Мнения за гимназии в Пловдив

• 45 941
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ако искаш негативи, питай "малки" деца, още учещи в нея, те само негативите виждат Simple Smile. На нас, завършилите, ни е останало само хубавото в главата. Аз и сега, като влезна в двора на гимназията, си поплаквам, от носталгия. Особено ме "втрисат" дърветата покрай прозорците, когато учех там, бяха едни крехки, не по-високи от 2 метра, а сега стигат до последния етаж.

# 106
  • Пловдив
По повод едно прочетено мнение по-назад в темата, специално за момчета - последният приет в Английиската с английски е момче с бал 384.5, а в Търговската Икономическа информатика - 385.

Момче с италиански в руската е бил приет с бал 341, а в Строителния специалност "Архитектура" балът е бил 342

Така че е малко  спорен въпросът с елитните училища

То на трето класиране и дори септември се оказват свободни места почти навсякъде и може да се влезе на късмет и с много по-нисък бал, но всичко е много относително.

# 107
Аз имах предвид второто класиране, а не запълване на някакви дупки. Просто има разлика дали кандидатстващият е момче или момиче, защото за различните полове са различни "елитните" училища.

Като например балът слиза за момиче в МГ до 357.75, а в Търговска специалност Икономика и мениджмънт 387.5
Това си е сериозна разлика.
Медиите много обичат да раздухват трите елитни гимназии, но е хубаво да се гледат реалните цифри.

Приложното програмиране в ТЕТ е с 353.5, а с френски за момче в руската 15 бал по-надолу. Ами кое е по-елитното в случая? Със сигурност тези, които са влезли в Тета не са си дали много зор на матурите, защото са се концентрирали в програмирането, което е наистина сложно. Така че и оценките от матурите не са никакъв показател.

Програмирането е в пъти по-сложно, отколкото учене на чужд език. Всеки втори родител /минимум/ заявава, как на неговото дете му вярвят езиците.

# 108
  • Пловдив
Най-важно е децата правилно да подредят специалностите, според желанията си. В крайна сметка те ще учат в избраното училище специалност, която те трябва да си изберат. Родителите се подвеждаме по това "да не похаби бала" и съветваме да записва в т.нар. "елитни" гимназии. Евала на детето от миналата година с бал 471,5 (влиза навсякъде в Пловдив с такъв бал), избрало да учи Музика в СУ "Любен Каравелов"!

# 109
  • Пловдив
Балът се образува по различен начин. Това, че някой е с бал 357 за ТЕТ не означава, че е с такъв за ЕГ. Децата имат различни интереси, родителите също. За едни цел е ЕГ, за други е важно да излезе с професия.
Но е факт, че ЕГ Пловдив е с най-висок резултат на ДЗИ, откакто има матури, за мен означава, че това училище е добро общообразователно училище.
Негативи могат да се посочат за всяко едно училище.

# 110
  • Пловдив
За мен е най-важно какво иска детето,а не дали е елитно училището.Ако детето иска да учи архитектура , има ли смисъл да е в английската.Език се учи и без да си в съответната гимназия-желание да има.

# 111
  • Пловдив
Ами зависи. И то много. Средата определя нивото. Има училища, в които много се учи, знаете. Има и такива, които просто събират ученици и го дават айляк до края. Ако едно дори и амбициозно дете попадне във втория вид училище познайте дали ще си дава много зор или ще му хареса да минава по-леко и с по-малко труд. Вярно всичко си е до дете, но все пак то си ни е в кръвта ако можем с по-малко труд да минем да го правим.

# 112
  • София
Ако искаш негативи, питай "малки" деца, още учещи в нея, те само негативите виждат Simple Smile. На нас, завършилите, ни е останало само хубавото в главата. Аз и сега, като влезна в двора на гимназията, си поплаквам, от носталгия. Особено ме "втрисат" дърветата покрай прозорците, когато учех там, бяха едни крехки, не по-високи от 2 метра, а сега стигат до последния етаж.
+1 Simple Smile
Много отдавна не живея в Пловдив, но задължително по Великден хвърляме ланското червено яйце в Марица, като минаваме през двора на гимназията.

# 113
  • Пловдив
...както стана ясно по-горе целите на моя са НТГ и ПГЕЕ, но вчера наистина му пратих линк да види резултатите от ДЗИ за 12 клас и се опитах да му обясня, че това е следващата му образователна граница и трябва от сега да мисли къде да влезе, че за ДЗИ да е отлично подготвен.
"...е,виж НТГ колко е напред!"
Наумил си я е тази НТГ и не мога да го разубедя 1 и 2 място да са нещо различно. Но засега не съм и много настоятелнa, де-като не зная точките...

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 09:01 от JiD

# 114
Задължени са 3 предмета да са на езика. Ама доколко ги учат е спорен въпрос, някои само планове пишат и си говорят на български.

Ето това, както и споделените мнения, че след Патриарха обучението в Езиковата е песен, ме карат да вярвам, че всичко е славно минало...

# 115
Не смятам, че резултатите на НВО и ДЗИ са отражение само на наученото в училище. В по-голям процент децата се готвят на частни уроци или школи.
Просто в някой училища са събрани деца, чиито родители държат на образованието и по тази причина тези деца са добре подготвени.

# 116
  • Пловдив
И пак стигаме до средата в училището. ЕГ и МГ са елитни, защото масата от децата са умни (нищо, че едно момче било с бал 385).  На другите места елитни са 1-2  паралелки с висок бал, но другите определят средата в училището. Всеки сам си преценява, а и най-важно е какво иска детето. Ние миналата година обиколихме училищата и той сам си избра. Аз исках друго, но в крайна сметка той си реши ( бала му беше висок, така че имаше право на избор). Питайте детето, то ще учи това 5 години.
 И все пак +1 глас за ЕГ Пловдив от моя осмокласник 😉

# 117
  • Пловдив
Ами май няма много примери ученици от автото или дървото да ходят на частни уроци и школи Grinning

# 118
Добро утро! Питам за сверяване на часовника, без да влагам оценка или заяждане /и не искам да предизвиквам дискусия "за" и "против"/:

От дамите в темата има ли нечие дете, което не е посещавало никакви школи, курсове или уроци?

# 119
  • Пловдив
В 7 клас моето дете не е ходило никъде на БЕЛ, но подготовката в училище беше много добра. Направих консултация с една моя състудентка (дава уроци по БЕЛ за 7 и 12 клас, учителка е в една от елитните гимназии), която прегледа 3 преразказа, направени вкъщи. Каза, че учителите в училище са свършили работата перфектно.
По МАТ е ходила 3-4 пъти при една роднина, която ѝ обясни някои тънкости, които аз бях позабравила. През другото време е решавала задачи с мен, основно от домашните в училище. Но аз имах възможност да отделя време за тази подготовка, а и нямам проблем с математиката до 7 клас, нито с материала по БЕЛ.

За уроците за ДЗИ - по-скоро се ходи на уроци за подготовка за кандидат-студентски изпити или ако гониш максимален резултат за прием в чужбина. Тази година не знам как е било с уроците за ДЗИ, защото университетите масово промениха правилата за прием. Миналата година дъщеря ми не е ходила на уроци и беше с прилични резултати на ДЗИ - 5,51 по БЕЛ и 5,98 по АЕ, завърши МГ - системно програмиране т.е. професионална паралелка. Не е кандидатствала с тези резултати, държа си онлайн изпити за ВУЗ.

Малко ви е далечно още, но от миналата година в доста от най-желаните специалности на СУ се влиза с резултати от ДЗИ, през 2020 доста деца останаха разочаровани и заради няколко точки по-малко на матурите, не се класираха в София. Та високите резултати на ДЗИ стават все по-важни. Не говоря за медицина, там си има изпити.

Общи условия

Активация на акаунт