Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 118
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Мама Вики,имаш нужда да попрочетеш.
Мисля, че първо е ИР, после е нарушения толеранс, който се счита за предиабетно състояние.
Въпреки, че има лекари считат ИР за предиабет.
ИР също за мен си е нарушен глюкозен толеранс.
Моето мнение е първо да се опита със стриктен режим и след два месеца да се изледва човек отново да си види има или не напредък.
Може да се спира хапчето. Аз съм го спряла, защото избрах режим пред това да ям В и да пия хапче, което е логично, че до хубаво няма да доведе.
Хапчето освен, че с времето си губи действието, особено ако човек си продължава храненето по стария начин, също така възпрепятства усвояването на някои витамини. Примерно магнезий. Което е много лошо.

# 211
Елора, благодаря! Чудя се сега дали да пия известно време това нещо за по-бърз ефект и да го спра или въобще да не го почвам, а за режима е ясно, че ще го спазвам при всички случаи. Ти колко време го пи? И след 2 месеца изследването трябва да е пак обременяване с глюкоза ли?

# 212
Здравейте, влизам с няколко конкретни въпроса, ще съм благодарна на по-опитните в това.
Има ли и каква е разликата между ИР и нарушен глюкозен толеранс?
При нарушен глюкозен толеранс кое е по-добре - да се пие Глюкофаж или друго подобно или да се спазва стриктен режим?
И ако се избере да се пие лекарство, може ли след това да се спре или е на принципа спреш ли го става по-зле, като разбира се се спазва стриктен режим?
Изборът ти не е между хапче и режим, това в случай че искаш да се подобряваш, разбира се.
Вариантите са ти режим плюс хапче или режим без хапче. Вече кой на кое казва стриктен и при теб колко точно стриктен е нужен, ние трудно можем да кажем. Но ако караш както до сега, очевидно не е добре.
Обременяване отново само след два месеца, да не се чува. Изследвай там на гладно ако решиш, пак ще видиш някаква разлика. Да не говорим че за два месеца прогресът ще е малък, дори и с лекарства. Това не е грип да ти мине за седмици... Че то само въвеждането на метформина постепенно ще отнеме някоя и друга седмица.

# 213
Да, разбира се, точно това не знам режим с хапче или режим без хапче. На гладно и без глюкозата през целия ден захарта е под 5.5, само на втория час след глюкозата е 10.

# 214
А инсулина как е? Толкова висока глюкоза и то чак на втория час хич не звучи добре.
Принципно винаги можеш да започнеш и без хапчетата и да решавате с лекаря ти след няколко месеца. Ти не си го развила това състояние за кратко време, няма и да го обърнеш за кратко. Колкото и тук всеки да си има мнение за себе си кое е по-добре, лекарят ти знае състоянието ти най-добре. Ако не му вярваш на него или не е склонен да обсъжда, търси друг лекар.

# 215
Елора, благодаря! Чудя се сега дали да пия известно време това нещо за по-бърз ефект и да го спра или въобще да не го почвам, а за режима е ясно, че ще го спазвам при всички случаи. Ти колко време го пи? И след 2 месеца изследването трябва да е пак обременяване с глюкоза ли?

А лекаря какво ти каза? Какво изследване прави? КЗ каква е на трите проби, а инсулина какъв е?
Аз съм го пила малко над 3 години. Но чак последната след въвеждане на правилния режим дойде време да махна хапчето.
Прочети първия пост. Мини на режим.
След два месеца няма нужда от обременяване.
А само кз и инсулин на гладно.
Може би след 6 месеца може да правиш обременяване за да сравниш резултати.
Макар че за мен няма смисъл. Това си е заболяване, което си носим до живот и ако пак се прояде не какво трябва ще се върнем в начална позиция.

# 216
Благодаря Ви момичета! Инсулин още няма резултата ще излезе в понеделник. Днес само КЗ е сутринта 5.2, в 12часа 5.5 и в 16 часа 4.9
Като излезе инсулина ще пиша пак.
Имам и Базед, предстои ми операция на щитовидната жлеза, най-вероятно, даже нещата със захарта са може би свързани, не че съм се хранила най-правилно до сега, но и щитовидната е повлияла.

# 217
Много съжалявам. Ще ти я отстраняват ли?
Да, заболяванията са свързани. Аз съм хашимото и хипо. Контролирам ги с хормони.

# 218
Имам и Базед, предстои ми операция на щитовидната жлеза, най-вероятно, даже нещата със захарта са може би свързани, не че съм се хранила най-правилно до сега, но и щитовидната е повлияла.

Стискам ти палци и дано всичко мине успешно.
Ако позволиш мнение от начинаеща като теб. Мога да ти споделя и моя опит, но той би могъл да ти е от полза само, ако не противоречи на съвета на лекаря ти.
Всичките ми опити да следвам режими се проваляха заради апетита и чувството за лишение от любими храни (последвано от емоционално хранене). Хапчето беше ключът към бараката в първите 3 месеца този апетит да изчезне. А когато не ти се яде, изчезват и големите прегрешения и е много по-лесно да се храниш правилно. Не знам дали е било така и при други, но досега през целия си живот не съм спазвала режим повече от 2 месеца - винаги се провалях.   

Ако имаш съмнения за хапче или диета, иди на второ мнение - ние тук можем само да ти споделяме кой как е постъпил, но нито едно няма да е вярно за теб.

# 219
Gadina malka /много сладко име😊/ разбира се, че ми е полезно, точно за това писах тук. Сподели, моля те, какво стана след тези 3 месеца, пиеш ли го още, какви са резултатите и за колко време като лабораторни изследвания и свалени килограми.

# 220
Gadina malka /много сладко име😊/ разбира се, че ми е полезно, точно за това писах тук. Сподели, моля те, какво стана след тези 3 месеца, пиеш ли го още, какви са резултатите и за колко време като лабораторни изследвания и свалени килограми.

Радвам се, че можем да сме ти полезни.
Аз съм на половината път (надявам се) с килограмите. Свалих вече 11кг. и много сантиметри от корема и талията (тези мерки са най-важни за ИР). Имам да сваля още толкова и се надявам в следващите 3 месеца да го постигна. Не бързам, защото съм над 40 и ме е страх да не се сдобия с увисвания и стрии.

Спортувам 4 пъти в седмицата, движа се всеки ден и най-хубавото е, че тялото ми го иска. Ако не съм се движила през деня, вечер обикалям квартала по един час - просто не мога да седя на едно място. Дневните калории по естествен път са ми под 1500 - преди Глюкофаж-а едва съм постигала такъв калориен дефицит с кански усилия и за кратко.
Пия все още Глюкофаж, бия си Оземпик (твърде силно лекарство за намаляване на КЗ, което ще искам да ми спрат), меря с глюкомера по няколко пъти на ден.

В края на юни имам контролен преглед. Тогава ще видя и резултати от кръвните изследвания и ще разбера дали НВД режима ми с 80% стриктност работи. Ако не - ще го мисля с ендокриноложката.

# 221
Все още смятам че излишно са те изсилили с такива силни лекарства, Оземпик съвсем не е безобиден и някои от страничните му ефекти отиват далеч отвъд просто неразположение... Със сигурност е спомогнало за бързи резултати отначало, но ако бях аз сигурно щях да откажа да го вземам освен ако е крайно наложително (разбирай напреднал диабет дето трудно се повлиява от друго, но още не е за инжекции инсулин - поне аз в такива случаи виждам да го назначават него и другите такива глутиди).
Най-опростеното обяснение е че той работи като кара тялото ти да произвежда повече инсулин след хранене... не точно каквото човек с ИР би искал, не и ако вече си има твърде много и се опитва да промени това. Намаленият апетит вероятно също е от Оземпик предимно, не толкова от метформина. Прогресът ти няма да е толкова бърз без него, но пък ще е истински, а не нещо насила натикано в норми от лекарството. Хубавото е че вече си махнала част от теглото и си придобила навици на хранене и движение, иска се само да продължаваш в същия дух.

# 222
Все още смятам че излишно са те изсилили с такива силни лекарства, Оземпик съвсем не е безобиден и някои от страничните му ефекти отиват далеч отвъд просто неразположение...

Мда, аз също смятам така, но все пак ми идва контролният преглед, така че имаме какво да си говорим с ендото.
Глюкофажът ми спря апетита, защото го започнах преди Оземпик. Аз имах два месеца преди второто мнение, в които още се ориентирах, не бях почнала режим или поне правех експерименти със Зоната, проверявах кое как ми действа, спирах Глюкофажа втория месец преди обременяването и т.н. Намаляването на апетита започна от ден първи и то осезаемо.

# 223
При прием на берберин трябва ли да се правят почивки? На контролните прегледи освен, че трябва да са на гладно, може ли преди това да се ползват хранителни добавки или не е препоръчително?

# 224
Моля ви, дайте някаква идея за десерти, които си приготвяте.
Във всички НВД и кето рецепти се ползва подсладител, който помня че бяхте коментирали като вреден за ИР.

Намерихте ли някаква алтернатива?
Аз скоро правих някакъв "шоколад" с какао и брашно от Рожков дето било естествен подсладител... Едва се преглъщаше и го изхвърлих. Scream

Та, всички идеи са добре дошли.

Общи условия

Активация на акаунт