Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 744
  • 760
  •   1
Отговори
# 135
  • Асеновград

Това е от пътеводителя за Странджа. Ще е в помощ на който си организира пътуване.
Освен това вътре за всяко село има подробна информация за къщите за гости, сайт или телефон, както и координати. Принципно цялата поредица до тук е много професионално направена. За хора обичащи да пътуват е много полезна. Четири са излезли от печат- Трънския край, Област София-запад, Странджа и Маджарово. Като за Маджарово е най беден на информация.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 20:49 от Panayotu

# 136
Момичета, не може да няма в Бръшлян, но на, няма заведения. Това коментирахме в къщата за гости в Кости сега, където бяхме. Или се разбираш с човека, при който ще спиш, или си решаваш сам проблема.
Миналата година бяхме в Малко Търново, там също много трудно открихме къде да се храним.
Билдникс, ресторант е, има и хотелска част, беше единствената възможност.
Района е красив, но изобщо не се поддържат пътеките, някой някога взел пари и така зарязал всичко... Срамна работа.
В такъв случай има два варианта - или предварително по телефона още при резервацията се уточняваш дали ще те хранят, или се обзавеждаш с голяма хладилна чанта на 12 и 220 волта и си носиш нещата за ядене. Но определено така не се развива туризъм...
Преди 4 години бяхме за две седмици в Грузия, немалка част от времето в Сванети в Кавказ. Спането предварително през букинг със закуска. Имахме четири нощувки в селца (на две места), в които няма магазини или заведения. Още с пристигането казвахме, че искаме нещо за вечеря. И веднага сервираха, каквото имаха налично. Втората вечер беше специално приготвено за нас.
Изобщо не мога да си представя как се развива туризъм на място, където няма какво да ядеш... Ако тръгнеш в нищото на палатка, ще си носиш яденето, но когато спиш някъде, очакваш, че ще има къде да се закусва и вечеря.
Сетих се за нещо - как преди доста години отседнахме в една къща за гости в Орехово в Родопите. Бяхме се обадили предварително и резервирали стая. Окъсняхме и се обадихме, че ще закъснеем. Бяхме гладни, въпреки че носихме нещо за ядене. Мъжката част отказа да поръчаме нещо за ядене, като говорихме по телефона. Пристинахме късно вечерта и той изскимтя, че е гладен. И жената набързо направи разкошни омлети. Така се печелят доволни клиенти.

# 137
  • Пловдив
Ами не се, то просто района е зарязан. Всеки се спасява сам. Назначили били огромна администрация ПАРК Странджа в Царево уж да развива туризма, ама само взели организацията на съборите, те канят, който решат, вместо кметствата, както можете да се сетите защо. В Кости е имало дори родилен дом, да не споменаваме училище, детска градина, ясла... Сега живеят 200 човека. Собственичката на мини ресторантчето на центъра каза, че като затвори тя и край, няма да има вече кой да се занимава. Изобщо, много е тъжно. А има толкова хляб там, такава красота, такива птички пеят, каквито никъде няма, уникално е и те тегли ли, тегли. Тези табели и пътеки, направени и зарязани, обрасли, в гората, сложени наобратно, изобщо пълно безхаберие. В Кости има един много интересен въжен мост, който също е атракция, е как няма да го стегнат, сложили табела "не минавайте", и маршрута го дават по друг път, изобщо може и да не се види. Е, защо???
Двама циганина за 100 кинта ще го стегнат.
Добре, че е този тур Странджа с колелетата, че да минава някой понякога.
Абе... Понякога ми е криво, но каквото.

# 138
Аз по въжен мост , стегнат от 2 ма циганина за 100 лева няма да мина в никакъв случай. Независимо каква красота е.
Все пак като отговаряш за живота и здравето на хора има за изпълняване някои стандарти. НЕ може двама циганина за 100 лева. И явно не им да ват пари да го направят както трябва.
И на мен ми е интересно да ида да се разходя по тези места. Следя темата.

# 139
  • Асеновград
Ами не се, то просто района е зарязан. Всеки се спасява сам. Назначили били огромна администрация ПАРК Странджа в Царево уж да развива туризма, ама само взели организацията на съборите, те канят, който решат, вместо кметствата, както можете да се сетите защо. В Кости е имало дори родилен дом, да не споменаваме училище, детска градина, ясла... Сега живеят 200 човека. Собственичката на мини ресторантчето на центъра каза, че като затвори тя и край, няма да има вече кой да се занимава. Изобщо, много е тъжно. А има толкова хляб там, такава красота, такива птички пеят, каквито никъде няма, уникално е и те тегли ли, тегли. Тези табели и пътеки, направени и зарязани, обрасли, в гората, сложени наобратно, изобщо пълно безхаберие. В Кости има един много интересен въжен мост, който също е атракция, е как няма да го стегнат, сложили табела "не минавайте", и маршрута го дават по друг път, изобщо може и да не се види. Е, защо???
Двама циганина за 100 кинта ще го стегнат.
Добре, че е този тур Странджа с колелетата, че да минава някой понякога.
Абе... Понякога ми е криво, но каквото.
Европроектите са за социализиране по проекта на дадена забележителност или достъпа до нея, в последствие поддръжката трябва да се извършва от съответната Община. А Общините декларират ,че нямат средства за такива дейности.Средствата в общинския бюджет идват от данъци на работещ бизнес,а къщите за гости от десетилетия не декларират обороти и съответно не плащат данъци. Подкрепям с две ръце идеята за малки семейни места за настаняване, но съм наясно,че те работят само за себеси. Масово семейни къщи за гости отказват да работят с агенции поради това,че трябва да де декларира получения от услугата приход. Туризма ни ще е в такова състояние докато всеки гледа да спечели за момента и да не заплаща никакви данъци. От години слушам оплакванията на собственици на къщи за гости, от инфраструктурата, от липсата на реклама, от още какво ли не, но и като стане въпрос за разходен документ за настаняване или хранене, настава драма. Нещата са много обвързани и гледната точка никога не е само една. Не може само да се печели, ако искат да се развива района и бизнеса им и те трябва да са коректни и да помогнат в това. Проблема не е само в Странджа а навсякъде по България. Къщите за гости не са спирали да работят нито ден от началото на пандемията, в целия бранш на туризма единствено те са с ръст на печалбите, но продължават да работят изцяло в сивия сектор. Отделно,че предлагат разходки с джип, водач и много допълнителни услуги изцяло в нарушение на закона,защото нямат лицензи за тези дейности.

Последна редакция: вт, 06 юли 2021, 13:43 от Panayotu

# 140
Вчера вечерта се разходих в Боженци, на всяка втора къща имаше надпис "продава" се и в цялото село се разминахме само с 2 други двойки.  Не знам дали е нормално за вторник през юли. Знам че събота и неделя е фул, но въпреки всичко е отпускарски сезон... Четири кръчми бяха отворени и празни. Персоналът стоеше отпред или чистеше...

Ние ходихме по старият римски път от село Източник до Боженци. Засякох по 50 минути в посока - без да спираме и 1 час обиколка из старите улички.

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 22:52 от Лъчестлъч

# 141
  • Асеновград
За който е в района по това време:
На 30-ти юли шествие се покланя при пещерата на Света Марина
https://travelbulgarianews.bg/cave-st-marina/

# 142
Момичета, здравейте! Искам да попитам за екопътека около Мийковци, Еленски Балкан. Скоро ще ходя в този край и ми се иска една хубава, но лека разходка, която да е подходяща за хора, които не са свикнали с особено натоварване Simple Smile

# 143
Момичета, някой може ли да сподели опит за маршрута от Ястребец до Мусала? Залегнало ми е като идея. В Интернет пише, че е около 4 часа в посока, технически лесна пътека, но мнения от първо лице ще са ми от полза?
Също, някой минавал маршрута от ЦПШ Мальовица до върха? Кое Ви се стори по-натоварващо от двете? Ще направя и двете, ама ми се иска да започна с по-лесното.
За мислила съм и Кременски езера, ама за тях съвсем не откривам информация..

# 144
  • Пловдив
На Мальовица лично на мен ми беше по-леко.
Иначе и на Мусала не е трудно. Бяхме преди години с тийнове на 14-15г. Но го качихме без лифта - от Боровец. Нощувахме на върха и посрещнахме изгрева. Уникално е!

# 145
  • Пловдив
От Ястребец до Мусала се води по - леко уж. Мальовица е по-красивия маршрут всеки случай. Направете първо първенеца, после Мальовица.
За Кременските езера бяхме преди 2 години, изтеглете си приложение с навигация, не е сложно, ще се справите, не е и трудно, а какво чудно кръгче става...
Ето тук е описано https://svetogled.com/kremenski-ezera-i-djano-pirin/
П. С. Има жълта маркировка на последното езеро, точно на мястото, където трябва да се мине от другата страна, е обозначено. Да знаете и да не се откажете. Иначе като погледнеш от долу нагоре изглежда непристъпно, не е така. Минава се ръбчето, от другата страна си има хубава маркировка, излиза се под връх Джано, иска се малко усилие за изкачването му. От там обаче, гледката е.... Уникална. Разбира се, може да се вземе и наобратно пътя, но този начин е по-добре според мен.

Последна редакция: пт, 09 юли 2021, 15:36 от luba_rizova

# 146
А стига бе! Сега гледам картата на kade.si за Кременските езера, за да видя от кога има маркирана пътека към тях (ходила съм преди много години, сега съм толкова окуцяла, че мога да тледам любимия ми Пирин само на снимки и да си спомням по какви невероятни места съм била). И изпаднах в потрес - Кременските езера са кръстени Джангалски, но циркусът е Кременски! Самодивските езера над Папазгьол са прекръстени на Кралеви! А това е топографска карта свсички възможни пътеки у нас и много вярна. Ако е вярна информацията за маркировката, явно някой е маркирал в синьо пътеката от Тевното през Самодивските езера.
Но защо не върнат старите и популярни имена, познати на такива дърти като мене? Вече май има и нови хартиени карти с познатите от много години имена.
Спомням си как след възродителния процес (втората половина на 80-те) гордо си купих нова карта на Пирин. Като я отворих установих, че ако я ползвам, е сигурно, че ще се загубя дори по пътеки, по които съм минавала не веднъж. Половината имена бяха променени и ако разчитах на нея, нямаше да знам къде се намирам. За това продължих да порзвам наследствената, разкъсана на парчета.
По темата - слизането към Кременските езера е доста тягаво - има големи камънаци, не вярвам да има начин за нормална пътека. Но красотата им е невероятна.

# 147
Зависи от къде искате да стигнете до Кременските езера. Може да се направи кръгов маршрут от х. Безбог. Единия вариант е през Поповото езеро, след това има сериозно качване посока връх Джано, следва слизане към езерата и от там обратно към х. Безбог. Другия вариант от хижата е през едни овчарници, след които се слиза до р. Ретидже. Там около реката маркировката не е добра. Може да навлезете жестоко в клека и да се объркате. Може би с навигация е по-лесно. Който и от двата маршрута да изберете ходенето си е цял ден.

# 148
  • Варна
За Мусала ползвах този пътепис, много добре е описан във време, аз засичах, така се движихме почти и ние с дете в раница. До Мальовица не съм се качвала, само до втора тераса, по всеобщо мнение е по-тежкият маршрут, подкрепям написаното по-горе. И аз бих започнала с Мусала, край Мальовица за мен е божествено красиво  и следващ път искам да имам поне няколко часа да съзерцавам на спокойствие през август. Simple Smile
https://sunrisinglife.com/izkachvane-na-vryh-musala/

# 149

Общи условия

Активация на акаунт