Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързо затваряща се фонтанела

 • 1 227
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 754
Здравейте! Бебчо е на почти 6 месеца без 10 дена и фонтанелата е почти затворена или затворена не е много ясно. Педиатърката казваше още от началото, че е малка и бързо се затваря, но я следяхме. Сега на консултацията на 5 месеца и полвина каза, че кажи речи се е затворила. Прати ни при неврохирург, но подчерта, че шевовете отстрани са отворени, а главата нараства добре и размерите са адекватни за възрастта. Каза просто профилактично да го погледнат, да са запознати със случая му.
Отидохме в Токуда,  реших да не се задълбавам да чета, отчитам го като грешка, записахме при някакъв доктор неврохирург явно не е бил специалист за бебета/деца. Казахме, че става дума за бебе, но не насочиха при някого специално.
Този доктор само го пипна, каза да затворена е, не е нормално, трябват ми снимки, скенер направете. Ама е с анестезия и освен това има и облъчване някакво, но е малко.
Иска ми се да отидем при специалист по детска неврохирургия. Някой с опит с бебета. В търсачката намирам теми на 10+ години, не знам доколко са актуални имената споменавани в тях.
Благодаря предварително за препоръките ви! На каката на бебчо също бързо се затвори фонтанелата, но ако сега педи е много млада, тогавашната беше пред пенсия. Вобще не коментира нищо. Не знам кое е по ок...

# 1
 • София
 • Мнения: 2 491
А какъв е проблема, че е затворена всъщност?

# 2
 • Мнения: 1 754
Това попитах и аз и неврохирургът каза, че не било нормално на 6 месеца да е затворена и просто мозъкът спира да расте Flushed

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 19:07 от Ivied

# 3
 • София
 • Мнения: 2 491
Моята дъщеря ортопеда и педиатъра я преглеждаха за тази фонтанела и се затвори някъде към 6-ти 7-ми месец понеже помня, че точно тогава ни предстоеше преглед при ортопеда. Никога не са ни казвали подобно нещо... Направете консултация с друг лекар определено

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 17:42 от I.R.

# 4
 • Мнения: 48
Задължително консултация с друг специалист. А трансфонтанелна ехография правена ли е?

# 5
 • Мнения: 1 754
Не, не е правена. Педитърката го изкара едва ли не ей така профилактично да го погледне неврохирург, а той пък директно каза скенер с 3D реконструкция. Не знам този човек все едно ставаше дума за възрастен, не за бебе, така се отнесе.
Затова търся препоръки за доктор с опит с бебета.

# 6
 • Мнения: 48
Най - бърз и безвреден е прегледът с ехограф, според мен потърсете още няколко различни мнения и чак тогава пристъпвайте към по сериозни неща.

# 7
 • Мнения: 16 265
Направете консултация със Захаринов или Кирил Георгиев. При нас не се наложи упойка за 3Д скенера.

# 8
 • Мнения: 4
Не знам как се е развил случая при вас. На моята дъщеря още на 40 ден ми казаха, че била почти затворена. На третия месец беше затворена. Няма никакви проблеми. Това, че мозъкът спирал да се развива са пълни глупости.
Важни са шевовете, а не фонтанелата. Тогава единственото, което правихме, беше всеки месец да записваме как нараства обиколката на главата. Нарастваше нормално. Тъй като бях стресирана тогава, макар вътрешно да знаех, че няма проблеми, бях чела пак във фпрума по -стари теми. Операция се налага мн рядко и едва ако главата не нараства

# 9
 • Мнения: 16 265
Не, и на моето дете главата растеше, но имаше затворен шев и растеше накриво, където няма затворени шевове и главата може да нараства. И двамата неврохирурзи, при които ходихме, препоръчаха операция.

Препоръчвам консултация с неврохирург. Може и да няма проблем, но е тъпо да се самоуспокоява, без да се е уверила, че няма проблем, защото тези операции са толкова по-успешни, колкото по-малко е детето.

Броят се на пръстите на едната ръка неврохирурзите в България, които извършват такива операции, и всички имат опит с малки деца, тъй като операциите се извършват на деца.

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 10:48 от кукумицинка

# 10
 • Мнения: 4
Да. Разбира се. Шевовете са най- важни. Реагирах така, защото някой лекарит не  си дават сметка какво причиняват на майките с прибързани заключения. Пък и аз честно казано търся по 4 5 мнения преди да предприема нещо, тъй като не съм от най-доверчивите

# 11
 • Мнения: 1 754
Благодаря за новите включвания. При нас главата нараства добре и двата шева са отворени засега пупу. Другата седмица ще идем в Иван рилски при др Георгиев, чухме се с него. Дано не се стигне до операция. При всички случай няма да оставим нещата без консултация с неврохирург. Но следващите 6 месеца ще си треперя как расте тази глава...

# 12
 • Мнения: 16 265
Георгиев е толкова опитен, че сигурно в 90% от случаите не му трябва скенер, за да види има ли проблем.

# 13
 • Мнения: 930
Ив, защо не направиш и една консултация с неонатолог? Ако трябва, той ще направи ТФЕ и ще ти даде насоки.

# 14
 • Мнения: 1 754
Ами Диди честно казано аз имам чуството, че педи просто е много предпазлива(млада е 2018 завършила) и въпреки това все повтаря, че всичко е ок щом шевовете са отворени и за всеки случай... при кака му на бебчо също се затвори бързо фонтанелата, ама ме е яд че не помня точно кога... та мисълта ми е тръгна ли по много лекари само стрес.. засега ще го заведа при др Георгиев явно е с много опит и се моля да каже, че всичко е ок. Иначе каквото каже, дано ако нещо правим да е ТФЕ, а не скенер..

Общи условия

Активация на акаунт