Седмокласници 2020/2021 - Тема 13

• 34 561
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
имам въпрос: ако си приет в НГДЕК и не ти харесва къде си приет на 1во класиране по системата общата, трябва да се запишеш в НГДЕК, а същевременно да продължаваш да участваш в системата ли? и после да се отпишеш от НГДЕК, ако ти хареса второто класиране в системата? и нали след записването в НГДЕК системата няма да те изхвърли с надпис: ученикът вече е записан?

# 331
Моят младеж иска да кандидатства ,,нещо с английски'',само че втория чужд език му е голям проблем-знае само,че категорично не иска немски,руски и испански.Склонен на френски и японски,но при нас няма френскоговорящи,японско- пък съвсем, та си го е избрал само по звучене.Нямам никаква идея кои училища са добри и кои-не....общо взето всичко се върти около тези езици,има ли вариант с нещо друго,освен втори език?С биология и химия също не иска.От толкова училища в София не знам какво да гледам.

# 332
  • София
arino, ще ти дам хипотетичен пример, за да разбереш как действа системата.
Когато редите желаните паралелки, на първо място трябва да сложите първото желание, на второ място - второто и т.н. Например:
1-во желание - ФЕГ
2-ро желание - НЕГ
3-то желание - СМГ
4-то желание - НГДЕК
и т.н. надолу, колкото паралелки искате.
На I-во класиране детето е прието в НГДЕК.
НЕ бързате да се записвате там, тъй като ако го направите, НЯМА да продължите участието си във II-ро класиране, където може да се класирате единствено и само по-нагоре в желанията си. Т.е. в най-лошия случай на II-ро класиране можете да си останете в НГДЕК.
Ако след II-ро класиране не се запишете, започвате процедурата за III-то класиране, където обаче трябва наново да подредите желанията си, съобразявайки се вече с останалите свободни места. Т.е. може да няма вече свободни места за ФЕГ, НЕГ, СМГ и дори НГДЕК.
Дано съм обяснила разбираемо.

Rapariga, да е живо и здраво детето! Много успехи му пожелавам! GiftBirthdayBalloonTada

Шоколадче, за втория език не бих се кахърила, дори да няма говорящи го в семейството.
Моето момче за първи език си гласи ИЕ и отсега си знае, че там никой няма да му  помага. А и защо е нужно? Вече са достатъчно големи, за да са се научили да учат. Ето, малко по-нагоре е представено чудесно училище с японски. Може да обсъдите този вариант вкъщи с детето.

Честит празник на всички BookBooks !

# 333
  • София
Кали Мали, НГДЕК няма изобщо да излезе в системата, към първото класиране е възможно да бъде класирано детето на две места - НГДЕК и нещо от системата. Тогава мисля, че е точно както го е описала Арино - участва си на второ класиране и се записва в НГДЕК, после се теглят документите и отново записване. НГДЕК е напълно отделно за това съм сигурна, със записване и отписване вече не съм съвсем сигурна, но и аз следя.

# 334
Кали,много благодаря за подробното описание!!! Но наистина НГДЕК не е в системата, както и др уч на културата. Затова ми е чудно как става. Неприятно ще е това със записване отписване, но май така ще е. Надявам се някой да отговори все пак, може би знае или го е играл.

# 335
  • Ланкър, планините Овнерог
Така е - записване и отписване е начинът, когато играете м/у МК и МОН. Ние с голямата почти го играхме. Излезе първо класиране на МОН преди изпитите към МК. Подадохме заявление за второ класиране, което излезе пак преди тези изпити, но имаше време преди крайния срок за записване, м/увременно минаха изпитите, а там резултатите излизат в същия ден, та нямаше нужда от излишни разкарваници. Даже помня, че от МОН-ското ми звъняха да подсещат да записваме, че изтичал крайния срок.

# 336
  • Варна
Rapariga, да ти е здраво и много щастливо момчето! На личен празник се е появил, пожелавам му светите братя да са с него на предстоящите изпити!

Много сте изписали, ще се връщам да чета, само да честитя празника и да пожелая наистина науката да е слънце за нашите деца, да пораснат любознателни и с широк мироглед, където и да ги прати съдбата да учат.

И варненки, в събота и неделя ви чакам за кафе в района на втори корпус Simple Smile

# 337
  • София
Кали,много благодаря за подробното описание!!! Но наистина НГДЕК не е в системата, както и др уч на културата.
Ооо, много съжалявам за грешката. Не съм знаела, че НГДЕК е към МК. Мислех си, че е към МОН и затова така обясних. Но в този конкретен случай момичетата са потвърдили схемата "записване/отписване/записване".

# 338
  • България, София
Rapriga, на патерици - да ти е живо и здраво момчето! С лекота да постига целите си, да е щастлив с направените  избори, да ви радва с успехи и да сбъдва мечтите си. На светъл ден е избрал да се роди Simple Smile Нека Светите братя му помагат Simple Smile

Дъждец, благодаря за пожеланията.
Обещаната информация за 73 СУ през нашия поглед.
Голямата ми дъщеря е в 11 клас в профил химия и биология. Не зная как е НЕГ, но при тях преподаването в профила е на ниво. Класната им е по биология. Доста взискателна, но и даваща. Предишните години им даваше много подробни планове и обясняваше добре. Сега също обяснява добре. По време на ДО държеше всички да са с включени камери. Въпреки, че преподаването в профила е добро, тя все пак ходи на допълнителни уроци по химия и биология като подготовка за кандидатстване ва МУ. Иска да следва фармация.
По отношение на езиците:
По НЕ в 8 клас случиха на добър преподавател, който постави много добри основи. Девойката преди това не беше учила немски. За съжаление в 9 клас никак не харесваше госпожата. Тя наистина доста сухарски подхождаше и беше скучна, а и някак не успяваше да увлече всички от класа. Занимаваше се само с тези, които са по - старателни, другите не се напъваше да са й много във фокус. Може и да е била права, но при моята госпожица тогава започна  регрес. В 10 клас имаха госпожа, с която подобри произношението, но май това беше най- голямото постижение. Когато преминаха на ДО, нямаха нито синхронно, нито асинхронно преподаване. Даваха се домашни, без да е ясно до кога е срокът за изпълнение и без обратна връзка. Тази учителка вече не преподава в тяхното училище, отишла от тази учебна година в НЕГ, ако още е там.
Добре, че в 9 и 10 клас имат предмети на езика, та да не изгуби напредъка от 8 клас. Учиха физика и философия на НЕ. В 9 клас първи срок и история, а в 10 клас учиха химия на НЕ.
Сега най - после попаднаха на учител, който да ги готви за DSD, но голям зор и мъка, докато се наваксат пропуските от предишните две години. А и тя е изключително взискателна.
По РЕ без допълнителни занимания нищо не се научава. В 9 клас по програма имат смешен брой часове. В 10 клас са малко повече, но пък изтеглиха късата клечка с учителката по руски. Госпожицата цялата минала година ходеше на курс в Руския културно - информационен център. В 11 клас имат в училище допълнителни занимания по желание с друг преподавател, който е наистина невероятен. Ще се явява за сертификат, но за съжаление подготовката за него не се дължи изцяло на училището.
За френския като втори език само суперлативи чувам за учителката. Много добра и готви децата прекрасно.
Имат добри преподаватели по математика в училището, даже бих казала две от преподавателките, за които имам впечатления са мнооого добри.
Но пак всичко е до късмет.
Все пак средата е важна и от тази гледна точка не съжаляваме за избора на това училище.
Но там категорично не е мястото на наборката. Тя не иска да чуе за НЕ, отделно не е състезателен тип като сестра си и високите изисквания там ще я смачкат.
Дано е полезно.
Ако имате въпроси, насреща съм Simple Smile

Хубав ден!

# 339
имам въпрос: ако си приет в НГДЕК и не ти харесва къде си приет на 1во класиране по системата общата, трябва да се запишеш в НГДЕК, а същевременно да продължаваш да участваш в системата ли? и после да се отпишеш от НГДЕК, ако ти хареса второто класиране в системата? и нали след записването в НГДЕК системата няма да те изхвърли с надпис: ученикът вече е записан?
Много ви моля бихте ли ми поясни ли че нещо се обърках. Възможно ли е да не ти хареса първо класиране, но да ти хареса второ. Нали си ги подредил по последователност на желанията. Можеш ли на второ класиране да се придвижиш напред за да попаднеш на по-желано място. Ако се придвижваш напред това за сметка на ученици класирани в училища към МК или такива които ще се ориентират  към частни училища ли става?

# 340
  • Варна
Реге, да, придвижването напред на второ класиране става именно заради ученици, които са кандидатствали и в училища към МК, спортни, частни и/или в други области. Те, ако им хареса къде са приети, извън МОН-ската система, се записват там и освобождават местата си от първо класиране. Така може да има разместване. В нашия град сякаш не е толкова голямо, но все си е надежда за тези, които са се разминали с 2-3 единици от минималния бал на първо класиране и лично според мен, ако детето не е прието по първо желание, си е грехота да не пробва за второ. Отделно, с тази онлайн система, много хора подават "за спорта" и след първо класиране се освобождават повече места, отколкото когато се подаваше в училища-гнезда. Миналата година за паралелки "в първи ешалон" балът е паднал с по 10-ина точки, което ми се струва доста.

# 341
Здравейте, какви документи трябваше да се носят в паспортното за лична карта на дете? И може ли само с единия родител?

# 342
  • София
Здравейте, какви документи трябваше да се носят в паспортното за лична карта на дете? И може ли само с единия родител?
Акт за раждане+копие, ако има международен паспорт, носете и него. Единия родител е достатъчен.

# 343
Много благодаря! Хубав ден!

# 344
Здравейте и от мен Simple Smile
Датите наближават и кашата в главата ми става пълна с това класиране. Синът ми иска да кандидатства  в МГ. Обаче, тъй като са намалили паралелките с една от тази година, ще се бори само за две паралелки и според мен ще му е много трудно влизането. В СУ в града ни също има две паралелки. Понеже напоследък започнах да се тревожа, че няма да успее да влезе на нито едно от двете места се замислих да кандидатства в още 1-2 училища в съседния град, за да не се окаже накрая в някоя  от професионалните гимназии.
И сега въпросът ми е следния: Ако на първо класиране не е приет в нито едно от желаните училища, обаче е приет в трето, което е за пълнеж, може ли да продължи да кандидатства на второ и трето класиране и какво се случва с мястото му в третото, не толкова желано. Или трябва до продължи и там на второ и трето класиране, за да не си изпусне мястото, ако не стане на първите две?
Надявам се да стана ясно точно какво питам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт