Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 4

• 65 536
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Да, беше болен, но пък и бяха доста ниски - ок. 170, според педиатъра.

# 526
  • София
Здравейте,
Накратко какво ме накара да пусна този пакет изследвания: от две седмици съм с някакви неразположения - първо беше нещо ларингитно, после кашлица, от 4-5 дни болки в мускули и темп. до 37,2. От 8 дни дъщеря ми е с положителен тест за ковид-19, брат й прояви сходни симптоми преди 7 дни; моят тест- последен, който правих (преди 3 дни) - отрицателен (домашен, обаче).

За съжаление ЛЛ не иска да ме вижда, не си вдига днес телефона, направления не дава. По нейна препоръка от миналия понеделник "за всеки случай", като контактен, почнах аспирин протект и натаспин Н. Пих ги 5 дни, тъй като започна да ми тече кръв от носа. От 2 дни не ги пия, но пак ми протича кръв от носа. По принцип имам много суха носна лигавица и големи проблеми с нея, но чак толкова често - 3 пъти за 3 дни не помня да ми е текло кръв (миналата година съм лежал в ИСУЛ за кръвоизлив от носа, заден), оттогава гледам да я овлажнявам някак си носна лигавица.

Тази нощ като ми тече кръв бях си приготвил да пия Дицинон таблетки, но пък не исках да рискувам преди да пусна кръвните, да видя време за коагулация и пр. Освен това, ако карам под някаква форма ковид, доколкото знам е добре да се следят някои стойности.

Ще съм благодарен за коментар.
Пуснах тези изследвания най-вече, за да разбера, има ли някъде данни, че аспиринът и натаспинът, които съм пил, може да са причина са кръвотека от носа:

P.s. - подсказва ли някой от показателите  текуща коронавирусна инфекция, предвид, че с тоя нос трудно ще ида на тест баш сега....
P.s.2 - забелязвам, че СУЕ е високо, а СРП е в граници, макар към горната. Спомням си, че единият показател спадаше по-бързо, значи ли, че инфекцията приключва, или напротив?

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 17:38 от Ronald

# 527
Здравейте!
Бихте ли разчели резултати на 83 годишен мъж. Много ме притеснява tPSA маркера. Утре отива на уролог, но не си намирам мястото от притеснение.

# 528
от тук https://synevo.bg/psa-obsht/
PSA е почти винаги свързан с увреждания на простатата, но не е изцяло специфичен за рак на простатата. Завишените стойности при изследването на антигена са присъщи при други състояния (аденом на простатата, остър или хроничен простатит, простатен инфаркт).

Освен това, в около 25% от случаите на рак на простата пациентите имат нормални нива на PSA.

# 529
Много възрастни мъже имат някакви простатни отклонения (не е задължително да са злокачествени) - човекът има ли оплаквания (намалена струя, чести позиви, особено през нощта, трудност, болка при уриниране...)? Не се притеснявайте предварително.

# 530
Много възрастни мъже имат някакви простатни отклонения (не е задължително да са злокачествени) - човекът има ли оплаквания (намалена струя, чести позиви, особено през нощта, трудност, болка при уриниране...)? Не се притеснявайте предварително.

Има всичко това, едвам го накарахме да отиде на доктор със скандал. Ще видя утре какво ще му кажат.

# 531
Ох, те мъжете са едни… Надявам се всичко да е наред утре и да му изпишат облекчаваща терапия. Понякога и без злокачественост, може да има доброкачествено уголемяване, което трябва да се лекува оперативно. Мисля, че има лапароскопски методи вече, които ще са максимално щадящи на тази възраст. Успех!

# 532

Има всичко това, едвам го накарахме да отиде на доктор със скандал. Ще видя утре какво ще му кажат.
В началото на годината баща ми отиде на лекар и се оказа с много високи резултати PSA от там биопсия чакане на резултати, ходене на сцинтиграфия (мисля че така се казваше) и пак чакане и пак ходене, лъчитерапия много бавно се случваха нещата и продължаваме. Пожелавам ви да не е толкова сложно при вас и да се размине с хапчета.

# 533
Цитат
В началото на годината баща ми отиде на лекар и се оказа с много високи резултати PSA от там биопсия чакане на резултати, ходене на сцинтиграфия (мисля че така се казваше) и пак чакане и пак ходене, лъчитерапия много бавно се случваха нещата и продължаваме. Пожелавам ви да не е толкова сложно при вас и да се размине с хапчета.

Назначиха му биопсията след един месец, засега уролога е предписал някакви хапчета, които са за облегчаване на състоянието. Ще видиме какво ще се случи по-натам, както се оказа от доста време се тъпче с диклак, защото не му се е ходело по болниците точно сега. Какво да кажа, един упорит мъж на тези години става още по-упорит и не слуша никой.

# 534
Дано да реши да използва упоритостта за правилната цел. Заболяването в много случаи е успешно лечимо.

# 535
Здравейте,
баща ми си е направил изследвания на 70 г. е. Има ли нещо притеснително да знае дали да търси лекар.
Скрит текст:

Скрит текст:

Благодаря

# 536
Чак притеснително няма, но е добре да се види с лекар, за да обсъдят начина му на хранене/приема на медикаменти (ако приема) заради завишената пикочна киселина. Имал ли е подагрозни кризи в миналото? Хубаво е да се изследват и чернодробните показатели, ако не са били скоро.

# 537
Ако няма оплаквания, на мен лично, тези изследвания ми изглеждат добре, но може да има някакво ниско активно  възпаление - повишената пикочна и част от завишените кръвни.

# 538
  • София
здравейте, синът ми хвана Ковид миналия четвъртък. От петък и аз съм с температура. Правих антигенни тестове у дома и на двамата са положителни. Той вече няма температура, а аз продължавам да поддържам вече 7 дни. Днес отидох да си направя рентгенова снимка във Вита и преди малко си изтеглих резултата:
"Добре видимите на тази проекция белодробни полета се просветляват нормално. Сърдечно-съдова сянка в границите на нормата."

Струва ми се, че са нормални.
Благодаря за потвърждението!

# 539
Ами то пише и за двата органа - нормално, значи нормално.

Общи условия

Активация на акаунт