Майчинството счетоводно - 89

• 31 702
  • 731
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Мислиш ли, че и за НОИ са скрити...а и честно казано запръв път чувам това. Може работата ви да е секретна, но защо и осигуряването.
Принципно ако имат основание, би следвало да направят преизчисление.
Скрити са да, идеята е да не се знае кой ми е осигурител т. е. за кого работя, но спирма по темата, че не е за обсъждане, позволих си, защото вече не работя там, просто се притеснявах за паричките, благодаря, че ме успокоихте.

# 211
  • София
За болничните листа информацията ми е от Щерев и Надежда, там няма проблем с болничните. Имат на място ЛКК комисии. Ако лекарката си има частен кабинет или е в някоя малка поликлиника и няма ЛКК може и затова да се опъва за болничния.

# 212
И аз така знам, но неговия шеф му казал, че може да му го прехвърля и да взимал повече от 380 лв, защото е осигуряван повече от мен и повече ще му плащат, но това мисля, че е за болничния важи само. За това реших и Вас да попитам, да не да има нещо изменение,което ме съмнява де, но той спори с мен че е така

Обезщетенето за втората година е с фиксиран размер ЗА ВСИЧКИ 380 лв. Без оглед заплата, осигуряване и т.н.

# 213
Осигурявам се на максимума и в един месец имам
- работни дни
- болничен
-45-дневен (веднага след горния)
1) Работодателят ще плаща ли първите три дни от всеки болничен или само върху първия?
2) Може ли първия болничен да се издаде от личен лекар и има ли разлика дали ще е АГ по отношение на застъпване,обезщетения или нещо друго?

Имам и допълнително възнаграждение,което в нормален месец се облага само с ДОД заради надвишаването на прага.
3)В този конкретен месец като имам само 10 работни дни и с тях не стигам прага, ще се внасят ли осигуровки върху бонуса до достигане на прага или този праг се смята на база изработени дни?
Предварително благодаря.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 10:04 от HappyHeartbeat

# 214
  • София-Младост
1. За 45 дневния болничен няма 3 дни за работодателя, запаща се изцяло от НОИ
2. Няма значение от кого ще бъде издаден първият б.л.
3.Ако този бонус е облагаем, да , ще вземат осиг. вноски

# 215
Благодаря много,Ала-бала! А в кои случаи би бил необлагаем? Ако се отнася за предишни месеци, в които е минат прага,например?

# 216
  • София-Младост
Благодаря много,Ала-бала! А в кои случаи би бил необлагаем? Ако се отнася за предишни месеци, в които е минат прага,например?
Ето тук са описани необагаемите
http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-schetov … blagaemi-po-zddfl

# 217
Само информативно да попитам, ако през втората година майчинство се забременее, мога да прекъсна и да пусна натрупалата се отпуска? И после да изляза болничен? И по всяко време ли мога болничен да изляза или чак като стане време за 45 дневния мога? Как седят нещата? Питам защото с мъжа ми много искаме да си имаме второ детенце обаче нали 2рата година нои осигурява на МРЗ, и така ще станат нещата, че ще трябва 4 години да чакаме да се натрупа пак 24м на заплатата при работодател. Пък биологичния часовник тиктака...

# 218
  • София-Младост
Всичко може...дори и да натамъните раждането да  епреди да е изтекла втората година и така ще има застъпване на двата отпуска. тогава имате право на обезщетение в размер като за първото дете.

# 219
  • София
Здравейте.
Моля за помощ.
Имам втори трудов договор, който е на 2 часа. Съответно сега ми казаха, че ми се полагат само 5-7 дни отпуска годишно по него, а не 20 и когато пускам отпуска по основния трудов договор, трябва да пускам успоредно и по втория договор. Но там ми се полагат 20 дни и съответно като се изчерпят тези 5 да речем дни по втория договор, останалите са неплатени. Т.е. за да пускам успоредно отпуска по двата договора, трябва по втория да ползвам по 15 дни неплатен отпуск и съответно почти месец по-малко в годината да получавам възнаграждение по него.
Това така ли е?
Благодаря!

# 220
  • София-Младост
Полагат ти се 20 дни по 2 часа...за втория договор.

# 221
  • София
Благодаря!
Къде мога да го проверя, защото от Наредба за работното време останах по-скоро с впечатление, че са по-скоро 20 дни*2 часа/8 часа=5 дни (ето от този текст, но не знам правилно ли го тълкувам).
Съгласно чл.22 (2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят, който работи през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.

# 222
Благодаря!
Къде мога да го проверя, защото от Наредба за работното време останах по-скоро с впечатление, че са по-скоро 20 дни*2 часа/8 часа=5 дни (ето от този текст, но не знам правилно ли го тълкувам).
Съгласно чл.22 (2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят, който работи през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.

Аз звъня директно на НОИ - на този телефон - 0700 14 802 (от 8:30 до 17:30, всеки делничен ден). Там си има подразделение за въпроси свързани с майчинство и болнични (мисля че беше на 2) и досега са ми отговорили на всички въпроси. Може и Вас да насочат. Или ще попаднете на сърдита лелка, но все пак опитайте. Simple Smile

# 223
Здравейте, предстой ми да изляза в болничен преди раждане август. Работя на 4 часа на половин работен ден, съответно половин минимална заплата. Дали ако ме осигуряват на още едно място пак за 4 часа при същите условия ще получа повече пари за болничен или майчинство.

# 224
  • София-Младост
Здравейте, предстой ми да изляза в болничен преди раждане август. Работя на 4 часа на половин работен ден, съответно половин минимална заплата. Дали ако ме осигуряват на още едно място пак за 4 часа при същите условия ще получа повече пари за болничен или майчинство.
Първата година ще получавате МРЗ, не по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт