Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 044
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 9 060
Никъде не пише валидност. Валидността е по предписание. Няма указана валидност понеже срокът на действие  явно още от началото е заложен като променлив. Когато се ваксинирах се смяташе че важи 6 месеца. Някъде лятото го удължиха на година.
Почти всичко относно сертификатите в ЕС може да намерите тук
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/QANDA_21_2781

# 9 061
Писаха хора в другата тема, че имат нещо за колко време им важат. Ми на моите нищо не пише за давност. Гледах, въртях, никаква дата.
Фани, мила, на самия сертификат не пише дата, до която е валиден. Аз моя си го проверих с Covid Check BG. Валиден е (засега) една година след поставянето на третата доза, както предишният ми (за завършен ваксинационен цикъл от 2 дози) беше валиден също една година от датата на поставяне на втората доза.
Билянче, аз туй го знам, ама мислех и че нещо ви пиша, а при мен нищо няма.
За бустера не знаех колко е. С това положение у нас, избързахме с него, ама дано е за добро.
Ми малко сме се минали времево, ама карай. Лятото поне ще хванем, важното е да сме уж защитени.
Четох, че за ваксинирани няма да има давност, но ми звучи невероятно. Ще видим.

# 9 062
6 месеца или 180 дни се броят за трета доза?

180 дни.

Днес съм щастлив, защото...колежка, която беше твърдо антивакс, се ваксинира. Съвсем изненадващо ми звънна по обяд:
- Хоуп, размислих след разговора ни в четвъртък. След 5 минути влизам за ваксина, коя да си сложа?

Сложи си Модерна.
Баща ѝ отишъл малко след нея.

ПС: Не сме спорили, обясних кротко и тихо защо аз съм ваксиниран (че даже и буустнат).
Hope, знам, че се ровиш и четеш доста, затова и въпросът ми е към теб. Simple Smile Защо реши да се буустнеш? Попадал ли си на проучвания за ползи и необходимост от 3та доза при млади хора? Края на ноември ми изтичат 6 месеца от втора доза, но все още съм в размисли има ли наистина смисъл от подсилване толкова рано... ( за протокола - с 2 дози Модерна съм, нямам тежки придружаващи заболявания и съм под 30г.)

# 9 063
  • При семейството си
Аз нямам спомен валидността на сертификата за ваксинация да е променяна, нито лятото, нито сега, от 6 месеца на година.
В дадения от re_ge линк е посочено същото: “не се предвижда максимална валидност…”.

# 9 064
И аз съм в размисли за бустер.
Ноември са ми граничните 6 месеца. Бройките растат при мен (Германия), с часове. До някъде успокоявaщ е факта, че статистиката ясно показва :от 10 интензивни, 9 са неваксинирани.

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 00:17 от Катерица

# 9 065
Писаха хора в другата тема, че имат нещо за колко време им важат. Ми на моите нищо не пише за давност. Гледах, въртях, никаква дата.
Фани, мила, на самия сертификат не пише дата, до която е валиден. Аз моя си го проверих с Covid Check BG. Валиден е (засега) една година след поставянето на третата доза, както предишният ми (за завършен ваксинационен цикъл от 2 дози) беше валиден също една година от датата на поставяне на втората доза.
Билянче, аз туй го знам, ама мислех и че нещо ви пиша, а при мен нищо няма.
За бустера не знаех колко е. С това положение у нас, избързахме с него, ама дано е за добро.
Ми малко сме се минали времево, ама карай. Лятото поне ще хванем, важното е да сме уж защитени.
Четох, че за ваксинирани няма да има давност, но ми звучи невероятно. Ще видим.
За лятото ще трябва нова доза. Към април някъде.

# 9 066
Аз бустера си го сложих преди десет дни и имах 7 пълни месеца от втората доза. Имах и доста антитела, тук и на др. места чета хора, дето имали мнооого и нямало да си слагат, ама те на четвърт на моите и си мислят за много. Вече и аз не знам кога е правилно за бустера. Знам, че трябва да са над 200 (по израелски) ама пусто...тази вълна сега..
Да питам, бустерите не се чака май 2 седмици , че да се задействат антителата нали?
Мина  ми времето, ама с този вирус да бях се записала нещо задочно да уча медицина, та дано нещо прихвана знания. Толкова ми се объркват нещата вече, че... И ако антителата или там каквото е не пазят, то кое пази тогава така и не разбрах. В другата тема пък две дами били имали "специален имунитет" без ваксина и се притесняват да не ги заразим. Направо чипа ми прегря, аз как да си го направя тоз имунитет.
Днес ходих в болница (при ЛЛ) и толкова съм се ошашкала, че си сложих 2 маски.((

Нотарис, стига си ме бъзикал. И без това хич не ми е смешно. Аз няма да се бода непрекъснато, на решетка станах, а някакви от здр.каса в Пловдив, дето мисля все са медиц. лица се оказва, че не са ваксинирани и хич не мислят да слагат. Пък те трябва да дават пример си мисля, как хората ще се бодат, значи нещо...Добре ,че си гледам аз израелците и хич българите не ги отразявам. Ми..те са оцеляващата нация за мен във всички времена и положения успяват да се измъкнат. Няма един вирус да ги бутне, това го умеят и щом се бодат, значи така трябва поне за мен.

# 9 067
Nancy93, и аз съм под 30, преболедувал леко през октомври 2020, с две дози Пфайзер от април. Реших да се буустна, защото:

1) Положението тук е пълна кочина. При все че 70% от хората не са ваксинирани, останалите 30% трябва да се спасяват поединично. Освен ваксината друг вариант няма, освен ако не живееш в автоклав. В друга държава, с голям брой ваксинирани, не бих се буустнал толкова рано.

2) Не искам да има и 1% шанс да стигна до българско ковид отделение. Нищо против лекарите нямам, напротив, но няма как един лекар да отговаря за два етажа болни и да работи 168 часа в седмицата и да е адекватен. Матрак си имам и у нас.

3) Исках да хвана цялата доза Модерна. Подозирам, че в някакъв момент за буустер ще я намалят до половин доза, а за мъже под 30г може и да я спрат по примера на Швеция, Дания и Финландия. Наясно съм с риска от миокардит и перикардит - смятам го за напълно приемлив (статистически).

4) Баща ми е с онкологично заболяване. От 2 седмици е с трета доза. По-спокойно ми е да се виждам с него, когато и аз съм с трета доза. За него е изключително важно да не прави никакви инфекции на долни дихателни пътища. Искам да знам, че съм направил всичко да не лепне ковид от мен.

5) Наскоро имах някакви обиколки при читави лекари (всички ваксинирани, повечето с 3та доза). Обсъдихме моя случай и особено предвид аргументи 1 и 2 ме посъветваха да си сложа бустера.

6) Минах покрай един ваксинационен център, отивайки другаде. Нямаше никой. Щеше да ми отнеме точно 1-2 минути и липсата на чакане ме мотивира съвсем.

Тези 6 неща ме провокираха да го направя днес, а не след 2-3 месеца, както планирах. Третата доза беше най-лека за мен и съм доволен, че го направих.

# 9 068
Аз бустера си го сложих преди десет дни и имах 7 пълни месеца от втората доза. Имах и доста антитела, тук и на др. места чета хора, дето имали мнооого и нямало да си слагат, ама те на четвърт на моите и си мислят за много. Вече и аз не знам кога е правилно за бустера. Знам, че трябва да са над 200 (по израелски) ама пусто...тази вълна сега..
Да питам, бустерите не се чака май 2 седмици , че да се задействат антителата нали?
Мина  ми времето, ама с този вирус да бях се записала нещо задочно да уча медицина, та дано нещо прихвана знания. Толкова ми се объркват нещата вече, че... И ако антителата или там каквото е не пазят, то кое пази тогава така и не разбрах. В другата тема пък две дами били имали "специален имунитет" без ваксина и се притесняват да не ги заразим. Направо чипа ми прегря, аз как да си го направя тоз имунитет.
Днес ходих в болница (при ЛЛ) и толкова съм се ошашкала, че си сложих 2 маски.((

Нотарис, стига си ме бъзикал. И без това хич не ми е смешно. Аз няма да се бода непрекъснато, на решетка станах, а някакви от здр.каса в Пловдив, дето мисля все са медиц. лица се оказва, че не са ваксинирани и хич не мислят да слагат. Пък те трябва да дават пример си мисля, как хората ще се бодат, значи нещо...Добре ,че си гледам аз израелците и хич българите не ги отразявам. Ми..те са оцеляващата нация за мен във всички времена и положения успяват да се измъкнат. Няма един вирус да ги бутне, това го умеят и щом се бодат, значи така трябва поне за мен.
Не те бъзикам. Тъй като не те свърта, ако не го изкараш дотогава, към май месец ще си премериш антителата и ще викнеш, че нямаш защита за морето. И тогава или лятото с топлото време ще те успокои, или следващата доза. Аз залагам на лятото, пък и поредната (сегашната) драма ще е отшумяла.

# 9 069
Аз нямам спомен валидността на сертификата за ваксинация да е променяна, нито лятото, нито сега, от 6 месеца на година.
В дадения от re_ge линк е посочено същото: “не се предвижда максимална валидност…”.
Елпис
Погледни тук
https://bntnews.bg/news/kakvo-e-zelen-sertifikat-i-kolko-vreme-s … -1172485news.html

Копирам и частта от самия текст. Статията е от 20.10. Когато ние си поставяме ваксина беше 6 месеца. После го направиха година, мисля че беше септември, мъжът ми планираше коледната отпуска и притежанието на годишен сертификат беше от значение за бас защото точно по коледа/нова година изтичаше нашия. Сега явно е вече безсрочен . Ще продължа са ровя и ще намеря кога точно от 6месечен е станал годишен.

" Колко време ще бъдат валидни сертификатите за ваксинирани и преболедували?

Вирусологът, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при здравния министър проф. Радка Аргирова заяви пред БНР, че предстои да бъде издадена нова заповед за валидността на сертификатите. Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен. А предложението сертификатът за преболедуване да бъде удължен с още 6 месеца, е отхвърлено, съобщи здравният министър.
"

П. С. Намерих
Статия от 27.09 където е указано, че сертификат за ваксиниран вече е 12 месеца.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/predvizhda-se-udylzhavane- … -covid-19-2284910

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 00:45 от _re_ge

# 9 070
Изчерпателен отговор, благодаря! Wink  И мен ме мотивират 1 и 2. По първия аргумент -   не съм паникьор по принцип, но работя в офис с много на брой идиоти - без извинение. Предвид, че хоум офисът ни е напълно разрешен, не може да ходиш бухащ и хремав посред пандемия, ваксиниран или не! Не знам какво им става на тия хора, честно... На мен пък ми омръзна да не смея да си видя родителите, както и да си правя тестове през седмица от страх да не олепя неваксинирания ми по мед. причини мъж...

# 9 071
Нотарис, как така не ме свърта? Ама ...еййй))
Сега намерих нещо интересно и сигурно ви интересува.
Мнението на проф. Коста Костов за антителата, нещо дето все се чудим и разчитаме Малко е дълго, но мисля ще е полезно.

1. Серологичните тестове за наличие на антитела, независимо от тяхното количество в кръвта, не дават достоверна информация за степента на имунна защита. Те информират за минала среща със SARS-CoV-2 (инфекция) или спайк-протеина (ваксина), но не гарантират защита от нова инфекция, независимо от нивото им в серума.

Колко антитела гарантират сигурна защита срещу нова инфекция

2. До настоящия момент не ми е известно да е установен защитен праг на антителата в серума, който гарантира сигурна защита срещу нова инфекция. Нещо повече, необходимите нива на антитела за защита от безсимптомна, лека симптомна, умерено тежка, тежка и критична форма на инфекция вероятно са различни и те също не са изяснени.

3. Единствената приемлива информация от изследване на антитела в серума е, че наличието им над прага за позитивен тест осигурява някакво ниво на защита от нова инфекция като по-високите нива защитават повече. Нивото на абсолютна защита засега остава неизвестно. Може да са налични сравнително високи нива на антитела и пак да се получи инфектиране, поради инхалиране на висока инфекциозна доза, надхвърляща прага на защита от наличните в серума антитела.

4. Липсва достатъчно убедителна защитна корелация между свързващи и неутрализиращи антитела, която да гарантира сигурно ниво на протекция. Високи нива на свързващи антитела /всички/, кореспондира различно с неутрализиращите /защитни/ при различните индивиди и интерпретацията на тази корелация е трудна, неубедителна и несигурна, за да се гарантира сигурна защита от нова инфекция.

5. Циркулиращите антитела не дават пълна представа за всички аспекти на имунната защита срещу SARS-CoV-2. Важен имунологичен компонент срещу нова инфекция са В- и Т-лимфоцитите на имунната памет, които не произвеждат антитела, но запаметяват информацията от преминала среща с вируса. Знаем от научните проучвания, че нивото на антителата спада значително между 3-6 месеца след боледуване или ваксинация, но клетките на имунната памет са активни не по-малко от 8-10 месеца след срещата със спайк-протеина. За да се активират клетките на имунната памет и да стимулират производството на антитела, са необходими 3-5 дни, време, в което инфекцията може да се случи, но боледуването в огромната част от случаите е леко или инфекцията преминава безсимптомно, по изключение - тежко. Това обяснява защо инфектираните след ваксинация могат да инфектират останалите за кратък период от време, но това се случва по-рядко и с по-малка инфекциозна доза именно поради високата имунна защита след ваксинация или придобит след естествено инфектиране имунитет. Може да имаш висока хуморална (циркулиращи в кръвта антитела) имунна защита, но това не пречи на вируса да влезе в носа ти и да започне да се възпроизвежда, макар и безсимптомно.

Нивото на антителата не може да бъде база за оценка на силата на имунния отговор

6. Поради изложените по горе причини, нивото на антителата не може да бъде база за оценка на силата на имунния отговор и вземане на информирано решение за поставяне на трета усилваща доза. Решаващо е времето след завършен ваксинационен цикъл и то е минимум 6 месеца за иРНК ваксините и около 6 месеца за векторните ваксини, които в някои проучвания не показват достатъчно високи нива на антитела на шестия месец.

7. Американската асоциация за храни и лекарства(FDA) още през месец май 2021, в свое официално становище, отказа да даде доверие на антителните тестове като източник на надеждна информация за придобит имунитет срещу коронавируса, особено след ваксинация (виж официалното становище най-долу). Трябва да се знае, че има комерсиални тестове, които отчитат антитела само след инфекция и ако е ползван такъв тест, същият ще бъде негативен, независимо от наличие на ваксинален имунитет. Различните количествени тестове имат различни прагове на интерпретация на резултата, отчитат различни класове на антитела, а други са качествени - отчитат само наличие (позитивен резултат) или отсъствие (негативен резултат) на антитела. Затова до този момент липсва стандартизиран тест, който да е приет официално от международната медицинска общност

Зелен сертификат с давност 12 месеца за положителен PCR или антигенен тест не е добро решение

8. Зелен сертификат с давност 12 месеца за положителен PCR или антигенен тест не е добро решение. Тук въобще не се отчита степента на тежест на прекараната инфекция, която дава различно ниво на имунен отговор и имунна защита, с различна продължителност във времето при различните индивиди. Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, същата не е еднаква с тази на преминалите през болница с по-тежки форми на болестта и е различна от тази на индивиди с потискащи имунитета придружаващи болести.

Притежателите на "зелен сертификат", ако не спазват противоепидемичните мерки, ще се инфектират отново

Решението на МЗ за признаване на PCR и антигенен тест като основание за зелен сертификат с продължителност 12 месеца не се основава на научни факти, не е в интерес на обществото и ще има негативен ефект върху разпространението на инфекцията. Много хора, притежаващи зелен сертификат поради позитивен PCR или антигенен тест, с давност повече от 6 месеца за по-леките случаи на протичане и 8-10 месеца за по-тежките, ако не спазват противоепидемичните мерки, ще се инфектират отново, ще разпространяват инфекцията докато са безсимптомни или с лека симптоматика, уверени, че са безопасни за околните.

Няма да коментирам валидността на много от тестовете, грешките при интерпретацията, фалшификациите с тестове и сертификати и всичко това на фона на всеобщото неспазване на противоепидемичните мерки, вкл. от инфектирани индивиди, които се разхождат между нас и ръсят инфекцията като посев върху плодородна почва.
https://glasove.com/categories/skandalyt/news/rezultatt-ot-testo … vWfvT7_DySSiYIXdA

# 9 072
  • София
Аз вчера си инсталирах приложението Covid Check BG.

Сертификатът го получих в началото на юни.

Не знам защо се бях заблудила, че 6те месеца ми изтичат в края на дек. Най-вероятно в средата на дек. ще си сложим бустер.

# 9 073
Да се отчета и аз страхливата 😁 Първа игла, Пфайзер, сложена в събота. Перфектна организация в нашата болница, нямаше струпване на много хора, всички бяхме предварително записани, всичко мина много бързо. Излязох хем усмихната и с едно облекчение, хем притеснена. Прибрах се, седнах и чаках. Какво чаках, и аз не знам. Болка в ръката, и то лека, само един ден. Вълчи апетит и  голямо спане. Трети ден това е. Дано това са ми били реакциите към ваксината. И силно се надявам това, че са липсвали висока температура и други общи неразположения да не означава, че ваксината не работи.
Днес се опитах да проверя дали ме има вече вкарана в системата на his.bg, ами не, няма ме. Вкарах си номера, който е на талончето, което ми дадоха, изписа ми, че е неправилен или несъществуващ. Дано това да е заради натовареният трафик в системата и да не е проблем, ако утре мине една проверка на работа.

# 9 074
Както каза д-р Аспарух Илиев, трета доза е препоръчителна за всички групи в България, защото при такъв заразен вариант и огромен брой неваксинирани, то и най-добрият имунитет ще бъде изправен пред изпитание.

Общи условия

Активация на акаунт