Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 4

• 65 619
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Консултация с по-читав ендокринолог от този, който е чел първия път изследванията.

Това е и моя съвет.

# 166

Здравейте, може ли малко помощ? До преди 3-4 месеца всичко беше наред. В петък щях да правя инсе.
Здравейте! Моите резултати бяха подобни на твоите. Пуснаха ми изследвания след спонтанен аборт който направих м. Март. Оказа се, че проблема е бил точно при тези хормони, ходих при специалист по репродуктивна медицина! След консултация с ендокринолог той ми изписа Еутирокс, все още ги пия, другата седмица пак ще ми пусне изследвания. Каза ми да не се притеснявам когато ги нормализираме отново може да забременея но вече под строго лекарско наблюдение. Така, че задължително отиди на лекар!

# 167
Здравей, още утре съм на лекар! За колко време се нормализират резултатите?

# 168
Не знам колко точно. Но аз също зададох този въпрос на лекаря си.
Отговора беше, "При всеки организъм е различно". Така, че много се надявам да ми са се нормализирали показателите. Каза също, че е възможно от самата бременност да са се покачили. При следваща такава дай боже ще ги следи!

# 169
Здравейте. Не знам тук ли да питам или в друга тема, но...От няколко години непрекъснато ми излиза висок пролактин. Днес го изследвах и е 640. Предишни години и 1000 съм имала. Правиха ми по повода снимка на хипофиза преди време и там нищо не се откри. Така и не разбрах от какво друго може да се качва този пролактин. Всеки път спазваме инструкциите и седя или лежа 15 мин преди взимане на кръв. И пак е завишен. Някакви идеи?

# 170
Здравейте, това са изследванията на майка ми над 60 г е, лекаря каза, че няма да изписва нищо само за холестерола и вит.Д, но имала Хашимото, след 6 месеца пак да отиде.
Но е пртеснително. Да търсим ли друг лекар?
Как хем има Хашимото, хем нищо да не правим.

FT 4  14.40 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH  2.290 mIU/l 0.300 - 4.200

anti Tg ( TAT ) 24.40 IU/ml До 115.00
anti TPO ( MAT ) 48.50 IU/ml До 34.00

Холестерол - общ  6.28 mmol/l До 5.20
Холестерол - HDL 2.32 mmol/l Над 1.55
Холестерол - LDL 3.66 mmol/l До 3.00
Холестерол VLDL 0.30 mmol/l До 1.10
Триглицериди (Triglyceride ) 0.67 mmol/l До 1.70

Витамин D 48.20 nmol/l         50.00 - 120.00

# 171
Здравейте. Не знам тук ли да питам или в друга тема, но...От няколко години непрекъснато ми излиза висок пролактин. Днес го изследвах и е 640. Предишни години и 1000 съм имала. Правиха ми по повода снимка на хипофиза преди време и там нищо не се откри. Така и не разбрах от какво друго може да се качва този пролактин. Всеки път спазваме инструкциите и седя или лежа 15 мин преди взимане на кръв. И пак е завишен. Някакви идеи?

И гърдите не трябва да са пипани/стимулирани 2 дни преди това, но предполагам и това е спазено.
Иначе как е щитовидната? Пролактин понякога е висок заради висок ТСХ.

edno_momiche Хашимото е автоимунно заболяване, т.е. организма сам си е създал антитела, които атакуват щитовидната жлеза. Когато нейната функция се наруши от това и започне да не работи добре се стига до прием на хормон допълнително. За самото Хашимото хапче няма. От изследванията се вижда леко понижение на функцията на жлезата, но за лекарите все още е добре, затова не са изписали нищо.

# 172
Холестеролът си е екстра даже - висок HDL и ниски триглицериди. Вит Д иска прием.

# 173
Всички инструкции за прокалтина се спазват, да.
ТСХ ми беше дълго време около 3-3,5 но последното изследване беше 2,4. А иначе всички други показатели на щитовидна засега са били добре, но не съм ги правила скоро.

# 174
Здравейте Blush, много полезна тема Heart Бихте ли дали мнение, при състояние на тежка депресия, лечение с антидепресанти и възпалително чревно заболяване, какви изледвания за дефицити или отклонения могат да се пуснат. Досега е пускана ПКК, Витамин Д, който е нисък, но се приема, Б12 и калпротектин.

# 175
Здравейте Blush, много полезна тема Heart Бихте ли дали мнение, при състояние на тежка депресия, лечение с антидепресанти и възпалително чревно заболяване, какви изледвания за дефицити или отклонения могат да се пуснат. Досега е пускана ПКК, Витамин Д, който е нисък, но се приема, Б12 и калпротектин.

От личен опит с депресия и панически атаки и много антидепресанти мога да кажа, че реално проблема не е от дефицити на определени вещества. Може леко да повлияват на проблема, но той е изцяло психически. Аз също имах проблеми със стомаха и дебелото черво, но при мен беше от силното напрежение и тревога които чувствах, дори понякога този проблем може да се появи и от хапчетата тъй като са много агресивни към стомаха. Като цяло при мен тези негативни чувства избиваха в проблеми със стомаха.

# 176
Linchetou, Flowers Hibiscusмного благодаря за отговора, и аз така съм чела, че храносмилателния проблем има връзка с психиката. Но да не спамя тази тема Blush

# 177
Linchetou, Flowers Hibiscusмного благодаря за отговора, и аз така съм чела, че храносмилателния проблем има връзка с психиката. Но да не спамя тази тема Blush

Лично на мен ми помогна четенето на книги свързани с психологията, както и такива видеа в ютуб.  Ако обичаш да четеш книги прочети Сенсей на Анастасия Нових има ги и онлайн безплатно. На мен много ми помогнаха, а винаги съм си мислила че една книга нищо не може да направи.

# 178

Какво е възпалението на червата, защото и аз имам.? Колко е калпротектин?

# 179
При възпалително заболяване на червата и депресия имайте предвид,че много рядко депресия може и да има при цьоаликия/непоносимост към глутен,така съм чела.

Общи условия

Активация на акаунт