Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 4

• 65 458
  • 746
  •   1
Отговори
# 600

Здравейте можете ли да ми помогнете с разчитането но кръвната картина дали всичко е наред

# 601
Всичко е в норма, няма нужда от разчитане Simple Smile

# 602
Здравейте, прекрасна тема
Ето, че и аз имаме питане, досега само ви четях

# 603
Като малък съм карал мононуклеоза - това с аот март 2021. Какво мога да изследвам пак?
GPT/ALAT/ALT    40     <= 41
GOT/ASAT/AST   34     <= 40
GGTP   77                      8-61
креатинин  65          62-106
инсулин   4,4               2,6-25
ТЖСК     57                   42-72
СУЕ         2                       1-15
гликиран хемоглобин  5,3    4,8-5,9

# 604
  • София
Здравейте, дали някой може да ги разчете?

# 605
Таурус8 - разширен чернодробен панел (АСАТ, АЛАТ, ГГТ, Алкална фосфатаза, Билирубин (общ, директен), Албумин (също общ и директен), бих допълнила с урея, креатинин и белтък за цвят Simple Smile координирайте с гастроентеролог дали да не добавите нещо с оглед на здравословното състояние и историята, която имате.

Яна28 - на кой ден от месечния цикъл са правени изследванията? Те са строго специфични и трябва да се правят в определено време, тези специално - на 3-ти ден. Ако са на 3-ти ден, то ФСХ и ЛХ са много повишени, оптималната им стойност е 5-6, Антимюлерът е добре, но той се тълкува заедно с Инхибин Б - него изследвали ли сте?

# 606
  • София
Таурус8 - разширен чернодробен панел (АСАТ, АЛАТ, ГГТ, Алкална фосфатаза, Билирубин (общ, директен), Албумин (също общ и директен), бих допълнила с урея, креатинин и белтък за цвят Simple Smile координирайте с гастроентеролог дали да не добавите нещо с оглед на здравословното състояние и историята, която имате.

Яна28 - на кой ден от месечния цикъл са правени изследванията? Те са строго специфични и трябва да се правят в определено време, тези специално - на 3-ти ден. Ако са на 3-ти ден, то ФСХ и ЛХ са много повишени, оптималната им стойност е 5-6, Антимюлерът е добре, но той се тълкува заедно с Инхибин Б - него изследвали ли сте?
През фоликуларната фаза са направели изследванията на 2ри ден, какво означава като са завишени?
Инхибин не е изследван...

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 12:43 от iana28

# 607
Може много неща да значи - най-общо казано означава, че яйчниците са имали нужда от много "стимулация" от тези хормони, за да действат - някаква яйчникова дисфунцкия, най-често намален или намаляващ яйчников резерв (на колко си?), поликистоза (или наличие на киста точно в този момент - затова е добре да се види с ехограф). Най-точна информация може да получиш в тази тема, където Денис отговаря на запитвания от този характер.
Липсата на Инхибин Б прави изследването на Антимюлера безсмислено - те двата отговарят точно за намаляването на яйчниковия резерв и винаги се изследват заедно.

# 608
  • София
на 37г

# 609
Не се поставят диагнози за намален/изчерпан яйчников резерв по интернет, независимо какви са резултатите и колко са годините. Надявам се, че и Денис не го прави. Има си пълен набор от изследвания, включително образни, за да се установи състоянието към момента.

# 610
Нещо се обърках - кое точно? Иначе и пикочна к-на мисля да пусна

За урината - първа или няма значение? Последния път за ПКК ми казаха че не се давало първата за деня?! (а от дете знам че е първата///

# 611
Не се поставят диагнози за намален/изчерпан яйчников резерв по интернет, независимо какви са резултатите и колко са годините. Надявам се, че и Денис не го прави. Има си пълен набор от изследвания, включително образни, за да се установи състоянието към момента.
Абсолютно съм съгласна, и също не смятам, че диагнози и лечение се изписва по форуми. Коментирам това, което знам спрямо това, което виждам. От тук насетне естествено човек се консултира с лекар Simple Smile Надявам се написаното да не е прозвучало като диагноза.

Таурус, тези съотношения креатинин/към нещо си са по-специфични, за тях евентуално, ако гастроентеролог даде насоки. Бих изследвала обикновен на първо време.
Урина за изследване се дава първа сутрешна, като трябва да направите тоалет, да не съберете първа струя, и да я занесете възможно най-бързо до лабораторията. За предпочитане е лаборатория, която директно работи пробите, а не манипулационна, където пробата ще преседи на някой шкаф няколко часа. Кръв в 99% от случаите се изследва на гладно, сутрин, след поне 8 часа пауза от храна и напитки (с изключение на вода).

# 612
  • под тепетата
Добро утро!
При изследване на носен секрет излезе Staphylococcus aureus, Микробно число :масово бакт./ml.
Препоръки : Специфични протеини, витамини
Посочени са антибиотици чувствителни към тази бактерия.
 Какво означава масово наличие , има ли нужда да се пие антибиотик?

# 613
  • София
Добро утро!
При изследване на носен секрет излезе Staphylococcus aureus, Микробно число :масово бакт./ml.
Значи - много, масово. Следва консултация с УНГ за преценка на лечението с оглед състоянието. При мен няколко антибиотика не помогнаха, но след всяко лечение гадинките ставаха по-податливи на все повече и повече антибиотици, в началото бяха "резистентни" почти към всички АБ в антибиограмата.

Накрая ми беше изписан..."пробиотик за нос" или иначе казано - Риноджермина. Впръсква се в носа и представлява буквално колонии "полезни за носа бактерии", които помагат в борбата със стафиолококи или нарушена флора в носна....взе, че помогна. Курсът е тримесечен (по 10 дни в месеца се впръсква), цената е ок. 37 лв.

Консултация с УНГ!

# 614
Добро утро!

Първо пише масово, което значи, че са много...второ ако нямаше нужда от АБ, никой няма да тръгне да прави антибиограма Simple Smile

При сина ми за последните няколко години 3 пъти лекувахме Стафилокок в носа, при него има чувствителен Мупироцин, така че вземам Мупироназал и мажа в носа, без вътрешен прием. Изчезва после, но явно само го "приспиваме" и след време вероятно при спад на имунната система се развихря.
Също ни препоръчаха Риноджермина както е казано преди мен, но след лечението с АБ.

Общи условия

Активация на акаунт