Азиатска кухня

  • 63 049
  • 730
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
  • Мнения: 22 671
Аз онзи ден правих инстантни нудли с пилешко и  зеленчуци и щерката имаше прятелка на гости с преспиване и детето (какво по ценно от това, от децата, които са директни)  много хареса вечерята.   Simple Smile



За десерт имахме кокосов йогурт с карамелизиран банан.

# 586
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 072
Аз отдавна не бях готвила азиатско (само ядях Joy), но този уикенд "обиколих" кулинарно три страни:
- Япония - панирани пилешки хапки (кара-аге)


- Корея - оризови "пръчици" с лют сос (токбоки), салата с пресен бланширан спанак и фъстъци в сладко-солен сос;


-  Китай - бао питки с кайма

# 587
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 11 096
Може ли рецептата за фъстъците?

# 588
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 072
Да, ето я (от любимата ми корейка): https://www.koreanbapsang.com/ddangkong-jorim-soy-braised-peanuts/
Само дето аз нямах сурови фъстъци, та я направих с печени и леко осолени, които изплакнах, за да им падне солта (и, сътветно, не ги варих предварително). Също така, понеже нямах царевичен сироп, го замених с кленов.

# 589
  • Мнения: 4 423
В последната една -две седмици съм много кът с времето и за това наблягам на азиатското, нали е аламинут Smile
Роца страхотна обиколка си направила, може ли да дойда? Satisfied  И аз харесвам въпросната корейка, много хубави неща показва.
Morena, теб си те знаем Smile азиатските ястия са ти в кръвта .
Днес едно Пад Тай , но само със зеленчуци, оригинала е и с пиле и замених оризовите спагети с обикновени нудели. Е, няма такава вкуснотия.

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 23 май 2023, 15:04 от Danifin1

# 590
  • Мнения: 4 423
Японско пиле в терияки сос

Масала къри пиле

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 14:03 от Danifin1

# 591
  • Мнения: 4 423

Риба с къри сос

Зеленчуци тай пад
Нарязваш каквито искаш зеленчуци на средно големи парчета  и пържиш в мъничко зехтин/олио за около 3- 5 минути/ зависи от печката, за газ около 3 мин/. Заливаш със соса и готвиш още 1-2 мин.  Добавяш отделно запържени бъркани 2 яйца. Гарнираш със натрошени фъстъци или сусам. Готово. Соса или го приготвяш или използваш готов /примерно какъв

За готварския сос пад тай
2 супени лъжици паста от тамаринд
5 супени лъжици кафява захар или палмова захар
1/2 чаша гореща вода 120 мл
6 супени лъжици рибен сос
2-3 ч. л. чили на прах
120 г юфка фиде
2-3 супени лъжици фъстъчено или соево масло
60-80 г кайма или тофу
1/2 нарязан на кубчета лук или 1 шалот
2 смлени скилидки чесън
1 ч.л. паста от скариди
200 г малки скариди обелени
3/4 чаша Pad Thai рецепта за сос по-горе (половината от приготвеното количество)
1 разбито яйце
2 супени лъжици нарязани фъстъци
1 чаша кълнове
2 ч.л. маринована ряпа
1/2 ч. л. бял пипер
2 стръка пресен лук или кълнове от чесън
За сервиране: прясна лайм захар, рибен сос, фъстъци и чили на прах
Инструкции
Разтворете тамариндовата паста и захарта в гореща вода, докато разбърквате и добавете останалите съставки. Опитайте на вкус и добавете още тамаринд или рибен сос, ако е необходима повече киселинност/соленост. За допълнителна сладост и повече захар. Просто се опитайте да намерите идеалния баланс. Добрата азиатска кухня е свързана с балансирането на вкусовете!

Накиснете фидето в гореща вода, докато стане ал денте.
Загрейте уока, добавете олиото и хвърлете чесъна, месото и лука. Оставете да се запържат за няколко минути и добавете пастата от скариди. Разбъркайте за няколко секунди, за да се разтвори.
Добавят се скаридите и маринованата репичка и се пържат докато скаридите леко порозовеят и са почти готови.
Ако желаете, можете да добавите кълновете веднага или, ако предпочитате кълновете си по-скоро сурови, малко по-късно.
В този момент добавяме юфката и половината от нашия приготвен пад тай сос. Разбъркайте и поддържайте юфката в движение. Добавете още малко вода, ако юфката ви все още е твърде твърда. С помощта на лъжица или клечки преместете фидето в единия ъгъл на тигана, добавете малко олио и добавете разбитото яйце. Разклатете тигана и разбъркайте яйцето за около 10 секунди. Сега хвърлете всичко.

Сервирайте в стил Банкок с нарязани фъстъци, чили на прах и пресен лайм, нарязан на четвъртинки.

Бележки към рецептата
Започнете с приготвянето на пад тай сос и го пригответе.
Подгответе всички съставки. Нарежете зеленчуците и ги сложете в малка купа. След като вашият уок/тиган е горещ, трябва да действате бързо.
Накиснете вашите юфка в гореща вода, докато станат ал денте.
Прочетете цялата рецепта, преди да започнете.
Използвайте 2 дървени лъжици или пръчици за разбъркване и ги пригответе.
Започнете с МНОГО горещ тиган.
Никога не приготвяйте повече от 2 порции наведнъж. Твърде много съдържание води до допълнителни течности и ще сготви вашите съставки, вместо да ги изпържи.

# 592
  • Мнения: 17 116
Пържен ориз със соев сос

# 593
  • Мнения: 4 423
Днес прибирайки се от офиса на път към вкъщи, видях че са открили много близо до нас , азиатски маркет. Влизайки да видя какво предлагат, познайте какво стана? Scream  Flushed Напълних една торба продукти , при това исках още да купя Laughing, но ще остане за утре. Заедно с щерката ще ходим да докупим  - нудели, рамьони и всякакви производни на тези продукти  Spaghetti , предните които ви показах свършиха, а и тя е капризна и не всички харесва  Satisfied Joy Laughing Скоро всички у дома ще сме с дръпнати очи Laughing JoyJoy

Ама ,какво да правя като всичко се готви бързо и е вкусно, при липсата на време. Smiley
Скрит текст:



Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 18:30 от Danifin1

# 594
  • Мнения: 16 025
^^^ Ох, че хубаво, Дани! Мерси, че споделяш, много е вдъхновяващо!
Скрит текст:

Риба с къри сос

Зеленчуци тай пад
Нарязваш каквито искаш зеленчуци на средно големи парчета  и пържиш в мъничко зехтин/олио за около 3- 5 минути/ зависи от печката, за газ около 3 мин/. Заливаш със соса и готвиш още 1-2 мин.  Добавяш отделно запържени бъркани 2 яйца. Гарнираш със натрошени фъстъци или сусам. Готово. Соса или го приготвяш или използваш готов /примерно какъв

За готварския сос пад тай
2 супени лъжици паста от тамаринд
5 супени лъжици кафява захар или палмова захар
1/2 чаша гореща вода 120 мл
6 супени лъжици рибен сос
2-3 ч. л. чили на прах
120 г юфка фиде
2-3 супени лъжици фъстъчено или соево масло
60-80 г кайма или тофу
1/2 нарязан на кубчета лук или 1 шалот
2 смлени скилидки чесън
1 ч.л. паста от скариди
200 г малки скариди обелени
3/4 чаша Pad Thai рецепта за сос по-горе (половината от приготвеното количество)
1 разбито яйце
2 супени лъжици нарязани фъстъци
1 чаша кълнове
2 ч.л. маринована ряпа
1/2 ч. л. бял пипер
2 стръка пресен лук или кълнове от чесън
За сервиране: прясна лайм захар, рибен сос, фъстъци и чили на прах
Инструкции
Разтворете тамариндовата паста и захарта в гореща вода, докато разбърквате и добавете останалите съставки. Опитайте на вкус и добавете още тамаринд или рибен сос, ако е необходима повече киселинност/соленост. За допълнителна сладост и повече захар. Просто се опитайте да намерите идеалния баланс. Добрата азиатска кухня е свързана с балансирането на вкусовете!

Накиснете фидето в гореща вода, докато стане ал денте.
Загрейте уока, добавете олиото и хвърлете чесъна, месото и лука. Оставете да се запържат за няколко минути и добавете пастата от скариди. Разбъркайте за няколко секунди, за да се разтвори.
Добавят се скаридите и маринованата репичка и се пържат докато скаридите леко порозовеят и са почти готови.
Ако желаете, можете да добавите кълновете веднага или, ако предпочитате кълновете си по-скоро сурови, малко по-късно.
В този момент добавяме юфката и половината от нашия приготвен пад тай сос. Разбъркайте и поддържайте юфката в движение. Добавете още малко вода, ако юфката ви все още е твърде твърда. С помощта на лъжица или клечки преместете фидето в единия ъгъл на тигана, добавете малко олио и добавете разбитото яйце. Разклатете тигана и разбъркайте яйцето за около 10 секунди. Сега хвърлете всичко.

Сервирайте в стил Банкок с нарязани фъстъци, чили на прах и пресен лайм, нарязан на четвъртинки.

Бележки към рецептата
Започнете с приготвянето на пад тай сос и го пригответе.
Подгответе всички съставки. Нарежете зеленчуците и ги сложете в малка купа. След като вашият уок/тиган е горещ, трябва да действате бързо.
Накиснете вашите юфка в гореща вода, докато станат ал денте.
Прочетете цялата рецепта, преди да започнете.
Използвайте 2 дървени лъжици или пръчици за разбъркване и ги пригответе.
Започнете с МНОГО горещ тиган.
Никога не приготвяйте повече от 2 порции наведнъж. Твърде много съдържание води до допълнителни течности и ще сготви вашите съставки, вместо да ги изпържи.
Аз преди няколко дни се смях със сълзи, че получих смс от японската ни съседка - "уча твоята и моята как се прави тофу със бок чой. моля, разреши и да остане за вечеря". Пратих ОК и TNX преди да дочета смс-а Wink

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 17:36 от Agent Provocateur

# 595
  • Мнения: 4 423
То и при мен е същото обменяме опит , нали във фирмата сме международен екип - хора от цял свят. Но моята дъщеря не иска да се учи да готви, казва че аз се справям перфектно Laughing Joy нямало нужда от още един готвач Joy предпочита да ходи на гости при азиатските ни познати и само да яде Laughing

Чудех се, дали няма да е по - интересно, а и полезно да почнем да показваме целият процес на приготвяне Thinking
Така за начинаещите ще е по- лесно да  се ориентират и да видят ,че нещата не са толкова сложни, колкото изглеждат. Smiley

Снощното предложение , готово за 20-тина минути. Изпробвах ново предложение от корейската кухня. Понякога купувам ето такива неща ,за да се пробват и ако се харесат преминавам към по-големи количества и по-често приготвяне. Smiley

Да приготвим Наси Горенк  Korean Nasi Goreng
Стъпка първа нарязваме зеленчуците и пилешкото месо
краставицата


пилешкото и моркова

сваряваме ориза, по 1 пакетче на човек

пържим бъркано яйце по 1 за порция

пържим половинка лук до такава степен - да добие съвсем лек цвят, но да остане хрупкав

запържване пилето и моркова за около 4-5 минути

добавяме към пилето ето този лют микс подправки, а мен на 1/3 от количеството Smile Наси коренг паста


следва събирането
в купа изсипване пакетчето сварен ориз, добавяме краставицата, оставяме малко за гарирането и смесваме с  тази подправка


Финално завършване
Добавяме към ориза и краставицата, изпържените яйца, пържения лук и смесваме добре,


отгоре гарнираме с краставица и малко лук и поливаме със ето този сос Кетджаб манис


Готови сте!

Ако не можете да намерите някои от подправките заменете  пастата Горенк с тъмен соев сос

лютия микс с какъвто друг имате от сушени люти чушки

Кетджаб матиса-  e всъщност тъмен/светъл соев сос с чесън и мед/захар

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 14:49 от Danifin1

# 596
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 072
Тези дни вкъщи сме на корейска кухня, частично с японски нюанси - свинско филе с кимчи в уок-а и бибимбап с пържено яйце.
А миналата седмица получих новата си книга с рецепти, вдъхновени от корейските сериали, сред които и една, посветена на любимия ми сериал, та веднага я приготвих - сандвич с омлет, шунка, чедър и салата колслоу (без да забравяме майонезата и лютия кетчуп).




# 597
  • Мнения: 17 116
Хирошима окономияки

# 598
  • Мнения: 4 423
Ау Роца аз си мислех ,че само аз гледам такива сериали Smiley
Били ли споделила книгата с нас, ако може и филмчето, моля
Ястията ви са  страхотни, момичета
Чак сега видях какъв гаф съм сътворила предният път. Ястието не е корейско , а индонезийско Stuck Out Tongue Winking Eye , но от толкова гледане на корейски сериали, само корейско ми е в главата Smile Wink

и при мен една компилация от азиатски кухни, така да се каже
Картофени нудели с любимия напоследък Пад тай сос със зеленчуци и панирани пилешки хапки по японски и мини тай зеленчукови палачинки

# 599
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 072
Ау Роца аз си мислех ,че само аз гледам такива сериали Smiley
Били ли споделила книгата с нас, ако може и филмчето, моля
Danifin1, мно-го сме, мно-го сме! (подхванати от халю-вълната) Joy Даже си имаме и тема в подфорума за филми и сериали, където ги обсъждаме (всъщност, няколко различни теми Grinning). Та, заповядай, ако ти е интересно.
Сериалът е Hospital Playlist, а книгата е тази (на френски е):

Аз съм голям фен на автора (Gastronogeek) от години и имам повечето от книгите му. "Специалността" му е, че рецептите са вдъхновени от света на поп-културата (фентъзи, фантастика, аниме, видеоигри...). А тази книга е в съавторство с една телевизионна водеща, която е корейка, но осиновена и израснала във Франция и която също покрива основно теми, свързани с поп-културата и, по-специално, азиатската такава.

Общи условия

Активация на акаунт