Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 843
  • 760
  •   1
Отговори
# 420
Ходихме от Елена до Марков камък, кратичка и много приятна разходка. Поколебахме се да продължим поне до "Костенурките", ако не до Раюв камък, но леко ни притесни по-надолу пътеката, а и времето не бяхме разчели. Синът ми остана разочарован, но бяхме повече хора, аз също нямах нагласа. Следващия път.

# 421
На Околчица някой качвал ли се е скоро? Откъде е най-добре да се мине и дали има ясна пътека?
Търся и други идеи за Врачанския балкан? На Боров камък и на една пътека до Лакатник сме ходили.

# 422
  • Пловдив
Кобилини стени? Не е дълга разходка, но е много красива. Носете си вода.
Водопад Скакля /ако има вода/.
В ниското - Божият мост.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 08:55 от jul

# 423
И аз съм за Кобилини стени. С кола се стига до х. Пършевица, след това е приятна разходка.

# 424
  • 1st floor
На Кобилини стени е страхотно. Simple Smile Хижа Пършевица не я препоръчвам.
На Околчица сме се качвали само с кола. Но горе срещнахме едни хорица,  дето цял ден са се лутали по пътеката нагоре. Не знам защото е дълга или защото са се изгубили...но бяха супер изтощени и ги закарам обратно във Враца. Иначе горе видях табелка, която упътва до много посоки. Явно не само от Враца може да се стигне.

# 425
  • Пловдив
Тя хижата и не работеше, като се качвахме, така че увиснахме за вода. Поискахме от мандрата да напълним, но там ни казаха, че не я пият и си носят.

# 426
  • Велико Търново
Да ви разкажа за лежерните ни почивни дни, може да е полезно на някой.
В събота ходихме на екопътека Голямата река край с. Иванча до Антоново, там се намира Златният водопад. Естествено в момента вода нямаше, но самата пътека върви около реката, изключително облагородена, по- скоро като парк в природни условия. Дълга е 15 км според информацията в интернет, като върви по протежение на реката, но ние не я минахме цялата. Ако искате нещо в природата с много маси/беседки за хапване, препоръчвам. Красиво, поддържано, има игрище за волейбол, мостчета над реката, много приятно място. Ако не си наблизо обаче и искаш повече ходене, не е това мястото.

Неделята отидохме в Белене. Не бях ходила там и стана съвсем непланувано 😄 Бях чела за музикален фестивал Персина фест, който ще се проведе там уикенда. В последния момент (да се разбира неделя сутринта) успяхме да запазим стая в един от малкото хотели там. Останахме приятно изненадани-малко, скромно градче, чисто и поддържано. Там видяхме римската митница Димум и католическите църкви, за съжаление посетителският комплекс на парк Персина не работеше. Вечерта фестивалът беше страхотен, точно до крепостта на брега на Дунав, прекрасна атмосфера и музика.
Ако сте планували разходка по поречието на Дунав, не пропускайте града. Ние следващия път ще отидем, за да видим острова, на който се влиза само с предварително разрешение, тъй като има действащ затвор.
Както се изрази местен гид, с когото се запознахме случайно - долната част на Дунав е Амазонката на реката. Организират се и разходки с лодка, както и групи за посещение на острова.

Снимки от вечерта на фестивала Simple Smile

Според мен заедно с Никопол или Свищов, които са наблизо, би станал чудесен уикенд дори и да дойдете отдалеч

# 427
  • София
Прекарахме няколко дни в Сандански, в които успяхме да посетим Мелник и Роженския манастир. Мелник много ни хареса - красиво, спокойно място. Отидохме и до Роженския манастир. По принцип дотам спокойно се стига и с кола (има само един неприятен остър завой), но ние избрахме да паркираме в селото и да повървим по пътечката - около 15 минути пеша. Стръмна е, но не е проблем и за нетренирани крака.

Църквата в манастира е интересна, с красиви икони и стенописи. За съжаление уцелихме точно празника на манастира, имаше тълпи от хора, не се спазваха никакви мерки и ние съкратихме до минимум престоя там. Решихме да си направим кратка разходка по екопътеката Рожен-Мелник, докъдето стигнем. В началото около 20-на минути е съвсем равна и лека. Стигнахме до първото било, от което се разкри страхотна гледка към т.нар. Роженски пирамиди - изключително красиви и впечатляващи скални образувания. Решихме да продължим още малко нагоре, амбицирани от предчувствието за още по-зашеметяващи гледки. Пътеката много се стеснява на места, не е добре обезопасена, има един доста тесен участък, който се минава, като се държиш за скалата (за радост, съвсем кратък).  Задължително е да имате затворени удобни обувки и да се върви с повишено внимание. Все пак е напълно преодолима за нетренирани хора с нормална мобилност.

Стигнахме по-високото било. От него се виждат и Роженските, и Мелнишките пирамиди. Скалите се спускат надолу към главозамайващи пропасти. Невероятна красота! Усещането е неповторимо.

Върнахме се към манастира по същия път. Това е краткият вариант на този маршрут с възможност да се насладите на гледките.

Ще си позволя да препоръчам и един ресторант в Мелник - механа "Менчева къща". Безупречна храна и обслужване от началото до края. 

Манастирът

Изглед от първата площадка

На ей това било отсреща с дървото в края ще се качим след малко

Гледката от втората площадка

# 428
  • Стара Загора
Можело е да оставите автомобила в Мелник и от там да отидете по пътека до Роженския манастир, ние така направихме като ходихме преди няколко години. По спомен маршрутът не е много дълъг, макар че преди малко потърсих в интернет и ми излезе около 3 часа, но определено не ни е отнело толкова много даже и с многото спирки за снимки. Много красиви гледки се разкриват. Хората, посетили Мелник, виждат много малка част от пирамидите.

# 429
  • София
Можело е да оставите автомобила в Мелник и от там да отидете по пътека до Роженския манастир, ние така направихме като ходихме преди няколко години. По спомен маршрутът не е много дълъг, макар че преди малко потърсих в интернет и ми излезе около 3 часа, но определено не ни е отнело толкова много даже и с многото спирки за снимки. Много красиви гледки се разкриват. Хората, посетили Мелник, виждат много малка част от пирамидите.

Ами бяхме се отказали предварително от този вариант заради дъщеря ни, която не е фен на дългите разходки. Smile Иначе познати ни бяха препоръчали маршрута именно заради гледките. Затова съм доволна, че в крайна сметка, без да го минаваме целия, успяхме да се насладим на част от красотата.

# 430
Здравейте,
не открих актуална тема за маршрути на Витоша и планините около София и затова ще питам тук.
Търся маршрути подходящи за този сезон. т.е да има по - открити участъци, където да можем да се порадваме на слънчеви лъчи.
Сенчести и прохладни маршрути на Витоша обходихме надлъж и на шир.
Благодаря предаврително!

# 431
  • София
Здравейте,
Мой любим маршрут на Витоша е от хижа Кумата през Конярника, до хижа Звездица, надолу към Еделвайс и обратно на Кумата. Това е ако колата е оставена на Боерица или горе на Кумата.
Ако е с градски транспорт, има хубава пътека от Златните мостове до Кумата. На слизане след Еделвайс се продължава надолу към Офелиите, покрай хижа Малинка и Панчо Томов обратно на Златните мостове.

Открито е горе на платото, слънце колкото искате. Много е красиво и на Черното плато, от Черни връх наляво (изток) към връх Ярловски купен или наблизо към Скопарник.

На открито и със слънце са върховете по Краището: Любаш, Стража, пътеката Поглед към 9 планини, връх Тумба над Гигински манастир.

Приятни разходки!

# 432
# 433
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте,
не открих актуална тема за маршрути на Витоша и планините около София и затова ще питам тук.
Търся маршрути подходящи за този сезон. т.е да има по - открити участъци, където да можем да се порадваме на слънчеви лъчи.
Сенчести и прохладни маршрути на Витоша обходихме надлъж и на шир.
Благодаря предаврително!
От Златните мостове към хижа Острица и връх Острец
От Златните мостове до хижа Селимица, може и обратно. Горният маршрут е част от този
Алеко- Камен дел и по Платото
Селимица- част от пътя към Черни връх
Бонсови поляни- Връх Дупевица

# 434
  • Пловдив
Дворецът Кричим е отворен за посещение. Пускат в 8,15, 10,15, 13 и 15ч. Разходката е с водач, сега есента ще е супер красиво, предполагам, и много приятна разходка. Около час и половина градините обикаляхме, не сме влизали в сградата.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 11:14 от jul

Общи условия

Активация на акаунт