Водомери и топломери с дистанционно отчитане

• 31 556
  • 241
  •   1
Отговори
# 210
Точно тази неетичност и липса на човечност ме ядоса много. Блокът ни е от високите, пълно е със самотни старци и майки, безработни. Освен това тръбите са ни на две линии, с общо 4 водомера за топла и студена вода. Изведнъж - сменяй в рамките на 30 дни, и то по време на отоплителния сезон, когато човек се чуди как да си плати отоплението. Бабите се побъркаха от притеснение, че ще им начисляват на база...

# 211
Хубаво правят, че се обаждат. Така и трябва. Явно Ви е некомоетентно лицето за контакт и не си гледате документите.
За това уредче, когато е монтирано навремето, са ви дали документ с неговия номер, дата на монтаж и колко сте платили. Значи всеки трябва да си знае много добре кога изтичат 10-те години и дали да се връзва на промоции.
Нашият топлинен счетоводител е Техем. Аз съм представителя на етажната собственост към тях. Никой не се е обаждал за нищо.
Аз, като потребител, имам акаунт при Техем и от там си следя нещата за моето жилище. Там има информация за всеки един уред- сериен номер, дата на монтаж, къде се намира и кога ми изтича 10-годишният срок.  Моите изтичаха миналото лято и си ги смених. Понеже знам, че и други хора са монтирали по същото време като нас, а и защото имам отговорности като представител на ЕС, залепих във входа една подсещаща бележка да си видят хората до кога им е срокът на уредите и да си ги подменят, ако желаят. Толкоз. Който иска да си ги сменя, който-не. Уведомени са и си е тяхна отговорност. Ако уредите не са изтекъл срок, не виждам смисъл да се сменят.

# 212
Сменихме тръбите за топла и студена вода на щранга. Сега трябва да се пломбират водомерите. С ММ мислим да ги сменим. Говорих с Далсия, казаха, че OpTherma ( италиански) и Siemens / Qundis ( немски) са с дистанционно отчитане, препоръчаха ми Сименс.
Някой има ли впечатление, коментари, коя от двете марки е за предпочитане?  Цената за смяна + водомер + пломбиране и узаконяване е еднаква - около 150  лв. на водомер.

Мисля, че няма смисъл да слагаме с дистанционно отчитане и на студения водомер, не виждам скоро Софийска вода да се засилят да ги отчитат дистанционно. Или греша?

ПС Току що говорих със СВ, ще припадна.
Цената им за монтаж на 1 водомер с дистанционно отчитане е, в зависимост от вида - 374.40 лв., или 396.00 лв.
Ама видиш ли, това включвало и таксата за дистанционното отчитане за 5 години. А ако отчитат по стария начин с влизане по апартаменти и гледане на водомерите, няма такса.
https://www.sofiyskavoda.bg/uslugi/vodomeri/montazh-na-vodomeri- … ncionno-otchitane
Не схващам логиката, дистанционното отчитане да има такса, въпреки, че е по-удобно и икономично за време и слъвителите им могат да отчетат много повече водомери в един и същи момент от време.

Освен това СВ не могат да отчитат дистанционно чужди водомери, различни от техните, нямали софтуер. А цената при тях няма разбивка и не могат да ми кават колко е тази такса за отчитане, която са калкулирали в цената.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 12:48 от Diorela

# 213
Аз бих сменила и за студена, така и така ще ми се мотаят майстори.

# 214
  • There I was on a July morning
Diorela, за водомерите за студена вода не е задължително да се подменят с такива с дистанционно отчитане. Аз също не бих го сменила на този етап. Водомерите за топла вода трябва да се сменят с дистанционни (мисля до края на 2026 г. е срокът) заради изисквания на някаква европейска директива за енергийната ефективност.
Цените на Софийска вода за дистанционни отчети ми се струват високи, но и топлинните счетоводители също си начисляват такси за тази дейност.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 13:16 от Скубиду

# 215
Сменях водомери сравнително скоро, преди 2 години.  Точно Бруната (сегашната Далсия). Смених и двата водомера с дистанционно отчитане, защото се надявах всички съседи да кандисат и на ежемесечно отчитане на топла и студена вода (от Далсия, срещу допълнителна такса, а те след това изпращат данните на Софийска вода). Не се получи, за малко. Далсия имат водомери с опция за монтиране на модул за дистанционно отчитане, т.е. самият модул не е включен във водомера. Разликата в цената е малка, но ако е от значение - има такъв вариант. Пак са модел, предлаган от топлинния счетоводител. Мисля, че Сименс го предлагат повече фирми, така че е по-добре от тази гледна точка -ако решите един ден да смените топлинния счетоводител.
За мен беше по-добре да сменя и двата едновременно, те си пломбират и изпращат данните на Софийска вода. И не чакам 2 пъти (2х1 дни отпуска) майстори от различни фирми. Макар че има и по-евтини варианти за студения водомер, от други фирми. Казвам само, че мен този вариант ме устройваше повече - малко повече пари, но не си губя време и 1 ден повече отпуска.

# 216
Освен това СВ не могат да отчитат дистанционно чужди водомери, различни от техните, нямали софтуер. А цената при тях няма разбивка и не могат да ми кават колко е тази такса за отчитане, която са калкулирали в цената.

Не е така. Фирмите са синхронизирали със СВ кои водомери стават и монтират такива. После ги пломбират и регистрират и нищо друго не се прави.

# 217
Man_darin_ka, дори и да си сложила водомер за студена вода с дистанционно отчитане, пак остава задължението 1 път в годината да осигуриш достъп. Така е в наредбите, а и в линка, който е даден по-горе го пише. Дали се спазва не знам, но го има в законовите изисквания.
Има и водомери, които не са с дистанционно отчитане, но има възможност да се надграждат с такъв модул и стават с дистанционно, но трябва да се пита в СВ за конкретните модели дали стават. Наскоро гледах едно видео, във връзка с монтаж на един водомер и от там разбрах тези неща. Пускам линк към видеото, ако някой се интересува, може да го изгледа.
https://www.dnes.bg/a/58-obshtestvo/585976-do-1-yanuari-2027-g-v … tsionno-otchitane

# 218
Скубиду, така е, трябва поне 1 път годишно реално да те отчетат от СВ. Не се спазва, масово. Знам наредбите.

СВ са си накупили техни си водомери, с идеята да изнудват клиентите. ВиК дружествата искаха да въведат в наредба такова изискване - всички водомери да се купуват от ВиК-то или да са съвместими за отчитане с техните. Но топлинните счетоводители са с по-яко лоби и успяха те да си сложат такова изискване. Надцакаха ВиК-тата.
На практика, ако искаш ежемесечен отчет/отчет на 3 или 6 месеца на всички водомери (топъл и студен), трябва да сте на дистанционно отчитане от топлинния счетоводител, срещу допълнителна такса. И срещу още една допълнителна такса - топлинният счетоводител изпраща данните И на СВ. Но за това трябва общо съгласие на всички живущи. Имам такова жилище, в нова кооперация. Таксата не е бог знае каква, разбита на месец. Удобно е. Но имахме съгласие на всички собственици. Всички водомери са модел, монтирани от и отчитани от топлинния счетоводител, включително към СВ.

# 219

Не е така. Фирмите са синхронизирали със СВ кои водомери стават и монтират такива. После ги пломбират и регистрират и нищо друго не се прави.
Не е така. Техем си слага техни водомери, които изобщо не са синхронизирани със Софийска вода софтуерно. Всъщност, на всички топлинни счетоводители им е по-изгодно уредите им да не са синхронизирани със Софийска вода.
Та да се върна на Техем, за които знам със сигурност как стоят  нещата. Те слагат и пломбират техни дистанционни водомери и ако искаш да ти предават данните на Софийска вода, сключваш договор за услугата. Отчетът е 4 пъти годишно. Демек на тримесечие. Отчитат си и подават към СВ, но от СВ си питат ушите да отразят отчета навреме и по входовете настава ужас от "хартисала" вода за разпределяне.
Който и да отчита този тип водомери, ще го прави само срещу договор и заплащане.
СВ имат  канал в YouTube. Там, на една среща с домоуправители разясняваха някои неща, включително и за водомерите.
 https://www.youtube.com/watch?v=scsiGqH-1co

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 20:06 от petiaivanov

# 220
Днес направих доста проверки и стикования. Оказа се, че са се разбрали за пломбиране в същота. Фрирмата монтира и водомери, но нямат Сименс, а ние избрахме това. Решихме направо да слагаме и топъл , и студен с дистанционно. Годишната такса на Далсия за отчет на три месеца и предаване  данните на СВ, е 50 лв.

Цитирах какво ми отговориха днес от СВ по телефона.  Нямали разбивка на цената, не могат да кажат колко е таксата за дистанционно отчитане, не могат да кажат цена на водомера, защото не продават.
Според мен, са си измислили тази такса за дистанционен отчет, за да излезе малко евтино от на топлинния счетоводител. И нямат разбивка.
Мисля утре да си поговоря с КЕВР и КЗК.

# 221
Мисля утре да си поговоря с КЕВР и КЗК.

LaughingLaughingLaughing Моля, сподели след това резюме на разговорите.

Канал в Ютюб си е чист маркетинг, по мое лично мнение.
СВ дори не се надяват да намерят балъци, да им купуват някакви там входни табла с нам-си-кви неща вътре, които щели да приемат сигнала от други джаджи, които всеки апартамент трябва да купи, плюс техните си водомери с модул, който не е съвместим (или с отворен код) с водомерите на топлинните счетоводители. И на топлия щранг какъв  водомер ще сложиш? На Техем (или друг топлинен счетоводител), както си задължен по Закона за енергетиката, или на СВ, която също трябва да го отчете, но не е съвместим с Техем? Или ще сложиш 2 водомера за топла вода - един на Техем, един на СВ?

Точно за Техем говоря - ако цялата кооперация има техни водомери с дистанционно отчитане и всички собственици са съгласни, Техем отчитат дистанционно всеки месец за Топлофикация, а за СВ - по желание всеки месец/всяко тримесечие/на половин година и предават данните на СВ. Срещу такса (с малки разлики според честотата на отчитане и предаване на данните на СВ). Тази година подновявахме договора - за ежемесечно дистанционно отчитане на всичко.

# 222
Знам за предаването на данните от топлинните счетоводители на определен период от време към СВ, но същото може да се прави и със самоотчети или автоматичното изчисление на база предходно потребление и изравнителна сметка при реален отчет. За мен няма смисъл от сключване на такива договори за предаване на данни, но кой както намери за добре.

# 223
Аз си ги отчитам сама и си ги подавам през приложението на СВ всеки месец.

# 224

Не е така. Техем си слага техни водомери, които изобщо не са синхронизирани със Софийска вода софтуерно. Всъщност, на всички топлинни счетоводители им е по-изгодно уредите им да не са синхронизирани със Софийска вода.
Та да се върна на Техем, за които знам със сигурност как стоят  нещата. Те слагат и пломбират техни дистанционни водомери и ако искаш да ти предават данните на Софийска вода, сключваш договор за услугата. Отчетът е 4 пъти годишно. Демек на тримесечие. Отчитат си и подават към СВ, но от СВ си питат ушите да отразят отчета навреме и по входовете настава ужас от "хартисала" вода за разпределяне.
Който и да отчита този тип водомери, ще го прави само срещу договор и заплащане.
СВ имат  канал в YouTube. Там, на една среща с домоуправители разясняваха някои неща, включително и за водомерите.
 https://www.youtube.com/watch?v=scsiGqH-1co

Аз съм сменяла веднъж и фирмата каза, че те имат грижа какви да сложат. И после нямах проблем със сметките.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 23:13 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт