Наследници и вдовишка добавка

• 4 228
  • 109
  •   1
Отговори
# 90
Айде сега обясни според кой член и алинея от ЗН съпругата на починалия наследява 50%, а децата им, общи за нея и починалия, наследяват останалите 50% Ако държиш, може да смяташ, че всички апартаменти са на починалия.

ОК, преди това ти ми обясни как реши, че говорим в темата за СИО

Добре, нека да не е СИО. Дай пример кога   преживелият съпруг наследява 50% процента от починалия, а общите им деца наследяват останалите 50. Нали това твърдиш. Според кой член, алинея и пр. може да се случи това?

# 91
  • Пловдив
Да, има разлика между наследявам и придобивам - не всяко придобиване е чрез наследяване, но всяко наследяване е придобиване. И не, собствени вещи не се придобиват тепърва и не се наследяват. Очевидно е дори за хора, които не са учили семейно право (а аз съм го учила при това, както и гражданско обща част, както и наследствено).

Цитат
Как нещо е “твое”, ако е на чуждо име??
Това специално за вещите в СИО се учи по семейно право.

# 92
Да, има разлика между наследявам и придобивам - не всяко придобиване е чрез наследяване, но всяко наследяване е придобиване. И не, собствени вещи не се придобиват тепърва и не се наследяват. Очевидно е дори за хора, които не са учили семейно право (а аз съм го учила при това, както и гражданско обща част, както и наследствено).

В предподното си мнение написахте, че няма значение на чие име са..

# 93
  • Пловдив
Е?

Допълвам. Това, как нещо може да бъде твое, ако не е на твое име, е малко по-широкообхватен въпрос, но специално за СИО, освен че се учи по семейно право, каквото Вие твърдите, че сте учили, го пише в кратък ясен текст в закона:
Чл. 21. (1) Вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити.

# 94
Как нещо е “твое”, ако е на чуждо име??

Май писах - нашият семеен апартамент по нотариален акт е само на съпруга ми, тоест на негово име е. Но това не го прави само негов.

# 95
  • Пловдив
Вивиан Дрийм, наистина се излагаш. Не защото не разбираш от семейно право - това само по себе си не е излагане, защото не всеки е длъжен да разбира, а защото не разбираш ни текст (на закона в случая, но той си е текст на български език), ни аритметика.
Независимо дали апартаментът е СИО, или не, няма вариант, при който "част, равна на частта на всяко дете" да се разбира - чисто езиково, бе! - като "50 процента за съпруга и общо 50 процента за децата".

# 96
След твърдението, че “нещо е твое, дори да не е на твое име” не мисля, че има смисъл повече да се коментира. Вие явно живеете в някаква паралелна вселена.
А говоренето на “бе” е достатъчно показателно за интелигентността на говорещия...

# 97
  • София
Точно пък Магдена е юрист, така че май твоята вселена е паралелна.
Майка ми и баща ми са със СИО на моето жилище, въпреки че в нотариалния акт е само името на баща ми. Той даде парите, майка ми няма нищо общо, обаче по тогавашния СК стана така.

"Стига бе" възприема ли се като обида или може да мине като неутрален израз на неверие

# 98
  • Пловдив
Семейният кодекс също е в паралелна вселена. Горе дадох цитат.

# 99
Мисля, че Вивиан се бърка от онзи член (преди 3 страници го цитираха), където пише, че съпругът нагласена а50% ч, а основата се дели по равно между братята и сестрите. Не съм юрист, ама тази извадка е по повод, когато починалият няма деца, а братята и сестрите, между които се дели са братя и сестри на починалия.
Например моите родители. Баща ми почина 2001г. Той имаше брат и сестра и остави вдовица (майка ми). Ако нямаха деца както са се оженили късно, то майка ми щеше да получи половината от неговата част, т.е 1/2 от неговата половина на апартамент, а останалата 1/2 щеше да се раздели между леля и чичо или техните наследници.

# 100
След твърдението, че “нещо е твое, дори да не е на твое име” не мисля, че има смисъл повече да се коментира. Вие явно живеете в някаква паралелна вселена.
А говоренето на “бе” е достатъчно показателно за интелигентността на говорещия...
Не знам за вселената, моя близка изгуби мъжът си преди 6м.
Купиха апартамент преди 2г. Нотариалният акт е САМО на негово име. Така се раздели 50%  са си нейни, другите 50%, които са негови се разделиха поравно с двете им деца. Той е умрял, дели се само неговата част...

# 101
  • София

Vivian Dream, с това се занимавам в момента - оправям наследството на починалия ми баща.
Има значение как са придобити имотите. Оказа се, че трябва да приема наследство, на част от апартамент на името на майка ми, която си е съвсем жива и здрава, но имотът е придобит с възмездна сделка по време на брака на майка ми и баща ми (двамата нямат договор за режим на разделност).
Ако е дарение - там пък друго... Аз самата не съм юрист и затова си взех такъв, честно казано има толкова много специфики, че при починал човек и работа с наследство е силно препоръчително, да не каза задължително, човек да се свърже с адвокат. С претенциите ми, че съм интелигентен човек, така се омотах в членове и алинеи, че искам да разцелувам адвокатката си всеки път като я чуя. Rolling Eyes

А като се добави и простичкия факт, че не всички закони са синхронизирани - т.е. в закона за наследството е 6 м срока за приемане, а в закона за движение по пътищата - 1 месец, мазалото става пълно.

Това, за което спорят съфорумките е, че не може да се каже с конкретика кой какво и как по изложената информация от авторката на темата. То и при мен беше ясно, ама адвокатката с 2 изречения ми показа, че както аз мисля, че ми е ясно, всъщност нищо не е ясно. И да, абсолютно ѝ вярвам - има доста клиенти, това ѝ е специалността, а и като добавя факта, че ми е приятелка от детинство, съм сигурна, че иска да направи най-доброто за мен.

Не пиша това, за да споря, а за да ти покажа, че понякога совите не са това, което са.

# 102

...

Авторката не е написала, че е СИО. Написала е “с майка имат 3 апартамента”. Това може да е просто израз, че това са имотите на родителите й. Ако нотариалните актове не са на името И на майката, а само на починалия, това НЕ е СИО. Кое не е ясно?
С мъжа ми имаме апартамент на негово име, закупен по време на брака, за който и аз плащам данъци, защото няма как да не е СИО. Аз имам на мое име магазин, закупен по време на брака, който е изцяло придобит от мен, с мои пари "от стопанска дейност", и той също е на двамата, защото сме в режим на СИО. Тези имоти не са придобити по наследство, това е важно.
Капиш? Няма значение какво пише в нотариалния акт.

# 103
  • Пловдив
Слънчезара, всъщност няма мазало, различните срокове са за различни неща.
У нас по дефиниция се приема, че всичко е мазало. Направо да кажеш, че не е, не спада към добрия тон. Вчера в друга тема дама, живееща в чужбина, авторитетно обясняваше, че в България нямало било "официално становище" за ваксинирането срещу ковид и всеки лекар ти давал различни съвети според мнението си, докато при тях, нали, не е като в Бегето. В следващото изречение пише какво било СПОРЕД нейния лекар.
В другите държави, почти сигурна съм, също трябва да има различни срокове за различните неща.
В Закона за наследството няма никакъв срок за  приемане на наследството като наследство (освен ако е приемане по опис). Шест месеца е срокът за подаване на декларация за придобиване на имот пред общинската дирекция "Местни данъци и такси". Ясно, че ако ще подаваш такава декларация, значи вече имаш идея да приемеш наследството, но този срок е един и същ при всяко придобиване, няма как само при наследство да те оставят да мислиш с години и администрацията да не знае кой и дължи данък за имотите. Wink

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 12:55 от Магдена

# 104
А винаги съветваме - обърни се към юрист 😁
Та внимавайте и с юриста 😉

Общи условия

Активация на акаунт