НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 139

• 45 658
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
Съгласна съм с Таня за ферментиралите зеленчуци. Ако не бях на карниворно хранене (целта ми е да видя как ще се отрази на половите ми хормони), вече да съм сложила една ранна зелка да ферментира. За мен те, ферментиралите зеленчуци или по нашему суровите туршии, и ябълковият оцет са сред най-подценяваните супер храни. Заедно с органното месо. Ама така е то... евтини са, достъпни са. Не са някое чудо от Камбоджа, Зимбабве или Чили, което да струва десетки левове Simple Smile

# 181
  • Down Under
Не живея само на месо
Ако поста ти е провокиран от моят коментар, аз не съм визирала теб.

# 182
Не живея само на месо
Ако поста ти е провокиран от моят коментар, аз не съм визирала теб.
Е, остава мен да си визирала, след като от няколко страници "разстрелвам" разни кето "специалисти ".
Обаснявам за да не стане грешка. Ако почетете малко за така наречените и толкова обожестявани зелени салати ще бъдете неприятно изненадани. А доматите във Франция 90% са извън почвата,  в едни тръби с вода в "която има всички минерали", стъблата стават по 10 метра.
Вероятно повечето от вас имат възжности (село) за наистина естествени храни, но не вярвам да са всички.
Наистина се подценяват много и полезни храни.
Изпуснах копривата тази година, но съм се заканила да ферментирам напитки от шипки, трънки и подобни есента.
А маринованото червено цвекло какъв разкош е....

# 183
Таня, и аз горе-долу съм като теб, ям според сезоните. Зимата повече ме влече към месо и мазничко без нещо допълнително като салати. Просто защото зеленчуците тогава не виреят. Ако ям салата, то е някаква сезонна от червено цвекло, морков, ряпа... Вече когато започнат да излизат сезонните плодове и зеленчуци, започвам с тях постепенно (не ям много плодове като разновидност и не в големи количества, но тези, които ям, са си в съответния сезон).
Винаги подправям салатите с ябълков оцет, това е другото, което правя.

# 184
Аз най много ям замразени зеленчуци, задушавам ги в масло. Брюкселско зеле, карфиол и броколи ям най често, понякога и кръгъл зелен боб или грах. От пресните много се подувам.
Но лятото излезе ли биволското сърце мога само това да ям, обожавам! И яйца с чушки зелени и пресен лук и малко бекон. Това ми е в 3 от 7 дни лятното меню:)

# 185
Аз го пия с вода ябълковия оцет(био,непастьоризан и с "майката").
Всичко е до количеството, но като прочета , че трябва да се изяде най-напред "един леген салата" и то 3 пъти на ден (в друга тема) недоумявам къде го събират и как го смилат.
Иначе чакам праскови и кайсии, разбирайте 3-4 за цялото лято.
Биволско сърце ям няколко за цяло лято, чистя семките и там са малко. А чушки с яйца и сиренце обожавам.
И замразени зелчици, карфиол, зелен фасул (тънък и плосък, нямат зрънца).
Аспержите не обичам.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 18:11 от tania6

# 186
Таня, как правиш мариновано червено цвекло?

# 187
Таня, как правиш мариновано червено цвекло?
Обелено, режа на тънки филийки и го слагам в буркан. Слагам оцет, авокадово олио , сол, чесън и допълвам с преварена и охладена вода. Ако не го държиш в хладилника може зехтин да сложиш.

# 188
  • на острова на мечтите
Търсих из форума тема за Палео, но е слята с тази. В интернет не намирам информация! Някакви насоки! Благодаря!

# 189
Салатите - болна тема на моменти при мен.
Имах късмета да израсна с домашно отгледани зеленчуци. Съответно съм разглезена с техния вкус. Да, ама сега няма домашни от къде... и се мъча с купешките. Останал ми е навикът да ям предимно които са в сезон де, нищо че целогодишно има и домати, и тиквички, и марули, и какво ли не. Ами не са същите пък. А обичам салати.
Отне ми повечко време в началото да свикна да не си правя порция салата като за наяждане, а да си "оставям място" и за съществената храна - яйца, месо и тем подобни. Или в краен случай, ако не мога да си изям предвиденото, гледах салатата да е това дето ще ми остане неизядено, просто си правя сметката че ще ям отново след доста часове и няма смисъл да си напълня стомаха с нещо дето няма да ми държи дълго. Вкусни са ми и порцията ми стои като незавършена без някаква салата или туршия или кисели краставички или в краен случай сготвен зеленчук. В салатата обаче винаги има зехтин и обикновено поне една шепа маслини, евентуално и някакво сирене, магданоз така проядох също. Ако са примерно задушени зеленчуци, те ще са с малко масло.  А и са ми лесен начин да разнообразявам - често готвя по-голямо количество примерно кюфтета или месо, за няколко хранения. После редувам салатите към това и пак не е едно и също.

# 190
дани нали за това се жалвах, че някак си е много подценено палеото. Дадох сайта на френския bmoove преди няколко страници, не става ли с автоматичен превод? Не знам дали видеата в Youtube имат опция за друг език.
Друга възможност е да търсиш на д-р Марк Хаймън "Яж мазнини и отслабвай".
Ще видя, ако имам време ще преведа и ще дам тук.
Вероятно има книги и на Марк Сисон.
На руски има.

# 191
  • на острова на мечтите
дани нали за това се жалвах, че някак си е много подценено палеото. Дадох сайта на френския bmoove преди няколко страници, не става ли с автоматичен превод? Не знам дали видеата в Youtube имат опция за друг език.
Друга възможност е да търсиш на д-р Марк Хаймън "Яж мазнини и отслабвай".
Ще видя, ако имам време ще преведа и ще дам тук.
Вероятно има книги и на Марк Сисон.
На руски има.
ще пробвам с превод. В YouTube не съм се сетила да търся. Благодаря за идеята!
Natka, и на мен много ми липсват вкусните домашни зеленчуци. За мой късмет тук все още има производители на плодове и зеленчуци, които не растат под найлон.
П.П. дописвам поста си. Намерих в YouTube видео за Палео на руски,което е о.к.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 23:21 от danilu

# 192

Всичко е до количеството, но като прочета , че трябва да се изяде най-напред "един леген салата" и то 3 пъти на ден (в друга тема) недоумявам къде го събират и как го смилат.

Аз не знам коя тема цитираш, но тук в нашата тема аз лично съм сигурна, че използвах словосъчетанието "леген салата" за да разкажа за моето хранене миналата година на старта.

Изобщо не преувеличавам. Simple Smile Леген салата - по веднъж на ден, вярно (не по 3). И така докато ми писна, сега насила я ям. В първите месеци свалях килограми главоломно.

# 193
Ми не. Беше съвет към останалите.
За тези ,които ядат големи салати, защото обичат/основната им храна е или имат спешна нужда от отславане заради операция/диабет или друго заболяване са друго.
Но аз не съм и от тези "със запълване на стомаха". За мен критерий е "малък обем, но дълго време ситост".
А иначе и аз знам вкуса на домашното (с две села, че и мъж от село си намерих). Няма нищо по-вкусно от дебелия жълт каймак на домашното мляко и току що "избито" масло. Ей, така с пръстите (чисти) и в устата. Липсва ми и спържата на бабите.
Ето една палео пирамида
https://images.app.goo.gl/guCE8CdmX1Az48ot5
Основата са зеленчуците. Вегетарианците заместват животинските протеини с растителни такива (естествени, а не протеини на прах) като нахут и....,но малко защото са и въглехидратни или яйца/млечни. В ПАЛЕОТО въглехидратите са до 100-120 г (за мъжете 150 г) и е в рамките на ВМНВХ.
БЕЗ изкуствени подсладители, но се допуска подслаждане с мед,кленов сироп,фурми и естествено това са празнични изключения,  а не кафе с лъжица мед всеки ден.
Допустуми са ориз басмати и елда/елдово брашно и пак съобразно целите и с внимание в количеството.
Сладък картоф.
По принцип гледат и ГИ на храните.
Млечните се смятат за възпалителни и са ограничени. За предпочитане от дребни животни: овце и кози. Остава по лична преценка.
Има и АИП (автоимуннен протокол ) за заболявания като псориазис и др., но не е приложим за вегени и вегетарианци.
https://www.bmoove.com/regime-aip/?fbclid=IwAR1GQsjUjtmccmXU399l … eCO0ORq-VidGMSygM
Като се махнат някои зеленчуци, яйца, млечни и ядки не остава нищо за тези,които не ядат месо, но всеки си преценява кое и как. Това съм прочела и източниците са сериозни.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 09:47 от tania6

# 194
Малко да се посмеем

Сега по темата: колкото повече се опитвам да спазвам препоръките, толкова повече имам чувството,  че не върви работата. Много им се разминават графиците на децата и аз да огрея навсякъде и ....
Срагам в скрит текст, за да не досаждам на всички с менюто си. Приемам препоръки, на който му се занимава с мен Grinning
Скрит текст:
Менюто вчера
З: 2 жълтъка, 2 парчета бекон, кафе и сметана
Бърнч Joy ябълка
Обяд: 2 ребърца с домати чери и краставица
Следобедна закуска - шотландсо яйце (яйце в кайма)
Вечеря - зеле със свинско.
БЕЗ междинни похапвания, но не успях да пазя интервално хранене.

Днес
З: кашкавал, 2 жълтъка, бекон
О: леща
Сз 25гр бадеми
Вечеря - 1 пълнена чушка с яйце и сирене, завитш в бекон и риба тон с кашкавал (трябваше да е на кюфтета, но бебето толкова ревеше, че едва успях да хапна и това), и от отчаяние хапнах е парче НВ кекс ( 3л кокосово брашно за 6 кексчета).
Без подхапване и днес.

Знам, че лещата не ми е най-полезното, но много, много бях гладна и друго нямах под ръка. Получи ми се голяма дупка между сутрешното хранене и обяда, който беше в 15 след обяд  Rolling Eyes
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт