Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 857
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
Привет, мнения за маршрут Беклемеъо-еръх Козя страна-хижа Козя стена-Беклемеъо. Чета, че отнема около 3 часа в посока, тоест за около 6 часа, следва да успеем да сме на колата?Участъка с метално въже, много ли е опасен? Как е като натовареност? Добра ли е маркировката? Заслужава ли си и до Хижата, или е по добре Беклемето-директнонвърха и обратно. Този вариант колко отнема като време?
Не сме спринтьор, но се справяме.
Всяка информация, ще ми е полезна.

Прясно го минахме преди дни. Писах тук.
Значи редовИ туристи го минават без почивка за 2,5 - 3 часа в посока. С почивки може и за около 4 часа. Зависи как се върви. Маркировката е отлична, не можете да се изгубите - пълно е с хора и няма покрити гористи местности. Следете си табелите и маркировката. Участъкът с въжето не бих нарекла "опасен", но ако ви притеснява - има пътека, която минава отдолу.
Хижата какво да си заслужава - не е нещо луксозна, напротив, и, както писах преди няколко страници, кухнята е ужасна, ако разчитате на нея, ще останете гладни. Обаче бива да идете до там - гледките са хубави, а и ще пиете по една бира или поне - студена вода. Smile
Привет, а тези 3 часа са директно от Беклемето до върха, или?
Чета в нета и там в един пътепис дават 2 часа и половин до върха и после се минава през хижа Козя стена, Хижа Ехо и някак затварят кръга?

# 346
  • Пловдив
Около 3 часа е до х.Козя Стена /върхът е по трасето/, с връщане още 3 часа. И почивки като сложите /има и боровинки за ядене/, нямате време да идете по-далеч от хижата и да се върнете до Беклемето.

# 347
  • Казанлък
Отидете до хижата. Гледките наистина си заслужават, а и прехода до нея не е труден, върви се по хубава пътечка.
Ние на отиване минахме изцяло по зимен маршрут (по колова маркировка и траверса), а на връщане подсякохме Козя стена по пътечката и после по лятна маркировка. По нея имаше и много красиви гледки към север.
Участъка със въжета не е труден. Достатъчно широко е. Само на 2-3 места имаше нужда да се подсигурим с въжето. Хареса ми! Със сигурност ще отида пак.
До хижа Ехо от хижа Козя стена е доста далече. Става с нощувката там, но не и за един ден. Е, за някои може и да не е проблем, разбира се... 😁😊

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 12:53 от valpan

# 348
  • Пловдив
Аз пак да питам за др.посока Simple Smile
Около Кръстова гора...попаднах на Екопътека "с.Белица-Кръстова гора". Някой да разкаже как е? Става ли за пишман планинари Simple Smile

Търсим нещо по-леко като за ден близо до Пловдив. Мислих и за пътеката около Девин.
Меандрите остават Wink

# 349
Привет, мнения за маршрут Беклемеъо-еръх Козя страна-хижа Козя стена-Беклемеъо. Чета, че отнема около 3 часа в посока, тоест за около 6 часа, следва да успеем да сме на колата?Участъка с метално въже, много ли е опасен? Как е като натовареност? Добра ли е маркировката? Заслужава ли си и до Хижата, или е по добре Беклемето-директнонвърха и обратно. Този вариант колко отнема като време?
Не сме спринтьор, но се справяме.
Всяка информация, ще ми е полезна.

Прясно го минахме преди дни. Писах тук.
Значи редовИ туристи го минават без почивка за 2,5 - 3 часа в посока. С почивки може и за около 4 часа. Зависи как се върви. Маркировката е отлична, не можете да се изгубите - пълно е с хора и няма покрити гористи местности. Следете си табелите и маркировката. Участъкът с въжето не бих нарекла "опасен", но ако ви притеснява - има пътека, която минава отдолу.
Хижата какво да си заслужава - не е нещо луксозна, напротив, и, както писах преди няколко страници, кухнята е ужасна, ако разчитате на нея, ще останете гладни. Обаче бива да идете до там - гледките са хубави, а и ще пиете по една бира или поне - студена вода. Smile
Привет, а тези 3 часа са директно от Беклемето до върха, или?
Чета в нета и там в един пътепис дават 2 часа и половин до върха и после се минава през хижа Козя стена, Хижа Ехо и някак затварят кръга?
От Беклемето с паркинга за автомобилите горе до хижата - Козя стена.
Ако искаш да идеш на х. Ехо, най-добре е да си подсигурите преспиване там, защото тя е доста по-далеч. Или да си носите палатка за преспиване.
Беклемето - Ехо и обратно е добре да е за два дни.
Иначе Беклемено - х. Козя стена е чудесен маршрут за еднодневна разходка без преспиване.
Друг хубав е Беклемето - Дерменка - тя е в обратната на Козя стена посока. Там пътят обаче е малко повечко. Хижата е хубава. Там има стаи с  бани - като на хотел. Преди 2-3 години там ядохме невероятни кладници.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 13:34 от Judy

# 350
  • Асеновград
Аз пак да питам за др.посока Simple Smile
Около Кръстова гора...попаднах на Екопътека "с.Белица-Кръстова гора". Някой да разкаже как е? Става ли за пишман планинари Simple Smile

Търсим нещо по-леко като за ден близо до Пловдив. Мислих и за пътеката около Девин.
Меандрите остават Wink
Нищо не ми говори като "еко пътека" . От Белица до поляните под Кръстова гора има горски път. Не е пътека, но деневилацията е сериозна и изкачването няма да е леко. По него сме слизали с джип откъм Караджов камък и си беше преживяване. В предивд разликата в надморската височина Белица-Кръстова гора, няма как да е лек прехода независимо дали по пътека или по горския път. Ще има сериозно изкачване и в последствие слизане, което също е натоварващо.  Имайте на предвид и пожара над Югово който гори и в момента. Има вероятност около Кръстова гора да се стели дим, както и над Белица.

# 351
  • Пловдив
М да ... сетих се после и аз за пожара.
Мерси.

# 352
  • Казанлък
Аз ще посъветвам още една хубава разходка в района на Беклемето. Разбрахме за този маршрут от хижаря на хижа Извора-Беклемето, където нощувахме след прехода до хижа Козя стена.
С колата можете да стигнете до хотел Сима и там от пистата започва един коларски път в посока изток. Той е забранен за МПС-та. В началото на дървото има една табела, посочваща хижа Чучул. Пътя криволичи покрай северния склон, малко под билният път... понякога се влиза в горичката, понякога се върви на открито. Гледките на север са чудесни. А боровинки...ах, колко много боровинки има там! 😁😍👍
По пътя има една беседка край овчарника на Муса и чешма до нея. Общо взето прехода е някъде около 2 часа - два часа и половина. Върви се почти по равно. Ние много се забавихме заради тези пусти боровинки и малини 😂 По едно време се появява в далечината покрива на хижата и малко преди да се влезе в горичката пътя се разклонява. Няма табела, по картата дава да се тръгне напред и нагоре, но вземете лявото разклонение. По него ще стигнете по лесно до хижата. Тя е ведомствена, но приемат и с нощувки след предварителна уговорка. Имаше за ядене шкембе чорба, имаше и хубав чай. Хапнахме там, починахме си и тръгнахме назад към хотел Сима. Стана наистина хубава разходка. Общо е някъде към 19 км.

# 353
  • 1st floor
За Козя стена - аз съм ходила 2-3 пъти, не съм оставала гладна като Judy, но кухнята наистина не е нещо уау. (както и тази на Ехо. Simple Smile ). Но горещо препоръчвам бисквитената торта. За нея бих чакала и два часа. Grinning
Х.Ехо, ако не сте свикнали да ходите дълго и бързо по планински маршрути, не се наемайте за ден. С нормално темпо и време за хапване и снимане е 6 часа в посока. А и чарът на това място са залезите от Юмрука и изгревите от Калвадан. Обаче задължително запазете нощувка преди да тръгнете.

# 354
Здравейте, моля за препоръка за приятна пътека посока София- Нови искър, където може да си направиш пикник/огнище 🤗

# 355
Здравейте, моля за препоръка за приятна пътека посока София- Нови искър, където може да си направиш пикник/огнище 🤗
Забравете за такова нещо. Още един пожар ли искате да подпалите?
Ако си опечете месото в къщи, може да се разходите  където искате. Пикник с предварително приготвена храна (без палене на огън) може да си направите и на някоя поляна в кучешкия парк зад НДК.

# 356
  • Пловдив
Ходихме до в.Кутра над Асеновград.Бърза разходка като за мързеливи пишман планинари Simple Smile Впечатлени сме от поддържаният двор на параклиса Св.Димитър...пейки, люлка, красива гледка. Тук има разказ...
http://blog.ivanatora.info/2016/03/20/asenovgrad-vr-kutra/

Ето и мои скимки...

# 357
Момичета, препоръчайте приятно място за еднодневна почивка, което да е с хубава гледка и да не изисква много ходене?

Предполагам, че някой язовир ще е добра идея, но не съм много наясно, за това моля да ми препоръчате.

Търся нещо с евентуална кратка разходка, хубава гледка, да не е с голяма денивелация.

# 358
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Момичета, препоръчайте приятно място за еднодневна почивка, което да е с хубава гледка и да не изисква много ходене?

Предполагам, че някой язовир ще е добра идея, но не съм много наясно, за това моля да ми препоръчате.

Търся нещо с евентуална кратка разходка, хубава гледка, да не е с голяма денивелация.
На първо четене:
-Язовир Пчелин след Радомир и параклиса
-Искърско дефиле-Вазовата пътека до водопада от горната страна-от с Заселе
-Искърско дефиле- Дядо Йоцо гледа
-Водопад Полска скакавица- ама сега не знам дали има вода
-Цари Мали град
-Боровец- Черната скала
-Равногор- Бекови скали

# 359

На първо четене:
-Язовир Пчелин след Радомир и параклиса
-Искърско дефиле-Вазовата пътека до водопада от горната страна-от с Заселе
-Искърско дефиле- Дядо Йоцо гледа
-Водопад Полска скакавица- ама сега не знам дали има вода
-Цари Мали град
-Боровец- Черната скала
-Равногор- Бекови скали
Благодаря bloomnicer,
за сега подходящи ми се виждат язовир Пчелин и Дядо Йоцо гледа.

Намерих още забележителности с малко ходене - Пантеон "Майка България" и местност Оборище.

Общи условия

Активация на акаунт