Майчинството счетоводно - 89

• 31 868
  • 731
  •   1
Отговори
# 555
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

Четох доста по темата, както и в стари теми, но не намирам еднозначен отговор, който да е от скоро.
Интересува ме вечният въпрос по излизане в болничен по-рано от тези 45 дни. Работата ми е доста стресова и ще се опитам да работя до последно, но исках да проверя все пак какви са ми вариантите.
Ако изляза в болничен да речем, 3 месеца преди тези 45 дни, как да сметна какви парички ще взимам през тези 3 месеца? Също искам да видя как това ще ми се отрази на майчинството после.
Консулатирах се преди малко с приятелка-адвокатка и тя каза, че "месеците в болничен се смятат на минималната работна заплата" -  АБСОЛЮТНО ГРЕШНО!, което като смятам ще се отрази доста.

Предварително благодаря за отговорите и се извинявам, знам че всички питат, но всеки има някакъв засукан казус и не мога да разбера предложените отговори дали биха били валидни и за мен.

Само като прочета нещо като това в червеното и съвсем затвърждавам мнението си, че юристи изобщо нямат хал хабер от счетоводство и нямат работа да коментират точно това.
Това пак да повторя е абсолютно невярно.
В първият пост съм написала, но да повторя....Болничните преди 45-дневния са на болнични за Общо заболяване и се изчисляват на базата на дохода от предходните 18 месеца.Ако този доход е постоянен и няма резки амплитуди, то няма да има промяна в майчинството.Ако обаче има месеци например с доход 650лв и такива с 3650лв, то ще се отрази определено.
Ние с колежката няма как да знаем (а и не ни е работа) какви са доходите ви.Има и калкулатор в първи пост за приблизително майчинство.В Пик в сайта на НОИ също може да се сметне прогнозно.

# 556
Благодаря много за бързия отговор - мен това най ме стресна и тъй като дойде от юрист реших все пак да пиша тук. Сега ще изчисля с калкулаторите, но явно няма да има кой знае каква разлика Simple Smile

# 557
Добро утро! В сайта на НОИ са обработили болничния ми и предполагам, че днес ще бъде изплатен. Сметнали са ми една сума за 7 дена, колкото и трябва да са. Въпросът ми е тази сума ли ще ми бъде преведена или 80% от нея?

# 558
  • София-Младост
Обикновено пишат дневното обезщетение, превеждат него умножено по броя работни дни в периода.

# 559

Тоест трябва да ми изплатят 312лв, а не около 250, както смятах аз?
Благодаря много!

# 560
  • София-Младост
Да, точно така.

# 561
Здравейте!  Интересува ме ако през втората година прекратя майчинството и се върна за кратко на работа, използвам си натрупаната отпуска и
използвам болнични, като всичко това е повече от 6 месеца до 45 дневен преди раждането , на каква база ще ми се изчисли майчинството? 🙄 Ух, надявам се да съм го написала разбираемо

# 562
  • София-Младост
Никак не е разбираемо.
Вие сте в отпуск за отглеждане на първо дете. Прекратявате, ползвате отпуск и болничен...след време ползвате 45 дневен за второ дете...изчислява се на база 24 месеца назад.

# 563
Днес, на 15.07, не виждам в справката на НОИ за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО болничен, предаден на работодателя на 10.06, за периода 10.06 - 11.08 (това е 3ти изравнителен)...
Нормално ли е да не ми излиза още, при положение, че срока на работодателя е бил 10 число този месец да го представи?

# 564
  • София-Младост
Изчакайте и ако и другата седмица не излезе, се обадете да го попитате.
Или направо му се обадете и попитайте, може да е забравен.
Ако е подаден в понеделник е възможно да не се вижда още.

# 565
Здр.,
Бременна съм в 19г.с.
Година и половина бях на работа, т.е. до края на януари 2021г.
След това се записах на борса, получавах минималната борса 12лв на ден до края на май...
На 2 юни почнах работа, и вчера АГ ми предложи болничен...
След като имам само месец и нещо работни след борсата дали ще е проблем после за майчинство?
И ако изляза сега в болнични горе-долу какво ще ми платят😏
Термина ми е на 12.12.2021

# 566
Като проверявам с ПИК там където и да болничните, онзи ден ми излезе, че вече (най-сетне след 2м) са подали декларацията за 1вата година майчинство. Пишеше, че се обработва. После се появи още един ред отдолу под този да декларацията, че е започнало плащане за 06.2021 и изведнъж изчезна горния ред. Така ли трябва да са нещата?

Много зле го обясних, не успях да направя скрийншот защото не знаех че ще изчезне горния ред, че е приета декларацията.

# 567
  • София-Младост
meanwhile
Не помня да съм избирала адрес за децата в болницата, автоматично се водят на този на майката. Предполагам, ако трябва да се прави нов избор впоследствие в съответната служба...

Декл. прил.1 се подава, само ако до сега не е декларирана банкова сметка. Печат на НОИ не трябва. Разпечатвате и попълвате.

GuLsm Rejo 669416
Няма да е проблем. Няма как да отгатна обаче колко ще ти платят Simple Smile Месеците без работа ще ти се смятат на база МРЗ.

MintyMohito
Сигурно така трябва, щом са го направили. Тази декларация два месеца ли обхваща? Ако да, ще се появи и ред за м.07.

# 568

MintyMohito
Сигурно така трябва, щом са го направили. Тази декларация два месеца ли обхваща? Ако да, ще се появи и ред за м.07.

Ами принципно това е декларация по чл 50, която се подава за плащанията през първата година майчинство т.е. до 1виа РД на детето.  Но не разбирам така ли трябва да се изпари този ред или не. Те я подадоха много късно от работа. С 2 месеца закъснение и за това ще имам плащане за м. 06 незнайно кога ще е това, дали ще чакам чак август плащането и заедно с юли на куп? Хич не съм им наясно със системата, но тъй като вече не е болничен едва ли 10 дни след подаване ще имам превод. Нали майчинството се изплаща до 5то число на месеца следващ плащането?

# 569
  • София-Младост
Така като гледам, най-вероятно началото на м.08 ще получиш пари за 06 и 07 месец.

Общи условия

Активация на акаунт