В момента чета...70

• 45 516
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Аз не оспорвам кой какъв преводач е . Но ако преводът е от английски , кое налага редакция от японски - нещо не мога да го схвана. Правят някаква сверка или що .

Ох това ми е голяма болка на мен.
Особено пък изданията на Колибри - с тези лющещи се корици - чупещи се гърбове . Листи падат ...
Но цените им са европейски .

# 526
  Аз четох "Морякът, комуто морето обърна гръб" на Юкио Мишима- тя е последната книга , превеждана от Дора Барова. Не ѝ е стигнало времето и преводът е довършен  от дъщеря ѝ - Пана Барова.  Хареса ми книгата, благодарение и на тяхния чудесен превод.

# 527
Аз за нещо съвсем различно пиша .
И никъде не визирам превод .
Ако да преводът е от английски .- кое налага редакция от японски .
Така както всички вметвате  какъв добър преводач е - звучи все едно аз оспорвам това.

# 528
Започнах Ерик-Еманюел Шмит - Папагалите от площад Арецо , на около 20% съм ама нещо не може да ме грабне. Все още има нови и нови персонажи, като половината вече ги забравих. Имам предчувствие, че ще е губене на време тази книга, пък да видим.
Ако издържиш още малко, ще видиш и връзките между тях, има и неочакван край. За мен е много хубава, но наистина имаше момент, когато си мислех дали да не я оставя, в началото е странна. Заслужава си, Шмит винаги пише с дълбок замисъл. Четох я миналото лято и още помня историите на героите.
И аз се присъедибявам към недоволните от качеството на книжно тяло - и на Колибри, и на Жанет 45, и на Изток-Запад имам такива - едно четене и корицата не прилича на нищо, а аз не се отнасям дивашки с книгите. Затова им слагам подвързия ако имам останали от децата.

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 23:42 от Rayna13

# 529
Привет ,завърших Клара и слънцето -хареса ми много....въпреки,че е по- опростена и наивна е от Никога не ме оставяй...
Имам още 4 негови книги и се чудя коя да започна ,докато си почивам ...почнах The Wanderers,някаква история за вирус ,изкуствен интелект и нещо като зомбита на пръв поглед😂

# 530
Стиг Ларшон - Мъжете, които мразеха жените

# 531
О, много харесвам Стиг Ларшон! Приятно четене!

Аз пък си купих миналогодишната книга на Матиас Едвардсон (сега излиза и нова, но още е скъпа) - в електронен формат, така е лесно и удобно. И тя е трилър.

# 532
Саня,
Скрит текст:
  боя се, че пиша оффтопик напоследък, но искам само да вметна, че коментарите ми са по принцип, като вметката за Дора Барова беше само информативна. Не съм в книгоиздателския бизнес и предположих, какво може да е консултирала - транскрибиране на имена, термини, наименования, понятия и т.н.
Във всеки случай, липсата на превод от японски език за мен не се обяснява с липса на добри преводачи.

И една от книгите, които чета:

Имах по-добри очаквания. Излишно дълга начална част относно периодизацията.

# 533
  • София
Благородно ви завиждам за четенето в оригинал. Аз въпреки сравнително приличното ниво на английски и немски, нещо не мога да се престраша да почна да чета на тези езици.

# 534
  • София
Аз преполових "Миракъл Крийк" (Анджи Ким) и много ми допада.
Напоследък страшно ме привличат романи, третиращи съвременни проблеми, в които обаче да има и криминална/престъпна нишка, но не тя да е водещата, а да е само фон, на който се разгръща интригата.
По това "Миракъл Крийк" ми напомня "Свекървата", "Мракът в сърцето ми", "Големите малки лъжи" ...
И тук един от въпросите, които се засяга, е темата за майчинството, грижите за деца с аутизъм,  както и много други теми. Препоръчвам я!

# 535
Зазу, ако не се престрашиш, няма да започнеш. Wink Има речници за електронните четци, които ти позволяват да провериш веднага непознатите думи, така че това е добър вариант. А има и като приложения за телефон, ако няма конкретно за твоя четец. Но така или иначе, отначало винаги е по-трудно, но постепенно става по-лесно. Зависи и колко се занимаваш иначе с езика, например ако гледаш филми без или почти без субтитри, мисля, че спокойно можеш да пробваш и да четеш.

# 536
Успях да завърша "Бялата масайка", с изключение на описанието на живота в Кения, нищо друго не става. Изумена съм, че е автобиографична. Но все пак я докарах до край. Оценявам я на около 3.5/5. Който обича да чете за Африка, ще си намери нещо в тази книга, но е добре да няма високи очаквания. Иначе преживелиците на главните герои са абсурдни, но е факт, че историята е истинска.
Започнах "Снежното цвете и тайното ветрило", добре ми върви, предвид, че не обичам Китай и китайска култура. От библиотеката взех "Детето" на Фиона Бартън и с нея ще се разнообразявам за почивка от Цветето. Хич не е лоша, разглежда развалените отношения между една майка и една дъщеря. Даже сякаш 'трилърната част' стои на заден план, поне в първите 100-тина страници. Доста приятна изненада, след няколкото неуспеха с трилъри напоследък.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 10:58 от Анонимен

# 537
  • Варна
Приключих "Наемателката", наистина много интересен финал, това не го очаквах, всякакви други варианти завъртях в ума си Laughing Започнах "Тревожна кръв". Верно всяка следваща книга за Корморан Страйк е все по-добра, направо не исках да я оставя снощи, а пусто много е дебела, няма начин да я прочета за един, че и за два дни Grinning

# 538
Днес паралелно с Хроника на птицата с пружина  започнах и
Кажете на Жофика ... - Магда Сабо / решила съм това лято да прочета всички издадено от Сабо/
Много приятно издание с твърди корици от 1963г.
Не мога да си представя как ще изглеждат например сегашните издания на Колибри след толкова години - ако пък са от библиотека хич няма и да просъществуват.
Не разбирам защо и книгите трябва да са като еднодневки . Но явно такава е тенденцията в момента . Може и биоразградими да ги направят - и след година две да се разпадат.

# 539
По “Бялата масайка” имаше и филм, ако не се лъжа.

В “Снежното цвете и тайното ветрило” ме бяха впечатлили подробностите с връзването на краката на китайките, спомням си, че бяха доста детайлни.

Общи условия

Активация на акаунт