Водомери и топломери с дистанционно отчитане

• 31 588
  • 241
  •   1
Отговори
# 225
Мисля утре да си поговоря с КЕВР и КЗК.

LaughingLaughingLaughing Моля, сподели след това резюме на разговорите.

Скрит текст:
Канал в Ютюб си е чист маркетинг, по мое лично мнение.
СВ дори не се надяват да намерят балъци, да им купуват някакви там входни табла с нам-си-кви неща вътре, които щели да приемат сигнала от други джаджи, които всеки апартамент трябва да купи, плюс техните си водомери с модул, който не е съвместим (или с отворен код) с водомерите на топлинните счетоводители. И на топлия щранг какъв  водомер ще сложиш? На Техем (или друг топлинен счетоводител), както си задължен по Закона за енергетиката, или на СВ, която също трябва да го отчете, но не е съвместим с Техем? Или ще сложиш 2 водомера за топла вода - един на Техем, един на СВ?

Точно за Техем говоря - ако цялата кооперация има техни водомери с дистанционно отчитане и всички собственици са съгласни, Техем отчитат дистанционно всеки месец за Топлофикация, а за СВ - по желание всеки месец/всяко тримесечие/на половин година и предават данните на СВ. Срещу такса (с малки разлики според честотата на отчитане и предаване на данните на СВ). Тази година подновявахме договора - за ежемесечно дистанционно отчитане на всичко.

Поговорих с КЕВР, бягат по трасето. Насочиха ме към дирекцията за общ. поръчки и концесии на СО, но според мен това е 15-та глуха.
Истината е, че КЕВР контролират  цените, но точно такава цена не е включена в наредбата.
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2136727661
В закона е предвидено, че дистанционните водомери за топла вода се доставят/одобряват от топлинните счетоводители, а не от СВ.
Цитат
https://lex.bg/laws/ldoc/2135475623
чл. 140
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 21 от 2021 г., в сила от 12.03.2021 г.) Индивидуалните водомери за топла вода с дистанционно отчитане в имотите на клиентите, присъединени към абонатна станция в сграда - етажна собственост, се доставят от лицето по чл. 139б или се одобряват от него за използване в сградата.

Но установих, че на сайта на КЗК има възможност за подаване на сигнали, вкл. и анонимни. https://www.cpc.bg/signals  Мисля, че не е зле да извършат проверка дали това е злоупотреба с монополно/господстващо положение.
Ако преценят, че е за КЗП, ще препратят сигнала.

# 226
Diorela, написаното от теб, че дистанционните водомери за топла вода се одобряват от топлинните счетоводители, още повече затвърждава позицията ми в предния пост, че топлинните счетоводители нямат никакъв интерес и не желаят други дружества да могат да свалят данни от техни уреди.

# 227
От Далсия ми казаха в тел. разговор, че от няколко години се опитват да се договорят със СВ за отворен достъп , за да могат да обменят двупосочно данни от отчетите. Но СВ отказва.
Не мисля, че проблемът се създава от ТСч. Марките водомери с дистанционен отчет на нашия пазар не са чак толкова много, че софтуера да е проблем за СВ. Просто монополиста си е монополист.

ПС На водомерите има година на производство, която е и година на монтажа. Така всеки може да види дали водомерите му са за смяна, т.е. изтекли са 10 год.

ППС Сега разгледах цените на Топлофикацищ София, като топлинен счетоводител. Ами много по-добри от СВ и от Далсия.
https://www.toplo.bg/service-prices
Цитат
1   Индивидуално посещение на имот   10.00 лв.   5.11 €
11  Ежемесечно дистанционно отчитане на уреди - цена на партида за шест месеца   15.00 лв.   7.67€
21   Монтаж на водомер и пломбиране - стандартни присъединителен размери 110/130 мм   25.00 лв. *   12.78 € *
22   Пломбиране на топломер или водомер   8.00 лв. *   4.09 € *
23   Монтаж на радио модул за водомер   6.00 лв. **   3.07 € **

При Далсия е 50 лв. годишно за 4 посещения с тримесечен отчет и предаване данните на СВ.

И при Техем цената е както при Далсия - 150 лв.
Цитат
Радиоводомер с монтаж и пломбиране (комплексна цена при стандартен монтаж) 1) 148.80

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 12:39 от Diorela

# 228
В последните 2 г. смених общо 8 водомера. Когато за пръв път получих предписание от ТСчет. - "Далсия" за смяна на водомер, звъннах на тяхното топлинно счетоводство за да заявя смяна. Тъй като техническата им служба беше много натоварена, казаха ми, че работят и с други фирми и ако съм съгласна мога да използвам техните услуги. Съгласих се и ми дадоха координати. За този апартамент смених с дистанционен водомер за топла вода, както и за студена /предполагам, че е с модул за по-късно добавяне на нещо си, когато стане задължително/. Тази година смених и останалите със същата фирма. И 2-та вида водомери са на цена 138 лв. за брой+12 лв. за посещението. Техникът записва всички данни, които са необходими - показатели на старите водомери при смяна, номера на новите водомери, номера на пломбите и ги предава на ТСчет, които си ги отразяват по техните документи. ТСчет. ми предложи срещу такса /48-50 лв., не помня/, да ми изпращат данните за студена вода на СВ. Но тъй като аз изпращам данните за потреблението всеки месец по интернет, платих тази такса само за 1 г. за единия апартамент и след това се отказах от услугата. Моят съвет е, да се свържете с топлинния счетоводител и да заявите смяна при тях.

За сведение - сега сменяхме щранг на топла вода на входа и от фирмата ни предложиха и смяна на водомерите, които са остарели. Цената беше 200 лв. за дистанционен, топла вода и 110 /май/ за тези за студена вода, но мисля че бяха за без модул. Съсед, който работи в строителна фирма ми каза, че той ще си купи водомерите от магазин? за около 40 лв., сам ще си ги монтира и само ще викне СВ за пломбиране /6 лв. на водомер/. Но, подробности не знам и информацията ми може да е малко "повърхностна".

# 229
  • There I was on a July morning
Да, може и сам да си монтираш водомера и после да ти го пломбират от СВ. Наскоро  ми монтира строителната фирма целия водомерен възел на наш обект ( служебен) и после го пломбираха от СВ. Платих 10.00 лв. по спомен.

# 230
Аз проверих нещата, ако ги сменя Далсия/подизпълнител, цената на водомер ( с дистанционен отчет) + смяна+ пломбиране и узаконяване е 147-8 лв. Цената само на водомера е 108 лв. При нас ще пломбират тези дни, така, че ще отида да купя водомерите от Далсия и ще ги монтират тези, които ще пломбират. Вече се уговорихме.

Около 40 лв. са обикновените водомери в магазините.  Тези , с възможност за допълнителен монтаж на модул за дистанционно отчитане са по-скъпи.

# 231
Аз проверих нещата, ако ги сменя Далсия/подизпълнител, цената на водомер ( с дистанционен отчет) + смяна+ пломбиране и узаконяване е 147-8 лв. Цената само на водомера е 108 лв. При нас ще пломбират тези дни, така, че ще отида да купя водомерите от Далсия и ще ги монтират тези, които ще пломбират. Вече се уговорихме.

Около 40 лв. са обикновените водомери в магазините.  Тези , с възможност за допълнителен монтаж на модул за дистанционно отчитане са по-скъпи.
Аз бих си сложила за топлата вода с модул, а за студената най- прост водомер, който да си отчитам. За какво да набивам пари във водомер, за който не знам кога ще дойде моментът да бъде отчитан дистанционно и дали няма да му мине 10 годишната екплоатация.

# 232
От Далсия ми казаха в тел. разговор, че от няколко години се опитват да се договорят със СВ за отворен достъп , за да могат да обменят двупосочно данни от отчетите. Но СВ отказва.
Не мисля, че проблемът се създава от ТСч. Марките водомери с дистанционен отчет на нашия пазар не са чак толкова много, че софтуера да е проблем за СВ. Просто монополиста си е монополист.

Проблемът е и при двата монополиста - и при водата, и при топлинните счетоводители. Топлинните счетоводители успяха да надцакат СВ с по-яко лоби и лобиране и се уредиха с това само техни водомери за топла вода да могат да се монтират. Същото го бяха предложили ВиК-тата, да влезе в Наредбата за ВиК услугите, и топлинните счетоводители изпищяха - не искаха само ВиК-тата да слагат техни си водомери.

Знам за предаването на данните от топлинните счетоводители на определен период от време към СВ, но същото може да се прави и със самоотчети или автоматичното изчисление на база предходно потребление и изравнителна сметка при реален отчет. За мен няма смисъл от сключване на такива договори за предаване на данни, но кой както намери за добре.

Има проблем със самоотчетите. Много апартаменти не дават самоотчети, нито пускат инкасатори. Така на тях им слагат някакви прогнозни данни на база предходни сметки, но те пак не са реални (нито самоотчет, нито инкасатор). По този начин тези, които пращат самоотчети или пускат инкасатор, получават по-голям дял от разликата между общия водомер и сбора на индивидуалните водомери. Това, че ти (и част от останалите апартаменти) давате редовно самоотчети или пускате инкасатор, или пишете на инкасатора по Вайбър, не променя ситуацията. Трябва всички да бъдат отчетени, за да е реален отчетът. И това може да стане само с дистанционно отчитане (срещу заплащане) или с някакви навици от соц-а (от пенсионери предимно), да си изряден, да не остават неплатени сметки.

# 233
Ние сме на месечно отчитане и на двата водомера към Техем, които подават показанията към Софийска вода. Точно, защото не разчитам, че всеки като мене би подавал коректни самоотчети или ще ползва друг начин за отчет, сме на този вариант и предплащаме за година напред за тази електронна услуга.
Но мен ме дразни фактът, че от Техем имат данните за топлия водомер и топломер и го пращат на Топлофикация, която начислява таксата за отчитане в месечната си фактура. А тези данни Техем ни ги таксува отново и за двата водомера с годишната такса, за която подписваме този ежегоден договор за отчитане към СВ. И да - датите за отчет на водомерите към СВ при нас съвпадат с датите за отчет на Топлофикация.

# 234
  • There I was on a July morning
Знам за предаването на данните от топлинните счетоводители на определен период от време към СВ, но същото може да се прави и със самоотчети или автоматичното изчисление на база предходно потребление и изравнителна сметка при реален отчет. За мен няма смисъл от сключване на такива договори за предаване на данни, но кой както намери за добре.
Има проблем със самоотчетите. Много апартаменти не дават самоотчети, нито пускат инкасатори. Така на тях им слагат някакви прогнозни данни на база предходни сметки, но те пак не са реални (нито самоотчет, нито инкасатор). По този начин тези, които пращат самоотчети или пускат инкасатор, получават по-голям дял от разликата между общия водомер и сбора на индивидуалните водомери. Това, че ти (и част от останалите апартаменти) давате редовно самоотчети или пускате инкасатор, или пишете на инкасатора по Вайбър, не променя ситуацията. Трябва всички да бъдат отчетени, за да е реален отчетът. И това може да стане само с дистанционно отчитане (срещу заплащане) или с някакви навици от соц-а (от пенсионери предимно), да си изряден, да не остават неплатени сметки.
Защо мислиш, че предходните отчети не са реални данни? От няколко години плащам едни и същи кубици за студена и топла вода +/- 2 кубика/месец общо за 3-ма човека. Има и нормативно заложени данни за разхода на вода  (ако някой се интересува - по 4 m3 на човек за нетплофицирано жилище и по 5 m3 на човек на месец - за топлофицирано). Разходът ни е в този диапазон, понякога подавам самоотчет, понякога - не, но нещата не се променят. Общите загуби също не варират много, веднъж за няколко години имаше много кубици, откри се развален водомер, после нещата се регулираха.
Осигуряваме веднъж годишно достъп на инкасатор от ВиК и на топлинния счетоводител за отчета на топломера и получаваме изравнителни сметки на база реален отчет. Винаги има изравняване и преизчисление и общите загуби се изчисляват като процент от потреблението.
Наистина не ми се спори за глупости, кой както намери за добре да се отчита и плаща, за мен това е начинът.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 20:20 от Скубиду

# 235
Скрит текст:

Аз бих си сложила за топлата вода с модул, а за студената най- прост водомер, който да си отчитам. За какво да набивам пари във водомер, за който не знам кога ще дойде моментът да бъде отчитан дистанционно и дали няма да му мине 10 годишната екплоатация.

Мислихме го този вариант с ММ, но решихме да не се занимаваме за няколко лева повече и да слагаме и студения с дистанционно. После ще преценяваме за отчитането - дали да е от Далсия, или не. А може в рамките на тези 10 год. да въведат дистанционно отчитане и за СВ, макар, че се съмнявам.

ПС Това, че натрупват разликите между общия водомер и сбора от индивидуалните  на коректните потребители, отчитащи водомерите си, не е вярно. Тези разлики се разпределят като % от консумацията на всеки. Действително могат да бъдат по-големи, заради липса на точни отчети. Но на неотчетените им изчисляват на база, а тя обикновено е по-голяма от реалната консумация.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 21:50 от Diorela

# 236
Много неща ги има в наредбите, но не се изпълняват. Имам съседка, която не е плащала студена вода от повече от 20 години. От толкова време не й отчитат и водомера, тя не подава и данни за самоотчет. Попадна ми нейна фактура от СВ. По наредба, щом е нередовен водомер (няма как да е редовен, щом не го е сменила за повече от 20 години), базата й трябва да се увеличава не помня вече на колко - на всяко тримесечие или нещо подобно, но въпреки това СВ не й увеличава базата, за да я принуди да си смени водомера.
Та много неща трябва, но не се правят.
Както казах, аз си смених всички водомери, всички са с дистанционно или с възможност за дистанционно, когато го поискат или решим всички да минем към такова отчитане. Не съм пестила откъм водомерите. Но това не ми пречи да разсъждавам разумно, а не емоционално. Това, че аз съм изрядна - нови водомери, редовно отчитане (или самоотчет), не означава, че без такова отношение от всички съседи, разпределението на разликата е обективно.

# 237
Maй се оказва, че който не си отчита потребление Софийска вода не го гони, не му начислява на база, а просто разпределя неговите кубици на останалите. Това за мен е абсолютно неприемливо, ама на.

# 238
Подгонват ги в един момент, но изчакват много дълго на клиентите да им се събуди съвестта. За съжаление, и при водата, както и при парното, няма възможност за спиране на услугата, откачане на неизряден абонат (само Електрото е привилегировано в това отношение). И затова много хитреци злоупотребяват.

# 239
Освен липсата  на отчитане разхода на някои апартаменти, който впоследствие се разпределя между редовно плащащи, на 3-месечие се отчита разхода на общия водомер от инкасаторите, но стига да има кой да им отвори помещението, в което се намира той. До преди 5 г. при нас имаше възрастен съсед, който се занимаваше с това, но той почина и аз, като касиер /на доброволни начала/, "наследих" ключа от абонатната, където е и този водомер. Признавам си, че изобщо не се замислях за този отчет и съответно не се подаваха данни. От една година данните се събират по Вайбър, дали минават да отчитат физически, нямам представа, аз подавам моите данни по интернет. Но, веднъж на съобщението беше написано и за данни от общия водомер, започнах да го снимам и да изпращам снимката на инкасатора. В сметките ни започнаха да се появяват корекции на тримесечие. Но ние сме 20 апартамента, в блока, където имам наследствен апартамент /11 етажен, 40 апартамента/, никой не прави това. В блока на сина ми - също, обясних му да разбере има ли някой, който да отчита този водомер - ами май имало, може би домоуправителя, касиера.... Ами питай бе човек, твои пари са това. Дали е питал - не. СВ няма да "бие" тъпана - прибират си парите при всички случаи, за тях е по-добре да няма тези отчети. Та те така - българска работа, някой друг да мисли вместо теб.

Общи условия

Активация на акаунт