Майчинството счетоводно - 89

• 31 861
  • 731
  •   1
Отговори
# 570
  • ВАРНА
Здравейте, моля за информация има ли някакви особености при прекратяване на трудов договор по чл.326 ? Бях в неплатен отпуск по чл167а, когато подадох предизвестие за напускане. Очаквах да е по чл.325, поне досега така е вписвано в книжката ми...

# 571
meanwhile
Не помня да съм избирала адрес за децата в болницата, автоматично се водят на този на майката. Предполагам, ако трябва да се прави нов избор впоследствие в съответната служба...

Декл. прил.1 се подава, само ако до сега не е декларирана банкова сметка. Печат на НОИ не трябва. Разпечатвате и попълвате.

Благодаря много за отговора Simple Smile

# 572
Мен в болницата ме питаха на кой адрес ще се водят децата. В последствие смених настоящия си адрес заради яслата и там изрично ме питаха и на децата адресите ли да сменят или да останат на стария. При положение, че бащата се води дори в друг град..

# 573
Аз да попитам има ли някакъв проблем ако счетоводството не е подал болничен до 12.07.? Болничния е с период 23.06-15.07. ако има значение това.

# 574
  • Седмото небе
Проблем за какво и какъв очаквате да има? Единственото това, ако се бавят би означавало и забавяне на вашите пари.
В случая зависи вие кога сте им го занесли. Ако е през юни, би трябвало да е вече подаден. Ако сте го дали през юли, те може да се бавят максимум до 10 август. И вече след това да очаквате плащане
През пост се пише едно и също. С Пик в сайта на НОИ проверявате или пък директно звъните на счетоводство, за да питате дали и кога ви е подаден болничния.

# 575
Здравейте! В момента съм бременна и имам и дете на година и половина. До май месец бях втора година по майчинство, което прекъснах с болничен  и от тогава до сега имам два болнични листа (първични и двата, поради болничен престой) като всичко от НОИ съм си получила - и работните дни от болничните +50% от майчинството за първото дете, но работодателя не ми изплаща първите три дни и по двата болнични листа. Негово задължение ли е или си е в правото да не ги изплаща, тъй като реално не съм се връщала на работа. Имам осигурителен стаж при него около 7г и съм на постоянен договор

# 576
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
По първият трябва да ти изплати 3-те дни.Ако няма прекъсване между двата, то не би трябвало да плаща за втория без значение какъв да го писали.Ако има прекъсване, плаща и по двата.

# 577
Здравейте,
Имам издаден болничен с текущ адрес, който съм посочила в лечебното заведение, а не постоянен адрес по лична карта. Това може ли да бъде причина за връщане на болничния и неизплащане?
Благодаря!

# 578
Има един ден прекъсване между тях (неделя, неработен).
А знаете ли какъв е срока да ги изплатят? Дните от първия болничен са за м. Май, а от втория за м.юни
Много благодаря за отговора!

По първият трябва да ти изплати 3-те дни.Ако няма прекъсване между двата, то не би трябвало да плаща за втория без значение какъв да го писали.Ако има прекъсване, плаща и по двата.

# 579
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Имам издаден болничен с текущ адрес, който съм посочила в лечебното заведение, а не постоянен адрес по лична карта. Това може ли да бъде причина за връщане на болничния и неизплащане?
Благодаря!

Не

Има един ден прекъсване между тях (неделя, неработен).
А знаете ли какъв е срока да ги изплатят? Дните от първия болничен са за м. Май, а от втория за м.юни
Много благодаря за отговора!

Дължат ви пари само по първия болничен.Трябва да ги платят заедно с останалите заплати за май.

# 580
А като проверявам с ПИК в сайта на НОИ  за м. Юни от 13 работни дни за втория болничен са ми начислени и изплатени само 10. Това значи ли, че трябва счетоводството да направи някаква корекция, за да получа плащане за тези 3 дни от НОИ или остават неплатени?
И за първия болничен, след като не ми изплащат трите дни, към Инспекция по труда ли трябва да се обърна?

И последно, в сайта на НОИ за прогнозно изчисление на майчинството ми изписва следния текст в забележка:

Хиляди благодарности за помощта! Изчетох доста от темите, но не успях да намеря конкретни отговори за моя случай, а с работодателя не сме в добри отношения и не очаквам съдействие от там

Последна редакция: сб, 17 юли 2021, 22:45 от EmBG

# 581
  • София-Младост
ДА, някой ще трябва да направи корекция, в случая работодателя.
С колко са ви забавили изплащането на тези 3 дни? От кой месец са?
За последното...пишете на НОИ да се разбере поне за кой месец е тов аразминаване, след това работодателя да го коригира.

# 582
От месец май са дните. Заплатите се изплащат до 10то число на следващия месец.
За другото ще пиша до НОИ.
Много ви благодаря!

# 583
Момичета, смятахме че е 550лв дохода на член на семейството, ще хванем ли детски?

# 584
  • ВАРНА
Моля за съвет - имам ПИК код от НОИ, къде мога да проверя осигуровките на 8ч или на 6ч работен ден са правени от работодателя ?

Общи условия

Активация на акаунт