Майчинството счетоводно - 89

• 31 364
  • 731
  •   1
Отговори
# 105
Само ви обурквст тези счетоводотели, кошмарно е 🤣🤣🤣
Има ли застъпване на двата отпуска, получавате обещетение в размера като зза първото дете.
Няма застъпване, смята се на база 24 месеца назад. Тези месеци с по 380 лв., се изчисляват на база МРЗ, т.е.на 650 лв.

Много благодаря! Аз бях сигурна единствено в това и даже и копирах текста в началото на темата за Застъпване на майчинство и тя пак ми каза, че не вярва да не се взимат предвид.

Lorsy, да ще се обадя да питам за другите неща. Не всеки счетоводител е наясно, но пък всички дават съвети 😃
Лека бременност и успех. 1г и 2м си е уау. Аз се вайкам как ще се справя с разлика 1г и 7м. 😃Ясно ми стана, че планирането на ясла за голямото дете за сега отпада. 😳

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 06:56 от Кълвач

# 106
Здравейте!
  До м.Декември включително работих на две места- едното си ми е с постоянен трудов договор, а на другото бях с граждани договор. Очаквам да родя през м.Септември. Майчинството ми на базата на дохода от двете места ли ще се изчисли или само от там където съм с постоянния ми трудов договор?
  Предварително благодаря!

# 107
  • София-Младост
По ГД не се внасят осигурит. вноски за Общо заболяване и майчинство. Така , че този доход няма да бъде взет предвид при изчисления.

# 108
Ала- Бала, благодаря!

# 109
Здравейте,

Имам издаден болничен лист до 04.06, когато трябваше да родя. Бебето се появи по-рано. Сега нов болничен ли трябва да ми се издаде и ако, да от кого (от личния лекар или от гинеколога)?
Или чакам да изтече вече издадения болничен?

# 110
Здравейте,

Имам издаден болничен лист до 04.06, когато трябваше да родя. Бебето се появи по-рано. Сега нов болничен ли трябва да ми се издаде и ако, да от кого (от личния лекар или от гинеколога)?
Или чакам да изтече вече издадения болничен?
Трябва да ти издадат болничен от болницата.

# 111
Здравейте,
Знаете ли дали съм длъжна да ползвам 45-дневния болничен преди раждане? Не искам да ползвам никаква част от него, защото имам много натрупана платена отпуска и с работодателя се разбрахме да ползвам нея вместо болничен. Това проблем ли е за НОИ или, за която там институция ще ми изплаща след това майчинството?

# 112
  • София-Младост
Не е проблем за никого. Уведомете АГ, да не вземе да издаде болнични япо-рано, занесете му и една бележкаот работодателя, че ще работите до ...дата.

# 113
Привет мили хора.
Имам следния казус. Назначена съм на срочен трудов договор, който изтича м.10.2021. В задължителен болничен по майчинство следва да излезна м.07.2021.
Всичко точно - ясно е, че ще взимам майчинство до 410 ден в болничен (до 1 година на детето). Междувременно договорът ще бъде прекратен с или без съгласие. От всичките ни закони и кодекси никъде не е видно какъв е статута на майката в този момент (сред изтичането на договора до 1та годинка).
Самоосигуряващо се лице ли става, задължени ли сме да си внасяме социални и здравни осигуровки за периода?! Да не питам дали пък по някакъв начин това време се води за трудов стаж или не - това не е от най-важното, но пак си е въпрос.
Много ще се радвам, ако вече има минал човек по този път и има реална представа и отговори на всички тези въпроси. Благодаря предварително!

# 114
Доколкото знам, след 1вата год. в твоя случай, ако ти прекратят договора, ставаш безработни лице и няма да имаш право на майчинството. Или ги помоли да не ти прекъсват ТД, или си намери къде да те назначат.

# 115
Много ти благодаря!

След първата година да - за това съм на 100% сигурна, освен ако не те назначат някъде било то и фиктивно и тогава си пуска молбата за втората година.  Това крие този риск, защото в периода м.10 до края на 410 ден минава мноооого време, в което не си осигурен по никакъв начин и това вече е предпоставка да бъде отказано майчинството - поне по инфото, което се намира по законите ни..

# 116
  • София-Младост
Много ти благодаря!

След първата година да - за това съм на 100% сигурна, освен ако не те назначат някъде било то и фиктивно и тогава си пуска молбата за втората година.  Това крие този риск, защото в периода м.10 до края на 410 ден минава мноооого време, в което не си осигурен по никакъв начин и това вече е предпоставка да бъде отказано майчинството - поне по инфото, което се намира по законите ни..
Това не го разбрах...няма такава предпоставка.
Прекратяват ви ТД, получавате обезщетение до края на 410 ден. Внасяте си за този период сао здравноосиг. вноска. ВРемето не се признава за стаж...

# 117
Здравейте, не знам дали за тук е питането ми, но се надявам да ми помогнете, защото не знам към кой да се обърна. Преди да изляза майчинство, работех на временен трудов договор, бях по заместване, титулярят на позицията се връща есента, а моята първа година от майчинство изтича ноември месец. Има ли как да не си прекъсвам майчинство, тъй като няма на кой да оставя дъщеря си?Благодаря ви предварително.
П.П. Прочетох въпроса на дамата преди мен, но не ми стана ясно какво може да се направи. 🙂

Последна редакция: пт, 28 май 2021, 09:11 от Liinaa

# 118
  • София-Младост
С връщане титуляра вашия ТД би следвало да се прекрати, получавате обезщетение до 410 ден. За втората година се търси друг работодател.

# 119
С връщане титуляра вашия ТД би следвало да се прекрати, получавате обезщетение до 410 ден. За втората година се търси друг работодател.
Значи няма проблеми да бъда назначена другаде и да си ползвам втората година от майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт