Майчинството счетоводно - 89

• 31 929
  • 731
  •   1
Отговори
# 435
Ала-бала, ползва болничен за рискова втора бременност най-вероятно и планира да го продължи до няколко дни преди 45-дневния. За мен е безмислено да се минава няколко дни преди 45-дневния в майчинство за първото дете,защо да го прави,като и в двата случая ще вземе максимално второ майчинство? Мен също ме вълнува казуса лично и не видях смисъл от застъпване на майчинства в случаи,в които си над прага и не си взимал 380 лв майчинство. Моля,поправете ме,ако не съм разбрала правилно.

# 436
Здравейте. Искам да Ви попитам използвала съм 180 дни, подала съм документи за ТЕЛК, но още няма резултат, на 07.07 е 45 дни преди термина ми, дали ще ми дадат като нямам решение от Телк, или двете неща нямат нищо общо. Благодаря Ви

# 437
Нямат общо. Ще ви си издадат 45.

# 438
Благодаря Ви
Нямат общо. Ще ви си издадат 45.

# 439
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!

Имам нужда от съвет по следния въпрос. От 1 април 2021 съм на трудов договор и се оказа, че горе долу по това време съм и забременяла и се очава да родя края на декември / началото на януари. Както се досещате няма да съм натрупала 12 месеца трудов стаж до тогава.
Също така съм в изпитателен срок до средата на декември и няма как до тогава да го крия от работодателя.

Имам следните въпроси:

1. Има ли някаква опция въпреки това, че няма да имам 12 месеца трудов стаж да получавам майчинство?
Единствено социално майчинство, ако отговаряте на критерите за доход.За повече информация сайта на Агенция за социално подпомагане

2. Дали ще мога да си платя осигуровки като самоосигуряващо се лице за няколко месеца назад или напред, за да си получавам майчинството? Няма как за заден период.Напред така или иначе сте осигурена, няма как да се увеличи осигурителния стаж.

3. Има ли шанс да ме уволнят, когато споделя, че съм бременна? Това няма как да знаем, решение на управителят е.

Всякаква информация по темата би ми била полезна!

# 440
Здравейте, има ли разлика в размера на обещетението между 135 дневния болничен и обещетението след това?

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 15:43 от deevine

# 441
  • София-Младост
Не трява да има разлика в дневното обезщетение. Има само спрямо броя работни дни в месеца.
Къде  е това червено прогнозно?

# 442
Благодаря, Ала-Бала!
Ще бъда в отпуск за отглеждане на 1 дете при излизане на 45 дневния болничен.
По другия въпрос- имам ли право да взимам майчинство за 1-вото дете, след като родя второто( и след като изляза в 45 дневен). От НОИ по телефона ми казаха да имате право, попълнете декларация номер 8, но от фирмата ми, от отдел човешки ресурси твърдят че нямам такова право..
Имам позната, която има две породени дечица, тя твърди че е вземала по 190 лв за първото дете, докато е била по майчинство за второто.
Моля да ми помогнете да разреша и този въпрос. Много ви благодаря за всичко, което правите и за всичката помощ!

Здравейте!

Имам нужда от отговори на няколко въпроса.
Имам детенце на година и 1 месец. Чакам второ през септември.
Осигурявана съм над осигурителния праг за България. От началото на август трябва да изляза в 45 дневен болничен. Към момента съм в болничен + получавам 50% от майчинството.
Посъветваха ме да се върна в майчинство няколко дни преди да изляза в 45 дневния, за да получавам същото майчинство като с първото дете. Това е така, нали?- Да, така е. Трябва да сте в отпуск за първото дете, да се застъпи с издаването на 45 дневния.
Другия ми въпрос е свързан с майчинството за 1во дете - след излизане в 45 дневния, ще получавам ли нещо и за първото дете? От човешки ресурси ми казаха че няма да получавам нищо, а в интернет намирам противоречива информация.- Ще получавате 50 % от обезщетението, докато детето навърши 2г.

Благодаря предварително!

# 443
  • София-Младост
Да, нали и аз това съм отговорила, ще получавате 190 лв., които са 50% от обезщетението за първото дете.
Второто болднато изречение.

# 444
Да, видях какво сте отговорила, но от работодателя тяърдят друго. Дали може да ми пратите члена да прочета и да им покажа? За да мога да се защитя.

Да, нали и аз това съм отговорила, ще получавате 190 лв., които са 50% от обезщетението за първото дете.
Второто болднато изречение.

# 445
  • София-Младост
Работодателя пък няма нищо общо.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/1597824512
чл. 50а
Майката, която отговаря на условията по чл. 48а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 49, когато:
1. след изтичането на периодите след раждането, които се разрешават с актове на здравните органи, не ползва отпуск за бременност и раждане или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

# 446
За изчисляване на обещетение за безработица, което обхваща период, в който съм била в майчинство (половин година от 1вата година и една година от 2рата), за втората година кой доход се взима - МРЗ или 380лв?

# 447
Работодателя пък няма нищо общо.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/1597824512
чл. 50а
Майката, която отговаря на условията по чл. 48а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 49, когато:
1. след изтичането на периодите след раждането, които се разрешават с актове на здравните органи, не ползва отпуск за бременност и раждане или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

Последен въпрос, понеже продължават да казват че нямам право на тези 190 лв след като излизам в 45 дневен болничен.
Кой документ трябва да пратя към НОИ?

# 448
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
За изчисляване на обещетение за безработица, което обхваща период, в който съм била в майчинство (половин година от 1вата година и една година от 2рата), за втората година кой доход се взима - МРЗ или 380лв?

МРЗ

# 449
В майчинство съм втора година. Бременна. Смятам да прекъсна майчинството и да изляза в болничен. Каква е разликата в изчисляването на второто майчинство в случай, че прекратя или не прекратя болничния преди 45 дневния? Ако го прекратя - ще вземам същото майчинство като предното? А ако не го прекратя? Ще ми го изчисляват на база болничния ли? И колко време преди 45 дневния трябва да го прекратя ако реша? Благодаря предварително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт