Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързо затваряща се фонтанела

 • 1 358
 • 27
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 930
Предполагам, че всичко е наред!
п.с. липсваш в "нашата" тема Wink

# 16
 • Мнения: 327
Здравейте мами.
Бебо е на 7 месеца колко време трябва да се затвори фонтанелата

# 17
 • Мнения: 1 753
До 12-18 месеца знам, че се затваря.

# 18
 • София
 • Мнения: 1 547
Какво значи "шевовете"?
Мойто бебе е на 7++ и е със затворена фонтанела, казаха педи и ортопеди.
Тая тема леко ме притесни сега.
Имало ли е минимална възраст, преди която фонтанелата не трябва да се затваря?

# 19
 • Мнения: 1 753
Дагни, не съм проучвала за фонтанелата, но предполагам, че има значение кога се затваря, иначе защо ще я проверяват и ще регулират капките вит. Д. Само знам, че до 12-18 месеца се затваря.
А черепът е съставен от няколко различни плочи, които се свързват с шевове. Те със сигурност не трябва да се затварят рано, защото ще се промени формата на главата и мозъкът няма да може да расте правилно, оттам доста проблеми. Попринцип някои от шевовете се затварят около 20-30 годишна възраст, а някои май никога. Така се определя и възрастта на открити скелети, доколкото четох 😃
Обаче не знам дали само на пипане може да се каже категорично. Мисля, че е необходим скенер за шевовете. Ако са затворени преждевременно, се прави операция за отваряне на черепа.

# 20
 • София
 • Мнения: 1 547
И как се определя тия шевове ок ли са? И педи, и ортопеди казват, че главата му е супер. Всички деца ли ходят на ехограф за главата? Това, ако съм го изпуснала, а е стандартно, трябва да увисна на някой клон Anguished
Обиколката ѝ расте всеки месец и е в норма според growth chart-овете.
Каква е драмата със затворената фонтанела? И нашата някъде към 6-тия месец се затвори. Тя от раждането беше малка.

# 21
 • Мнения: 1 753
Попринцип главата придобива неправилна форма и би трябвало личния лекар да забележи. Зависи кои шевове са затворени. Тогава се ходи на неврохирург. Ако главичката му изглежда кръгла и съразмерна, няма защо да се притесняваш. Не се прави преглед на всички деца, а само ако има индикации. Но наистина доста си личи, ако е неправилна формата. Прави се скенер, доколкото знам.
Иначе ехограф на нас ни правиха, защото му е по-голяма главата, за да се изключи хифроцефалия. Но ако е затворена фонтанелата, мисля, че няма как ехограф, защото той се прави през нея. Но щом лекарят ви нищо не е казал, сигурно не е страшно ранното затваряне.

# 22
 • Мнения: 7 810
Здравейте! Бебчо е на почти 6 месеца без 10 дена и фонтанелата е почти затворена или затворена не е много ясно. Педиатърката казваше още от началото, че е малка и бързо се затваря, но я следяхме. Сега на консултацията на 5 месеца и полвина каза, че кажи речи се е затворила. Прати ни при неврохирург, но подчерта, че шевовете отстрани са отворени, а главата нараства добре и размерите са адекватни за възрастта. Каза просто профилактично да го погледнат, да са запознати със случая му.
Отидохме в Токуда,  реших да не се задълбавам да чета, отчитам го като грешка, записахме при някакъв доктор неврохирург явно не е бил специалист за бебета/деца. Казахме, че става дума за бебе, но не насочиха при някого специално.
Този доктор само го пипна, каза да затворена е, не е нормално, трябват ми снимки, скенер направете. Ама е с анестезия и освен това има и облъчване някакво, но е малко.
Иска ми се да отидем при специалист по детска неврохирургия. Някой с опит с бебета. В търсачката намирам теми на 10+ години, не знам доколко са актуални имената споменавани в тях.
Благодаря предварително за препоръките ви! На каката на бебчо също бързо се затвори фонтанелата, но ако сега педи е много млада, тогавашната беше пред пенсия. Вобще не коментира нищо. Не знам кое е по ок...
Всичко казано Ви не е коректно.
Не се касае за "затворена фонтанела" а за "хрущялизирана". Което позволява пак нормален растеж на главичката. Тоест- никакъв проблем.
"...че шевовете отстрани са отворени"- >> няма просто такова нещо. Те никога не са отворени. "Шев" на главичката никога не е "отворен".

Решение? просто:

* мерите обиколка на главата- слагате я в растежни криви. Ако е в рамките на 10-75 персентил- спите спокойно.
* следите в следващият месец, как нараства главичката-пак поставяте измерванията в съответните растежни криви.Пак следите персентилите.

Ако обиколката на главичката е нормална в кривите, само психо-моторни проблеми, или "червени флагчета", може да наложат по-нататъшно търсене.

Та така. Риба рак и щука. Реалности.
Добре е да направите трансфонтанелна ехография ако фонтанелата позволява- информативно, не е нужна упойка. Безвредно, безболезнено.

Цитат
Дагни, не съм проучвала за фонтанелата, но предполагам, че има значение кога се затваря, иначе защо ще я проверяват и ще регулират капките вит. Д.
Това е некоректно съждение. Вит Д се дава само след изследвания, доказващи ниското му ниво. "Изследвания" от венозна кръв. "Кръв от пръстче" не се работи, не се ползва и дава грешни резултати- работи се само с венозна кръв. От 1986-1990 и насам. Освен че в АМ има Вит Д достатъчно.

Мекотата на детските главички в областта на шевовете НЕ Е белег на рахит. Физиологично явление е.
"Хрущялизирането" на голямата фонтанела не е белег на "рахит", и никога не е било.

Цитат
Точно отворени се наричат шевовете и трябва да са такива до определен етап от растежа. Ако са затворени, т е. преждевременно синостозирали, се касае за краниосиностоза (краниостеноза). И да, нарастването на главата не е достатъчно да се отхвърли проблем, ако става дума за някой преждевременно затворен шев.

Не става въпрос за "отворени" а за синостозирани или не. Това първо. Второ, осифицирането на шеф дава карниосиностози- тоест, главичката се деформира по определен начин, в зависимост от това, кой шев препятства растежа.
Обиколката на главата в растежните криви + профилактичната трансфонтанелна ехография на възраст 2-3-4 месеца + внимателно следене на психо-моторното развитие по световни стандарти, са напълно адекватно достатъчни.

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 13:19 от Birdie

# 23
 • Мнения: 16 291
Точно отворени се наричат шевовете и трябва да са такива до определен етап от растежа. Ако са затворени, т е. преждевременно синостозирали, се касае за краниосиностоза (краниостеноза). И да, нарастването на главата не е достатъчно да се отхвърли проблем, ако става дума за някой преждевременно затворен шев.

# 24
 • Мнения: 1 754
Видяхме се с др Кирил Георгиев в Иван Рилски. Нямам нищо сензационно да кажа, но пускам ъпдейт, че все като чета стари теми с някакъв казус и после авторите изчезват и така и не се разбира какво се е случило. Дано да съм полезна, макар че при децата едно с едно няма и е хубаво мнение на специалист. И все пак...
Докторът каза да спра капките Вит Д (което съм направила от месец) и да го пазя от слънцето повечко. Поинтересува се и дали е на кърма, защото в адаптето има също Вит Д. Каза да следим главата да нараства правилно всеки месец, което така или иначе по време на консултациите се прави и общо взето да си го гледаме като нормално бебе. Каза, че педиатърката е доста предпазлива, но по-добре така. Олекна ми макар че имах предчуствие, че всичко ще е наред и все пак ще си я мисля тая кратуна в следващата полвин година.
Благодаря на включилите се с мнение, прочетох много полезни и успокояващи коментари!

# 25
 • Мнения: 7 810
...и да го пазя от слънцето повечко. Поинтересува се и дали е на кърма, защото в адаптето има също Вит Д.

Точно обратното- извеждате регулярно на слънце. Това е единствената възможност да се синтезира ВитД и бързо растящото бебе да не изпадне внезапно в липса. Вит Д няма отношение към ставащото. Защото нищо не става, и не е станало. Детето си е наред, и с нормално растяща обиколка на главата. Изначално си бе така, де.
В АМ има Вит Д, но дори и детето да изпива 800-900мл дневно, това покрива само дневните нужди и не изключва дефицит.
Няма просто какво да "мислите"- мерите си редовно обиколката на главата и сте наред.

Цитат
Birdie, нито си лекар, нито неврохирург?
Ако трябваше в ЕС неврохирург да ни решава педиатрични, ежедневни, "питанки"... щяхме да станем за смях.

Цитат
И ние имаме ограничения за слънцето и капките витамин Д.
Това е трудно да се дешифрира... дори и да имаш 27 годишна педиатрична практика зад гърба си.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 12:19 от Birdie

# 26
 • Мнения: 1 754
Честно казано доктора беше възрастен, с маска, говореше едва едва, бебето мрънкаше, а в тоя момент друг доктор влезна в кабинета и говореше по телефона и аз не съм сигурна дали чух да го пазя от слънцето или да го показвам Joy ама вече бях молила 3 неща да повтори и ми стана неудобно, сметнах че Вит Д е враг на фонтанелата щом вигантола не е ок....

# 27
 • Мнения: 16 291
Да, Георгиев говори тихо, няма логика в този контекст, с разпитването за кърмене и пр., да е казал да го показваш на слънце. Още повече, щом е споменал за вигантола. И ние имаме ограничения за слънцето и капките витамин Д. Но ако се притесняваш, му се обади да го попиташ. При нас, честно казано, още като видя бебето и като му пипна главата, каза, че е за операция. При вас явно няма друг проблем, освен бързо затварящата се фонтанела. Birdie, нито си лекар, нито неврохирург?

Общи условия

Активация на акаунт