Майчинството счетоводно - 89

• 31 358
  • 731
  •   1
Отговори
# 90
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Мерси!

Оказа се, че когато сме напускали страната само ММ е подал деклараци за прекратяване на здравните осигуровки, аз си мислех че и аз съм подала. Сега имам задължения към НАП, дали със задна дата мога да подам тази декларация и въобще имали някакъв начин да си спестя това плащане.

Може да пробваш поне.Особено, ако можеш да приложеш документи доказващи, че в този период не си била в страната.По-добре да платиш глоба за късно подадена декларация, отколкото задълженията.
https://kik-info.com/novini/nap/Osvobozhdavane-ot-zdravnoosiguri … algarite.1829.php

# 91

Здравейте, в момента съм в 45дневен преди раждане, наминах в системата за да видя какво са изчислили, но забелязах, че в последната графа пише, че не подлежи на плащане, а в поле статус на документа пише, че по случая е започнало плащане. Някой има ли представа защо?

# 92

Здравейте, в момента съм в 45дневен преди раждане, наминах в системата за да видя какво са изчислили, но забелязах, че в последната графа пише, че не подлежи на плащане, а в поле статус на документа пише, че по случая е започнало плащане. Някой има ли представа защо?
За април имаш един ден, който е почивен (30 април). Той не подлежи на плащане. НОИ плаща на база брой работни дни в месеца.

# 93
elly_mont много благодаря!

# 94
Здравейте, още един въпрос от мен.
Ще напускам сегашната работа, в майчинство съм, втората година.Очаквам всякакви пречки от работодателя, та едва ли ще подпишем по взаимно съгласие и осволождаване веднага. Ако подам молба за напускане, с 30 дни предизвестие, през тези 30 дни в майчинство ли си оставам или трябва да съм на работа?

# 95
  • София-Младост
Здравейте, още един въпрос от мен.
Ще напускам сегашната работа, в майчинство съм, втората година.Очаквам всякакви пречки от работодателя, та едва ли ще подпишем по взаимно съгласие и осволождаване веднага. Ако подам молба за напускане, с 30 дни предизвестие, през тези 30 дни в майчинство ли си оставам или трябва да съм на работа?
Оставаш си майчинство. То той няма особен избор да не е по взаимно съгласие, особено когато е иницирано от теб. МАйките с деца до 3 г. са защитени и по негова инициатива ако е прекратяването, трябва да има разрешение от ИТ.

# 96
Благодаря, Ала-Бала. Но по принцип пак му дължа предизвестие, нали?

# 97
Благодаря, Ала-Бала. Но по принцип пак му дължа предизвестие, нали?
Да. Ако не спазиш предизвестието му дължиш 1 заплата обезщетение ( или повече ако е договорено друго в трудовия договор).

# 98
За първи път ползвам ПИК, за да си следя нещата онлайн. Намирам само страницата за вече платени суми. Как да разбера предстоящите плащания?

# 99
Здравейте кога мога да очаквам плащане за този болничен,5 дни след като изтече т.е. края на юни ли,   пише чу в момента се обработва,а доста отдавна е подаден. Това е третия болничен след раждането от педиатъра

# 100
За дните от април и май в началото на юни,а за дните от юни след изтичането му.

# 101
За дните от април и май в началото на юни,а за дните от юни след изтичането му.
   Благодаря 😊

# 102
Здравейте, до днес имах един основен въпрос, на който мислех, че имам отговор. След разговор със счетоводител обаче съвсем се обърках и вече въпросите са няколко.
Днес изтича първата година от майчинството ми, но съм бременна и декември очакваме второто си дете. Та:

1. Какво би било майчинството ми за второто дете (сумата)? Взимат ли се предвид месеците когато ще получавам 380 лв. при изчисляването му?

До сега мислех, че не и ще получавам майчинство като за първото през първата година, но счетоводителят е на друго мнение. Посъветва ме да взема болничен, но не мисля, че това ще се погледне с добро око от фирмата, в която работя.

2. Кога се подава декларация за получаване на 50% от майчинството за първото дете - след раждането на второто или след получаване на 45 дневния болничен?

3. Ако реша да пусна първото дете на ясла преди раждането на второто, тогава майчинството се прекъсва. Взимат ли се предвид месеците с майчинство 380 лв? (Отг е навързан с въпрос 1).

4. Т.к. не успях да се свържа навреме с HR отдела на фирмата (те се занимават с това т.к. счетоводството е изнесено в друг град) още не съм подала декларация за 2рата година майчинство (започва от утре 26.05). Какъв е срокът за това? Предполагам сега ще има забавяне в изплащането, но ако е само това не ме притеснява.

Извинявам се за многото въпроси и благодаря за отделеното време. Simple Smile

# 103
Здравейте, моите деца ще са с 1г2м разлика и минавам през това. Адски объркано е и моят съвет е да звъннете в НОИ -дадоха ми доста точна и разбираема информация. Преди това и мен ме объркаха всякакви счетоводители и HR.

Здравейте, до днес имах един основен въпрос, на който мислех, че имам отговор. След разговор със счетоводител обаче съвсем се обърках и вече въпросите са няколко.
Днес изтича първата година от майчинството ми, но съм бременна и декември очакваме второто си дете. Та:

1. Какво би било майчинството ми за второто дете (сумата)? Взимат ли се предвид месеците когато ще получавам 380 лв. при изчисляването му?

До сега мислех, че не и ще получавам майчинство като за първото през първата година, но счетоводителят е на друго мнение. Посъветва ме да взема болничен, но не мисля, че това ще се погледне с добро око от фирмата, в която работя.

2. Кога се подава декларация за получаване на 50% от майчинството за първото дете - след раждането на второто или след получаване на 45 дневния болничен?

3. Ако реша да пусна първото дете на ясла преди раждането на второто, тогава майчинството се прекъсва. Взимат ли се предвид месеците с майчинство 380 лв? (Отг е навързан с въпрос 1).

4. Т.к. не успях да се свържа навреме с HR отдела на фирмата (те се занимават с това т.к. счетоводството е изнесено в друг град) още не съм подала декларация за 2рата година майчинство (започва от утре 26.05). Какъв е срокът за това? Предполагам сега ще има забавяне в изплащането, но ако е само това не ме притеснява.

Извинявам се за многото въпроси и благодаря за отделеното време. Simple Smile

# 104
  • София-Младост
Само ви обcрквdт тези счетоводотели, кошмарно е 🤣🤣🤣
Има ли застъпване на двата отпуска, получавате обещетение в размера като за първото дете.
Няма застъпване, смята се на база 24 месеца назад. Тези месеци с по 380 лв., се изчисляват на база МРЗ, т.е.на 650 лв.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 08:30 от Ала-Бала

Общи условия

Активация на акаунт