Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 33 389
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
Те са длъжни, но да не я пратят в Горно Нанадолнище, както една девойка беше писала преди това.
Системата още е заключена...
Да, за съжаление има такава вероятност - все пак съм чела за други подобни случаи в предишни години, винаги се е намирало добро решение, надявам се и при дамата по-горе да стане.

"След 14 ч." може да се окаже доста широко понятие май Wink

# 346
  • София
И все пак не разбирам как се пази място 1-2 години без детето да посещава? Нали уж само 60 дни може...

# 347
И все пак не разбирам как се пази място 1-2 години без детето да посещава? Нали уж само 60 дни може...
Не, 60 дни е официалното отлагане преди да тръгне на ясла.
После като тръгне, "пазенето" на място става с бележки от лекар, че е болно, бележки по домашни причини или без бележки, както е сега в пандемията.

# 348
  • Beyond the stars

В настоящата обстановка, 60 дни не се прилагат заради епидемиологичната обстановка. Може да се отлага безкрай до края на тази обстановка, която не се знае кога ще приключи.

В нормална година се пази с бележки от ЛЛ, но тогава детето се води посещаващо и майчинството се прекратява.

# 349
Те са длъжни, но да не я пратят в Горно Нанадолнище, както една девойка беше писала преди това.
Системата още е заключена...
Да, свободни места има в с. Мърчаево или Владая, а аз живея в Павлово....
Направо се подиграват с нас и децата ни.

# 350
Позната ми обясняваше, как важното било да приемат детето, 1-2 дена в месеца им го водиш, после болнични и така. И цялата схема защото, ако имаш второ дете, да имаш 1 т. повече заради посещаващо ДЗ първо... За новорегистрирани при приятели заради настоящ адрес около кандидатстването да не отварям дума.

# 351
Позната ми обясняваше, как важното било да приемат детето, 1-2 дена в месеца им го водиш, после болнични и така. И цялата схема защото, ако имаш второ дете, да имаш 1 т. повече заради посещаващо ДЗ първо... За новорегистрирани при приятели заради настоящ адрес около кандидатстването да не отварям дума.
Вече има уседналост, това не върви.

# 352
  • София
Готино

# 353
Вероятно, на мен далечна позната ми се моли в началото на май да го направя за нея, и като оставя настрана изобщо въпроса, че е неетично, означаваше директно да помогна детето й да е конкурент на моето дете за този район. Хората масово изперкват от тоя егоизъм, никаква мисъл няма.

# 354
Вече има уседналост, това не върви.

Това не е вярно. Няма уседналост  в района на градината, така че хипотетично мога да сменя адрес от Подуяне в Младост, щото в Младост има най-много места и пак да имам 10 години уседналост в София.

Толкова ни побъркаха, че откровено се замислям дали да не се подпукваме с мъжа ми за породени, белким влезе в ясла голямото. 😀 Ма току-виж не изчислим правилно схемата и се окажем с две некласирани деца.

# 355
Смяната на адрес в районна на Столична община не води до промяна в уседналостта. Аз слушах как районът, в който живеем, в който работи таткото, бил чудесен, какъв висок шанс сме имали и т.н. и очаквах някой да помоли да се регистрира на нашия адрес.

# 356
Да, май сте прави за уседналостта.

# 357
Това с "пазенето" на място пак е по вина на тъпата система, която отваря реално два пъти за детето ти и изпуснеш ли ги - край (не пазя място и нямам намерение да го правя, но когато си толкова отчаян, че да вадиш фалшиви медицински бележки (защото това е единственият вариант да се "пази" място - нещо много генерално е объркано).

Просто не трябва да се ядосваме едни на други, а на липсата на места, която се подиграва с всички нас и децата ни.  Трябват градини и ясли, критериите и условията както и да се направят няма да са честни и все някого ще ощетяват.

# 358
  • София
Ех, системата още е затворена. На луди калинки ни направиха! Човек не може да се отпусне и зарадва, че детето му е прието заради такива неуредици!

Аз съм против пазенето на място по какъвто и да е начин, яд ме е, че има вратички. И ми е писнало хората да се оправдават как места нямало и затова правели такива схеми и врътки. Ами или имаш доблест и морал или нямаш, без значение от условията, в които си поставен.

# 359
Това с "пазенето" на място пак е по вина на тъпата система, която отваря реално два пъти за детето ти и изпуснеш ли ги - край (не пазя място и нямам намерение да го правя, но когато си толкова отчаян, че да вадиш фалшиви медицински бележки (защото това е единственият вариант да се "пази" място - нещо много генерално е объркано).

Просто не трябва да се ядосваме едни на други, а на липсата на места, която се подиграва с всички нас и децата ни.  Трябват градини и ясли, критериите и условията както и да се направят няма да са честни и все някого ще ощетяват.
Недостигът на места е водещия проблем, но с темповете на СО никога няма да намери своето разрешение.
Идеята за пазене на място има своя извратен резон ако има допълнителна точка за децата посещавали СДЯ, която за кандидатстващите като мен за първа яслена група няма да се начислява при кандидатстване за градина. Моят личен житейски план бе майка ми да гледа детето до кандидатстване за градина. При такъв сценарий изобщо нямаше да си късам нервите и да кандидаствам. Майка ми обаче е сериозно болна и тя е тази, която сега има нужда от помощ и идеята, че някой с две баби си "пази място" докато аз с неприетото дете се чудя какво да правя не ми носи особено успокоение.

Общи условия

Активация на акаунт