Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 844
  • 760
  •   1
Отговори
# 405
Judy, сподели как са дневните и нощните температури в района сега, че след няколко дни отиваме към този край и се чудя за облеклото? Нощно време за отопление ли е или още става за без ?
През деня беше супер за туризъм - без летни жеги, без студ. Е, към Мусала си е вятър, но имаше поне ясно време и гледки. Не ни е валяло там. Леко ни ръсна по Скакавица само.
Вечер не ни се е налагало да пускаме отопление въобще.
Бомба беше времето за вървене.
Носете дебели якета, ако ще катерите. Аз август съм умирала преди години на Мусала от студ. Зависи. Но по-студено ще иде, не по-топло.
...
Пътуваме сега и тръска. Да допиша - дъждобранът - най-близък приятел. Задължителен за всеки преход и по всяко време.
От планината сме в посока морето - пълна денивилация правим. 🤣

Последна редакция: сб, 04 сеп 2021, 09:12 от Judy

# 406
Благодаря за споделеното, студа не ме плаши, моля се да не вали! За времето, което ще сме там го давят ясно и слънчево, стискам палци да е така, а на вас приятно моренце Simple Smile идеална комбинация сте направили Hug

# 407
Какво сте планирали, Зори?

# 408
Мусала, ако времето е с нас, на следващия ден ще сме с друго семейство, което се опитваме да приобщим към планината, затова ще ги водим до Скакавица, за да ги влюбим от пръв поглед.  Трети ден през Чакър Войвода до Заврачица, но ще се качим с лифта до горна станция, че има дечурлига и да се кефят. И Черната скала ще е отделно на другия ден плюс още нещо, сега ще го мисля какво да е, така че да им е по силите и да не се откажат Grinning.
Вариантите са много, времето малко и не знам какво да избера Blush. Някъде около Паничище нещо интересно за 2-3 часова разходка?

п.п. За Сухото езеро чета че има хубава пътека, но е от към Рилски манастир. Но ще сме на Боровец и до матастира си е път. Дали от към Боровец има маршрут до там не намирам в нета. Той сигурно ще е доста по-сериозен. Май ще го оставим за догодина.

Последна редакция: сб, 04 сеп 2021, 09:47 от 3ори

# 409
Пътеката до езерото /то е по-скоро блато сега/ от Паничище е за разходка. Самото Паничище има пътеки и хубави гледки. Ходихме и в Самоков, в девическия манастир - насред града е. Мъжът ми го хванаха да носи там едни прани пътеки за църквата, а ние си почивахме с моята приятелка в беседката, докато той се трудеше. 😃

Последна редакция: сб, 04 сеп 2021, 10:05 от Judy

# 410
Judy, Благодаря! Ще преценяваме на място според времето, дано да е с нас Hug

# 411
  • Sofia
За хижа Козя стена :
2.Пътеката от хижа Хайдушка песен е по-кратка, общо 4 км до Козя стена, но... Тази пътека е една от най-стръмните, които съм качвала в Балкана. 3 км вертикално до седловината и 1км равно до хижата. Когато го качвахме, малката ще да е била на 10 г, на слизане ѝ трепереха краката, а е дете избродило много маршрути;
Абсолютно потвърждавам, качването го издрапах въпреки здравословните дихателни проблеми, обаче слизането направо ми разказа играта. При мен винаги проблема е с качването, на слизане никога нямам проблем и не ме болят колене или глезени. Обаче по този маршрут ме заболяха и коленете, и ми се набиха и палците.

# 412
На тая пътека първото качване съм го забравила, бях малка и аз, ама на слизането палците ми пробиха гуменките и изскочиха навън. Бях с едни прости платненки - не удържаха. 🤣

# 413
В Родопите, в района на Чепеларе имало някакво въздушно колело, около 600 м. можело да се премине по въздуха , някаква атракция.
Някой бил ли е там и какво още може да се разгледа в тази част на Родопите?

# 414
  • София
Аз се включвам от Рила актуално.

Спахме в Говедарци. Снощи в 21 часа беше 12 градуса. Сутринта беше 7 градуса на 1200 м. н. в. Днес се качихме до Мечит. Идеално време. Без много слънце, без дъжд, малко вятър само на върха.

Мнооооого боровинки по пътя. Тежко дойде, 10 км в посока с 1300 метра денивелация. Не е лека разходка.

Много красива Рила. Гледки към Мусала, Скакавците, Лопушки, Отовица, Кабул. Доволна съм!

# 415
Днес се разходихме от Бонсови поляни до връх Дупевица. Маршрутът е през гората и е сянка.
https://tripsjournal.com/marshrut/m-bonsovi-polyani-vrah-dupevitsa

# 416
  • София
Днес си направихме чудесна разходка на час път от София.

1) Щраусова ферма гр. Долна баня - от София се пътува известно време по автомагистрала Тракия, после надясно в отбивката Костенец/Мухово. С GPS се намира лесно ( търсете ostrich fun в гугъл мапс). Има паркинг близо до входа, както и малко по-рано, преди да започне чакълестата част от пътя ( съвсем малка отсечка). Във фермата се влиза на групи от посетители с гид, туровете са приблизително на 30 минути. Входът е 4 лева за възрастни и 2 лева за деца над 6 год. Домакините са изключително любезни. Беседата беше много интересна. Научих любопитни факти за щраусите, за които никога не съм предполагала. Ще имате възможност да погалите и храните щраус.

Към фермата има и малък ресторант със специалитети от щраусово месо и яйца. Препоръчвам да опитате "Щраусова фантазия". Месото е много вкусно и отлично приготвено. Поради ограничения капацитет на кухнята е препоръчително да поръчате предварително, преди да тръгнете на обиколката, или да се обадите от предния ден, тъй като специалитетите бързо се изчерпват. Можете да закупите също щраусови пера и козметика с щраусова мас.

2) Костенски водопад - много лесно достъпен. Паркира се на едно площадче в с. Костенец и тръгвате по пътеката покрай "Терма Костенец". За има-няма 5 минути и сте на водопада. Малък, но красив и заслужава да се види. От заведенията препоръчвам ресторант "Водопада"  и по-специално конските кюфтета, които бяха страхотно приготвени. Цените са народни, обслужването е много любезно.

3) крепостта Траянови врата - само на 6 км от пътя, по който сте се отбили към Костенец. Ние пропуснахме, защото дъщеря ни искаше вече да се прибира.  

# 417
Днес се разходихме от базата на БЧК в Горни Лозен до връх Полуврак. Около три часа в двете посоки, 10 км,  с почивки и разговори с бабите на чешмата. Пътеката е през гората и е сянка. Прекрасни гледки към Рила, язовир Искър, Витоша и София.
На връщане се отбихме в Лозенския манастир - красив и поддържан.
Само една чешма има по пътя и едни хора с бус, които продават напитки, картофки и домашно сладко.
Има доста пейки и места за пикник.

# 418
В Родопите, в района на Чепеларе имало някакво въздушно колело, около 600 м. можело да се премине по въздуха , някаква атракция.
Някой бил ли е там и какво още може да се разгледа в тази част на Родопите?
Аз го пробвах преди година - в едната посока караш колело във въздуха, в другата те спускат легнал по корем все едно летиш. Преживяване си е:) Развива доста висока скорост и си на голяма височина.
http://zipline.4epelare.com/

А какво може да се разгледа в тази част - екопътека Невястата, Каньона на водопадите, Чудните мостове, Кръстова гора, а от там към Караджов камък, Снежанка, има и други места наоколо.

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 23:24 от Hot SummeR

# 419
Ходихме до Попово езеро и много ни хареса. Пътеката не е съвсем лека, има изкачване и слизане, но е кратка. В нета пишеше 3 часа, ние го взехме за 4, но на отиване бяхме с дете и спирахме доста. Много хора имаше, на лифта беше много студено.
Сега търся други подобни маршрути за някой и друг уикенд, ако времето е хубаво. Иска ми се нещо есенно, цветно, лежерно/за 4-6 часа отиване и връщане/.

Общи условия

Активация на акаунт