренировка, като в края на всяка естествено правя поне 20 мин. кардио.

# 146
  • В полите на Пирин планина
Момичета, моля кажете при силови тренировки как да процедирам? С големи тежести с по 8 повторения в 4 серии, добре ли е?  За три месеца кантарът не е мръднал,  обиколките също. Нещо греша някъде. Предполагам не е в храненето като цяло, а по- скоро в това преди и след тренировка...През ден във фитнеса, а нищо налице. Миналата година без физическа активност свалих около 8 кг. на режима. Не мога да питам инструкторите,  защото не вярвам да са много за тренировки без въглехедрати.  Преди 3 години пак така, с индивидуална програма за тренировки и храна нищо не постигнах. Но тогава беше типично фитнес меню. Сега на своя глава с Нв ВМх пак нищо. Малко хаотично стана... та въпросът ми е : колко повторения с максимални тежести и колко серии да правя? Благодаря ви!

Не е лошо да си споделиш менюто, защото и в храненето може да грешиш. Имаш ли някакви заболявания?
Скоро била ли си на диета? Колко си висока и колко кг, приблизително?

# 147

Не е лошо да си споделиш менюто, защото и в храненето може да грешиш. Имаш ли някакви заболявания?

Не знам да имам заболявания, поне спрямо последните ми изследвания. Храненето е свинско месо, яйца, зеленчуци, орехи. Прегрешението ми е прясното мляко,  но то не беше причина миналата година да не отслабнала.Сигурна съм, че менюто е горе долу ок. Нещо при тренировките е заключен ключът към бараката.

# 148
  • В полите на Пирин планина
Отслабването е 80% хранене и 20% спорт, даже според мен режимът е  с още по-голям процент влияние. Да не приемаш твърде малко калории? Продължително време на калорийна рестрикция води до това тялото да си складира всяка получена калория. Simple Smile

# 149
Абсолютно доказано е, че кардио тренировките не са задължителни за смъкване на колкото и да е излишни килограма. Не съм правила кардио, когато имах 25 кила за сваляне, не правя и сега, когато имам 6-8. Ключът към палатката е в храната, съвети от рода на "прави само колело/пътека/кростренажор, ако имаш много за сваляне" ми звучат като "изхвърляй жълтъка, 'щото холестерол".
silvia.si, бъди малко по-подробна - дай меню за 2-3 последователни дни с приблизителни количества. Как тренираш - машини, свободни тежести, ластици? Колко пъти в седмицата, сама или с инструктур? Имаш ли програма или тренираш на случаен принцип? Ако имаш програма, би ли я споделила с нас? Ходиш ли пеша?

Общи условия

Активация на акаунт