Хитринки за всякакъв случай - 27

• 49 560
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Записвам се и се връщам да  ви чета.Темата ще ми е полезна

# 631
Да, малкото е от някоя от големите строителни вериги, марката е позната там. Голямото е от магазин за препарати.

Аз лично не бих нагрявала дограма и не бих я мазала с газ или разредител - не ме бива много по химия, но знам, че дограмата не е каква да пластмаса и не бих рискувала да реагира.

# 632
Да нагрее, не с горелка, а със сешоар. Все пак, той не нагрява до 100 градуса 😁 не повече, отколкото в най- горещите дни, но само в една точка.

# 633
В бита етикети се махат с топла вода , течен сапун и сода.

# 634
С газ за горене съм махала етикети и лепило от пластмасови кутии и флакони. Със сигурност някои от тях бяха PVC - и не са се повлияли от газта. Нито от смазката. Има съединения, които просто не реагират помежду си.

# 635
Във фейсбук в групите за строеж и обзавеждане редовно има въпроси за лепенки на стара дограма и най-много хвакят wd40. Лично не съм пробвала.

# 636
  • София
WD40 има и в Кауфланд.
 HG  днес гледах е Айко. Не знам всичко ли предлагат, но имаше огромно разнообразие от препарати.

# 637
обикновено (в над 90% от случаите) , ако дадено лепило (етикет, лепенка и тн, не монтажно) не може да се премахне с вода, се премахва с мазнина (дори и с обикновено олио става). wd40 е смазка, заради това и са препоръките за използването му. поне така предполагам. след като се махне пронлемното лепило, мазнината се почиства с обезмаслител. така че имайте го предвид. използвам този метод при упорито лепило ( не водоразтворимо) на бурканчета, кутии и други кухненски и домакински принадлежности. на дограма бих пробвала на малък участък само. последно почиствах някакви гадни петна по первазите на дограмата с препарат за 'основно почистване след ремонт' на мелеруд.

# 638
  • Велико Търново
С олио/зехтин/масло някакво... Всичко що е мазно маха лепкави остатъци.

# 639
Бях лепила шкафовете с тиксо заради детето, а са бели и като махнах тиксото имаше точно такива остатъци, с магическа гъба се махнаха без никакви усилия.

# 640
Напръскване с вода от пулверизатор, да се накисне така няколко часа, после с телче увито в парцалче се изчъргъртват остатъците.  Може да се сложи и малко прах за пране (прахообразен) при търкането. Би трябвало да се разкара. При мен се получи точно върху PVC дограма.

# 641
Какво ще ми препоръчате за много мръсни прозорци? Не са чистени повече от 2 години. С обикновен препарат не става

# 642
Много стари засъхнали следи от тиксо успешно почистих с обилно напоен тампон с разредител, после внимателно с макетно ножче.

# 643
За прозорците- лятна течност за чистачки и минаване няколко пъти с кърпа.

# 644
Упорити петна от какви да е лепенки се махат с олио, а още по-добре с есенциалн масло от лимон, портокал, предполагам и някое друго ще свърши работа. Просто се намазва, ако са стари петната може и да престои малко по-дълго и после с парцалче се затърква.

Общи условия

Активация на акаунт