Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 044
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 9 045
Сутринта даваха репортаж от Пловдивското РЗИ и там само 20% били ваксинирани. Протестират, че ги чакали хора да обслужат, ама видиш ли трябвало тестове да правят. Щом в тези системи не са ваксинирани хората...какво да говорим. Изобщо не ми е чудно да е чул такива неща възрастният човек, защото и аз самата съм се наслушала и то от мед. лица какво приказват на близките си, те по веригата и така.
Това с антифриза на колажа е супер. Само дето не е от ваксините.

# 9 046
Аз съм  с Фазер на мен сертификата веднага ми  го  дадоха,  валиден е 1 година.

Извинете ама как така е валиден за 1 година?
На моят няма дата на валидност.
Да не би да е излязло решение на ЕС/ЕК, че сертификатите за ваксинация са с валидност 1 година?!
 Да, някъде авгист/ септември според мен. Ваксинираните със сертификат - срок на действие на сертификата една година, започва да тече от определен срок - за Файзер две седмици след поставяне на втора доза, за Янсен беше месец след ваксинирането и т. Н. Преболедували - шест месеца след датата на положителния тест.
Това са международни разпоредби. Издаваните в момента след първа доза / първа игла сертификати не важат за чужбина докато не бъдат изпълнени горните условия. До тогава те са само за "българска консумация" .

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 23:30 от _re_ge

# 9 047
  • Сан Франциско
Аз последните седмици съм постоянно по болници и всички лекари и сестри дума не обелват - дипломатично и цивилизовано - ако ти не ги заговориш (в САЩ). Аз пък, ‘щото много ме е яд, ги заговарям. Само тогава и те коментират и си изказват личните притеснения от анти-ваксърската вълна. Ама те в нашата болнична система от 300 000 служители имат по-малко от 2000 неваксинирани. Има май и такова нещо, че медицински лица в България си позволяват да обсъждат под път и над път данни и информация, не тяхна, без да ги питат.

# 9 048
Etereia и аз за САЩ говорех.

# 9 049
То и аз разбрах кое-колко важи и кое е за БГ ползване и т.н.
Питах дали ви пише нещо на сертификата, като дата на валидност.
За бустерите колко важат тогава?
Иначе за ваксините смятат да ги правят безсрочни сертификатите, което хич няма логика много също, щом се налагат бустери за защита, ама...
Ние пък побългарихме всички сертификати и стана...манджа с грозде направо.

# 9 050
Вики, радвам се за баща ти!
За простотиите, не съм учудена. Тук сме стигнали дъното, но упорито продължаваме да копаем... Rage

# 9 051
  • При семейството си
При 21% ваксинирани, основно преболедували в двете вълни - края на миналата и началото на тази, както и достатъчно нерегистрирани (всъщност за хората с антитела още нищо не се е приело) няма как да не “побългарим” нещата, тоест да ги модифицираме за нуждите на нашите заповеди и мерки.

# 9 052
  • София
За бустер някой питаше, не се записва в София поне. Само трябва да са ти минали поне 6 месеца от втората игла, нищо друго не те питат, казваш си какво си искаш и не правят проблеми да е друго от първите две. Дават веднага сертификат.
Писаха хора в другата тема, че имат нещо за колко време им важат. Ми на моите нищо не пише за давност. Гледах, въртях, никаква дата.

Фани, тъкмо щях да задам същите въпроси. Благодаря за добрите отговори ! Simple Smile)))

# 9 053
На 31 август ми сложиха 2 игла Пфайзер, но не ми дадоха сертификат а само картонче(карт) имам в мен.
В поликлиниката където са ме ваксинирали ли може да ми издадат сертификат или може с QR код?
В сайта his.bg не успях да сваля сертификат.

# 9 054
  • In the land of Never Never
Да, някъде септември според мен. Ваксинираните със сертификат - срок на действие на сертификата една година, започва да тече от определен срок - за Файзер две седмици след поставяне на втора доза, за Янсен месец след ваксинирането и т. Н. Преболедували - шест месеца след датата на положителния тест.
Това са международни разпоредби. Издаваните в момента след първа доза / първа игла сертификати не важат за чужбина докато не бъдат изпълнени горните условия. До тогава те са само за "българска консумация" .
За Янсен, който ми сложи миналата седмица личната, тя каза, че след две седмици сертификата започва да важи за пътуване. Ще пътувам в Испания. Но независимо от това, мисля, че се изисква да си направя и тест, преди самото пътуване.
Както и да е, има още време.

Днес слушах по една телевизия бивша депутатка, Белобрадова,  която каза за едно проучване защо в Испания хората така масово се ваксинираха.
Аз бях там през април, още ваксинираха най-възрастните с АЗ, гледах как се редят на опашки за ваксиниране. Имаше железен ред, по възраст и по приоритетни групи. Там вече ваксинираха и децата над 12 години. Снеха ограниченията почти навсякъде.
Първата причина са силните семейни връзки. Семейството за испанците наистина е всичко, семействата са големи и се събират често по семейни поводи и за празници, каквито там има постоянно. За да се предпазят взаимно, чувство за отговорност към близките.
У нас е пълно лицемерие. Да си спомним как всички политици скочиха против Истанбулската конвенция, за нас семейните ценности били най-важни. Но иначе може да заразяваме близките и да ги подлагаме на риск.
Втората причина в Испания е доверието на хората в здравната система. Наистина социална, напълно достъпна и безплатна. Тук няма какво да сравняваме, просто няма база за сравнение.

# 9 055
Аз изобщо не изключвам отделните неща да имат такова действие при големи количества. Съвсем скоро купувах от Германия литиев карбонат 450 мг за приятел в действието му на антидепресант, изписано от лекар, до колкото разбрах в Бг не се продава, тук има и като хранителна добавка без рецепта, но в други съединения.

# 9 056
6 месеца или 180 дни се броят за трета доза?

180 дни.

Днес съм щастлив, защото...колежка, която беше твърдо антивакс, се ваксинира. Съвсем изненадващо ми звънна по обяд:
- Хоуп, размислих след разговора ни в четвъртък. След 5 минути влизам за ваксина, коя да си сложа?

Сложи си Модерна.
Баща ѝ отишъл малко след нея.

ПС: Не сме спорили, обясних кротко и тихо защо аз съм ваксиниран (че даже и буустнат).

# 9 057
То и аз разбрах кое-колко важи и кое е за БГ ползване и т.н.
Питах дали ви пише нещо на сертификата, като дата на валидност.
За бустерите колко важат тогава?

Обяснявам отново, щото с този сертификат вече няколко пъти пътувах в чужбина. Давам снимка на пидиеф вариант. Пише 2/ 2, втора доза поставена на 31.05, плюс 14 дена - от  датата 14.06. сертификатът ми се смяташе зе валиден. Според новите разпоредби от лятото сертификатите за ваксинирани се удължават от 6 месеца на година валидност. Ако си сложа бустерна доза ще ми пише 3/2 и веднага ще ми издадат сертификат който ще ми удължи текущия сертификат. Ще бъде със срок на действие предполагам една година от датата на поставяне на бустерната доза. Иначе няма логика според мен , липсва удължаването заради бустерната доза ( т. Е и с нея и без нея сертификатът за ваксиниран е година). Но нещата ще бъдат такива до някакви нови глобални разпоредби. Примерно сега след бустерната доза срокът  да е 6 месеца а после да го удължат до година. За сега третата доза още не е да го нарека канализирана, за да има точност.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 23:35 от _re_ge

# 9 058
Писаха хора в другата тема, че имат нещо за колко време им важат. Ми на моите нищо не пише за давност. Гледах, въртях, никаква дата.
Фани, мила, на самия сертификат не пише дата, до която е валиден. Аз моя си го проверих с Covid Check BG. Валиден е (засега) една година след поставянето на третата доза, както предишният ми (за завършен ваксинационен цикъл от 2 дози) беше валиден също една година от датата на поставяне на втората доза.

# 9 059
  • При семейството си
re_ge, къде в Сертификата за ваксинирани е посочена негова валидност?

Общи условия

Активация на акаунт