Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 33 144
  • 748
  •   1
Отговори
# 720
Пак се взираме в социалните критерии, а те не са проблемът.

Аз лично се радвам, че ги има и то най-вече за тези, които сте изброили "ТЕЛК, рискова група, самотен родител".

За мен лично проблемът е, че липсва визия за София.
Раздадоха се сумати разрешения за строеж, но обществената инфраструктура си стои от времето на комунизма!
В новите квартали не се строят училища, ДГ, поликлиники, тротоари, улично осветление и други такива нещица!

Аз лично вече не вярвам на сегашното управлени! Те не са способни да вникнат в проблемите на града. А те се задълбочават с всеки изминал ден. Очаква се  проблемите с ДГ до толкова да се "забатачат" , че никога да не могат да се решат, защото всички терени за отчуждаване не са отчуждени и вече на тяхно място може да се строи нещо друго а не ДГ и училища!

Ей такива неща се случват в нашия град, път ние се караме, за някакви дреболи на фона на това, което се задава на хоризонта.

Само да допълня, че миналата година няма нито една ДГ пусната в експлоатация. Та добре се замислете на общината, кое наистина е приоритет и защо се спускат разни теми да ни разединяват...

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 12:26 от nellytan1

# 721
Ясно е какъв е приоритетът - да крадат пари за светка на некачествени и/или бавни строежи на ДГ, детска болница, улици, тротоари, магистрали!
Трябва кардинална смяна от върха на пирамидата. 
Данчето от 10 години обещава място за всяко дете, но ми се струва,  че дори не чоже за брои зо 10 000 +, за да си даде сметка  какво строителство трябва да се случи,  че да се приемат тези деца.

# 722
  • СОФИЯ
СО и СОС не спускат теми, просто не правят нищо за решаване на проблемите. Не знам къде се вижда разединение, при положение че никога не е имало обединяване на НПО около проблемните теми.

# 723
Не говоря, за да разделям някого, а констатирам какво (не) прави общината. Погледнете и от гледната точка на хора, които не са болни, рискови и пр. Нямам против деца от рискови семейства, болни и т.н. да влизат в градина. Но постепенно се получава така, че в много квартали липсата на градини и ясли просто изхвърля от възможността за социализация здрави деца от нормални семейства, родителите не могат да работят пълноценно, а работодателските организации ще ми обясняват как имало криза за хора. Ами да го кажат на отговорните за детски градини.

Не е необходимо грандиозно строителство. Ето, една моя позната, по-възрастна, набързо изброи поне три сгради в Изток, бивши градини (вкл. общината), използвани за други цели. Даването на ваучери за всички неприети деца е решение, което ще реши голяма част от проблема. Абсолютно изпълнимо е със сегашния бюджет на СО и с парите, които иначе трябва да се дадат за субсидия на общинска градина.
Имам едно подозрение - висши кадри в СО са свързани с частни градини. Пряката връзка - няма общински градини,има деца за частни. Непряка - ваучери за всички деца би създало голям натиск за нови частни градини и ще трябва да разрешат повече такива. Подобна конкуренция би вкарала повече хора на пазара и е възможно на много места таксите да паднат. Те и сега варират доста. Това не е от полза за сега съществуващите градини.

# 724
В новите квартали няма как да мине без ново строителство!
То не стига, че няма нито една, ами и терените отредени за ДГ и училища не са отчуждени и има голяма вероятност да се построи нещо друго на тяхно място!

Иначе и сега в старите квартали има бивши ДГ окупирани от разни институции. Тя г-жата още 2008 разправяше, че социалните в Младост 1 ще бъдат преместени и сградата отново ще се ползва за ДГ, но явно няма да е този век.

Ваучерите не знам колко биха разрешили проблема. Аз мисля, че в момента, в който започнат да се изплащат, ще се вдигнат и таксите в частните градини. Дано да не съм права.

# 725
  • София
И кой толкова болни и рискови деца отнемат правото на тези от нормални семейства да се социализират? От няколко години има квоти и много често места по социални критерии се прехвърлят към общата опашка, защото няма достатъчно кандидати за тях.

# 726
  • СОФИЯ
Някой получил ли е отказ по наредбата за компенсиране? Във ФБ групата на гражданския протест вчера един татко е сложил снимка на едно странно писание. Няма форма и реквизити на отказ. Прилича на писмо по чл. 8, ал. 2. Попитах го няколко неща там, интересно ми е какво ще отговори и изобщо как процедира СО по тази наредба.

Чл. 8.  (1) За всяка учебна година родителите, които желаят да получават компенсиране при условията и по реда на тази наредба за извършваните от тях разходи, пряко свързани с обучението и отглеждането на децата им, в срок до 5 ноември подават заявление по образец съгласно приложение № 1 в общината по настоящия адрес на детето. 
 (2) Общината извършва проверка на условията на чл. 3 и уведомява родителите, които имат право да получават компенсиране на разходите за съответната учебна година.

(3) Когато не са налице условията по чл. 3, кметът на общината издава мотивиран отказ за компенсиране на разходите, който може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 9.  (1) За изплащане на компенсации родителите по чл. 8, ал. 2 подават искане в общината по настоящия адрес на детето. 
 (2) Искането по ал. 1 се подава до пето число на месец ноември - за периода 15 септември - 31 октомври, и до пето число на месеците: януари - за периода 1 ноември - 31 декември на предходната година, март, май, юли и октомври на текущата година - съответно за периодите 1 януари - 28 февруари, 1 март - 30 април, 1 май - 30 юни и 1 юли - 14 септември.

(3) С искането родителят декларира, че към момента на подаването му са изпълнени изискванията на чл. 3, ал. 1, т. 6, както и предпочитания от него начин за изплащане на компенсациите - по касов или безкасов път, със съответната информация за банковата сметка.

(4) Към искането се прилагат документите по чл. 5, 6 или 7, удостоверяващи извършените от родителите разходи за периода, за който се иска компенсиране.

(5) Когато всеки един от родителите на детето е подал искане за компенсиране на различни по основание и размер разходи за един и същ период, размерът на компенсацията се определя пропорционално на извършените от всеки родител разходи, като общият є размер не може да надвишава размера по чл. 2, ал. 1.

Чл. 10.  (1) Общината проверява дали са налице изискванията на чл. 3, ал. 1, т. 2, 4 и 6, извършва проверка на подадените документи съгласно изискванията на чл. 4 - 8 и на допустимостта на разходите. 
 (2) Кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице със заповед определя размера на компенсацията за допустимите разходи за съответния период или мотивирано отказва изплащането на компенсация за недопустимите разходи.

(3) Размерът на компенсацията за допустимите разходи се определя за всеки месец поотделно на базата на действително извършените от родителя месечни разходи, удостоверени с документите по чл. 5, 6 и 7, но не повече от размера по чл. 2, ал. 1.

# 727
И кой толкова болни и рискови деца отнемат правото на тези от нормални семейства да се социализират? От няколко години има квоти и много често места по социални критерии се прехвърлят към общата опашка, защото няма достатъчно кандидати за тях.

Абсолютно. Бройката им спрямо тази на останалите деца е незначителна. А и при липса на над 10 000 места е ясно, че не в това е проблемът.

А от социална гледна точка, е съвсем оправдано децата в по-трудно положение(най-общо казано) да са с предимство. В развитите общества по-слабите винаги са по-закриляни. Разбира се, ние все още не сме от най-развитите, но е добре да правим крачки натам. Grinning

А като основен проблем за липсата на места в градините виждам това, че се строят блокове и кооперации непрекъснато, но за детски градини никой не мисли. Дори строителите примамват с това, че до тяхната кооперация има детски градини, например, а реално местата са силно ограничени.

За да се компенсира липсата на над 10 000 места, трябва да се започне масово строителство, а е ясно, че такова няма как да се случи, като те не могат и със строежа на няколко градини да се справят вече няколко години. Така че, за мен, това е загубена кауза. Не съм песимист, по-скоро реалист. Също, според някои гинеколози, с които съм говорила, откакто дойде пандемията, се наблюдава увеличаване на раждаемостта. Ако това се окаже вярно, след няколко години проблемът вече ще е много по-сериозен.

# 728
https://www.facebook.com/council.sofia.bg/videos/499357264451255
Около 1:19ч  кмета на Люлин пак се развихри!

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 11:42 от nellytan1

# 729
Тук ли обсъждахме казуса на една дама, че частната градина, която детето посещава, трябвало да затвори, защото общината си искала сградата? Да не е тази случайно?

# 730
Тук ли обсъждахме казуса на една дама, че частната градина, която детето посещава, трябвало да затвори, защото общината си искала сградата? Да не е тази случайно?

Тази информация изобщо не е вярна! ДГ е общинска. https://odz47.info/budget.html

# 731
Моля да четете внимателно, става въпрос за филиала, а не за самата градина. Постът е от общински съветник, не е моя измислица.

# 732
Здравейте,а какво ще кажете за почасовите организации? Не знам кой го е измислил за три часа детето се води без закуска и обяд и в 12ч.се взима. Кое ще свършиш по напред,а за работа не знам как ще стане. Това значи че трябва да се плати за човек, който да върши работата от обяд нататък.

# 733
Нямам идея, незнайно защото си представях, че е по-скоро полудневна форма, водиш детето сутрин нормално, но го вземаш преди или след обяда. Явно трябва да си наваксвам с нормативната информация по тези теми. За 3 часа ми се струва странно, но сис сигурност има някакъв мотив, доколко е рационален и откога е наследен, е тема на друг разговор.

# 734

Тази информация изобщо не е вярна! ДГ е общинска. https://odz47.info/budget.html
Вярна е.
Ето тук https://www.facebook.com/459501184233723/videos/499357264451255 около 1:19 минута се коментира казуса.

Общи условия

Активация на акаунт