Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 4

• 63 097
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, може ли коментар на тези изследвания? Пуснах си ги профилактично. С ИР съм по принцип, но тук въпросът ми е най вече за Девиация на тромбоцитно разпределение, какво означава това понижение?
И ТСХ леко ме притеснява, тъй като юли месец беше 1,5 а сега съм го вдигнала малко, не знам на какво се дължи, но правим опити за забременяване и не ми се иска да го вдигам така…

# 436
Това разпределение  PDW , се влияе доколкото знам до някаква степен от цикъла на жената. И мисля, че се води за ниско когато е под 10%.
Иначе някои от причините за нисък резултат са - дефицит на фолиева киселина и вит.В12, при инфекция, при проблем с черен дроб.

Относно ТСХ, винаги се изследват и трите хормона (ТСХ, Т3 и Т4) защото така въобще няма информация за щитовидната т.е. как са й хормоните (Т3 и Т4), ТСХ е хормон на хипофизата. По принцип щитовидната функция може да се влоши от много неща, едно от които е дефицити на различни витамини и минерали. Затова аз лично в предвид леко ниския хемоглобин, бих проверила - фолиева, вит.В12 и вит.Д.

# 437
Аз ще повторя питането си.

на профилактични изследвания от работа ми излезе една завишена стойност на ГГТ. При норма до 40 за жени, изследването показва 43.

АСАТ ми е 17, а АЛАТ - 23, при норма до 44 и за двете.

На какво може да се дължи този завишен чернодробен ензим? За съжаление там не ни ги разчитат. На ехограф нямам проблеми с черния дроб, намам и оплаквания, единствено приемам хормонални таблетки заради киста на яйчника и Невробекс от няколко дни за един нерв.

# 438
Mibobo, благодаря! Какво имаш предвид с това, че се влияе от цикъла? Не съм в Ц в момента, очаква се след около 12 дни, така че може би да изключа този вариант?
Фолиева киселина приемам - метилирана форма, така че и това изключвам. Даже повече клоня сигурно към предозиране, защото пия отдавна.
Витамин Б12 съм изследвала преди няколко месеца и беше около 400. Сега не знам как е, може и в него да е проблема. Ще го изследвам отново, както и чернодробните, тъй като тях нямам спомен да съм скоро, но не съм имала и оплаквания, също и не пия (рядко чаша розе).
Само инфекция не знам как да изследвам?!

Относно ТСХ, изследвам почти всеки месец полови хормони и си пускам ТСХ за контрола заедно с тях. Т3 и Т4 съм изследвала пролетта и бяха добре по думите на д-р. Пък малко в повече финансово ще ми дойде ако всеки месец освен всичко изследвам и Т3 и Т4 😳

Засега ще проверя Вит.Б12, Вит.Д и чернодробните, но за инфекция как да проверя?

# 439
OutOfNowhere първо е завишен съвсем малко т.е. може да се приема и за лабораторно отклонение както се казва. Но е и съвсем възможно да е от противозачатъчните.

Ето какво прочетох като причина за завишение:
При прием на нестероидни противовъзпалителни, някои антибиотици, противогъбични, хормонални препарати, противогърчови, антидепресанти, H2-блокери (против стомашни киселини);

Darling* да ако си в цикъл имах в предвид. За изследванията те разбирам, финансово е ужасно. Не мисля, че всеки месец е нужно да правиш ТСХ, или ти го искат? Иначе поне на 3месеца тогава е добре да следиш и трите хормона. Добре са Т3 и Т4 когато и двата са над средата на границата. А ТСХ за мен в момента ти е добре, не се филмирай да знам, че се иска да е по-нисък, но аз забременях с резултат 4 така че...
CRP е маркер за инфекция по принцип, но според мен ти няма нищо Simple Smile . Кръвната картина се тълкува заедно т.е. това, че 1 показател е извън норма не значи че нещо има, гледат се и другите и се обобщава. Успех с бебето!

Последна редакция: сб, 02 окт 2021, 13:35 от mibobo

# 440
Инсулинова резт пусках хома ми е 3.4 захар ми е 4.34 инсулин 15.80? Гликиран незнам какво е не съм пускала?

# 441
Охоо, ти си си отвсякъде с ИР… отиди на ендокринолог и започвай режим ако не искаш да стане по-зле.

Инсулинова резт пусках хома ми е 3.4 захар ми е 4.34 инсулин 15.80? Гликиран незнам какво е не съм пускала?

# 442
Ние това го знаем от няколко месеца Ваши обяснения. Ако искате, направете и изследване на гликиран хемоглобин, ще Ви покаже дали има консистентно повишение на кръвната захар за определен период назад. За мен обаче е безсмислено - ХОМА индексът и инсулинът на гладно са достатъчни, за да се види, че сте с инсулинова резистентност. За нея (вече Ви писах някъде по-назад, сигурна съм) терапията е нисковъглехидратна диета и евентуално метформинов препарат, изписан от ендокринолог.
Ако не искате да пазите диета, няма да има подобрение и вероятно ще се стигне до диабет 2 в един момент Успех!

# 443
Здравейте, спрямо последните ми изследвания прокалцитонинът (Procalcitonin/PCT) е леко повишен.

Цитат
PCT резултат: 3.15 mg/l   ----   реф. стойности: 1.08 - 2.82 mg/l

Не изглежда като да е много, но трябва ли да се притеснявам?
Може ли това да идва от синузит?

# 444
Здравейте, спрямо последните ми изследвания прокалцитонинът (Procalcitonin/PCT) е леко повишен.

Цитат
PCT резултат: 3.15 mg/l   ----   реф. стойности: 1.08 - 2.82 mg/l

Не изглежда като да е много, но трябва ли да се притеснявам?
Може ли това да идва от синузит?

До колкото знам показва бактериална инфекция или гъбична. Да не би да имате бактерия в носа, щом говорите за синузит явно имате такива оплаквания.

# 445
@mibobo,
да, предполагам, че може да е от това, но не знам дали да се притеснявам...

Преди време пих антибиотик за този синузит, но хремата е постоянна от тогава.

# 446
@mibobo,
да, предполагам, че може да е от това, но не знам дали да се притеснявам...

Преди време пих антибиотик за този синузит, но хремата е постоянна от тогава.

А защо е правено изследването? Аз бих пуснала един носен и гърлен секрет за проверка за бактерия.

# 447
Здравейте, пуснах си разни изследвания профилактично и за първи път ми излизат повишени моноцити. Според вас има ли за какво да се притеснявам?

Проблемите с хемоглобина са ми известни, само тези моноцити са ми ново 20.

# 448
Повишението е незначително и е само в процентната база. Щом абслолютният брой е в норма, не мисля че има за какво да се притеснявате.

# 449
Благодаря много за споделеното мнение. Преди малко излезе и мануалното броене и там има леко повишение

Но мисля след известно време да повторя изследването и ако проблемът продължава тогава да търся лекар... Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт