Седмокласници 2020/2021 - Тема 13

• 34 512
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Няма никакво значение на кое място е посочена паралелката. Ще бъде приет този с по-високия бал. При равен бал се гледат други показатели. При еднакви други показатели се приемат и двамата.

# 286
  • София
Показателите при равен бал ги има в сайта на МОН, НАРЕДБА № 10 от 1.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, чл. 59. Редът в заявлението няма никакво значение, всеки ще бъде приет по най-високото желание, за което му стига бал. Затова си ги редете точно така, както наистина желае детето:

Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с
броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се
подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното
външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда
на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от
балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в
съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на
учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.,
изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след
подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по
средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети,
изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и
литература, чужд език, математика, история и цивилизация,
география и икономика, биология и здравно образование, физика и
астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството
за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в
съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на
учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици
с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат
над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения
максимален брой ученици в паралелка.

# 287
  • София
Тинкърбел, весело и приятно да си изкарате всички празници! Да натрупате много положителни емоции, които да ви крепят дълго време!

silian, направо настръхвам от сценария, който се е разиграл при вас. Дано детето да е добре, да си остане само контактно.

Аз вече съм "на черешата", ровя, търся, чета... Дано само да имат късмета да се явят на тези НВО - та, другото ще го мислим после.

# 288
  • у дома
Тинкърбел,убедена съм,че вариантите  за НВО са вече направени-тоест било е по времето на предишния министър.

# 289
  • Sofia
Тинкърбел,убедена съм,че вариантите  за НВО са вече направени-тоест било е по времето на предишния министър.
Всяка година различни хора ли съставят изпитните теми или са постоянни комисии?

# 290
ЗаСлон, magi_sveta, благодаря за споделените впечатления 🌸🌺. Много тъжно и демотивиращо след всичките усилия.
Въобще не знам дали детето ми ще има шанс за НЕГ, но ако подобни неща се допускат в една от топ гимназиите, не искам да си мисля какво е в другите.

А колко дни е карантината - 10 или 14?

# 291
  • у дома
Всяка година различни хора ли съставят изпитните теми или са постоянни комисии?
Нямам идея.

# 292
Трудно е да се каже. Най-общо, комисия, определена със заповед на директора на ЦОПУО съставя  набор от задачи. Преди включването й в банката от задачи, всяка задача минава през експертна оценка от двама независими специалисти, определени със заповед на същия  директор. Някои от задачите могат да се апробират с участието на ученици. Съставянето на изпитните материали се осъществява от лица, определени със заповед на министъра на образованието и науката - експерти по съответния учебен предмет от МОН и експерти от ЦОПУО и/или учители, преподаватели във висши училища и/или научни организации. Със заповед на министъра на образованието се определя лице, което подготвя окончателните варианти на изпитните материали за съответния учебен предмет от националното външно оценяване и конкретните правила за оценяването им и ги утвърждава. Няма как да знаем дали тези хора са различни всяка година. Досега не съм виждала публикувана никоя от тези заповеди.
Аз също мисля, че задачите вече са готови. Остава евентуално " сглобяването" им в изпитни варианти.

# 293
Здравейте, в случай че след матурите решим да кандидатстваме за училища в други градове, желанията в същия формуляр ли се попълват или има друг ред за кандидатстване?

# 294
В системата. За всяко РУО ( всяка област) се подава отделно заявление. Пусках наскоро инструкциите от миналата година.
Класиранията са независими. Ученикът може да се запише след първо класиране в една от областите и да изчака второ класиране в друга област. С уговорката, че всичко, което коментирам е било така до настоящия момент.

# 295
  • София
Вероятно става дума за миналогодишния. Но може и да има нов.

Да, точно този гледах. Не знам да има друг. Той излиза при търсене по дума  в тубата

# 296
Здравейте, пропуснах 2 теми, но не ми остава никакво време. Някой да знае за присъствени пробни изпити във Варна, тези от Вектор ги изтървахме. Благодаря предварително!

# 297
  • България, София
Момичета, благодаря за милите пожелания! Да ви се връщат Simple Smile

vox, на патерици - честита годишнина! Празнувайте този ден много години в сговор и любов 🙂

re_ge, Кали и аз настръхнах от прочетеното. Големи герои сте - деца и родители. След всички изпитания важното е, че резултатът си струва.

Silian, наистина кошмарно и напълно възможно да се случи с всяко едно дете.

Тинкърбел, весели празници. Сгъстена програма откъм хубави събития 🙂

Наборката днес ще прави ПИ на Регалия. Ние решихме да мръднем на село тези почивни дни. Ще пуснем нет от телефоните. Дано всичко е наред.

Като чета отзивите за НЕГ, никак не съжалявам, че голямата не учи там. Тя и не искаше. Нейното желание беше 73 СУ и там я приеха. Пиша от телефон. Като се приберем и съм на компа ще споделя впечатления за училището.
Болно ми става, че децата с най-висок бал са така ощетени откъм преподаване.

# 298
на междучасие дъщеря ми не е могла да я реши. ще пита учителката си по мат в училище и ако има решение, ще ви кажа.

# 299
  • Бургас
Въпросче и се връщам да чета ,че има  да наваксвам доста 😉
В чуденка съм. Според наборчето на НВО няма да има параметрични уравнения и задачи за трапец!?!
Някой, може ли да ми потвърди?

Общи условия

Активация на акаунт