Азиатска кухня

• 63 774
  • 730
  •   1
Отговори
# 570
Живея в чужбина и се снабдявам от азиатските магазини тук. В България / София/съм купувала от азиатските там. Може би Морена може да даде повече информация  от къде купува в България.

# 571
Откъде се снабдявате с тези продукти?
Не знам за кои точно продукти питаш, но всичко на картинката се продава в България, може би с различна опаковка специално за нудлите. Самите нудли ги има поне от средата на 1980-те у нас под народното название "китайски спагети". Соев сос се продава вече навсякъде по хранителните магазини, евентуално ако си намериш китайски подправки е добре, но въобще не е задължително, други се заменят много лесно с най-обикновени български продукти.

# 572
Честно казано, има разлика в миризмата дори, като мина край местното "китайско" и като е навън.
Наскоро в Лисабон се наложи да ядем в мол, в Walk to wok. Ами...нищо общо със софийското. И готвачите азиатски, и тиганите на показ пред клиента, порциите два пъти по-големи. До 10 евро на човек. Давам ги веднага, ако в София се постараят 😅
Аз продължавам да се старая с намиращи се лесно в Бг подправки, но вкусът не е същият.

# 573
Аз продължавам да се старая с намиращи се лесно в Бг подправки, но вкусът не е същият.
Подправките са си подправки, важното е как се съчетават и използват при готвенето, поне аз така мисля. Smiley
Подхвърляш интересна тема за размисъл.

# 574
  • Sofia
евентуално ако си намериш китайски подправки е добре, но въобще не е задължително, други се заменят много лесно с най-обикновени български продукти.
На това аз му казвам бг ястие тип китайско... лееко напомнящо. Simple Smile
Така предполагам доста хора си мислят, че готвят азитско...

Имайки каквото имам азиатско, особено пък един-два продукта, които нямат аналог, не намирам общо с нищо бг.
Но пък в София (не знам за други градове) има съответните магазини (в центъра основно), а и онлайн ако потърси човек...

# 575
Не всички азиатски манджи се готвят с екзотични за нас продукти. Просто в Азия готвят с това, което имат, което не значи че не ползват продукти каквито ползваме и ние.
Честно казано, има разлика в миризмата дори, като мина край местното "китайско" и като е навън.
Наскоро в Лисабон се наложи да ядем в мол, в Walk to wok. Ами...нищо общо със софийското. И готвачите азиатски, и тиганите на показ пред клиента, порциите два пъти по-големи.
То и КФС не е същото в София, но не е до съставки, а до изпълнение. Предполагам основното в български ресторант е, че спестяват количествата и на второ място не спазват технологията на приготовление. Отделно някои ресторанти си имат собствен стил, гледа се да не е много солта, да не е мазно и т.н. не е като при домашното. При домашно приготовление естествено са лесно преодолими всякъкви такива неща. Моносодиевия глутамат също не се слага навсякъде в китайските манджи, това дава отражение на вкуса, но може да се нагоди.
То и един обикновен български боб варира от къща до къща. Иначе съм попадала и на доста китайско сготвено от китайци което не беше на ниво, то готвенето по принцип си е до талант най-вече.

# 576
  • Замък сред облаците
Днес минах през Фантастико да заредя малко китайския шкаф. За съжаление само аз си ги ям тези азиатски ястия, ММ не е фен, а и понеже готвя и за детето на 10м по-рядко ми остава време за нещо по-така.

Миналата седмица нямах продукти и вечер гледах един сериал с “мезе” от кори нори, нарязани на дребни квадрати (май на 8 части един лист) и си ги топках в сос от соева майонеза (майонеза с чесън и соев сос, в оригинал се разбива със соево мляко май).

А днес вдъхновена от един любим канал (Cafe709) направих…. Телешко с лук, моркови и картофи 😂

# 577
Като сме подхванали темата, направих на бързо един ресърч и ето няколко онлайм магазина
https://ethnicfoods.bg 
dates.bg
tobuyo
zoya 
moitebilk
supermag
Може на някой да му бъдат полезни Smiley

# 578
  • Sofia
Две кутии от тази седмица.

Японско бенто - ориз с Фурикаке,  патладжан Терияки, яйце, морков, едамаме и гъба; броколи

И китайско - Оризови нудли с пилешко, зеле, морков и кладница;  кокосов йогурт с карамелизиран банан няма по-бързо готвене от нещо такова - за 15мин. приготвям нудлите, месото, зеленчуците, соса и пържа за 5-6мин.

# 579

Шарена азиатска салата
лилаво зеле ,зелен лук, морков, краставица, червена чушка, айсберг, едемаме, нар, тиквени семки
дресинг- оризов оцет, мед, тамари соев сос, фъстъчено масло, хрян, лимонов сок

# 580
  • Замък сред облаците

Рамен с кокосово мляко и гъби и сотирани зеленчуци със соев сос

У нас нали само аз ям азиатско, та мерките са за една порция: Малко ситно накълцан лук задуших в мазнина (сусамово олио примерно е супер, но нямах и ползвах обикновено), добавих по чаена лъжичка рас ел ханут и червен пипер, задуших още за половин минута и добавих 1/2 чаша вода, 1ч.л мисо паста и 1 с.л доматено пюре. Като кипне добавих 3-4 с.л кокосово мляко и още половин чаша вода. Сложих вътре сушени гъби (ако са сурови задушавам още с лука) и половин пакет оризови нудли (моите са от Лидл и са 2 порции пакета).  Малко накълцан зелен чесън добавих накрая и след 5мин са готови (или колкото пише на пакета на нудлите). Ако трябва се добавя вода 🙂

Зеленчуците са задушени на тиган с малко мазнинка, лъжичка соев сос и половин стрък зелен чесън. Джинджифил отстрани за разкош, че трябваше да доям остатъка от бурканчето.

# 581

супа с нудели

# 582
Пържен ориз с пиле и зеленчуци. Оризът не е подходящ, но такъв имам и имам много, така че ... ¯\_(ツ)_/¯ Другото си го направих както си му е реда, пържих зеленчука отделно, пилето отделно, мариновах, накрая долях сос. Гледах неотдавна видео с рецептата и се вдъхнових, иначе не обичам да седя до печката да светя на манджата през цялото време, но и си лафихме с ММ и мина неусетно. А и тоя ужасен ориз трябва да се изразходва, на азиатски манджи много върви, ще потърся нещо интересно специално за темата Hands Plus1

# 583
Eфибуш Много апетитно се е получило Yum
От последните дни, гледам да е нещо набързо, че времето все не стига Wink

зеленчукова нудел супа

малайзийско лакса къри с панирано пилешко филе

оризови вермишели супа

зеленчуково къри с кокосово мляко и панирана риба

# 584

Индийско пиле в масло

Общи условия

Активация на акаунт