Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 945 540
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 7 320
  • София
Ако третата доза е само РНК, обмислям да е Модерна. Въпреки дискомфорта за няколко часа. Имам опит с подобна реакция след АЗ.
DeVa, аз лично нямах никакви реакции след Модерна, и двете дози, но колега имаше неразположения. Препоръчвам ти. Аз съм "прясна" след ваксина, 2 и половина месеца, но домашен антигенен ми показа положителен за Ковид. Определено ми е рано за бустерна трета доза, и все пак се чудя дали е ковид или не. ПСР не съм правила.

# 7 321
Слагайте компрес с риванол на мястото на убождане. Облекчава.

# 7 322
  • София
Кое Артемис?
Имах предвид, че пет скен, направен скоро след ваксина показва активност в ЛВ, а не в пайеровите плаки на червата. Както знаете, пет скена показва местата с повишена метаболитна активност. В ЛВ се случва ваксинален отговор. Затова понякога може да са увеличени и болезнени.
Иначе картинката показва лимфоидните органи...

Любопитно ми е. ЛВ не са ли активни при инфекция в организма? Така ли реагират на ваксината? И този скенер кога е правен? Скоро след поставянето на ваксина или по-късно, тоест докога се отчита светене?

# 7 323
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Активността и подуването на лимфните възли не е лошо нещо, а напротив

Самото възпаление на рани също не е лошо нещо

И двата процеса са оздравителни, стига да не продължат прекалено дълго време, когато вече няма да са оздравителни и започват да вредят

# 7 324
  • Germany
Препоръките за след ваксинация, при нас в Германия, са за поне седмица без спорт. При децата казаха 7 до 10дни. Това за след 2рата доза. След 1вата - 2-3 дни.

# 7 325
Препоръките за след ваксинация, при нас в Германия, са за поне седмица без спорт. При децата казаха 7 до 10дни. Това за след 2рата доза. След 1вата - 2-3 дни.

На моите казаха 3 дни след всяка доза, питахме специално няколко пъти. Важно им е, започна сезона и мачовете са фиксирани до края на май 2022 и трябва да се планира всяко евентуално отсъствие.

# 7 326
Във ваксинационния център на УМБАЛ "Св. Анна" в София вече се поставя трета игла ваксина, съобщават от болницата.

Той работи от 8.00 до 20.00 часа всеки ден (включително събота и неделя).
https://novini.bg/zdrave/bolnici/682992

# 7 327
  • Germany

На моите казаха 3 дни след всяка доза, питахме специално няколко пъти. Важно им е, започна сезона и мачовете са фиксирани до края на май 2022 и трябва да се планира всяко евентуално отсъствие.

На нас ни пратиха официален мейл от училището и там пишеше 7-10 дни. От това, което аз четох из нета, най често миокардитите се проявяват около седмица след 2ра доза, та мисля моите да си почиват поне 7дни.

# 7 328
Във ваксинационния център на УМБАЛ "Св. Анна" в София вече се поставя трета игла ваксина, съобщават от болницата.

Той работи от 8.00 до 20.00 часа всеки ден (включително събота и неделя).
https://novini.bg/zdrave/bolnici/682992
Трета игла бих си сложил 6 месеца след последната завършена ваксинация (декември се пада), ако слагат само пфайзер - не я искам. Имам си една такава набодена игла, бих се боднал или с янсен  или с модерна или новавакс ако се появи ... може и спутник, синовак ако някъде се продават свободно.

# 7 329

На нас ни пратиха официален мейл от училището и там пишеше 7-10 дни. От това, което аз четох из нета, най често миокардитите се проявяват около седмица след 2ра доза, та мисля моите да си почиват поне 7дни.
Ясно. Втората доза им предстои, ще попитаме пак, за да сме сигурни.

# 7 330
  • София
pehoko, защо не искаш третата да е пфайзер?

# 7 331
Защото ако само ще си буствам антитела няма смисъл да си я слагам. Тя няма да направи нищо по-различно от първата доза. Виж другите ваксини са по-интересни защото може да предизвикат друг имунен отговор и резултат, примерно янсен има отговор към фюжън протеина за разлика от ирнк ваксините, също така адювантите са различни.

# 7 332
  • Terra incognita
Защото ако само ще си буствам антитела няма смисъл да си я слагам. Тя няма да направи нищо по-различно от първата доза. Виж другите ваксини са по-интересни защото може да предизвикат друг имунен отговор и резултат, примерно янсен има отговор към фюжън протеина за разлика от ирнк ваксините, също така адювантите са различни.
Интересно 🤔
Пехоко, имаш ли познания в тази сфера, звучиш като човек, който е запознат.
Иначе тук, в чужбина, едва ли ще ни дадат да си избираме бустер.
Безопасно ли е третата доза да бъде различна, независимо от възраст, заболявания и т.н.?

# 7 333
А някой знае ли в момента дали може да се избира третата доза или е същата като първите две?

# 7 334
Третата доза за всички е еднаква - Пфайзер. Няма значение дали първата и втората е била АЗ, Пфайзер, Модерна или (еднодозов) Янсен. Тоест няма проблем да се смесват. Ако някой се интересува повече от миксирането на ваксини и разбира научни трудове на английски - може да потърси heterologous prime-boost vaccination.

Преди някой да ме изяде, че скоро ще одобрят и трета доза Модерна - имам предвид ситуацията днес конкретно. След месец, ще можем да се буустваме и с Пфайзер, и с Модерна (най-вероятно).

Общи условия

Активация на акаунт