Хитринки за всякакъв случай - 27

• 49 624
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Помооощ. Направих си кухня от матиран МДФ, цвят антрацит. Това е кошмар.. няма чистене. Пръстите, които остават са ми най-малкия проблем. При чистене остават дори следите от кърпата, с която минавам. Някакви изпитани идеи ?

# 481
Пробвай на скрито място с магическа гъба, намокрена и изцедена, после забърсване с мокър парцал и накрая сух. Магическата гъба има химикали в себе си, затова на някоя скрита част опитай и забърсвай с мокро. При мен се получава само по този начин.

# 482
Пробвай на скрито място с магическа гъба, намокрена и изцедена, после забърсване с мокър парцал и накрая сух. Магическата гъба има химикали в себе си, затова на някоя скрита част опитай и забърсвай с мокро. При мен се получава само по този начин.

А защо после минавате с мокро, а не само със сухо ? И откъде се купува тази гъба ?

# 483
  • София
Следи от пръсти винаги ще има, но тях ги имах и по бялата лак кухня, та не ги броя. Виж, това, че дори капка вода оставя следичка си е дразнещо. Моята кухня е икейска Kungsbacka, не е МДФ.
За да не ползвам магическа гъба постоянно, при мен сработи следното: пръскам шкафа с обезмаслител и забърсвам с микрофибърна кърпа - с едната страна разнасям препарата, с другата след това подсушавам каквото е останало за подсушаване. Ако не се старая (а аз не се), може и да остане някоя следа от кърпата, а ако много държа да не виждам нищо, също е лесно постижимо. Пробвайте!
Ето този обезмаслител ми е райски за това почистване, ама нещо го спряха в Zoya и сега тъкмо ми свърши, та не знам от къде ще го търся. Може би ще пробвам с друг.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 13:25 от ToniShu

# 484
Тая работа от бабиния скрин с кестените върши ли работа? Баба винаги си слагаше кестени при дълбоко замръзените одеяла за сватби Blush
Тц! Хич даже - изпробвано.
А жената да не е слагала и нафталин за всеки случай заедно с кестените?

# 485
Тя слагаше, каквото има, мисля, че и нафталин също, но като малка тия кестени ми бяха много чудни как отблускват буби - нито миришат, нито нищо Grinning Явно за страх си ги слага.

# 486

А защо после минавате с мокро, а не само със сухо ? И откъде се купува тази гъба ?
Минавам с мокро, защото в гъбата има препарат и ме е страх да не повредя шкафовете. Има ги в магазините за домашни потреби и хипермаркетите, струват около левче мисля, лично аз поръчвам от Али експрес за жълти стотинки, но доставката отнема много време. С колегите поръчваме стотина бройки и си ги разпределяме. Поне при мен обезмаслител Мельо/Меглио не свърши работа, макар че е един от добрите препарати.
Моля те внимавай с гъбата, защото много ще ми е жал, ако си прецакаш новата кухня. Успех!

# 487
Вкъщи шкафовете са мат и се чистят основно с препарат за прозорци.

Скрит текст:
Баш за това се въздържахме от тъмна кухня Joy нашите са мноооого светло бежово-кремави горе и дървен десен долу - там следи няма Grinning

# 488
Вълшебната гъба няма препарат, а много фин абразив. И затова може да свали гланца от по-меки гланцирани повърхности и да остане матирано петно.

# 489
И абразив няма. Гъбите са от меламин, той е с кристална структура, получава се лабораторно при взаимодействие на амоняк и цианурен хлорид
https://bukvarche.com/2019/12/29/меламинова-гъба-ползи-и-вреди-от-изпол/  (копирайте целия линк)

# 490
От каквото и да са направени СА абразивни, тествано е. И могат да матират повърхности. Пък кой както иска.

# 491
Момичета, как почиствахте капаците на филтърните кани за вода? Не мога да намеря хитрината, а знам, че съм я чела в темата...

# 492
Но моята е като хриле отгоре капакът и си се събира котлен камък по ръбовете им. Чистя с оцет - или натопявам капака да престои в оцетена вода, или слагам напоена кърпа и пак да престои, после мия с мека гъба. Ако се налага повтарям, не винаги пада всичко от раз. Досадно си е, но до сега не съм намерила по-удачен начин.

# 493
Да, оцет със сода прави много силна реакция, вярно. Но аз бях запомнила за амонячна сода нещо си...  Явно ще пробвам на сляпо....

# 494
  • оттам, откъдето започва България
Понеже сме на тема филтърна кана. Да споделя, че с нея идеално се избистря мътна ракия. Smirk

Общи условия

Активация на акаунт