Седмокласници 2020/2021 - Тема 13

• 34 535
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Като гледам главното за НЕГ сте го прочели.
Различно ниво на учителите по немски през първата година. За тези, които имат далечни спомени от ЕГ - вече няма подготвителна, а е 8 клас, часовете по език са по-малко от колкото през 90-те (това е проблем на всички ЕГ), на езика предмети се учат само в 9 клас, когато се взима материала за две години по всичко почти. Нормативът едва предмета. С новите технологии поне за мен се пише много малко на езика, а с попълване на дупки в разпечатан текст език не се учи. Ние случихме на госпожа първата година. Лайстунг не ни е било цел (но поне за мен само това по някакъв начин крепи училището, вътре са като моите и чуждите деца, раболепно отношение и търпене на всичко щом го правят немците). От там насетне немският върви назад. Няма никаква идея как да се взимат часовете докато учителите са заети с "другите" (то са ДСД изпити, матури, съвети). Никаква комуникация родител - учители. И към момента нямат електронен дневник. Стипендии се плащат на ръка - най-ниските в града. Ако руския ви блазни - отпишете го. Госпожата е динозавър ( иначе е готина и когато възрастта е позволявала чета че е правила много), не работи с нови технологии, няма нито един час онлайн, което явно не смущава никого. Тя изпраща някакви материали, децата се борят кой както може, накрая се отказват. Към момента профил химия и биология е много зле. Български, география, история и математика са случили...
От опит знам какво е да работиш с хора, които са мотивирани, по-лесно е, но не може без да работиш. В този си вид, без промяна, мисля, че е въпрос на време да се случи отлив на деца. Признавам, бях прочела доста, но все си виках, не може да е чак така, бал за първо класиране в НЕГ и човек се подлъгва, гъдел си е - детето успяло, всеки те гледа със завист... Само един професор (извинете ако се повтарям) ми каза "Не знам защо черпиш, но ще си взема един бонбон". Аз повторих, а той ми вика "Разбрах какъв е поводът, но защо не разбрах. При големия ми син и ние така... А малкия го оставихме да си учи срещу нас и стана по-човек. И е щастлив, а другият, и той успя, но е едно дърво" (има особен и тънък хумор човека, но тези думи винаги ще му ги помня). А сега на прага на матурите с второто издание даже ги сънувам. Като махна всичко друго, за мен най-важното е, че детето ми така и не се почувства част от общноста на НЕГ и по отношение на гимназиалните години не я чувствам щастлива, загуби много от хъса си за учене... Остана вкусът, че нещо сме пропуснали.
Сега с набора ще го оставя да избира, ще съветвам много по-умерено. Онзи ден ме застреля, че след ТУЕС иска в Правец и после ще реди "компромисните"...

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 10:10 от magi_sveta

# 256
  • София
Това за НЕГ е ужасно просто. На моя колежка дъщеря й влезе миналата година там, беше с много висок бал детето, много се чудеха къде, реално можеха да влязат във всички елитни гимназии, дори в АК беше приета, в крайна сметка избраха НЕГ, но сега е адски разочарована - слаб учител по немски, ходи на уроци... Доколкото разбирам лайстунг потокът е по-добрият вариант, дано се пребори за него.

Споеделете моля за Правец - с какъв бал се е влизало миналата година, как е обучението, децата пътуват всеки ден до там ли или има общежитие (аз самата съм била така след 7 клас, но не мога да ис представя синът ми да го няма по цяла седмица и да разчитам на здравия му разум).

# 257
Чудя се кои гимназии са хубави в смисъл на дух и приятност... за всички се чуват кофти неща...

# 258
Като чета за НЕГ изпитвам облегчение, че детето не иска да учи немски.
За 73то наскоро го завърши дете на приятели, бяха доволни. Сега следва в Мюнхен.
Аз пък се чудя освен в 133то, има ли някъде другаде с първи руски? Госпожицата не приема други езици, освен английски и руски да учи и то като знам, че на английски вече е на В1, не виждам смисъл да го влачи като първи и в гимназията. Ама като не иска немски, френски или друг. То може резултатите да не предполагат драма и избор, но все пак. Ако пък някой има и отзиви за руската гимназия, ще съм благодарна да сподели.

# 259
  • София
ЗаСлон, Маги, благодаря ви.
Ще по прочета темата за гимназията. И аз като red, ще чакам резултати. Както е тръгнало може да си останем само с мечтата за НЕГ.
Оня ден им върнали ПИ по математика, който правиха в училище и госпожицата има 82 точки. На втория модул объркала + и -, то взело че и се получило приемлив резултат и очакваше  нещо като 92 - 94 точки. Лошо ми стана, като чух колко има, а още по - лошо ми стана, че тя много доволна, защото само тя и още едно момче били с най - висок резултат. Всички останали били с по - малко от 60 точки.

# 260
  • Ланкър, планините Овнерог
MianaNia, в 35 СУ има руски, но като втори
Убивате ме с писаниците за НЕГ, ще взема да пратя на приятелка да чете темата, че тя за там тика сина си.

# 261
  • София
Чудя се кои гимназии са хубави в смисъл на дух и приятност... за всички се чуват кофти неща...
Различни хора, различни мнения. Лично аз ако чувам/чета само суперлативи за някое училище, много ще се усъмня, че всичко му е цветя и рози. Хубаво е да има полюсни мнения, тъй като за един човек едно нещо може да е лошо, но друг да го възприема като плюс. Това е хубавото на споделянето на различни мнения.

Толкова ми се иска да има повече мнения като това на magi_sveta. Не като съдържание, а като количество информация. Такива мнения са от изключителна полза за всички. Да се сподели опит от първа ръка е безценно. И въпреки че НЕГ и изобщо училищата с немски не представляват интерес за моето момче, искам специално да благодаря на magi_sveta и ЗаСлон Flowers Hibiscus

Сутринта на кафенце с ММ пак си говорихме за предстоящия избор на училище. Напоследък от работа нямахме много време ей така само двамата на спокойствие да си поговорим. И май, май си клоним към частното, в което е приет вече младежът. От гледна точка на ДО, училището е изключително добре подготвено, а моите опасения са същите, като на red_violet за ДО и догодина. Знаете, че моето момче иска училище с рисуване, но рисуване в ДО е пълна пародия и тъга. Оставяме се засега по течението, да минат изпитите. Но нещо много се разколебавам за ДУ.

MianaNia, 119-то е с РЕ, но ако напиша честното си мнение за директора, ще ме баннат за непристоен език.
Запомнила съм, че твоето дете също рисува, така че вариант за него би бил 3 СУ "Марин Дринов", паралелка "Изобразително изкуство" с интензивно изучаване на РЕ. За самото училище нищо не мога да кажа, не съм го проучвала, защото моят не иска и да чуе за руски.
Отделно, РЕ се учи и в Софийската гимназия по туризъм, 93 СУ паралелка "Обществени науки" и в Националната търговско-банкова гимназия, паралелки "Оперативно счетоводство" и "Електронна търговия".
Сигурно пропускам нещо, но винаги можеш да провериш в ДПП.

Марти, аз ако видя 82т. по МАТ, ще вдигна банкет!

# 262
Аз имам особен пресантиман към НЕГ заради мои връстници, които са я завършили. Изключително културни, знаещи и мотивирани хора, с високо ниво на владеене- както на НЕ, така и на АЕ. Същото впечатление имам и за връстниците ни от 1 АЕГ. Следейки темата за НЕГ, установих, че в момента единственият плюс са децата, за мен лично - локацията, и немският отдел. Затова не се изненадах, че деца на наши приятели миналата година, с достатъчен бал, предпочетоха Испанската. Приятелите на моето дете от тазгодишния випуск, както и той самият, не искат и да чуят за НЕГ. Той ми е споделял, че тези с интерес към езиковите гимназии ще изберат Испанската. Личното ми мнение е,  че ако НЕГ продължат с тази политика, ще започне отлив на силни ученици. Наборът ми каза- ако искам да я пиша, но той няма да учи там.

# 263
  • Варна
Здравейте, имам молба към варненските съфорумки. Може ли да ми дадете координати на учител по математика за преговора. Доволна съм от нашата госпожа. Този месец имахме желание да ходи по- интензивно. Тя се съгласи, но вече 2 път отменя допълнителният урок- ходи да преподава и в школа, където са им сгъстили програмата за този месец.  Не съм сигурна, дали решаването на тестове вкъщи ще е добър вариант.

# 264
  • В светлината на слънцето
Само да кажа, че в 93-о не се учи ни-що! Не руски, нищо. Толкова калпава директорка, набутала кой ли не за учител от приятелско-роднинския кръг, надали има. Там само началният курс става.
За 119-о също имам особено мнение. Добра база и куп немотивирани/откровено слаби преподаватели. Има и някои много добри, но дали ще случиш на тях, е късмет, тото. Много кофти дисциплина, поне в прогимназия. Руският им май е на ниво. Казвам май, защото половината клас учеше руски, половината - английски. Дъщеря ми бе с английски, но приятелката й с руски и беше доволна.
Относно немския - от личен опит мога да говоря за немската паралелка на 31-о. Само добри неща. Както и от ДО обучението. Е, не е присъствено, но е много добре организирано. Минусът е, че след 8 клас нямат предмет на езика. Но пък е вариант, ако детето не успее за някоя от двете НЕГ. Както и 35-о, където също се учи немски. Приятелката на дъщеря ми учи там, в немска паралелка. Реално е по-назад с езика, но май проблемът е в нея, не в училището (не харесва немски и води неравна борба с този език).

# 265
  • София
Мама Ния, руски се учи и в Приложното. По избор, като първи или втори език. И се учи сериозно, с добра госпожа.

# 266
  • Ланкър, планините Овнерог
Мама Ния, руски се учи и в Приложното. По избор, като първи или втори език. И се учи сериозно, с добра госпожа.
Сега се избира ли? Едно време нямахме избор - първи английски, втори руски, като руският май само една година беше. Не, че щерка ми щеше да го избере за първи, де, но нямаше и опция за избор.

# 267
  • София
Днес някое дете да е било на ПИ по математика в Междучасие? Ако има такова, как му се е сторила геометричната задача от втория модул?
Докато излязат резултатите по математика, ще е дошло време за НВО и вече ще е все тая как се е справила с втори модул.

# 268
  • София
Сега се избира ли? Едно време нямахме избор - първи английски, втори руски, като руският май само една година беше. Не, че щерка ми щеше да го избере за първи, де, но нямаше и опция за избор.
В 8 клас ги питаха кой език искат да е първи и учеха на групи според избора. От 9 клас добавят втория.

# 269
  • София
Днес някое дете да е било на ПИ по математика в Междучасие? Ако има такова, как му се е сторила геометричната задача от втория модул?
Докато излязат резултатите по математика, ще е дошло време за НВО и вече ще е все тая как се е справила с втори модул.
Сторила му се е с грешно условие Simple Smile))

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 14:57 от ЗаСлон

Общи условия

Активация на акаунт