Майчинството счетоводно - 89

• 31 693
  • 731
  •   1
Отговори
# 195
Благодаря, Ала-Бала. Явно са ме заблудили като са ми казали, че тези 14 дни от мин година няма да влезнат.  Ще мина на телк комисия в този случай за оставащите дни, защото няма как да ги изработя.
А само да попитам още нещо относно втората година майчинството на някой друг. То е още доста рано, но да имам впредвид. Аз ще взимам 380 лв майчинство, а ако го прехвърля ще си работя и ще си взимам заплатата, те трябва ли да са на МрЗ или да са осугурявани на повече от мен,т. е имали смисъл да го првехвърлям. Дано съм задала въпроса

1. Влизат и те
https://www.nssi.bg/forusers/faq/390-qesiseodd/4548-votg22
2. Имаш право да прехвърлиш отпуска за втората година на баща, баба или дядо, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, а ти да се върнеш на работа.

# 196
  • София-Младост
Няма значение осигуряването на другото лице, важното е да има вноски за ОЗМ за п 12 месеца без значение кога във времето.
Ти си получаваш заплата, лицето, което гледа детето ще получава обезщетението.

# 197
Здравейте искам да попитам кога най рано мога да си взема болничен .. работата ми е свързана с вдигане на тежко, а до колкото разбрах преди 3тия месец неможело?

Преди 12 гс няма да ви дадат болничен, освен ако не е съвсем належащо. До навършване на този период от бременноста ви съветвам да си взимате отпуска и болничен от ЛЛ с друга диагноза /ако се налага/.

# 198
  • София
Здравейте искам да попитам кога най рано мога да си взема болничен .. работата ми е свързана с вдигане на тежко, а до колкото разбрах преди 3тия месец неможело?

Преди 12 гс няма да ви дадат болничен, освен ако не е съвсем належащо. До навършване на този период от бременноста ви съветвам да си взимате отпуска и болничен от ЛЛ с друга диагноза /ако се налага/.
  Напротив, дават болничен. Първо 7 дни и след това 30 дни от ЛКК. Обикновено диагнозата е заплашващ аборт.

# 199
Здравейте! Бременна съм с 3-то дете с термин нач.декември, респ. 45-дневният започва края на октомври. Второто ми майчинство (застъпено с 1-вото с 2г), тъкмо приключи на 29.05. Имам натрупан отпуск за 4г. от двете майчинства до сега.
Въпросът ми е следният: ако пусна болничен за времето преди 45-дневния (рискова на 38г), това ще се отрази ли негативно на базата за изчисление на 3-тото майчинство. Зная, че болн.се изчислява 18м назад, а майчинството 24.  Алтернативата е да си пусна натрупания отпуск, ако това ще ми е по-изгодно. Благодаря предварително, ако някой се включи със съвет!

# 200
  • София-Младост
Не че ти знаем брутната заплата, но платен отпуск е по-изгодно.
Болничния ще се изчисли върху период, в които е получавано обезщетение 380лв.,  а той се смята на база МРЗ.

# 201
  • София
Не знам дали някой ще може да отговори, защото казусът ми е частен, но ще попитам.
Бременна съм, но напуснах работа принудена от работодателя, дълга история знам си оравата, проучвах мислех това беше най-доброто з амен и бебето, защото не издържах на напрежението. Сега съм на ново място, но ще иьляза пак в болнипен, а скоро и в 45дни преди раждане. Проблемът ми е, че от старата работа осигуровките са ми скрити, секретна държавна институция е, т. е. в НОИ все едно последната година и половина не съм работила. За да ми влязат в ред нещата чакам УПЕта, с които ще покажа пред НОИ колко време и на какви суми съм осигурявана, но докато най-сетне ги получа от бившата си работа НОИ сигурно вече ще са ми изплатили първия болничен, за който ще взенат база минимална работна заплата. Въпросът ми е, когато си оправя документите дали НОИ ще ми възстанови и останалата сума виждайки, че съм осигуряване на много повече от минималната заплата за последната година и половина?
Според мен е редно да преизчисли болничния и да ми доплати, но дали?

# 202
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не знам дали някой ще може да отговори, защото казусът ми е частен, но ще попитам.
Бременна съм, но напуснах работа принудена от работодателя, дълга история знам си оравата, проучвах мислех това беше най-доброто з амен и бебето, защото не издържах на напрежението. Сега съм на ново място, но ще иьляза пак в болнипен, а скоро и в 45дни преди раждане. Проблемът ми е, че от старата работа осигуровките са ми скрити, секретна държавна институция е, т. е. в НОИ все едно последната година и половина не съм работила. За да ми влязат в ред нещата чакам УПЕта, с които ще покажа пред НОИ колко време и на какви суми съм осигурявана, но докато най-сетне ги получа от бившата си работа НОИ сигурно вече ще са ми изплатили първия болничен, за който ще взенат база минимална работна заплата. Въпросът ми е, когато си оправя документите дали НОИ ще ми възстанови и останалата сума виждайки, че съм осигуряване на много повече от минималната заплата за последната година и половина?
Според мен е редно да преизчисли болничния и да ми доплати, но дали?

Да, трябва да се направи преизчисление.

# 203
  • София-Младост
Мислиш ли, че и за НОИ са скрити...а и честно казано запръв път чувам това. Може работата ви да е секретна, но защо и осигуряването.
Принципно ако имат основание, би следвало да направят преизчисление.

# 204
Ала-Бала, благодаря!
Въпросът е не колко ще взимам по време на болничния/отпуската - това е ясно, а по време на 1-вата година от майчинството.
Дали, когато се смятат 24м назад за изчисление на базата за майчинството, за месеците на болничния се взима по-ниска сума (базата за болничния), отколкото ми е заплатата (както би било, ако съм в отпуск).
П.п. Заплатата е по-висока от мрз, инак няма смисъл цялото питане.
Дано е по-ясно така, благодаря!

Не че ти знаем брутната заплата, но платен отпуск е по-изгодно.
Болничния ще се изчисли върху период, в които е получавано обезщетение 380лв.,  а той се смята на база МРЗ.

# 205
  • София-Младост
За времето на болничен се взима сумата от която е изчислен самия болничен. За месеците от втората година се взима МРЗ.

# 206
Много благодаря за бързия отговор!

# 207
Т. е на който прехвърля майчинството ще взима 380 лв независимо осигуровките, а аз ще си взимам цялостната си заплатата. Защото казали на мъжа ми, където се осигурява повече от мен, съответно заплатата му е повече, да прехвърлим на него, и щял да взима повече, дали я вярно за това пиша тук, ако той изкаряа повече пари, ще получи 380 лв, няма смисъл. По добре аз да си гледам детето.

Благодаря, Ала-Бала. Явно са ме заблудили като са ми казали, че тези 14 дни от мин година няма да влезнат.  Ще мина на телк комисия в този случай за оставащите дни, защото няма как да ги изработя.
А само да попитам още нещо относно втората година майчинството на някой друг. То е още доста рано, но да имам впредвид. Аз ще взимам 380 лв майчинство, а ако го прехвърля ще си работя и ще си взимам заплатата, те трябва ли да са на МрЗ или да са осугурявани на повече от мен,т. е имали смисъл да го првехвърлям. Дано съм задала въпроса

1. Влизат и те
https://www.nssi.bg/forusers/faq/390-qesiseodd/4548-votg22
2. Имаш право да прехвърлиш отпуска за втората година на баща, баба или дядо, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, а ти да се върнеш на работа.

# 208
  • София-Младост
Обезщетенето за втората година е с фиксиран размер ЗА ВСИЧКИ 380 лв. Без оглед заплата, осигуряване и т.н.

# 209

Напротив, дават болничен. Първо 7 дни и след това 30 дни от ЛКК. Обикновено диагнозата е заплашващ аборт.

Сигурно зависи от лекаря и болницата. На мен ми беше обяснено от две различни лекарки, че може от 12 гс. Аз излязах от 15 гс.

Общи условия

Активация на акаунт