Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 10

• 90 915
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
  • на острова на мечтите
На мене ми се е случвало и по време на сухи, но и водни пости. Спирам поста ако се чувствам зле. 18 часа е много за първи сух пост. Почни с 10, после 12 и бавно увеличаваш времето.

Вода със сол, магнезиев хлорид и калиева сол ми помага за главоболието.
Аз бях на работа.  А там нямам възможност да пия вода( не си взех от къщи норочно). Всъщност се чувствах добре, докато не ми се обади мм с много лоша новина.
Благодаря за съвета! Ще опитам постепенно да увеличавам сухият пост.
Намерих и подробно обяснение за ползата от него.
Имам псориазис. И разни възпалителни процеси, които се повлияване от сухи пости.

# 586
  • Paris, France
Имам псориазис. И разни възпалителни процеси, които се повлияване от сухи пости.

Виж си нивата на вит Д, А, Б12, селен! Във всяка лаборатория ги тестват. Витамин С, желатин помагат. Доста хора съм чела да пишат, че на кетогенна диета изчезва. Франсоаз беше писала в друга тема в този форум. Ако имаш отявлен дефицит, жаден пост ще те влоши.

На мене ми се появява постуларен псориазис по дланите на ръцете когато ям наситени мазнини като масло и животински без достатъчно омега 3. Като спра да ям сирена, кашкавал, не се появява. Нито жаден, нито воден пост помагаха.

# 587
Преди първи сух пост е добре поне три дни на вода.

# 588
поредни ли?
4ри дни глад?

# 589
Да, поредни, по-лесно е влизането в сух пост така.
Не е препоръчително директно от днес за утре.

# 590
Ама прочетете малко преди да се юрнете да гладувате!

Генади Малахов има чудни книги по въпроса, с най-подробни обяснения какво, защо и кога се случва по време на сухия пост. Има и форуми в БГ за сухо гладуване и тн.
Трябва подготовка, не може така да скочиш направо. Опасно е, не е шега работа.
Естествено, че ще те боли глава.
На втория ден и цялото тяло боли и всяка стара болежка се обажда и е много неприятно.
Но след третия ден летиш. Идва такава мощна енергия, че гориш направо.

# 591
не съм се юрнала, питах уточняващо
темата е за интервално, не за екстремно гладуване
на повечето тук волята едва ни стига за 36 часа с вода

# 592
Към Данилу беше..)

# 593
Когато започнах с гладуванията-постовете, първия ми досег беше в една група във ФБ преди около 6-7 години.

Там, хората споделяха, че не може да се хвърляш стремглаво в сухите постове, ако дотогава дори и за няколко дни не си бил на Суровоядна или вегетарианска храна.

Като за начало препоръчваха да се спрат месо, млечни и алкохол, например за около две седмици.
През тези две седмици главно веге храна, плодове и зеленчуци (не смутита или сокове).
След това 3 дни само салати(зелени), спанак, краставици, резен-два авокадо и няколко маСлини.
Очистителните процеси не трябва да спират, а ако има запек - английска сол или кивита, зрели круши, Сушени сливи на гладно.

После се преминава само на вода, без кафе, чай, вода с лимон оли други добавки, чиста вода! За три дни, например, и след това може да се направи ден сух пост.

Не трябва да подценяваме тялото си.
Това са съвсем нормални процеси и то може да издържи няколко дни.
Естествено, всеки сам преценя кога да спре.

Когато сме болни, ние не искаме нищо да ядем и пием, защо? Защото тялото иска да се излекува само, без да му вкарваме допълнителни товари, изчистителните процеси винаги започват отвътре навън, а не обратно.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 12:32 от alethea

# 594
Аз съм правила сух фаст по принуда. Последно беше преди 2 години и половина заради модерния вирус. Беше по принуда, защото всичко връщах, дори глътка вода.
Мюсюлманите правят също сух фаст и лятото са много часове, а съдейки по това, което след това поглъщат ви гарантирам, че не е веганско и дори не е вегетарианско и да не говоря за количество.
За мен сух глад за 24-36 часа не е проблем и няма нужда от подготовка. За повече е различно, а и минава в друга тема.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 14:16 от tania6

# 595
Този Ковид май кара доста хора на сух пост. При майка ми също беше така за ден-два. Не можеше нищо да приема, после почна с води и чайове.

Кажете какво мислите за интервалното хранене и гастрит. Много боли от тази киселина на гол стомах.

# 596
  • на острова на мечтите
Angel_wing, аз потърсих материали в нета. Има много малко информация. Предимно за какво помага, но не и как да подходиш,ако искаш да направиш сух пост.
И тук питах, но преди два дни никой не беше отговорил. Никой не е длъжен, разбира се, ама аз съм бърз Петко.
Невена, на мен всичките ми параметри са в норма. Витамин Д малко към ниската граница. И то на фона на всичкото слънце дето го имам почти целогодишно. Опитвам какво ли не за псорито: и веган,(десет години) ,и вегетарианец, сега ВМНВХ.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 23:05 от danilu

# 597
Правила ли си генетични изследвания храносмилателен панел, за да видиш какви храни толерираш?

# 598
  • Paris, France
За мен сух глад за 24-36 часа не е проблем и няма нужда от подготовка. За повече е различно, а и минава в друга тема.

Не съм съгласна. Над 12 часа без никаква вода е пагубно за хора с нарушена глюкозна нетолерантност. 36ч си е направо билет към диализа. Не само мюсюлманите правят целодневни сухи пости. Коптите също имат 180-210 дни годишно сух, дневен пост, като вечер се яде само сега нека храна и в някои дни риба. Деца, бременни, стари и болни хора не постят. Даже и 25 часовият еврейски, сух пост за Йом Кипур, който се прави и от бременни, не се прави ако има опасност за живота или се прекъсва с малки, чести глътки вода. Доказано е, че в месеца след този пост броят на преждевременните раждания скача тройно. Опасно е, особено за несвикнал човек. 

В държавите, в които е разпространен Исляма няма огромни сезонни разлики в броя слънчеви часове и дали Рамадан се пада зимата или лятото, не постят над 16-17 часа. Дългото слънцегреене в северните и южни части на света прави периодът дълъг и труден лятото. На полюсите лятото биха имали точно 15 минути да се нахранят, пият вода и изкъпят. Може би затова Ислямът не се е разпространил в северните части на света.

Те постят и в понеделник и четвъртък, а също и 3 дни по пълнолуние, като тогава, извън Рамадан не се оливат с ядене и пиене на течности вечер. Свиква се. На мене даже ми харесва ежедневно хепиенд на вода и неясен през работно време, защото не се ходи до тоалетна често и не се мъкнат храни. Като млада не ядях денем. Ядях 2-3 вечери като се прибера, между 20 и 23 часа.

Вие се храните чисто и няма проблем да не ядете и пиете дълго. За начинаещ не е добре. Първо се изчиства храненето. Махат се безалкохолни, алкохол, сирена, млечни, накрая и месо. Тогава може да се направи воден пост.

Кажете какво мислите за интервалното хранене и гастрит. Много боли от тази киселина на гол стомах.

А на какво се дължи гастрит? Хеликобактер тествала ли си?

danilu, нещо явно ти липсва. Нисък вит Д не е добре за псориазиса. И аз пия целогодишно и ми седи нисък. Омега 3 към омега 6 трябва да е 1:1, да няма много наситени мазнини. А селенът нисък ли ти е или висок? Цинкът?

# 599
Този Ковид май кара доста хора на сух пост. При майка ми също беше така за ден-два. Не можеше нищо да приема, после почна с води и чайове.

Ми точно другите случаи на сух пост са заради язва на дванадесетопръстника  при мен. То си боли като не ядеш и боли като си се нахранил. Минава за ден-два.
Гастрит е по-различно, там май все боли.
Опитай с лъжичка кокосово или краве масло. Според доктор Фънг мазнина до 70 калории не прекъсва фаст, но аз мисля и повече да е от 70 калории мазнината не прекъсва фаст. Ако търсиш автофагия не става.
....
Невена , писах "правила съм по принуда" и "всичко връщах". Мислиш ли, че ми е било до подготовка и нагласяване да го правя?
Човешкото тяло има начин да се приспособява и към екстремни условия и не вярвам всички тези хора, които са спасени в трудни условия и без вода дни на ред да са на диализа.
дани говореше за 18 часа. Толкова е сух пост при мюсюлманите или поне при моите съседи.
Моят , принудителния е от 1 до 3 дни. Не само нямам време за подготовка, но и съгласно закона за свинството се случва през поредни почивни /празнични дни и лекар не можеш да намериш.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 17:03 от tania6

Общи условия

Активация на акаунт