В момента чета...70

• 44 633
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
Третата от Милениум не съм чела, а първата и втората четох в този ред, така че не мога да коментирам ако не ги бях чела така какво щях да разбера. Казвам обаче, че започнах от пета книга - Давид Лагеркранс - без изобщо да знам нищо за останалите, съвсем насляпо започнах и при мен се получи. След това се върнах на първата вече.
Вчера завърших втория си Вал Макдърмид - "Кървав лабиринт" /по които всъщност се запалих точно от споменаването им от Стиг Ларшон в някои от Милениумите/, който също беше много добър, с изключение на лек проблем в края, но не достатъчен да смъкна оценката си на 4. Започнах "Завръщане" на Яа Джаси, чудесна е.

# 181
Ей, откога съм я записала Яа Джаси за четене, но толкова книги се натрупаха, че списъкът вече е трудно обозрим. И непрекъснато расте.

# 182
Започнах "Завръщане" на Яа Джаси, чудесна е.
Точно нея започнах и аз вчера, в началото съм още, засега ми е интересна, като приказка е.

# 183
  • София
Дона Тарт си е обстоятелствена и описателна. Или ще й свикнеш и много ще я харесаш, или няма да прочетеш друго от нея. Няма средно положение при нея. Аз ужасно я харесвам и умишлено вече 3 години отлагам прочитането на Малкия приятел, само тя ми остана за четене.
А аз от 3 години се опитвам да я прочета.☺ Това ми е първата й книга и заради добри отзиви като цяло за Дона Тарт тик реших да пробвам. Нещо май не ме грабна или по-скоро очаквах повече действие и по-друг тип история. Някой ден може да я довърша.
Иначе мъча “Среднощно слънце” сега, повече от носталгия. После имам “Тебеширеният човек” и “Похищението на Ани Торн”, К. Дж. Тюдор, с нетърпение чакам да ги прочета.
Ако бях прочела първо "Малкият приятел", нямаше да хвана нищо повече на Дона Тарт. Обаче другите й две книги доста ме впечатлиха.
Трябваше бързо да купувам подарък на 18-годишен абитуриент и нямах много време да мисля. Всички разправят, че младите масово не четат, но аз се спрях на "Историята на почти всичко". Може и като "справочник на близкото бъдеще" да се ползва, ако не му се четат дълги истории. Simple Smile

# 184
  • гр. София
Здравейте, бих искала да споделя за книгата "Капка кръв за вампира" на Галина Златарева, исторически роман с пътуване във времето, изключително много ми хареса, преди години няколко пъти се опитвах да я прочета, но нещо ме отказваше още на първата страница, но тези дни като я започнах и не се успокоих, докато не стигнах последната Simple Smile И като си помисля, че можеше никога да не я прочета и да си остане в графа  " Не става, не е моята книга".

# 185
Ей, откога съм я записала Яа Джаси за четене, но толкова книги се натрупаха, че списъкът вече е трудно обозрим. И непрекъснато расте.
Моят е потресаващо голям, около 80 книги имам 'за купуване' без трилърите, тях съм ги спряла за момента /макар че онзиден забърсах "Мазето", малко по погрешка/, отделно някои, които са изчерпани от тираж, от книжен пазар - и те са 30-тина, отделно имам списък за библиотека, т.е. книги, които не държа да притежавам, отделно имам и свалени от читанка и от другаде, които няма да казвам колко са, броих до 200, а не бях минала и средата. За справка - през последната година съм прочела 3 /три/ книги в електронен вариант - Не без дъщеря ми, Моята орис и Големи малки лъжи, но не спирам да свалям, разбираш ли... Луда работа. Имам и купени, непрочетени също Simple Smile
Боря се с "Фонтани на мълчанието", на ръба на отказването съм.

# 186
"Фонтани на мълчанието" я нареждам редом с "Тайната на Диор" под общ етикет "Рекламните партенки на Сиела" Simple Smile

Аз прочетох 2-3 книги в последно време. Всъщност по-скоро две, отколкото три Joy

"Момичето от Бруклин" (Гийом Мюсо) - много приятен трилър, идеален за отмора, хареса ми.
Отчитам като своя грешка, че не съм обръщала до сега особено внимание на този автор, не знам поради каква причина, но ще поправя пропуска си Simple Smile
4*/5*

"Искрици в мрака" (Шарън Камерън) - тотално разочарование, дори не успях да я довърша.
Осъзнавам колко е трудно да се пишат романи , ситуирани през годините на ВСВ, но този според мен изобщо не се е получил дори на някакво минимално ниво на поносимост. На фона на зашеметяващия рейтинг на книгата в ГР  от 4,54 се чувствам абсолютно измамена в очакванията си.
Образите са кухи, повърхностни и не добре изградени. Липсва дълбочина, липсва емоция... или поне аз не открих такава. Някакъв идиотски чиклит по време на ВСВ.
Мисля, че ще се хареса на тези, които са харесали "Люляковите момичета" например.
1*/5*

"Вдовицата" (Фиона Бъртън) - интересна история с потенциал, но с не особено добра реализация. Много неща липсваха в романа, но общо взето става, ако човек подходи без претенции и големи очаквания.
2*/5*

# 187
Ако си харесала "Момичето от Бруклин", "Повикът на ангела" също ще ти бъде много приятна, на мен ми беше даже по-интересна. "Парижката квартира" е със същата героиня - Маделин.
Но Гийом Мюсо ме заплени с "И след това" и "Ще бъдеш ли тук", за мен те си остават най-добрите му книги.
"Хартиеното момиче" и "Момичето и нощта" са ми приготвени отдавна, но не знам кога ще стигна до тях, все нещо друго, коментирано в темата, ме привлича повече.

# 188
"Хартиеното момиче" е малко странна предвид историята и героите. Няма да издавам повече. Не е лоша - различна е, интересна, но не и нещо блестящо. Аз обожавам Мюсо, много ми действа на тънката струна. "Сентръл парк" четох с отворена уста почти през цялото време, а "Защото те обичам" ми бе първа и ме жегна, я почувствах и се влюбих.
Остават ми "Момичето и нощта", "Тайният живот на писателите" и новата "Животът е роман", но си ги пазя за кризисни моменти.

# 189
Аз чета вече предимно електронно, много ми е удобно така, макар че държа определени автори (предимно шведските) да ги купувам на хартия, но от миналата година, заради ограниченията за пътуване и т.н., започнах дори тях да купувам електронно... Шведските онлайн книжарници не доставят до България, макар че от години им изпращаме запитвания и молби. Предполагам, че са имали няколко случая на изгубени пратки с Български пощи и са решили, че няма смисъл. Затова за шведски книги на хартия имам варианта или да отида там, или да поръчам на приятели, които ще си идват в България, или да поръчам с доставка до офиса на GGBG в Германия. Затова просто стана по-лесно да купувам електронни книги.

# 190
Приключих с Американа и единственото, което ми допадна е корицата на българското издание. 

Изпитвах откровена неприязън към главната героиня. Не открих в нея друго от една безинтересна мома, тресяща се от комплекси и подхождаща троснато към света и хората около нея. Многознайка, която уж превъзхожда всички и най-вече се храни от обожанието на мекушави мъже. Всичко това е във вихъра на неуморното препускане извън екзотиката на родната Нигерия, в Америка, където продължава пътуването на широкоскроената душа на изследователка. Навсякъде тя анализира това и онова през изкривеното си его.
Предполагам, че авторката е превърнала мемоарите си в роман. Никога не бях чувала за Чимаманда Нгози Адичи и не изпитвам срам от невежеството си.
Можех съвсем спокойно да пропусна тези уж дълбокомислени, но всъщност най-обикновени случки и наблюдения на една “черна не-американка” като нея (както сама се описва героинята) в Америка.

Книгата ми беше скучна, а възгледите по темата що е то расизъм и колко плодородна е почвата му в Америка - недодялани и неаргументирани. Клюкарското естество на писане и премятане на историята също ме дразнеше.
Не успя да ме впечатли никак тази афро уона би Кари Брадшоу госпожица - това е с едно изречение.

Rayna13,
Съжалявам за черното петно, което хвърлих върху заглавието. Дано твоят прочит е различен.

# 191
  • Mediterraneo
Приключих със слушането на Сянката на планината, обемна и протяжна е. Изключително много харесах Шантарам, една от любимите ми книги евър. Но тук го няма онова вълнение, онова нетърпение да отгърнеш следващата страница. Тази книга не е написана с онзи порив и изливане на душата, както при Шантарам. Много скука на моменти, помпозни и безсмислени философски отклонения, които изморяват. Главният герой е все така обаятелен, но това изобщо не стига на книгата да е дори и наполовина толкова добра, колкото първата!

# 192
Аня Филипова, благодаря за отзива и няма какво да съжаляваш - мнението е ценно, не само когато е положително. Тъкмо ще сравня усещането си за книгата с твоето, когато я прочета и ще може да сравним. "Завръщане", която коментирахме вчера, ми става все по-интересна и май ще е от находките от панаира. Нея си я купих абсолютно спонтанно, без да съм чела отзиви и ревюта, докато "Американа" - планирано ☺

# 193
  • София
Отдавна не съм писала в темата. Много дълго - може би около 2 месеца и повече четох "Аленото цвете и бялото". В началото не ми харесваше особено, но после ме увлече. Отворения финал остави чувство на раздразнение и неудовлетвореност, но въпреки това дадох 4 звезди в ГР.
В момента чета "Празникът на козела" на Марио Варгас Льоса. Първа закъсняла среща с автора. Пише изключително увлекателно.

# 194
О, "Празникът на Козела" е по реални събития. Мен ме впечатли. Приятно четене!

Общи условия

Активация на акаунт